:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от „България” 1

Цайтгайст

Zeitgeist била най-търсената дума. В Google я били потърсили над сто милиона пъти.

Що е цайтгайст? Събитията през една епоха? Мислите на хората? Злините и добрините им? Шегите им? Мелодиите им, включително онези, който дъновистите свиреха в барачките си около гроба на Дънов?

Няма го квартала на дъновистите; харизахме го за съветско посолство. Няма го и парка, който харизахме за US посолство. Пред него онзи ден се изтъпанил българският гвардейски оркестър, понеже US посланикът Джеймс Уорлик открил паметник на US летците, паднали над България.

От небето не падаха летци. Падаха бомби, шрапнели, а нощем, когато ни бомбардираха англичаните - flares (осветителни ракети на парашутчета), от които ставаше светло като ден. Нито виждах да падат писалки като онази, която съученикът ми Славчо намери недалеч от паметника на Патриарх Евтимий и тя му откъсна палеца и показалеца.

Вярно, видях трима US летци, паднали от небето с парашути. Когато нашите ги завели при гарнизонния, той заповядал: Да запалят цигара и да пият по една ракия да се окопитят. Нямало стол на летището; завели ги в селската кръчма. Там чипоносият зевзек, който ме возеше с моторетката си, посочил на Чък казана, сграбчил му ръката и изръмжал "ам-ам!", а Чък, току-що паднал от небето, уплашено се дръпнал.

После, кажеше ли "ам-ам!" US или български летец, всички се превиваха от смях. Бяха весели момчета и си допаднаха. Имаше едно въже, опънато между два кола пред бараката, а на коловете - приковани чембери от буренца. Там заедно играеха нещо като футбол, после нещо като волейбол, после нещо като джитбол, после нещо като баскетбол и немските инструктори, отвратени, извръщаха глави да не гледат как българските авиаторчета и техните врагове заедно се забавляват, преди да отведат враговете не знам къде.

В София не беше така. Евреите носеха големи жълти значки на ревера, а повечето българи - мъничка "виктория", червена буквичка "V". Същите българи после се закичиха с петолъчки. На Югозапад радио София имаше по-голям обсег от радио Донау и войниците на Ромел в Северна Африка, немските войници в Гърция и Югославия искаха немски шлагери, главно "Лили Марлен", която Гьобелс беше забранил. Гьобелс отстъпи. Радио София спаси песента "Лили Марлен". Над София падна розов сняг поради прашни бури в Северна Африка и българските вестници писаха "Поздрав от Ромел".

Засвиреха ли сирените тревога, радио София млъкваше. Но, завиеха ли ту възходящо, ту низходящо за отбой, дежурните редактори мигом изкачваха стълбите от бомбоубежището до студиото и за повишаване на духа ни пускаха "Дас Енгландлийд". "Лили Марлен" беше неподходяща за случая, а "Ерика" е страхотен марш, но в нея войникът пее, че в полето расте синьо цветенце, което се казва Ерика, и неговото момиче е със сини очи и се казва Ерика. А "Дас Енгландлийд" - хем сантиментална, хем войнствена: Leb' wohl mein Schatz/ Lebe wohl/ Denn wir segen Engelland fahren.

Преведоха я: Наш'то знаме вече се развява, ний ще литнем/ Ний ще литнем срещу Англия, Англия".

- Ще литнем ние... - не се доизказваше Спайч, моят кръстник Димитър Списаревски.

Нощем англичаните ръсеха неефикасни запалителни бомби; най-много да ти изгори таванът, понеже София не беше Лондон, а железобетонен град, но денем US бомбърите дънеха с фугасни бомби, пробиващи няколко бетонни плочи.

Ние се евакуирахме в Катуница преди най-тежките бомбардировки, но преди това, след една най-обикновена дневна бомбардировка, телефонът вкъщи звънна и нещо си говориха и после ми казаха да се обадя на Фроса Каблешкова, гаджето на Спайч. Той беше хубавец и когато бяхме заедно на Карловските бани, недалеч от военното летище, тя го изревнувала, заключила го в стаята. Но понеже знаеше, че призори той трябва е на летището, даде ми ключа да отключа Спайч, за да не разбие той вратата.

Когато позвъних на Фроса след най-обикновената дневна бомбардировка, тя каза унило: Да, Джимо, Спайч е паднал.

Аз възнегодувах. Как може Спайч да падне ?! Та нали на Спайч юмруците му колкото дюли. Нали спрял файтона с двама румънски офицери в Добрич, прегънал им парадните саби на буквата "г" и им ги върнал, казвайки: "Тук е България!". Нали щяха да разжалват Спайч, когато му арестували авиаторчетата и той влетял в кръчмата, развъртял се с един стол, размазал полицаите и си освободил момчетата. Нали Спайч, в бара под сегашния Военен театър на "Раковски", пребил немските офицери, понеже той станал прав, когато там засвирили немският химн, а немците останали седнали при българския химн, и призори Спайч ми донесе чирози. Сега не виждам чирози и аз няма да ви обясня какво е чирози, само ще ви кажа, че според Спайч българските офицери ги хранят, за да умрат за своята офицерска чест. Не че много-много ги хранеха; Спайч и момчетата му вечеряха в селската кръчма до летището. Само понякога вечеряхме заедно годеницата му Фроса и той, и ние в хотела на Карловските бани и за мен беше празник, понеже чипоноското с моторетката ме откарваше да нощувам на летището и на другия ден Спайч ми позволяваше да вляза в кокпита на Ме-109, само да не натискам червения бутон отгоре на лоста, щото той бил за топа, нито черната скобка под бутона, щото тя била за двете картечници.

Жестоката истина бе, че Спайч не го пускаха във въздушен бой. Като актьор, когото не пускат да се прояви на сцената. Той бил първенец в школата за изтребители във Вернойхен, а излъчили германец за първенец на випуска.

Джеки, Владимир Джейков от Княжево, по-късно мой колега преводач в БТА, също имаше немска диплома, но не я представи в отдел "Кадри" за надбавка за висше, щото дипломата - с орел и пречупен кръст и подписана от Херман Гьоринг.

Когато при обстрел от небето непукистът Джеки се мотаел на плаца, Спайч му заповядвал: "Куре, влез в заслона, че ще те убият!".

На 20 декември 1943 орлякът на Спайч излетял от Божурище. Двигателят на месера на Спайч не стартирал. Спайч се прехвърлил на старо дорние. Долетял със закъснение при момчетата си, опитващи се да принудят армада "летящи крепости" да хвърлят бомбения си товар извън София. Но не били B-17 Flying Fortress като на Чък, а В-24 "Либерейтър", ескортирани от двутели П-38 "Лайтнинг". Според Чък либерейторите бяха по-нови, но по-кофти от неговата B-17, щото имали повече място за екипажа между 8 и 12 души, но по-лесно се запалвали. Лайтнингите атакували Спайч, докато той вкарвал боеприпаса си във водача на либерейтърите.

Според Джеки Спайч съобщил: "Удариха ме в краката, да еба тяхната мама." После, дали защото самолетът му вече в пламъци, дали защото с прерязани крака загубил управлението, Спайч се врязал във втори либерейтър и в отломките при експлозията се разбил трети либерейтър. Трийсетина US летци и Спайч загинаха над Панчарево в първия и последен въздушен бой на Спайч. Уви!

По-горе аз цитирах думи, неприлични според някои хора. Ала няма скверни слова. Нито имат "срамни части" човеците. Имат срамни деяния. Ето две срамотии:

- US ambassador Уорлик откри паметник, който не е във военно гробище.

- В авиаторското гробище на Софийските гробища разбиха релефа на Спайч.

Близките му го реставрираха с техните скромни средства. Без гвардейски оркестър.

Повече не ми се говори за тоя Уорлик. Той е US посланик, така или иначе. Според мен - иначе.
281
55424
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
281
 Видими 
12 Октомври 2010 20:35
Евалла.
12 Октомври 2010 20:52

Поклон
12 Октомври 2010 20:52
Много хубаво!
12 Октомври 2010 20:56
Какво беше казал Радой Ралин за Елисавета Багряна?
"Позастаряла поетеса -
на всички времена метреса"
12 Октомври 2010 20:58
Се е бивало, ама такъв реднек братята не са пращали тадява. Последният път го гледах на някакво интервю по БНТ-сателитната. Интервюто-официално, обстановката-тежка, което ще рече боза и половина, клише до клишето- след такова интервю човек не се сеща и една дума. Обаче как се беше барнал: с елегантен тъмен костюм, риза-и отдолу с черно бели маратонки. Ако щете-вервайте, камерата на няколко пъти ги показа. Аве, пиtsh отсекъде...
12 Октомври 2010 20:59
след като в немския няма V, a W?
Как се пише Фолк или Фогел? На ДИ

Редактирано от - hamel на 12/10/2010 г/ 21:00:38

12 Октомври 2010 21:02
Невероятно. Всякакви думи повече от онези, които е казал Джимо, са излишни. Поклон.
12 Октомври 2010 21:09
Димитри, закъсня с една седмица, но... благодаря! Коѝ то си го може, си го може!
12 Октомври 2010 21:09
Великолепно!
Отговори на очакващите да каже за паметника на пилотите, и за детските играчки-бомби, и за Списаревски - човека, и за хората /сменящи знаците според случая/, и за...много неща! Включително за "приличните" и "неприлични" думи.

------------------------------
Блогът на Генек
12 Октомври 2010 21:12
Това го очаквах още миналата сряда, защото бях разочарован, че той не откликна на момента... Може би е трябвало малко време на Д. И. да овладее емоциите си... (сигурен съм).
12 Октомври 2010 21:16

Ето две срамотии:

- US ambassador Уорлик откри паметник, който не е във военно гробище.

- В авиаторското гробище на Софийските гробища разбиха релефа на Спайч.

Близките му го реставрираха с техните скромни средства. Без гвардейски оркестър.

Не Димитри! Не са срамотии! Прекалено си толерантен. За тези деяния има и по силни думи, но мен за разлика от теб, ще ме баннат. И потомците на тези с викториите“, закичили после първи петолъчките, сега от десет дерета вода носят, да ни докажат , че не са срамотии!Та ще кажа само–Ееееех!(по Галя Горанова)
12 Октомври 2010 21:18
До Димитрий-- за статията--тва от бивш парашутист. Боиците са се били за родината си, били те Българи, Германци или Американци. И те са хора...
А за паметника насред центъра на София--гъзолизци сме си, и тва си е!

12 Октомври 2010 21:22
иначе за думата "Zeitgeist".. малко е преувеличена информацията на Д.И. за това словосъчетание, което за първи път чух тази вечер. Все пак гуглето ми съобщи: "Около 8 840 000 резултата (0.21 секунди) ".
Незнам... но след като видах един-два резултата просто не желая да продължа....
12 Октомври 2010 21:25
Малко не в темата, но моля за извинение!
Генек, аджеба си тук! Не ми се пише на ел.поща, та искам да ти кажа, че имаш много добър блог! Супер!
12 Октомври 2010 21:25

Zeitgeist, geo, е едно филмче на Майкъл Мур. Има го свободно в нета. Виж го, и тогава пак ела да си говорим за духа на времето.
12 Октомври 2010 21:27
Интересно, като как носели червено V виктъри, след като в немския няма V, a W? Ми то се оказаха сите хем бомбардирани, хем про-англо-американци!? Нищо, нъл овреме се опетолъчили. Точно тъй, както и унуците им преди дваесе годин ни тикаха по две мазни викториански пръстчета в носовете...

V е фау.. също като ракетите "Фау" 1 , 2 ...
Натиснете тук
12 Октомври 2010 21:28
Джимно,
Пореден шедьовър на късия епистоларен ескиз - смислово и емоционално провокативен. Благодаря ти, че те има!
12 Октомври 2010 21:28
страхотно е. есетата на д.и. трябва да излязат в отделна книжка.
12 Октомври 2010 21:31
Zeitgeist била най-търсената дума. В Google я били потърсили над сто милиона пъти.

Гео, правиш ли разлика, между 8 милиона резултата , където се среща тази дума, и това което е написал Димитри. ! Маѝ си от тези с „викториѝ ките“и петолъчките, а?
12 Октомври 2010 21:31
Повече не ми се говори за тоя Уорлик. Той е US посланик, така или иначе.
Според мен - иначе.

Прав сте Д.И. - иначе е!
Щото напоследък като ги гледам, някои Техни П. хептен "иначе" взеха си натъманяват Цайтгайст-та!
Еех, гъзоблизането явно вече ни стана "Национална черта"..
Мм..мамата!


Редактирано от - OLDMAD на 13/10/2010 г/ 05:18:04

12 Октомври 2010 21:33
Zeitgeist, geo, е едно филмче на Майкъл Мур. Има го свободно в нета. Виж го, и тогава пак ела да си говорим за духа на времето.

Не знам... може би съм предварително предубеден, след като прочетох увода на нашенския клон:
" Ако имаш желание да помогнеш на Движението, трябва да имаш предвид, че в момента сме в стадий, в който основната цел е да бъдат разпространени идеите и философията на Движението. Това включва множество малки и големи задачи, с които можеш да се захванеш още днес..."
Натиснете тук
12 Октомври 2010 21:35
В немския даже има-Volkswagen.
Както винаги, ДИ е блестящ, 7-8 пъти е разказвал за Списаревски, но не и тази история
12 Октомври 2010 21:36
Джимно,
Пореден шедьовър на краткия епистоларен ескиз - смислово и емоционално провокативен. Благодаря ти, че те има!
12 Октомври 2010 21:36
Еех, гъзоблизането май ще ни стане "Национална черта"?!

Олди , япробваѝ още един път! И тогава това„маѝ “, ще изчезне! И това наѝ –отдолу , ще стане още по– цветисто!
12 Октомври 2010 21:39
12 Октомври 2010 21:40
Той е US посланик, така или иначе. Според мен - иначе.

Съвсем иначе, даже наопаки!
Поздравления, много силно!

ПП За филмчето - първата част си струва, втората е малко пресилена.
12 Октомври 2010 21:54
Според мен - иначе.
Ами той си е отвсякъде инакъв.
12 Октомври 2010 22:19
12 Октомври 2010 22:22
БРАВО!
12 Октомври 2010 22:23
10 х
12 Октомври 2010 22:39
12 Октомври 2010 23:14
да еба тяхната мама


кратко и ясно.
12 Октомври 2010 23:22
Много точен, Димитри. Благодаря!
А по съпътстващата тема: Фау 1 и 2 (V1 V2) идва от Vergeltung (die, f.) - разплата.
До ден днешен съществува музей до Нордхаузен в Тюрингия (Мемориал Мителбау-Дора), където са били бомбардираните от съюзниците концлагеристи, произвеждали Фау 1 и 2. Концлагерът си е бил концлагер, разбира се.
А в центъра на Нордхаузен има паметник на над 8 000-те цивилни жертви от бомбардировките от 11-ти април 1945.
Натиснете тук
12 Октомври 2010 23:22
Браво Димитри, изпълни блестящо поръчката!


на ново Велико Народно Събрание, на нова Конституция и на Програма "Европейски Съюз, България"!
12 Октомври 2010 23:24
Разбира се, „Параграф 22“ е хубава книга и не зная как всеобщата лудост може се представя като някакво присътвие на дух, защото то е по-скоро отсъствие на духа -- upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ e3/Nzikov.orel.jpg. Така че, нека първо да отговорим на въпроса какво прави паметник на Борис Сакскобургготски на входа на Парка на свободата? vbox7.com/play:b939325e, vbox7.com/play:4419b1b6. И щеше ли действащ посланник на САЩ да открива подобно нещо в България, ако Ивайло Калфин, с подкрепата на Първанов и Станишев, не беше подписал онова споразумение -- parliament.bg/?page=app&lng=bg&aid=4&acti on=show&lid=1890? Тогава Волен Сидеров стачкуваше и ако се намерят записи, ще видите
12 Октомври 2010 23:45
Димитри Иванов
12 Октомври 2010 23:50
по добре не може да бъде казано
12 Октомври 2010 23:58
няма скверни слова. Нито имат "срамни части" човеците. Имат срамни деяния. Ето две срамотии:


Димитри Иванов
13 Октомври 2010 00:04
Този паметник не му е мястото там, а във войнишко гробище.
13 Октомври 2010 00:06
и от мене. Много ми хареса!
13 Октомври 2010 00:25
Димитри
13 Октомври 2010 00:29
Дон, мисля, че Майкъл Мур няма нищо общо с Цайтгайст - стила и идеите може да са същите, но ММ не е замесен - поне доколкото знам.
Иначе Димитри е дори мек към срамотиите покрай откриването на този паметник...
13 Октомври 2010 00:29
Джимо,
13 Октомври 2010 00:38
Много силно!
13 Октомври 2010 01:07
В града ми откриха паметник на НАТО?..
В същият дух откриват и посочения в статията.

Би трябвало по-често да се почестават гробищата в Тутракан...
13 Октомври 2010 01:08
Вдигахте палче, а къде бяхте всички вие когато поругаха и се подиграха с памета на всички загинали българи и военни и цивилни по време на англо-американските бомбардировки?С това унижение на националното ни достойнство и честа на Родината???Протестирахте ли?Направихте ли нещо?Драскайте си драскайте си нагледно ви показаха как народа ни беше приравнен на туземци и кой раздава заповедите тук.Срам!Срам!Позор!Ще теглите много каиша на колонизаторите, защото те дори не ви считат за хора!
13 Октомври 2010 01:19
Благодаря г-н Иванов!
И на Редакцията за публикуването на точно този негов опус!

В правописа има малка грешка: ...Denn wir sgegen Engelland fahren...

Ето и оригиналния текст:

Hermann Lö ns, 1866-1914

1. Heute wollen wir ein Liedlein singen,
Trinken wollen wir den kü hlen Wein
Und die Glä ser sollen dazu klingen,
Denn es muß , es muß geschieden sein.

Refrain:
Gib' mir deine Hand, deine weiß e Hand,
Leb' wohl, mein Schatz, leb' wohl mein Schatz,
Leb' wohl, lebe wohl
Denn wir fahren, denn wir fahren,
Denn wir fahren gegen Engeland, Engeland.

2. Unsre Flagge und die wehet auf dem Maste,
Sie verkü ndet unsres Reiches Macht,
Denn wir wollen es nicht lä nger leiden,
Daß der Englischmann darü ber lacht.
Refrain:

3. Kommt die Kunde, daß ich bin gefallen,
Daß ich schlafe in der Meeresflut,
Weine nicht um mich, mein Schatz, und denke:
Fü r das Vaterland da floß sein Blut.
Refrain:
13 Октомври 2010 01:24
Радвам се, че ДИ пише всичко това в прав текст. Твърде дълго нещата се замазват или премълчават в името на някаква криворазбрана политкоректност, която - при по-близко вглеждане - се оказва обикновено гъзолизане. Но дори и това се оказва неподходящо да се казва на висок глас. А и да се каже - минава и заминава. Силните думи у нас нещо не хващат дикиш.
.
Ето защо поддържам напълно идеята на Змея всеки минаващ край посолството да слага до паметника камък - в стила на Вазовата "Грамада", - докато се издигне наистина грамада от камъни, която да стане оценка на замисъла, на изпълнителите и на тези, които са надвишили делегираните им от народа пълномощия, разрешавайки подобен паметник на такова място и по такъв начин.
13 Октомври 2010 01:41
***

Редактирано от - sybil на 13/10/2010 г/ 10:05:04

13 Октомври 2010 03:12
Ала няма скверни слова. Нито имат "срамни части" човеците. Имат срамни деяния.
и срамни клавиатури по които чукат със срамни пръстета а как ли се хранят с тези срамни уста
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД