:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,786,601
Активни 53
Страници 5,405
За един ден 1,302,066
Истинската история

Първите партизани хващат гората заради масовите арести през юли 1941 г.

Съпротивителното движение се разгръща две години по-късно
Илюстрация: Автора
Влакови композиции с цистерни, превозващи горива за германската армия на Източния фронт, взривени при партизански акции през 1943 г., полицейски снимки, сбирка "Музей на революционното движение в България" в Националния исторически музей-София. Вляво - части от ръкописни позиви, разпространявани във Варна през 1941-1942 г., чийто стил и правопис издават възрастта на авторите им.
(Продължение от миналия брой)

Би било крайно пресилено, ако по някакви причини твърдим, че партизанският бит е близък до всекидневния живот на българите от 40-те години на ХХ в. Дори в "най-уредените" партизански формирования през 1943-1944 г. животът в планината е съвършено несигурен въпреки натрупания опит за оцеляване в сурови условия. Изграждането на удобни обиталища е сякаш най-лесното. Всекидневната потребност от набавяне на значителни количества храна е главна грижа.

През 1941-1942 г. за набавяне на храна партизаните разчитат предимно на роднините си. Това е добре документиран факт за Ловешко и Плевенско, но също и за останалите части на страната. Впрочем несъвършената система за снабдяване на партизанските отряди с храна е основна причина за разбиването им на малки чети от по 2-3 души. Така те по-лесно намират скривалища, а и за прехраната си разчитат изключително на близки роднини около родните си места. Развитата система за снабдяване с продоволствия чрез гъста мрежа от снабдители - ятаци и помагачи, е характерна чак за 1943-1944 г.

Снабдителите на партизанските отряди, самите те бедни и средни селяни и градски жители, осигуряват прехраната на четите и отрядите за собствена сметка. Пак през периода 1943-1944 г. се събират храни от членовете на БРП, Работническия младежки съюз, от земеделците. След създаването на Отечествения фронт през 1942 г. организациите, членуващи в него, събират храна и облекло за партизаните сред собствената си членска маса. В много малка степен храната за партизанските отряди е осигурявана централизирано, с партийни средства.

От изключително значение за прехраната саснабдителите на партизанските отряди,които имат достъп до по-големи количества храна и материали или могат незабелязано да ги закупят срещу пари. Майстор-мелничарят в Летница Николай Генков осигурява достъп до по-значителни количества брашно за партизанския отряд "В. Левски", но успява необезпокояван и да смели събрано от помагачите и ятаците зърно. Ятакът Беньо Дамянов от с. Вълчитрън, Плевенско, нарочно започва работа в мелница, за да помага в прехраната на отряда. Често храни за партизаните предават собствениците на малки магазини за хранителни стоки и на фурни. От магазинера на склада при Ловешките казарми партизаните получават захар, патрони, брезент, части за поправка на обувки. Георги Апостолов от с. Горско Сливово работи в държавните складове до гарата в Летница. Сам и с помощта на близки роднини изнася повече от тон зърно. Той и сестра му Данка са убити след предателство.

При масовизирането на партизанското движение през втората половина на 1943 г. снабдяването на партизанските отряди с храна, облекло и части за поправка на обувки се възлага изцяло на младежите, преди всичко на членовете на РМС. Те не само имат достатъчно сили за дългите преходи в планините, но именно за младите е характерна мобилност, която не буди подозрение.

Снабдяването на партизаните с храна се преследва упорито от официалната власт чак до септември 1944 г., а наказанието най-често е смърт на място и без присъда. В края на 1943 г. открит у заловен партизанин самун хляб се оказва идентичен с хляба, приготвен същата вечер в семейството на етнически турчин от с. Горско Сливово, Ловешко. Приликата между самуните е достатъчна турчинът и двамата му сина да бъдат изведени на площада на селото и разстреляни пред сградата на общината същата вечер. "Издадоха наредба да свири музиката и да се играе хоро", по спомените на Борис Акълиев от същото село.

При по-големи акции партизаните от отряд "В. Левски", по спомените на д-р Танев, изземат от мандра до с. Катунец, Ловешко, приготвените за предаване на държавата сирене и масло, като ги раздават на жителите на селото. Част от придобитото потребяват за храна в отряда.

Въпреки трудностите със снабдяването, въпреки честия глад на територията на цялата страна действа строга забрана да се приема храна от непознати.Приготвянето на топла храна става рядко,при наличие на необходимите продукти, но и при спазване на изискванията за сигурност. Обикновено импровизираното огнище се огражда плътно с платнища, за да се прикрие димът.

Тежките условия на живот в планините, дългите преходи, продължителният престой на открито, липсата на дрехи и обувки за смяна много бързо амортизират облеклото на партизаните. Това налага честата подмяна на дрехите и обувките или поне редовната им поправка. Тези от партизаните, които поддържат непрекъснати връзки с близките си, могат сравнително редовно да разчитат на подмяна на износените си дрехи. Най-често обувките се поправят в полеви условия с материали - подметки, цинти, конци, доставяни предимно от военните складове.

Изискванията към качеството на дрехите и обувките също не бива да се пренебрегват. Майката на поета партизанин Цветан Спасов си спомня, че той ". . . треперел от студ, защото . . . беше по едни сандали. В София му бяха взели [в полицията] балтона и туристическите обуща . . ."

Макар много от партизаните да ползват държавни униформи - полицейски, войнишки, лесничейски, или пък ученическите си униформи за младите, за наличие на някакво специално отличително облекло за партизаните в цялата страна и дума не може да става не само поради недостиг на средства за ушиване на униформи, но и от конспиративна гледна точка. Шивачите - членове или симпатизанти на партиите от Отечествения фронт, са привлечени за ушиване само на кожуси за партизанските отряди през зимата.

Въпреки несигурните условия на живот партизаните поддържат старателно дрехите си. Често с това се заемат съпругите на ятаците. Обущата се поправят веднага след появяването на скъсване или отлепване, за да не стане поправката сложна и неизпълнима. Особено се държи на личната хигиена.

* * *

Първите прояви на партизанско съпротивително движение в България имат по-скоро принудителен характер. Макар целите на бъдещата въоръжена борба да са определени поне за БРП още вечерта на 22 юни - "Пред него [българския народ] стои колосалната задача да не допусне по никакъв начин използването на своята земя и на своята войска за разбойническите цели на германския фашизъм", мощен тласък на партизанското движение дават предварително замислените от българското правителство по указание на германците масови арести, които започват още на 22 юни. До 2-3 юли са арестувани и изпратени в концентрационните лагери малко над 4000 комунисти (Г. Димитров, Дневник, 3 юли 1941 г.). Първите партизани и партизански отряди неминуемо ще трябва да се свържат именно с тази репресивна мярка. Едва по-сетне и особено от втората половина на 1943 г. партизанското движение получава размах, който заедно с българското участие по фронтовете на Втората световна война осигури достойно място на България в следвоенните години.Извори

"Българската комунистическа партия в своята борба срещу фашизма по време на войната, в продължение на две години и половина понесе големи жертви. Стотици ръководни работници на партията бяха разстреляни. Повече от 5000 партийни активисти, работещи в нелегалност, бяха затворени в концентрационни лагери.

През 1942 г. около 50 другари - най-добрата част от политемиграцията на Българската комунистическа партия в СССР - бяха изпратени в България. По-голямата част от тях загинаха."

Из писмо на Г. Димитров до народния комисар на Държавна сигурност на СССР В. Н. Меркулов от 22 ноември 1943 г.; Руски център за съхраняване и изучаване на документи от най-новата история, ф. 495, оп.74, д. 92, л. 62."Условия за здрав тил имахме. Ние имахме база. Селяните на драго сърце ни даваха каквото пожелаем, но трябваше да се организира, тъкмо тук ние се показахме слаби. Ако. . . преди акцията нашите другари бяха помислили. . . да снабдят отряда с провизии от различни места, не би се получило това, което стана: нямаше да гладуваме 10 дена. . .

Основната храна [на партизаните от отряд "В. Левски"] се състоеше от хляб и лук. Имаше от време на време и гозба, приготвена от месото на костенурки и други животни. Другарите даже развиваха теорията, че ние на Балканите сме живеели дълго благодарение на това, че сме употребявали много лук. Колкото лук изядохме,осигурихме си живот най-малко 150 години. . ."

Спомен на д-р Танев, партизанин от с. Беглеж, Плевенско

"Нашето село беше комунистическо, никога не даваше наряд. Всичкото жито се смелваше и се изнасяше при партизаните."

Спомен на Станка Христова, с. Крушуна, Ловешко"В събирането на дрехи и материали от населението се състоеше социалното съдържание на набавянето. Можехме да събираме от съвсем друго място, да купуваме. Можеше да се съберат пари. Но целта беше да се свържат повече хора. Всеки, който даде и най-малкото нещо, вече се чувства свързан по-тясно с движението. И така то ще се разшири . . ."

Спомен на Иван Линов, Летница, Ловешко
711
26354
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
711
 Видими 
30 Юни 2010 20:13
Не ми е ясна идеята на автора.
Дали защо излизат партизаните или кой ги е хранил?
Ако е за храненето.... имам факти, но много отчайващи.
В малко селце в западна България. Местния мелничар, заможен и интелигентен човек, председател на местната кооперация, си затваря очите, че неговите роднини отделят от брашното и го дават на местните ятаци. Жена му пък давала плат за дрехи на нелегалните.
За благодарност, след 9 септември местни комунистически номенклатурчици бият нещастния човечец. Заплашват го заради увлеченията му към широките социалисти в началото на 20 век. Пък и "чорбаджия-изедник" бил - имал мелница! (В интерес на истината - малка караджейка).
И какво станало - някои местни хора, които и троха не били дали на партизаните, станали активни борци.
А нещастния мелничар умрял от рак след побоя. Той имал късмет - други направо ги разстреляли.
30 Юни 2010 20:34
Дааа,
Като дойдат диверсионно-разузнавателните групи /ДРГ/, преоблечени като „тукашни партизани” се случват такива разстрели, а в същност нагнетяване на страхова психоза = ТЕРОР
Бай ви Осама пасти да яде
АфторЪ шо не беше разпитал и да напише как са вземани хора от гари и откарвани в гори, като едни са … други от същата група, под заплахата на „надзираващата ДРГ „ и така туземците са си виновни сами-трепят си”, а трепещите после ще им дадем звания , я народен, я активен …,
Ех афторе…
30 Юни 2010 20:41
Ама пак ли за "кашкавала"..
Не го ли изядохме миналата седмица?

Редактирано от - OLDMAD на 30/6/2010 г/ 20:50:27

30 Юни 2010 20:41
Ако идеята на автора е била да предизвика лекомислена аналогия между бита на партизаните и този на повечето от днешните българи, а оттам и чувство на съпричастност с борбите на Столетницата (дори и в новите й превъплъщения), трябва да го разочароваме и да го помолим да ни спести продълженията.

Редактирано от - Bester на 30/6/2010 г/ 23:42:20

30 Юни 2010 20:53
От българската история преди падането на Третото Българско Царство има далеч по-заслужили за България личности от гореописаните лумпени и отделянето на толкова внимание на тази и без това досадна тема едва ли е толкова поучително за историята на България, освен ако не е свързано с изследване на причнитев за тоталния ни упадък.

Аз си спомням, че най-интерсните лекции в СУ по идеологическите дисциплини бяха на доц. Коста Петров, сам активен борец на времето, но изпаднал в немилост, защото имаше достойнството на лекции пред студенти да казва истината такава каквато е била, като например:
"Първите партизани в отряда Антон Иванов бяха по понятни причини няколко евреи, после няколко арменци и най-накрая се появяват по някой и друг българин за това, че ги погнали за кражби"

"Докато Германия печелеше войната, българите живееха добре, защото селскостопанската продукция се изнасяше и нямаше криза. Към края вече, колкото повече Червената Армия наближаваше границите на България, толкова повече ставаха партизаните в Балкана".

За това що за хора са ставали партизани може да се пише много: имало е и отчаяни идеалисти и откровени шайкаджии. След 9-ти септември бързо става ясно кой какъв е.
Фактът че тази маса от "активни борци" се отдава на мародерство и клане и ликвидира елита в България общо взето е само по себе си показателно що за измет е всела връх в цялата борба за демокрация, народни правдини и прогрес.
Както обикновено става демогогията с красиви лозунги е примамката за причастие от Дявола.

30 Юни 2010 21:06
Спомени на Георги Димитров и конфискуван кашкавал... И каква е идеята?
30 Юни 2010 21:12
Tim
Темата е дъвкана преди една седмица, така че не виждам защо трябва да се дъвче отново. Освен това авторът не дава никакви нови или интересни данни за партизанското движение. Не се вижда никакво собствено мнение на автора, само изтъркани клишета. Ако авторът се яви с такъв журналистически материал на приемен изпит за университет, ще бъде скъсан безпрекословно.
30 Юни 2010 21:15
Бряяях, Газетата да не е решила да ни помогне да изкараме обучението по "Кратък курс на БРП(к)"

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
30 Юни 2010 21:20
Страшна партизанска сила-чети по 2-3 човека.Вероятно хайлази на изхранване, които се крили, докато никой не ги е търсил...Имаше книга за Горнооряховския партизански отряд- на Нова година 1943 г били 7 души. На нова година 1944 г.-37 партизани. На 9.09.44 г-256 партизани.212 излезли след 5.09. из нивите. Най-голяма акция- при вършачката на с./после прекръстено в Чапаево/-до Стражица-запалили снопите и вършачката...Следващите два дни ги сгашили в местността Тасладжа и ги отвъдили....Колко ли "заслужили борци против капитализма и фашизма" са се облагодетелствували-един Господ знае....
30 Юни 2010 21:22
Ами идеята е че не са били обирачи на мандри. Щото 10, 000 души на можеш отхрани и облече 4 години с единия кашкавал. Идеята е че за разлика от днешните форумци, тогава народа явно е подкрепял партизаните, които едва ли са били 100% комуняги. Днес част от форума демократично подкрепя българите слугували на Германската армия и политика. Та парадокс, да го е**! Парадокс нашенски - най-баш демократите, хептен фашаги!
30 Юни 2010 21:32
Идеята е варираш честотата докато съвпадне с ресонанса на рашките военни песньовки.
Тогава - пей сърдце. Броенето почва от петайста страница на мненията.
30 Юни 2010 21:43
Drug,
не се тормози. Българинът си е дребна душица. Никога не гледа на нещата с широта. Не му стига акъла да отдели зърното от плявата. През 70-те Бертолучи направи филм на тази тема (партизаните), който си остава шедьовър и до днес, и никой не го е обвинил за това.
30 Юни 2010 21:45
Начи, изследване върху бита, храната и облеклото на разбойници, крадци и убийци може да представлява определен академичен интерес, както може би след 50 години историците ще изследват бита на днешните мутри, но какво ли би предизвикало интереса на широката публика, та такива изследвания да се публикуват по медиите?

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
30 Юни 2010 21:53
Трудно мога да възприема статията не само за обективна, но дори и за опит за обективност.
Тъй като липсва основното - РАЗЛИЧНИ ИЗТОЧНИЦИ.
Цитати на Г. Димитров и официозна литература до 89-а година - това е преднамереност.
А темата...вече беше обсъдена и то много по-точно, смислено и обективно от статиите.
30 Юни 2010 21:54
Е, това не го бях чувал. Да се слага знак на равенство между партизаните и мутрите. Между тези, дито яли ляб и лук, и ония с БМВ-тата. Колко е прогресирал българинът в знанията си по родна история!
30 Юни 2010 21:56
Всъщност спец по облеклото на разбойнизите не беше ли Сергеевич.
Пръдон. Доктор Димитриевич.
Плъшокоа с мишите оченца.
30 Юни 2010 22:01
Злите езици говорят още по соц.време, че у нас са били регистрирани повече от 200000 „Активни борци против фашизма и капитализма”!Това държавно престъпление свързано и с източване на държавата по закон е организирано от СССР с цел обезличаване на партизаните и ятаците.На СССР не им трябват наивно повярвалите във фалшивата идея истински комунисти - партизани, ятаци, помагачи, съмишленици, а местна тяхна агентура която ще изпълнява програмата им за управление на губернията, представяща се за комунисти. Тези вербовки на подходящи хора започват още преди 1923 г. и са причина за голям брой провали и предателства при които загиналите са били винаги „опасните” истински комунисти, а друга част от тях /след извеждането им по „канали” от България в СССР с цел спасяването им/ са били избивани именно в СССР или интернирани там за по 15-16 години за да бъдат съсипани като хора.Голяма част от останалите живи истински комунисти /въпреки наивната си обич към СССР/са гонени от „собствената” си власт след
9.9.44 г.Има разбира се и една малка част от тези истински комунисти, които бързо са се превърнали в търсения модел- ориентират се по силния вятър.Понеже животът е един в крайна сметка всички са принудени да замълчат и същинснката власт в страната се формира само от съветската агентура, а истински комунисти са били оставяни от Големият брат само на второстепенни и третостепенни места в тази същинска власт – за цвят.След Освобождението от турско Русия умишлено поддържа същото отношение към голяма част четници, помагачи и участници в опълчението – те липсват в същинската власт в България. Знае се за трагичната съдба на братът на Васил Левски – Петър Кунчев, който умира в пълна мизерия в България, а формираната „същинска власт” не се интересува изобщо от него.Като него са хиляди!
Не става дума за това, че на нас винаги ни е виновен някой Голям брат, а за това че нашият народ като маса безотговорно си позволява дебилно поведение до ден днешен и не цени собствнените си хора.Затова в същинската ни власт винаги се е подвизавала чуждата агентура /на който и да е Голям брат/ викаща против всички качествени хора у нас.В резултат качествените се размиват по други дължави или псуват в България не вярвайки на нищо.
30 Юни 2010 22:01
Маринчо, авторът пише, че е имало партизани и дава подробности за битието им. Не обсъжда мотивите им, не казва дали са били "разбойници, крадци и убийци". Пише факти, без коментари.
Ти кажи, оспорваш ли тия факти? Требва ли да се се заглушават?
30 Юни 2010 22:02
Да се слага знак на равенство между партизаните и мутрите.
Кой пък е сложил знак за равенство? Партизаните са много по-примитивни и по-брутални престъпници от днешните мутри. Но по липса на подходящо сравнение, ги сравняваме с каквото можем.

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
30 Юни 2010 22:03
В.Каменов
30 Юни 2010 22:05
Manrico просто не знае нищо по темата.
30 Юни 2010 22:07
Ти кажи, оспорваш ли тия факти? Требва ли да се се заглушават?
Сакън, не прокламирам заглушаване на каквото и да е. Авторът си намерил тема за изследване, трябва да си я изследва свободно, както и да си публикува свободно и незаглушаван изследванията. Само питах дали публикацията на подобни изследвания не трябва да е в специализирани издания, а не в медиите. Щото си мисля, че времената на Йожен Сю, когато битът на отрепките и на най-пропадналите и отвратителни престъпници е представлявал интерес, са отминали. Ама може и да не са, де да знам.

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
30 Юни 2010 22:08
Тук много се пита, какъв е смисълът да се публикува този материал. Ами щом толкова хора не намират друго възражение, май ще да има смисъл.

Редактирано от - Автоцензор на 30/6/2010 г/ 22:15:39

30 Юни 2010 22:13
Автоцензор, смисълът е истината. Кой как ще я тълкува е отделен въпрос. Каквото се е случило не трябва да се премълчава.
30 Юни 2010 22:17
Тъй де. Като му се вижда на някого безмислено и скучно, да мине на програмата на телевизията и малките обяви.
30 Юни 2010 22:18
Цялата тази партизанска история много прилича на приказката за Рокфелер. Как забогатял ли? Ами, купил една ябълка за 10 цента, излъскал я с вълнено парцалче, и я продал за 20 цента, с които купил 2 ябълки, които излъскал и продал за 40 цента и... т.н., докато умряла леля му и наследил 5 000 000 долара. И така, партизаните мандра обрали, чорбаджийска овца заклали и изяли... докато дошла Съветската армия и...
30 Юни 2010 22:26
"Изграждането на удобни обиталища е сякаш най-лесното. Всекидневната потребност от набавяне на значителни количества храна е главна грижа."
Партизанлъка продължава и до ден днешен другарки и другари.Ама си мисля, че пътищата из планината са били с по малко дупки, от пътищата на "съвременна"България, а?
30 Юни 2010 22:48
"дали публикацията на подобни изследвания не трябва да е в специализирани издания, а не в медиите."
Защо в специализирани изследвания? Защо не в медиите? Поднасянето на факти требва ли да се специализира? Медиите требва ли да имат имунизация?
30 Юни 2010 22:52
Преброяване на дивите зайци.
Доста успешно при това.
30 Юни 2010 23:24
От магазинера на склада при Ловешките казарми партизаните получават захар, патрони, брезент, части за поправка на обувки.

Това би трябвало да е фелтфебелът-вещевак-крадец на въпросните казарми...
30 Юни 2010 23:33
Може би скритият смисъл на тази статия-продължение от миналия брой, който я третираше, е да разберем хайдушката същност (от хайдук, не хайдутин) на тези, които управляваха България 45 г. по чл. 1, а през следващите 20 г. "членовете" вече бяха безброй, чепати и все прилагани изотзад на електората...


ПП: Има толкова по-актуални и важни теми за обсъждане, че даже не си струва да се губи времето човек с такива напъни ...

Редактирано от - Mars Attack на 30/6/2010 г/ 23:35:30

30 Юни 2010 23:37
И така, партизаните мандра обрали, чорбаджийска овца заклали и изяли... докато дошла Съветската армия и...
За мандри и овце, смъртни присъди не се издават. А и без присъди не убиват - като турчина, светла му памет, за който пише в статията.
01 Юли 2010 00:11
борис трети избягва втората световна воина по дипломатически пьт и спасява бьлгария и бьлгарите да не воюват на фронта и оставя на бьлгарските народотворчески самодеини колективи спонтанно да разиграват театро в бьлгария пред германците както в момента пред европеиците
и както е казано кьдето има пушка в пиесата то тя ще грьмне та поради тази причина има и жертви
както в бьлгария са спасени бьлгарските евреи но са депортирани евреите от окупираните беломорска тракия и македония
така и царя прави акции и партизаните се организират в партизанско движение
и се импровизира според геогравско икономическите дадености и разпределение на бьлгария
трябва да се разбере защо при вьзможност комунистите социалисти да сьставят правителство 1924 те се отказват и излизат в конспиративна борба против царската власт в градовете даже правят атентата 1925 година в центьра на софия
и след 1990 сьсипват бьлгарската икономика изграждана 40-50 години
както има виц коя гора е наи дьлбока в канада бразилия русия или бьлгария и бьлгариньт казал нашта щото 45 след воината още партизани и активни борци се появяват
01 Юли 2010 00:13
Tim
В.Каменов
01 Юли 2010 00:24
Аспирине, що се прайш на утрепан. Сегашно каращите БМВ-та, са потомците на обирджийте на мандрите тогава
01 Юли 2010 00:34
Браво, авторът е осветлил хранителната диета на партизанството.
Преди много години, И. Дичев, ако не греша, ни беше запознал и със сексуалният им живот -хвала на такива изследвания. Дичев, като културтрегер, беше емфазирал на дискретната сексуалност на партизанската поетика - в една автобиография от соца млади партозани "стискат бомбите до посиняване" (на партизанките? питаше се Дичев Един поет партизанин пък в поемата си "Сашка" беше описал сексуалните си фантазии: "А после проснали я диво и взели и сред смях и дим това що пазела свенливо за чакания свой любим!" - та, след като Петрински обсъди хранителния живот на партизаните, му предлагам да опише и сексуалния.
01 Юли 2010 00:39
На чичо ми, пък, след 09.09.1944 г. Народната власт му ОСРЕБРИЛА разписките, които "ония партизани" са му дали за "еспоприираните" от тях негови овце и сирене!
Дали днешните демократични "партизани"/приватизатори!/ ще върнат някога/кога?!/ на българския Народ ПРИВАТИЗИРАНОТО от тях "общонародно Имущество"?!
01 Юли 2010 00:41
Тука навремето се обаждаше един форумец, Попа; левите го ненавиждаха и имаше защо. Та Попа беше преразказвал партизанските спомени на някакъв негов познат-партизанин, относно сексуалния живот в отрядите:"Значи в землянката спели общо 35 достойни народни верни синове!
Имало и три семейни двойки. А в редовете на борбата се били оформили още две двойки, които обаче не били женени. Нямало как да слезнат в кметството и да се оженят. Но си били дали дума пред партията.
В землянката един от ъглите бил отделен с една черга за семейните партизани.
там спели и петте двойки. От другата страна на чергата спели партизаните -ергени или партизаните , чиито другарки живеели по селата...."
01 Юли 2010 00:43
И лучец еж, водица пий, и па поглеж...
Поглеж например какво съвсем официално разказва партизанинът Станке Урдарски за епичната гладна лучена акция на горноджумайските партизани в в м. Добро поле от 31 октомври до 6 ноември 1943 г.:
"Горноджумайският отряд обгради широк район и бяха заклани 77 глави едър добитък и приготвена зимнина за отряда.
Задържахме говедарите и се впуснахме да ловим говедата. Направихме една верига и отделихме, колкото можем. После ги броихме. Бяха 77 говеда, около 150-200 кг. Бяха млади по на дв-три години. Оставихме Живко (Ив. Узунов) и Камен (Хаим Израел) да пазят говедарите, докато ние прекарахме говедата до Чакалица, където ги заклахме. Колко време продължи, не помня, но помня, че през това време работехме гладни. Връзвахме говедата и ги колехме. Набавихме към пет тона месо. А на ръководителите не идваше на ум да изпекат един брав и да ни дадат да ядем. Между едни скали бяхме направили скара и редяхме пласт месо, пласт сол. Месото замръзваше бързо.
След като прибрахме месото, отидохме да вземем Камен и Живко. Когато отидохме, бяха се насъбрали мнозина. Бяха дошли някои селяни да си приберат говедата от Добро поле. Кой как е пристигал, нашите го задържали. Но те са имали ядене. Клали са млади говеда и са готвили. Като пристигнахме и ние, им викаме: “Дайте нещо по-младо, ако сте опекли”. “Има, има”, ни каза Камен.
Направи ни впечатление, че Живко, като дойде отнякъде, все си държеше панталоните с ръце. Той беше малко лаком и е ял до... Извинявам се за израза. Голям майтап си правехме за това с него.
Кожите бяхме разпръснали по борчетата да се сушат. Ние дадохме кожите на населението, за да си правят опинци, защото бяха обосели. Срещу кожите получавахме дрехи, храни и сол."
За неразбралите повтаряме:
"Срещу кожите (от откраднатите говеда на селяните) получавахме (от същите тези обрани селяни) дрехи, храни и сол."
Толкоз, таваришши.

Редактирано от - Forza NATO на 01/7/2010 г/ 00:48:24

01 Юли 2010 00:48
Oсвен недохранването и царските куршуми партизаните ги дебнели и други опасности: "Партизаните-ергени много се ядосвали на две от двойките.
Защото много шумно си вършели вечерно време "работата"
партизанките дори стенели от получените оргазми и това притеснявало партизаните ергени. Командирът и политкомисарят се притеснили да не би
самотните партизани да се изпедерастят.
Историята доказа неправотата на техните опасения.
Партизаните се изпедерастиха едва след победата.
Направили строга партийна забележка на по-буйните и шумни семейни партизански двойки. Другарят на едната партизанка със шумен оргазъм
и слагал непрана вълна в устата по време на акт.
Но така пък за малко да я ...задуши....
Никак не е било лесно на верните народни синове.
Само те си знаят какво са изживели.
А в това време дебелите угоени буржуи се ширели в 200 квадратни апартаменти на Оборище и Докторската градина и се радвали не парно, течаща топла вода и огромни чугунени вани в баните си....
И тоалетните им били вътрешни, а не като тоалетните в бедните български села като сирищник например които били отвънка.
Но след победата на 9 септември ролите се смениха.
Тези дето спяха в землянки , събраха тези от Оборище и Докторската градина
закараха ги в мазетата на хотел Славянска беседа, и в потайни доби ги качваха на стари съвецки ЗИСОВЕ, закалваха ги на Искърското дефиле и там им правеха Дискотека с манлихери, ножове и прави лопати....
Очевидци викаха, че земята "мърдала" дни след разстрела.....И Антон и Сашка и Петимата от Ремса умряха без да знаят защо!
А тези след тях направиха гушки.
за да се сбъдне писаното от поета-партизанин
сливенския злобар бай радой Ралин:
Първите паднаха в кърви!
последните-станаха първи!"
01 Юли 2010 01:03
Твърдението, че
партизанското движение получава размах, който заедно с българското участие по фронтовете на Втората световна война осигури достойно място на България в следвоенните години.

е абсурдна и груба манипулация спрямо историята - най-новата история.
Донякъде са простими и безобидни дрънканиците на Петрински за за прабългари и славянките, но да лъжеш грубо за събития от най-близкото минало, участниците в които са още живи - направо нямам думи!
(абе имам, ама...)
01 Юли 2010 02:41
Madre de Dios!!Не се учудвам вече защо тази държава която напуснах преди повече от 30 години, се намира в такова положение!!Много омраза! Омраза заради самата омраза! Победителите не ги съдят! Не е така! Съди ги историята! Къде бяхте с тази омраза преди 20 години? Или тогава ви беше страх? Или тогава ползвахте благинките? ФУ! Поне малко съвест и срам да имате! Живея в страна която е преживяла по–страшна гражданска воѝ на. С още по–голямо противопоставяне.Със стотици хиляди убити.С разрушени градове. С напълно разрушена икономика. С не по–малко жесток диктаторски режим. Но с хора които са разбрали че само с омраза не се живее! И са се помирили и простили. Даже мъртвите им лежат под общ паметник. И уважават и едните и другите. ДА. Става дума за Испания. Може да не е от наѝ–благоустроените държави, но сравнена с териториятаБългария, направо цъфти! И това не е направено с омраза, а с любов към родината. С уважение към загиналите и от двете страни.Защото всички те са деца на тази страна. Мина времето когато за гол антикомунизъм, даваха бонуси. Сега се иска и работа! Опомнете се, БЪЛГАРИ! Накъде отивате? Пак ли към убиѝ ства без съд? Пак ли към терор към инакомислещите? Пак ли към член първи? И вие бивши „кресльовци“ драпате да сте номенклатура!? Всичкте умни и можещи. Почти със синя кръв.„Плебсът“(по вашему обикновените хора са плебеи) е тъп. Все пострадали! Пострадали –мъди! А пък учили в СССР. Смехурковци.Аз не казвам че съм пострадал, че на 18 години се озовах в един съвсем чужд за мене свят!Без роднини и приятели! Какво знаете вие многознаѝ ковци Ама то всяко деиствие предизвиква противодеиствие!!Благодаря на Бога , че може да съм се родил като българин, но ще умра като испанец!Срам ме да кажа че съм ви сънародник!
P. S. Сега с плюнките по–спокоѝ но, че може да се задавите от омраза. А иначе си плюваѝ те! Няма проблем. Достатъчно съм високо, че да ме стигнат плюнките на морално пигмеи! ЗАПОЧВАЍ ТЕ. господа другари !
01 Юли 2010 04:03
valeri 59,
Напълно прав си за Испания. Но в Испанската гражданска война са се биели две сили, и двете загрижени за Испания, за нейното бъдеще. Техните интереси и виждания са били противоположни, но те са били патриоти всичките: и от едната, и от другата страна. Нито за републиканското правителство може да се каже, че е било агент на чужда държава, нито на силите на Франко (независимо че са приемали помощи - едните интербригадисти, другите от Германия). Но не са били подлоги на чужди интереси. Франко по време на WWII не се вклйучва на страната на Германия, въпреки огромния натиск.
Какво става в БГ? Руски подлоги си траят като пръдня в гащи, докато СССР и Германия са били "верни съйузници и братя по оръжие". Знаели ли са руските подлоги, че фашизмът е лошо нещо? Да, знаели са. Имали ли са възможност да се борят с германците - да, те са били в БГ. Но те не правят нищо, понеже не се инетерсуват от БГ, а чакат сигнал от господаря си от СССР. После, когато Германия напада СССР, която държава е чужда държава, не е България, изведнъж българските комунисти скачат да защитават тази чужда държава.. Т.е. те не се командват от интересите на БГ, а от интересите на СССР. За какви патриоти става дума, просто руски подлоги.
Може да има уважение за хора, сбъркали по патриотични съображения. За чужди подлоги - само презрение.
01 Юли 2010 04:16
Всекидневната потребност от набавяне на значителни количества храна е главна грижа.
Те това е квинтесенцията на целото мандротерминаторско движение.
Да се слага то на една плоскост с бойните действия на Българската армия като принос за разгрома на фашизма си е пълна перверзия.
01 Юли 2010 04:20
От друга страна, трябва да се правят всякакви изследвания. Изследванията за храната и дрехите на кокошкарите са все пак история. Статията даже може да бъде продължена с темата за връзките на обувките на шумкарите.
Все пак авторът не претендира да му се даде докторска степен за тези изследвания, за разлика от СерГейчо с неговата "дисертация" за униформата в съветската армия (макар че съм сигурен, че даже това не е писал сам, а някой драскач на баща му).
01 Юли 2010 04:22
Плитко Lukcho!Чети история. Не българската! НЕ ХВЪРЛЯЍ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ, ЗАЩОТО ЩЕ ТИ СЕ СМЕЯТ! Но дори да допуснем че си прав. Кажи ми на мен простият –ДОКОГА? Ами нали имало 200000 активни?А техните деца и внуци ползвали благините на тази „активност“ Къде са те сега? Убеден съм че половината кресльовци във форума са от такива фамилии!И пак–Докога? Или и тогава се присламчили и крещяли наѝ–силно, били наѝ–жестоки, сега също крещят наѝ–силно. На това му се казва тапигьозлук!
01 Юли 2010 04:27
Ясно! Чукча писател, не читател! Защо ли се деря! Ваша си работа! Аз съм малко настрани. А пък такива кресльовци ме лишиха от българско гражданство, и даже ме бяха осъдили, та вкараха баща ми(лека му пръст) преждевременно в гроба!
01 Юли 2010 04:29
Валери, докато се пускат такива инфантилни статии, ще има и мнения. Даже ако забележиш, повечето мнения са само хумористични и относно автора.
А и не се знае дали нямаше да бъде така и в Испания, ако случайно "левите сили" бяха останали на власт. Да живееш десетилетия в небивалия цирк, наречен "социализъм", си има своето отражение.
01 Юли 2010 04:31
Ако не даѝ си Боже, утре колелото се обърне, първи и наѝ силно , ще викате–Слава! Такъв ви е гена! Ибрикчии!
01 Юли 2010 04:32
Валерко , усещаш ли сега разликата между страна в която в сблъсъка комуняги-фашаги побеждават фашагите и страна в която побеждават комунягите.
Сам си го описал.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД