:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 399,096,112
Активни 132
Страници 21,737
За един ден 1,302,066
Истинската история

Гоненията срещу евреите във Византия продължават чак до 1453 г.

Империите са стабилни, когато изискват от поданиците си единствено вярност към владетеля и плащане на данъците
Илюстрация: авторът
Карта на Цариград от Христофор Буонделмонти от 1420-1430 г., библиотека "Марциана" - Венеция. От ХI в., а вероятно и много по-рано северната част на града - Пера, е обитавана изключително от евреи. В писмо на поета Теодор Продром до император Мануил Комнин, датиращо около 1147 г., се споменава като тяхна "махала" една определена част от Пера - местността Пикридион (източната част на днешния квартал Хаскьой). През 1267 г. в Пера се настанява генуезката цариградска колония. Вляво: Компютърна реставрация за учебни цели, представяща кварталите по южния бряг на Златния рог срещу Пера, гъстонаселени с евреи до Х-ХI в. Според поклонника Антоний от Новгород през V-Х в. кварталът Eis pegas (При изворите) (1 и 2) е чисто еврейски. Отъждествяването на този квартал с днешния Касим паша се смята за напълно доказано. Кварталът Перама (днес Балък базар) (3 и 4) също е населен предимно с евреи по това време. Там от IХ в. се настаняват и венециански търговци.
От самото си начало Византия е многоетническа държава. От IV в. до първата половина на VII в. обширната й територия населяват гърци, сирийци, римляни, арменци, копти, латинизирани и елинизирани траки, киликийци, кападокийци, а от края на V в. - и плътни славянски маси. Въпреки културната и езикова уравниловка на античната цивилизация тези народи, както и още десетки малки етноси, запазват своята самобитност. Както във всяка голяма и трайна империя, към поданиците има само две неизменни изисквания - вярност към императора и също толкова задължителното плащане на всевъзможните данъци.

Всяка голяма и трайна империя, която има и други изисквания - верски, етнически или религиозни, е обречена. Историческото развитие на човечеството дори до наши дни е пълно с подобни примери. Във Византия населението запазва по области дори и психологическите си особености. Лесно е да се различат действените и неспокойни александрийци от жадните за развлечения и с остър език антиохийци или от суровите исаври. Въпреки различията византийското население запазва главната особеност на римския начин на живот - неизменния и всеобщ стандарт във всекидневния и обществения си живот.

В средата на VII в. настъпват значителни промени в етническия състав на византийското население. Всеобхватните етнически промени се отразяват и върху гръцкия език, дотогава неизменен пазител на класическото наследство, който се пълни с варваризми и неологизми, опростява, огрубява и обеднява. Балканите, по думите на епископ Вилибалд, се превръщат в Slavinia terra. В Мала Азия проникват араби, перси, грузинци. След средата на ХI в. прииждат и турци. Съдбоносни етнически промени настъпват и след средата на ХIII в.

* * *

Отличителна е съдбата само на евреите. В късната Римска империя юдаизмът се смята за равноправна религия. Евреите във Византия започват да изпитват неудобства още при император Константин I. Синът му Констанций II (337-361) забранява браковете между юдеи и християни. След края на IV в. гоненията и ограниченията срещу евреите и юдаизма не престават чак до края на империята. Проповедите на Йоан Златоуст в Антиохия през 387 г. приписват на евреите всички известни по това време пороци. През 438 г. Теодосий II забранява строителството на нови синагоги. При Юстиниан I (527-565) евреите са обложени с допълнителни данъци, забранено им е да свидетелстват срещу християни в съда и да заемат почетни длъжности. През VIII в. - началото на IХ в. иконопочитателите масово обвиняват евреите като вдъхновители на иконоборството. През 874 г. Василий I подписва указ за насилствено покръстване на евреите, който е отменен от император Лъв VI. Малко по-късно, през 943 г., император Роман I отново предприема подобни опити, което предизвиква масова еврейска емиграция, включително и при хазарите. При превземането на Цариград през 1204 г. кръстоносците опожаряват и разграбват еврейския квартал Пера.

Отношението към евреите и юдаизма в западните части на Европа е същото. На 21.VI.1321 г. френският крал Филип V издава известния си Указ от Поатие, според който срещу християните в Европа е организиран заговор. Последвалите "разследвания" показват, че демоничният заговор е вдъхновен от други две несравнимо по-могъщи сили - евреите и мюсюлманите, което е отразено в т. нар. Парижки указ (26.VII.1321 г.). Евреите били подкупени от "краля на Гранада" да отровят водите на християнските кралства, но те знаели за недоверието, което жителите изпитват към тях, и решили да си послужат с услугите на прокажените. Този случай на организирана масова омраза към етническо малцинство в западноевропейското общество подготвя почвата за лова на вещици (C. Ginzburg, 1992). Обвинението в отравяне на водите и изобщо в приготвяне на отрови, предназначени за християните, се среща и по-рано - в Тропау (Чехия, 1167 г.), в Бреслау (1226 г.) или във Виена (1267 г.).

Историята за демонизирането на евреите и за обвиняването им в "заговор" срещу християнството се корени в един дълбок, почти атавистичен антисемитизъм, какъвто намираме и във Византия. Във византийската житийна и летописна литература от VIII-Х в. често се твърди, че евреите, поддавайки се на Сатаната, подтикнали император Лъв V и халиф Язид да премахнат свещените изображения. По този начин те "заразили" християнското общество с иконоборството. В житието на патриарх Герман I (715-730) възцаряването на император Лъв III (717-741) било предсказано от двама евреи, които се занимавали "по-скоро с изкуството на лудостта, отколкото с това на предсказването". Те предрекли също, че неговият род ще властва в продължение на 100 години, ако той премахне свещените изображения (всъщност само 80).

Още от епохата на късната Античност евреите магове са основните посредници между амбициозни млади християни и Сатаната. Те организират срещи със зли духове и техния господар, при които се сключват договори с Лукавия (А. Vakaloudi, 2001). Според житието на епископ Лъв от Катания "вятърът довлякъл" от Сицилия някой си Хелиодор. Той бил изпълнен с цялото злотворно действие на Сатаната. Майка му, на име Варвара, била знатна християнка. Поради произхода и горделивия си нрав той настроил всички срещу себе си още от детска възраст. Въпреки това властолюбието и славолюбието му го подтикнали да се стреми към длъжността на епарха чрез вроденото си лукавство. Когато не успял да го постигне, той прибягнал до измама - намерил един евреин, известен "с магическото си изкуство", и го поканил у дома си, където се учил от него. Евреинът му дал изписан лист със заклинания, подобен на писмо, и му показал как да сключи договор с Дявола.

Патриарх Никифор (806-815) "се обърнал" според Игнатий Дякон срещу "юдеите, които извършват пълни с гнусота мистерии". Освен евреите в текста се споменават като организатори на същите ужасяващи церемонии "фригийците" и "манихеите".

За церемониите на евхитите (зад това наименование вероятно се крият богомилите, според H.-Ch. Pluech и A. Vaillant, 1945), клон на манихейската ерес, говори обстойно Псевдо-Псел около 1250 г. в своя диалог "Тимотей". Според Псевдо-Псел евхитите водели в тайна стая своите "послушнички" и на загасена светлина ги "обезчестявали", при това безредно. Всеки от мъжете се съвкупявал с която свари, включително със сестра или дъщеря. След преминаването на бременността, на третия ден след раждането, вземали бебетата - продукт на кръвосмешение, от техните майки, разрязвали кожата им с бръснач и изливали стичащата се кръв в чаши. Самите бебета изгаряли "още дишащи" и използвали пепелта, за да я смесват с кръвта и после да отравят ястия и напитки. С такива отвратителни ястия еретиците гощавали и нищо неподозиращи благочестиви хора, подобно на Тантал, който поднесъл на боговете собствения си син. Тези ритуали се правели, за да се достави радост на демоните посредством нарушаването на Божиите закони, които забраняват инцестните бракове. Подобни сведения дава и анонимният автор на житието на св. Сава Млади. Поради страшния глад, причинен от едно арабско нападение над Сицилия, жителите на град Колесано и околността му били принудени да ядат труповете на децата си - същото нещо, подчертава авторът, се осмелили някога да направят юдеите, които изкупували греха на христоубийството.

В житието на св. Никон, по прякор Покайте се, първото действие на жителите на Спарта, застигнати от чумна епидемия в края на 60-те години на Х в., е да поканят светеца да живее при тях. С неговото идване епидемията спира и евреите са изгонени извън стените на града. За "обхванат от демонична глупост" е смятан Йоан Арат, който се обявява в защита на евреите и се осмелява да заяви открито, че тяхното изгонване е несправедливо. Веднъж той довел в града един от тях, но Никон изгонил новодошлия с юмруци, пеейки (точно както прави срещу демони) псалми. Йоан Арат бил наказан свише. Насън му се явили двама огромни, силни евнуси и започнали да го корят за стореното и да го бият с камшици. На сутринта горял в треска и опрощението на Никон не помогнало - умрял само за три дни.

В еврейската историография е масово разпространено схващането, че евреите се възраждат, освободени от гоненията, чак когато стават поданици на Османската империя.

---------

* Изворите са преведени от Г. Петрински специално за този текст.
98
17002
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
98
 Видими 
24 Март 2010 23:58
Хубава тема, но много разхвърляна статия. Предполагам че по това което е нахвърлил авторът може да се напише книга, но всъщност заглавието споменава Византия, а за нея не се споменава много в статията.
Предполагам, че някои от форумците отново ще кажат, че евреите са гонени от пантивека защото са такива и онакива, но аз мисля, че хората са ги гонели преди всичко за да се облагодетелстват и заграбят тяхното имущество, а различните религии нарочно са намирали враг в лицето на юдеите. Какъв по-удобен враг от този дето ни е съсед и може да набедим за какви ли не злини.
25 Март 2010 00:22
Хайде сега някой да каже може ли да си семит и да си антисемит в същото време. Не е ли това поредната еврейска гавра с понятията? Едва ли не те са само семити.
25 Март 2010 01:33
Ето, арийците като OtvoriO4i, разкриха расовия враг - объркал им понятията.
25 Март 2010 01:43
Византия??!!!
25 Март 2010 01:46


http://en.wikipedia.org/wiki/Antisemitism #Etymology_and_usage
Antisemitism

Despite the use of the prefix "anti," the terms Semitic and anti-Semitic are not directly opposed to each other. Antisemitism refers specifically to prejudice against Jews alone and in general, [3][4][7] despite the fact that there are other speakers of Semitic languages (e.g. Arabs, Ethiopians, or Assyrians) and that not all Jews speak a Semitic language.

Така, че хора като арабите не могат да бъдат антисемити тъй като са семити.
Да не говорим, че огромен процент от съвременните евреи не произлизат от описаните в разните библии племена а са приели юдейството много по-късно. Например хазарите. Но това е тема табу. Никой няма право да говори, че повечето евреи са дошли от южна Русия. Никой няма право да говори за Израел, че е държава на апартейд и че нарушава международни закони, или че е организирала 2 големи затвора на открито. Само хубаво или нищо. Като за умрял.
Какво е еврейството тогава? Религия.
25 Март 2010 02:33
Абе о4ко нещо си се пищисал глеам.
Защо все повтаряш че нищо се не казвало , никой нямало право да говори , нищо се не знаело и т.н. ?
Всичко си се знае и се говори. Въпрос на желание да се разровят източниците.
25 Март 2010 07:16
Да попитам и аз като Кандилото - Византия? Това къде е било?
Иначе тия статийки /говоря за тях, не за автора/ са си гола вода и кал по гърба. Гуглето, уикито, малко идеология и голям праз.
Но не мога да не поздравя Петрински с поведението му в обществото. Напълно съм съгласен с думите му - заради които искат да го наказват. Боян Радев, Божков, Димитър Иванов /вижте каква компания!/ плюс Божидар Димитров са си откровени престъпници. Търговци с миналото ни.
И никакви подхвърляния на непотребни им старини не могат прикри вредата, която нанасят на България.
За това, Петрински -
----------------------------------------- --
Блогът на Генек
25 Март 2010 07:37
сега, какво...ще търсим корените на евреите по цял свят...
имало е евреи навсякъде, но държава не са имали...както кукувиците си снасят яйцата по чуждите гнезда...и тъй ще бъде во веки, защото са прокълнати заради човеконенанавистта си.
25 Март 2010 08:09
"In 404, Jews were excluded from certain governmental posts. In 418, they were barred from the civil service, and from all military positions. In 425, they were excluded from all remaining public offices, both civilian and military--a prohibition which Justinian I repeated... There was one office, however, that Jews were not forbidden from assuming. This was the office of decurion, a tax collector."
Последните две изречения авторът ги е изпуснал - сигурно неволно.
25 Март 2010 08:36
Петрински Както винаги "Out of the Box". Нещо различно и оригинално без клишетата от останала преса.

"otvrat

Последните две изречения авторът ги е изпуснал - сигурно неволно."


Абе мое да ги е пропуснал изреченията, но сам нямаше да се сетиш да търсиш тази информация и да я четеш. За мен беше ново и интерсно. А такивата му там киликийци, кападокийци, фригийци и манихеи не ги бях и чувал.
25 Март 2010 08:43
Е, щом не си и чувал за "такивата му там киликийци, кападокийци, фригийци и манихеи" - сичко е ясно.
25 Март 2010 08:49
сирийци, римляни, арменци, копти, латинизирани и елинизирани траки,
Жив е одеситът Шафарик, жив е!
Значи така - сирийците, арменците, коптите и т.н. нелатинизирани и неелинизирани.
Само горките траки - латинизирани и елинизирани до един.
Карайте направо, какво го сучете -
бугари-татари!
25 Март 2010 08:59
otvrat,
Ти да не би да ги знаеше киликийците и др. му там, ха?
Аре стига се прави на много отворен.
Не говоря за сирийци, римляни, арменци, копти, евреи и траки.
А статията Петрински гледам е най- четената статия днеска.
25 Март 2010 09:09
Киликийци и др. му там лично не познавам, наистина, но пък знам отдека са родом.
25 Март 2010 09:29
Котьо, а чувал ли си за Лукавия благинар, Зеления каменояд, Бълхата на инженер Кун и Нервозната еленска пачуха?
25 Март 2010 09:36
Оtvrat, тия не съм ги чувал. Требе да са некви персонажи по времето на ИБан Костофффф, да? Или си ги измисли.
Я отдавна не съм в БГ, откакто ни озари демокрацията.
А ти за пизидийците по същото време чувал ли си?
Натиснете тук

Редактирано от - Kotka на 25/3/2010 г/ 09:46:23

25 Март 2010 09:43
Carthaginem esse delendam!
25 Март 2010 10:04
киликийци, кападокийци, фригийци и манихеи"


Котка, Котка...
25 Март 2010 10:05
За Котката - първите три са народи, последното - религиозна група.
25 Март 2010 10:31
Григоре Груев, сирийците, арменците и коптите са имали (имат) своя писменост. Ти чувал ли си за тракийска азбука?
25 Март 2010 10:38
Месиджът на статията сигурно са предстоящите искове срещу гръцката държава за финансови компенсации заради гоненията.
Не пипайте евреите, долни антисемити!
Към редакторите на вестник Сега:
***

Редактирано от - sybil на 25/3/2010 г/ 11:30:51

25 Март 2010 10:38
Де го Динката, бе?
Да не са го погнали византийците?
25 Март 2010 11:04
Като четях за насилствените покръствания на евреите, се сетих за насилствените покръствания на християните в България, а от там - за Коритаров. Преди две години го разкриха като активен служител на ДС, което го принуди със жален глас да разказва някаква жална история. Как с лукавство, подлост, заплахи и стрес го накарали да подпише и респективно да доносничи. Как дългите години на принудително доносничене му били тежест, бреме и мъка; скъсили му живота. И накрая дочакал деня, когато от ДС му казали, че не им трябва повече. Свободен бил вече. И как постъпил Коритаров? Дал банкет, пял от радост или ходил да пали свещи за да благодари за избавлението си? Не, изразил чувствата си така: вдигнал скандал на ДС - ама как така, моля ви се, да не съм ви вече нужен? Искам още да ви служа, искам, искам... После им служил, дето се вика, на волнонаемни начала, само и само да преосмислят. Едвам се откачили от него.
А това какво общо има с евреите ли? Най-масовите покръствания на евреите са се извършвали в Испания, след Реконкистата. Нащата ставали по наистина брутален начин: войските първо колели наред и безразборно, за да всеят страх, после на останалите живи евреи се давал ултиматум - или приемате начаса правата вяра, или умирате. Равините ги посъветвали, че стига в душите си да останат евреи, то няма нарушение на Първата заповед и следователно, могат да приемат. И евреите приели. Сменили си и имената, и дрехите, и обичаите, започнали да се кръстят и да ходят на църква. В домовете си имали малки тайни стаички, където скришом си се молели съгласно изискванията на юдаизма. И се минали столетия, към 300-400 години. Репресиите към евреите отслабнали, вече нямало необходимост от задължително християнство. И един ден, като един човек, пра-пра-пра-внуците на едновремешните покръстени евреи се вдигнали и групово сменили отново вярата си, станали си пак истински евреи.
Тук нещата са си разбираеми, защото е ясно - наовата религия е била насила наложена на евреите, те никога не са я приемали, отхвърляли са я и са я изповядвали само по принуда. И в мига, когато принудата отслабнала, те са се върнали обратно към естественото си състояние.
Привидно, и в България било така. Има и нескопосани книги и филми по темата, там е показано нагледно: как идват турците, как насилват, как колят и как накрая, с принуда, ислямизират. Също както при евреите по-горе.
И започват непонятните неща. За разлика от Испания, тук периодите на подобни насилствени ислямизации са били относително кратки. Насилието после е изчезвало, направо е липсвало. Задължителното мохамеданство вече не е било изобщо задължително. И въпреки това, никой от насилствено ислямизираните не си и помислял даже да се покръства пак. Не само това, ами особено ревностно пазел новата си религия и с охота колел околните села, населени с християни.
Има нещо много неясно тук...
25 Март 2010 11:14
Нищо неясно няма, маршал Щирлиц. Просто, на нас такава ни е породата - затова сме и първата в света държава, избрала със свободен демократичен вот една куха мутра за БулгарБашия.
25 Март 2010 11:20
маршале, един еврей преди 10-на години ме светна за причината за разликата между евреите и останалите (в поведение и тн). колкото и да ми бе чудно - тората. "тората е спасила народа ни, а народа ни е спасил тората", ми каза г-н коен.
25 Март 2010 11:22
Мехуди,
Ами че то и за нас е същото - народът е спасил вярата, вярата е спасила народа.
Затуй след 1989 година ударът е по културата и църквата.
25 Март 2010 11:35
Сократ-май
25.3.2010 г. 10:38:51
Де го Динката, бе?
Да не са го погнали византийците?

Име (Прякор) Dinain
Край на последната санкция 30.3.2010 г. 23:10:05

Погнат е
25 Март 2010 11:48
Остава и да го покръстят...
25 Март 2010 12:15
stoyancho (10:31:16) ...Ти чувал ли си за тракийска азбука?

Да, имало е такава, по-късно са използвали старо-гръцката азбука... Йероглифната им писменосто е послужила за основа на реформираното египетска писменост. Също е известно и това, че траките са владели над 1500г. Египет и са го управлявали.

Това се твърди от изследовател на тракийското археологическо наследство - д-р Стефан Гайд(аров) от Калифорния. Срещу неговите доказателства са се обединили сегашните български траколози. За разлика от тях, още Александър Фол беше казал, че траките не са били безписмени...

д-р Стефан Гайд: - Най-старите тракийски плочки са V-IV хилядолетие преди н.е., а според някои по онова време не е имало траки. Днес същите хора признават, че през V-ІV хилядолетие пр. н.е. започва консолидацията на тракийския етнос.
Натиснете тук
Натиснете тук
25 Март 2010 12:21
Просто, на нас такава ни е породата - затова сме и първата в света държава, избрала със свободен демократичен вот една куха мутра за БулгарБашия.

Е, то и други примери могат да се посочат - виж ни президента и вицепрезидента...

25 Март 2010 12:21
Истинската история (ergo всички останали истории са неистински)
Гоненията срещу евреите във Византия продължават чак до 1453 г. (след което идват братята освободители)
Империите са стабилни, когато изискват от поданиците си единствено вярност към владетеля и плащане на данъците (а също когато елитите успешно използват слотяващата роля на персонификацията на врага)
Отличителна е съдбата само на евреите. В късната Римска империя юдаизмът се смята за равноправна религия. (една от сигурно двадесетте практикувани) Евреите във Византия започват да изпитват неудобства още при император Константин I. Синът му Констанций II (337-361) забранява браковете между юдеи и християни. (когато християнството става официална, господстваща и държавна религия)След края на IV в. гоненията и ограниченията срещу евреите и юдаизма не престават чак до края на империята. Проповедите на Йоан Златоуст в Антиохия през 387 г. приписват на евреите всички известни по това време пороци. (както Йосиф Джугашфили заклейми Лейба Бронщайн ) и.т.н......
25 Март 2010 12:41
При превземането на Цариград през 1204 г. кръстоносците опожаряват и разграбват еврейския квартал Пера. (а така също воините Христови разграбват и другите квартали населени предимно с православни еретици)
В еврейската историография е масово разпространено схващането, че евреите се възраждат, освободени от гоненията, чак когато стават поданици на Османската империя. (та чак чак до края на WWI, когато в Палестина идва Британската Империя)

25 Март 2010 12:49
Майкъл -
И аз правех подобни разбори, но се отказах. Сещай се защо.
25 Март 2010 12:51
А гоненията на българите в България продължава с пълна сила и до ден днешен.
Що се касае до евреите (семити) - те почти не се намират вече, старото Моше вече с лупа не можеш да го намериш.
Виж юдеите (светлички, русокоси или кестеняви, със светли очи, правилен нос, прилични бърни), това е друга манджа - това е световният Октопод, който смучи живителния сок на човечеството и от време навреме се саморазрежда (революцийка, холкостче, войничка) за да концентрира богатства. Те са и най-големите антисемити. Да се каже, че Мошето е антисемит е смешно - вижте му физиономията - 100% арабин (семит).
25 Март 2010 12:52
Само евреите ли се възраждат, когато стават поданици на Османската империя. А балканските народи ?
25 Март 2010 13:15
Естествено, че и балканските народи се възраждат, ама след появата на дяда ти Ивана по техните земи.
25 Март 2010 13:25
Някъде бях чел, че антисемит не е човек, който мрази евреите, а човек, котого евреите мразят.
25 Март 2010 13:34
Статията е много хубаво написана, ама много хубаво... Само са пропуснати някои подробности:
В Западна Европа е било кощунствено да се търгува - тази дейност е била отредена на неверниците - мюсюлмани и евреи - още тогава възникват сегашните МОЛ-ове - това са затворени градове за търговия, от които се вижда само една врата - влезеш ли в нея - влизаш в света на неверниците, където всичко "тъне" от стоки и изобилие... За това последните понякога са били гонени от правоверните християни... Когато започва "буржоазната революция" - аристокрацията започва да обеднява и започва да си разпродава конюшните - които са били обширни, високи и с "много екстри" - там възникват "стоковите пазари" - първоначално само за добитък...

Във Византия нещата стоят по-особено - тук съществува Дуализмът - и евреите, поради ограничеността си, поради религията си, за размножаване, умишлено са се натиквали, където не трябва - натиквали са се в начина на размножение на народите в Империята... Какво представлява начинът на размножение на "Маймуна Батата - Хомо Сапиенс": това е разделянето между Добро и Зло...; добрите хора се делят от патологичните, първо се сблъскват мъжете - добри срещу патологични (последните са "рогоносци", или т.н. "носорози" - побоищата между тях са с "плавни движения", като "показно", за да не се причиняват "излишни наранявания", след победата (обикновено на добрите мъже), жените правят ИЗБОР - тези с по-малкото патологеми, се присъединяват към добрите мъже (обособяват се групи, които се размножават, и следващи ги жени (с по-изразена патологичност), но които са направили ВЕРНИЯ ИЗБОР); патологичните мъже и жени се събират също, но поради спецификите си - не се понасят - патологичните мъже пак се насочват към нормалните жени, защото обичат да им е "ЧИСТО" - следват нови вълни от побоища, докато добрите мъже победят окончателно; добрите мъже не се бият помежду си - те си поделят нормалните жени...


Редактирано от - Bongo ot Africa на 25/3/2010 г/ 13:40:37

25 Март 2010 13:49
Ейсблок,
Траките идват на Балканите между 1800 и 1500 преди Христа!
Всякакви артефакти, намерени у назе и датирани отпреди 1500 пр. Хр. не са тракийски!
25 Март 2010 13:58
Не само това, ами особено ревностно пазел новата си религия и с охота колел околните села, населени с християни.
Има нещо много неясно тук..

Маршале, за мене поне причината е че новата религия на помаците им е давала по-висок социален статус от този на комшиите им-християни. Така де - те стават правоверни, а онези си остават рая. Докато при евреите (и маврите) покръстването е бързо и масово и на практика към края на този процес не остава изповядващ юдаизма (и исляма) открито. Ако Торквемада и компания си бяха оставили няколко еврея за разтуха, отмора и адет, новопокръстените само след едно-две поколения щяха да правят същите мизерии на доскорошните си съседи, каквито и нашите помаци.
Не случайно някои колеги по форум са толкова активни и така ревностно вият всеки път когато се чуе лоша дума за Анаватан.
25 Март 2010 14:21
Григоре Груев, сирийците, арменците и коптите са имали (имат) своя писменост. Ти чувал ли си за тракийска азбука?
Иди кажи на некой поляк на 3 водки, че е латинизиран славянин или
на некой див англичанин, че е латинизиран германо-французин
и се обади да кажеш за впечатленията...
Щото и те си немат "своя" азбука...
25 Март 2010 15:12
"Всяка голяма и трайна империя, която има и други изисквания - верски, етнически или религиозни, е обречена."
Г-н Петрински, това е пропаганда. Би трябвало да знаеш, че е задължение на средновековния човек да бъде част от църквата. Затова ересите се преследват немилостиво или се изолират в труднодостъпни или гранични райони. Точно пък Византия е изцяло отдадена на православието, дотолкова че загубва най-богатите си и хлебородни провинции. Така че , хайде да не твърдим очевидно неверни неща.
25 Март 2010 15:19
Излиза, че "Империята отвръща на удара" и то като гледам последната световна криза, доста успешно!
25 Март 2010 15:21
"Балък Пазар"
25 Март 2010 15:27
Получи се някаква каша.
Из нета прочетох, че 92% от днешните евреи за всъщност хазари приели юдеизма някъде около 850-870 година. Семитите пък са доста племена като етиопци, сирийци и много други. Юдеите би трябвало да са част от семитите. Кой кого е гонел? Кои евреи - юдеите или хазарите? ...
25 Март 2010 15:30
Само евреите ли се възраждат, когато стават поданици на Османската империя. А балканските народи ?
Абе ти с всичкия си ли си?
Византия и България са едни от най - развитите и цивилизовани територии в Европа до завладяването им от Османската империя.
Византия е наследник на Римската империя, само да напомня.
Крепости, градове, манастири, пътища, търговия, заняти, писменост, култура, силна централна власт(дори и в разделената на няколко царства България), законност и ред, ниска престъпност - това са характеристики на този район преди идването на турците.
Турската империя е разграден двор - постоянно населението страда от произвол и престъпност. Всяко село и всеки манастир се превръща в крепост, за да се брани от разбойниците(българи, черкези, турци, сърби и всякакви) които свободно се веят из границите на империята, докато местната власт е заета да граби на своя сметка населението, вместо да го защитава.


Редактирано от - popangelov на 25/3/2010 г/ 15:32:12

25 Март 2010 15:42
Попангелов,
чакай сега писмо с линк към някой сайт. Уж да те просвети, а всъщност с вирус.
Не отваряй!
25 Март 2010 15:46
От самото си начало Византия е многоетническа държава.

Как не съм забелязал това.
Та - кога е НАЧАЛОТО на Византия???
25 Март 2010 15:46
popandgelov, ***поне прочети заглавието на темата, колко са били толерантни византийците, сигурен съм, че не знаеш, какво са направили и на българите?


Редактирано от - sybil на 25/3/2010 г/ 17:29:08

25 Март 2010 15:53
През средновековието се е воювало, и се е воювало дивашки.
Пре все това, Балканите са били остров на цивилизованост, застрашаван само от войни и нашествия.
В мирно време е имало ред и законност и се е развивало общественото устройство и културата.
Гонения е имало - и срещу евреите, и срещу богомилите, и други.
Говоря за сравнение с останалата част на Европа и с последвалото Османско владичество на балканите.
Изводите от такова сравнение са еднозначни - от един от най-развитите региони в Европа с идването на турците Балканите стават най-изостаналият регион.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД