:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 396,339,614
Активни 89
Страници 9,823
За един ден 1,302,066

Пенчев и Велчев с "Чисти ръце"

Шефът на ВАС и главният прокурор огласиха имуществото си пред "Сега". Иван Григоров отказа
Борис Велчев
Седмица след като Висшият съдебен съвет "засекрети" допълнителните имотни декларации на магистратите, двама от тримата големи в съдебната власт доброволно огласиха имуществото си пред "Сега".Главният прокурор Борис Велчев, председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров, които инициираха операция "Чисти ръце" в съдебната власт, бяха поканени да огласят имуществото си във вид и обем по тяхна преценка. Велчев и Пенчев се съгласиха веднага. Григоров, който е основният двигател на инициативата, обаче отказа. Обеща да оповести своята декларация веднага щом Висшият съдебен съвет приеме формата й. Григоров ще я "обнародва" в сайта на ВКС.

Идеята бе членовете на ВСС и магистратските шефове от върховно до апелативно ниво да декларират по-разширена информация за имуществото си спрямо данните, които всяка година се подават в Сметната палата.

Единственият имот, придобит от семейството на Константин Пенчев след като оглави ВАС през март 2004 г., е наследствен парцел на съпругата му в с. Орешак от около декар. Отпреди това съдията притежава апартамент в София от 54 кв.м, получен по завещание. Други две жилища дели със съпругата си - един от 130 кв.м, купен през 1994 г., и втори от 160 кв. м, купен 3 години по-късно. Двамата са съсобственици още на жилище от 80 кв.м в Троян, дарено от родителите на жена му. Тя има и вила там от 35 кв.м.

И двете деца на Пенчев са пълнолетни и учат в София. Преди около 2 години им е купил по една десетинагодишна кола, всяка за по около 4 000 лв.

Председателят на ВАС няма банкови сметки. Около 150 000 лв. двамата съпрузи държат в трезор.
 Константин Пенчев

Нито Пенчев, нито жена му, която е адвокат, притежават ценни книжа, компенсаторни инструменти или дялове в търговски дружества.

Върховният съдия представи на "Сега" и данъчната си декларация за доходите от 2005 г. От заплата той е получил 31 000 лв., а за участията си в заседания на ВСС - 2960 лв. хонорари. От данъчната декларация на съпругата му пък става ясно, че през м.г. тя е спечелила 13 296 лв.

Главният прокурор Борис Велчев обяви два апартамента и вила в столицата. Първият от 86 кв. м си е купил през 1990 г. за 21 700 лв., вторият от 87 кв. м е получил миналата година като дарение от родителите си. Вилата от 172 кв. м също му е дарена от тях през 2002 г. На свое име обвинител № 1 има автомобил "Деу Рейсър", купен през 1994 г. за 12 000 лв. Спестяванията му са от 23 000 долара, 18 000 евро и 25 000 лв.

Съпругата на Велчев е държавен служител в Министерството на земеделието и няма странични доходи.

Идеята тримата първи магистрати в държавата да огласят имуществото си чрез медиите дойде, след като на 3 май т.г. ВСС реши, че допълнителните декларации ще са доброволни, а информацията от тях ще е секретна и само за вътрешно ползване. Магистратите ще описват недвижимо имущество, превозни средства, ценни книжа, дялове в търговски дружества, влогове и сметки, но ще имат право да избират коя част от декларацията да попълнят. Правилото ще важи и за съпрузите им и децата, които издържат. Комисия от съвета ще докладва на ВСС какво е записано в документите и дали има смущаващи факти. Санкциите ще са само морални.

След бурен дебат членовете на ВСС си дадоха срок до 17 май да представят писмените си забележки към формата на декларацията. Радка Петрова дори я нарече демагогия и изрази опасения, че декларациите няма как да "уловят" сметките в чужди банки. Очаква се документът да бъде гласуван на 23 май.ПРИМЕР

Освен че предостави справка за имотите си, Велчев вече призова всички прокурори "да направят своите имуществени декларации публично достояние", като ги публикуват в сайта на Върховната касационна прокуратура. И сега всички магистрати са задължени по закона за публичния регистър всяка година да подават декларации в Сметната палата. Достъпът до тях обаче още не е уреден.
33
6807
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
11 Май 2006 08:08
Браво на И.Григоров - инициираш нещо, ама формата ти пречи То не, че някой живее в заблуда - Григоров и чисти ръце , но поне минимум приличие може да се демонстрира.
11 Май 2006 08:11
Я! 2583 лв. заплата.Че и спестяват.Бре!
11 Май 2006 08:13
Григоров е бил сигурен, че инициативита му ще бъде отвхвърлена и затова я предлага - тъкмо да прикрие корумпираността си. Но явно почна доста да затъва, още повече след скандала с фалшивата епикриза на Филчев.
11 Май 2006 08:19
Еми нека и магистратите да ъплоуднат нещо полезно в мрежата. Нема само филми и порно да точат.
11 Май 2006 08:31
Иван Григоров отказа
Не се и съмнявам. Едва ли в цялата съдебна система има по-корумпиран от него. Дори от кумова срама не се реши да ни залъже с нещо. Той си беше корумпиран много преди 10.11, когато пък беше близък с БКП-ДС. Употребих глаголната форма "беше", а не "бил", защото имах нещастието да го познавам отдавна. Такива като него изядоха главата на СДС, защото вместо да ги изритват от редиците си, Костов и &, ги издигаха в служба.
11 Май 2006 09:06
Оххх бедничките ... Да го ожали човек ...
11 Май 2006 09:12
Борис Велчев - внук на Борис Велчев - болшевишкият кадровик - Член и Секретар на Политбюро на ЦК на БКП.
.
Велчев, човекът N:1 след Тодор Живков и 1'ви кадровик на Партията и Държавата. Поради прекомерното му влияние Живков го свали от власт средата на 70'те години.
Някой може да ИЗЛЪЖЕ че дядото е бил "добър" човек - НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ , истински БОЛШЕВИШКИ КАРИЕРИСТ но не от тези които са готови да жертват живота си за каузата.
Мафията ЛУКАНОВ върна на ВЛАСТ лека полека повечето КОМУНИСТИЧЕСКИ Фамилии разкарани от Живков.
.
За Справка - Стоян Марков - банкера на ЛУКАНОВ и на ДОЙНОВ (до време) . Дъщеря му се ожени в за Брата на Милен Велчев ( бивш министър на финансите ).
Всъщност цялата групичка се събра в Лондон където стана вторият център на КОМУНИСТИЧЕСКАТА продажна номенклатура. Там ходеха на "обучения" и "специализации". Много години Австрия бе 1'вият и основен център където действаше партийната номенклатура но постепенно отмря доста преди смърта на Дойнов във Виена. Пак там в Лондон специализира и нашият нов главен прокурор.
.
Да са ви честити всички НОМЕНКЛАТУРНИ СПЕЦИАЛИСТИ дъщерички и синчета .... !!! Специалисти по Грабеж, Демагогия, Безродност .... специалисти по право, икономика, обществена администрация .... Как един от тия не стана Математик, Физик, Програмист, Биолог, Инженер, Художник, Музикант ... и да работи и прилага истинските дарби дадени на човека от ГОСПОДА.
.
"Кърви народе възродени"
.......................................
"Напред и все напред кърви"
11 Май 2006 09:24
dakiec, прав си брато... ама като погледнем "цивилизованите" джентълмени - на кой пра-пра дядо му клал сарацините през 3 кръстоносен поход, на кой пра-пра дядо му бил търговец на роби, на кой пък дедите му били "наследствени" плантатори ...

нещата са едни и същи навсякъде, само дето нашето 5 вековно "османско присъствие" както някой се опитват да го извъртят е забавило и изкривило развитието на обществото. Справка - затова още се борим за начално натрупване на капитал и масово се слуша Азис вместо Моцарт. Това е... всички се раждаме равни , ама някои още по-равни... Барем можем да четем и пишем и да цъкаме с компа а не само да казваме "бате, дай нещо да носим да мъкнем, че нема леб"
11 Май 2006 09:32
dakiec
Искам да им видя декларациите и на роднините (по-съребрена линия) в края на мандата!
11 Май 2006 09:33
Пестелив и срамежлив човека пример дава
11 Май 2006 10:04
специалисти по право, икономика, обществена администрация .... Как един от тия не стана Математик, Физик, Програмист, Биолог, Инженер, Художник, Музикант ... и да работи и прилага истинските дарби дадени на човека от ГОСПОДА


Лично за мен това е може би най-доброто изказване, което съм чел в този форум. Мисля обаче, че отговора се подразбира.
11 Май 2006 10:34
стругацки, oIo
дакиец, така си е - както и повечето други държави българия не се управлява от институции, а от няколко семейства, превзели институциите и движещи едрия бизнес. изпълнителната власт я държавт едни фамилии, съдебната - други, икономическата - трети, а в законодателната за заблуда на врага (народа) се превърта от време на време и някое малко по-непознато лице, защото тя е с най-малка тежест. аз на едно се чудя обаче - тоя дребнав и завистлив народ, дето никога не е слушал на политиците идеите, а само им наднича в паничките и слухти кой с кого каква далавера върти как не се научи за 17 години да се отървава от компрометирани и ояли се до 9-то коляно и до 9-то поколение професионални кръвопийци поне от едната завист трябваше досега да са проучили кой на кого е роднина, какво са откраднали и каква схема доят и да им бият шута. но не би. хората продължават да одкрепят най-големите бандити, може би с надеждата че и за тях ще има парче от баницата, а после се плачем че ни били маскари политиците. ами каквито ги изибираме такива ще са. докато на избори продължат да ходят достатъчно хора че да легитимират системата няма никакъв стимул положението да се промени, защото системата е самовъзпроизвеждаща се.

11 Май 2006 11:23
Тъй е в банановите страни! Управляват семействата!
11 Май 2006 11:28
Dakiec !
Павлик, ти също си прав, няколко семейства са, ама така е навсякъде с демокрацията, нали затова беше борбата за демокрация. Само че при демокрацията въпросните семейства имат възможността да изкупят, окрадат, присвoят и т.н. страната, каквато възможност при социализма НЯМАХА и кактo всички вече виждаме изобщо не си поплюват, а "ПРИВАТИЗИРАТ" със сичка сила и на всяка цена, затвърдявайки положението си на робовладелци. Останалото е тра-ла-ла...

Редактирано от - Т_Живков на 11/05/2006 г/ 11:30:59

11 Май 2006 12:00
живков, прав си че при соца привилегиите и облагите бяха вързани за поста, затова апаратчиците трябваше да се борят да го запазят, докато сега всеки гледа да се накраде и не му пука после дали ще го уволнят, дали ще го съдят, дали ще го плюят по вестниците, защото банковата сметка в чужбина е недосегаема. всъщност една от причините за инсценираната от компартийте перестройка и демократизация е именно желанието на висшите апаратчици най-после съвсем явно и спокойно да приватизират и влязат във владение на поверените им ресурси, които дотогава официално само са стопанисвали, т.е. облагите са били свързани с носенето на определени отговорности, а като паднеш от поста оставаш с пръст в уста. искали хората да озаконят правото си да се разпореждат с поверените им бизнеси като със свои лични, без страх че ще ги загубят и без задължението да правят нещо за запазването им. така че нашенската "демокрация" е плод именно на вътрешнопартиийни тенденции в БКП, на подмяната на борбата за власт като единствен път към привилегиите с борба за позволеното вече от закона неограничено лично имущество. тези фамилии се утвърдиха именно при соца, когато партийците се виждат принудени по наследство да предават не имот, а постове. разлика с днешното положение има, но тя не е принципна
и за разлика от бащите си днешните комсомолчета, дето са лицето на властта, не са се борили за място под слънцето и във властта, а са го получили наготово, от което качесвото на управлението видимо страда.Редактирано от - Pavlik Morozov на 11/05/2006 г/ 13:15:55

11 Май 2006 12:01
Повишиха тока, водата, парното, бензина, данъците, акцизите-всичко, което искаше Европа, козируват в стойка мирно и повишават.
А това Европа не иска, прозрачност, нали?
За найсети път питам-има ли поне едно изискване на Европа, което да не е било в ущърб на народа и което да е било изпълнено?
Европа не иска прозрачност, да се преразгледа Тракия, да се осъдят корумпирани министри, да се смени елита, така ли?
Ах, тая лоша лоша лоша Европа.
Наште тикви са хитри като бременни хлебарки.

_____________________________________
Ройтерс: ОБЩЕСТВО НА ЗЛОТО царува в България
11 Май 2006 12:06
Pavlik
11 Май 2006 12:14


Да" са ви честити всички НОМЕНКЛАТУРНИ СПЕЦИАЛИСТИ дъщерички и синчета .... !!! Специалисти по Грабеж, Демагогия, Безродност .... специалисти по право, икономика, обществена администрация .... Как един от тия не стана Математик, Физик, Програмист, Биолог, Инженер, Художник, Музикант ... и да работи и прилага истинските дарби дадени на човека от ГОСПОДА."
dakiec, да разбирам ли че всички тези "хуманитаристи" от комунистическо време, разни историци, филсофи, писатели, журналисти...са морално деградирани безродници, мошеници..?
Много жестоко съдиш България.......Но си много прав!

11 Май 2006 13:19
кайле, не тиквите са хитри, а (казвам го със съжаление) народа е прост. дори не е това проблема, а е още по-зле - не целия народ е прост, но достатъчна част, критична маса, е прост и наивен и тиквите използват тази част за да контролират и доят и останалите

11 Май 2006 13:37
Нормални декларации на средно или малко над средно българско семейство.
И за драмата.
И що изпадате в бяс. Чий син чий внук и т.н.
За мен интересното беше липсата на участие в дружества, дялове акции и т.н.
Тоест не са топили кунки в приватизацията. Или поне не "до ушите"

Конкретно за Велчев вчера според мен отправи доста знаково послание.
За случая с напъна на т.н. антимафиоти заяви, че няма да допусне злоупотреба с права на граждани.
Помислете колко рядко институции и/или учреждения са заставали в защита на правата на обикновения гражданин, независимо в качеството му на данъкоплатец, потребител и т.н.
Обикновено чувството е, че се защитават интересите на монополи, групи, дори откровено престъпни формирования.11 Май 2006 13:37
Навремето един адам акъльия старец, ми беше казал: видиш ли човек с крива уста и гаче ли майка му я е рязала с бръснарско ножче, а и ако не мой да вика "р-р-р" бегай далеко от него по далеко от Костoff, та такива ми ти инициядни Григориоffни... Ха Ха.
11 Май 2006 13:46
Брей, значи вече България се е пооправила, щом едно "малко над средно" българско семейство може да задели 150 000 лв за черни дни.


Филчев, горкия, имаше на сметка само 30 хилки.
11 Май 2006 13:47
А тва сега е нищо.
Напъните по симово време за внедряване на младите юпита, които щели да оправят България-това си беше надбягване като за световно.
Изучиха на бившите номенклатурчици дечицата запъртъчета по чужбина с държавни пари и после трябваше да ги внедрят във властта обратно, власт се току така не сдава.
Ма нещо им мина мачка път, изучили тикветата, ама пак кратунки останали, за нула време не прокопсаха, тейковците им барем десетилетия се задържаха, тия за 2-3 годинки осраха пейзажа и гащичките си.

_____________________________________
Ройтерс: ОБЩЕСТВО НА ЗЛОТО царува в България
11 Май 2006 13:57
dakiec,

Редактирано от - Дългия на 11/05/2006 г/ 13:58:48

11 Май 2006 14:19
66, ако това е "средно или малко над средното", то сме цъфнали и вързали и чакаме доклада на МВР за приемане на ЕС в България
11 Май 2006 15:07
Я, Пенчев браво, в трезор я!!, щото банковата сметка е цифра черно на бяло, а в касетата дали са 150К или 1500К сал ти знаеш. Никаква вЕра на банките.
11 Май 2006 15:14
Ей, dakiec, и от мене .
Ама да питам що си изпуснал историк, щот Женито такава диплома е взела и е най-добрия историк сред плетачките и шивачките сега.
11 Май 2006 16:53
.... Чисти ръчички, а?
Ми те няма да си цапат кунките я. За това си има маши. За да са "чисти" пред обществото.
Ми да им направим паметник тогава. Или да окачим снимките им в алеята на достойните и да казваме на децата: Вземайте пример от тези чичковци. Виждате ли, заради такива като тях сме на това дередже.
Бах ви лицемерието! ОСТАВКА!
11 Май 2006 16:56
забравих да поздравя редакцията за умело подбраната снимка - това е класическия жест на Пилат Понтийски "измивам си ръцете"

11 Май 2006 17:07
За съжаление в България има много бедни, относително малко със средни доходи и малък процент олигархия.
Вярно че сумата изглежда "астрономична" на фона на среднапа пенсия, или бюджетна заплата, но каква е цената на средно жилище в центъра. А на малка вила на морето......
Във всеки случай е недостатъчна за много неща. Примерно да изучиш синчето в Лондон, да построиш хотел на морето, или дори да си купиш по-престижна къща там.
Във всеки случай е доста далеч от олигархията.
11 Май 2006 17:44
Поздравления за г.н Велчев че спря простотията с преследването на интернетпотребителите, всичко качено там е за споделяне, няма права. Нататък ще докаже, че е истински ако вкара вкара в затвора министер на полицаите който разрешава репресия на честни хора или президент ако тайната служба е негова, хайде г.н Велчев, никой не е Господ, закона е за всички и затвора също
11 Май 2006 19:16
66 - поздравления! Напълно съм съгласна с теб. Най-после един трезвомислещ човек сред всички тези психари във форума.
11 Май 2006 22:41
От повече от 1 седмица комунистите / БСП / са наели 200 човека, които се занимават с операция "Кампания " Форум ".Можете да ги срещнете на най -невероятни места.Тук как ви обясняват, че са против правителството, но СЕГА момента не бил то да се сваля , защото "ще загубим всички".Или да наистина "Атака" казвала истини, но не предлагала нищо или няма нищо по-хубаво от умерения национализъм.Други пък съвсем нови боклуци , неможещи да прикрият комсомолския си изказ и обремененост дават наставления и акъл по руменпетковски още с първото си писане във форума.
Съвсем обидно си е такова подценяване.Не ни стигат "статии" и "изследвания" пълни с модерни думи , които ако питаш авторите със сигурност не разбират.
Напоследък актуалния брой на "СЕГА" се появява почти на сутринта белким тези нещастници и bot-чо да имат време да хвърлят кал или цензурират нашите мисли и души.
Да не говорим за комунистите със Зелени карти в USA и другаде, почти забравили Род , Родина и език / за ценности въобще да не говорим / , които пишат по форумите и дават акъл без някой да им го иска .Тях да ги пита човек защо и да ги съжали.Техните деца и хал хабер няма да си имат от тази им дейност.Езика ни няма да говорят, България на географската карта няма да могат да посочат .
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД