:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,307,149
Активни 117
Страници 18,137
За един ден 1,302,066
Интервю

Рамадан Аталай: Освен безмитните магазини и заводи ли ще закрием, ако правят нарушения?

Между ДПС и министър Велчев няма разногласия по въпроса за финансите, казва депутатът от ДПС
Снимка: Борислав Николов
Рамадан Аталай е роден на 12 април 1957 г. в разградското с. Мъдрево. По професия е минен инженер. В парламента е член на комисиите по енергетика и по транспорт. Член на централното оперативно бюро на ДПС.- Г-н Аталай, очаквахте ли Милен Велчев да оттегли оставката си?

- Не ме изненадва оттеглянето на оставката на Милен Велчев поради простата причина, че още при подаването й той беше посочил едни приемливи условия. Те не бяха неизпълними. Затова смятам, че всичко това беше прибързано действие от негова страна. За мен тази оставка беше изненадваща и не беше необходима.

- Смятате ли, че по този начин финансовият министър олеква? Все пак едно е да не ти приемат оставката, а съвсем друго - сам да си я оттеглиш.

- В политиката се случват всякакви неща. Фактът, че Милен Велчев е оттеглил оставката си, говори, че по време на разговора с министър-председателя двамата са стигнали до виждането, че той все още е полезен за управлението. Трябва да се има предвид и фактът, че рейтингът на финансовия министър все още е на добра висота.

А иначе подаването и оттеглянето на оставка са демократично допустими действия. Доколко всичко това ще навреди на рейтинга на Милен Велчев, ще видим в бъдеще. Но аз пак повтарям, че подаването на оставката беше прибързано действие от страна на финансовия министър. Може би в момента, в който наистина се ползваше с най-висок рейтинг, той се опита да прокара и виждането си всички министерства да бъдат по-стриктни при развързването на кесиите си.

- Анализаторското звено на "Юромъни" - "Интелинюз" писа, че "ако подалият оставка Милен Велчев запази поста си, разногласията между НДСВ и ДПС ще се увеличат". Основателно ли е това мнение?

------------

- Не знам какво са коментирали чуждестранните анализатори, но между ДПС и НДСВ специално във връзка с министър Милен Велчев никога не е имало разногласия. Така че не виждам откъде авторите са получили почва за подобни мисли. Смятам, че именно във финансовото министерство от самото начало нашият представител и администрацията на ведомството работиха много добре. Между ДПС и НДСВ никога не е имало разногласия специално във връзка с финансите.

-----------------------

- А не е ли вярно, че вие имахте забележки към провежданата от Велчев консервативна фискална политика?

- Напротив. Ние никога не сме казвали, че не трябва да бъде консервативна фискалната политика на министъра. В някакъв вестник бях прочел, че едва ли не ДПС настоява дори за премахване на валутния борд. Подобно твърдение няма абсолютно никакво основание. Такова нещо никога не е коментирано при нас. Точно обратното. Ние никога дори не сме изразявали съмнение, че фискалната политика трябва да е консервативна. Ние сме за затягане на колана и за ясно и точно определяне на приоритетите за изразходването на държавните средства. По този въпрос НДСВ и ДПС винаги сме били на едно и също мнение.

- Ще отречете ли, че при обсъждането на бюджета за следващата година от ДПС сте поискали развързване на кесията и повече субсидии?

--------------------

- Досега не е имало обсъждане на бюджета в бюджетната комисия. Единственото разглеждане на бюджетната рамка до 2006 г. беше на разширеното заседание между ръководствата на НДСВ и ДПС или т. нар. "Формат Б". На него ние не сме предявявали никакви претенции за повече субсидии, нито сме искали повече средства за харчене от отделните министерства. ---------------------

- Значи спорове между вас и Велчев при бъдещите дискусии по бюджета не се очакват?

- Аз наистина не очаквам никакви спорове в Министерството на финансите. Особено спорове относно политиката, която води министърът. Няма никакви различия там.

- Един от мотивите на Велчев да подаде оставка беше, че не среща достатъчна подкрепа за закриването на безмитните магазини. Публично мнение е, че ДПС е срещу тази мярка. Промени ли се позицията ви?

- Дискусията по този въпрос не се проведе, за да може точно и ясно да се каже коя политическа сила каква позиция има.

------------------

Доколкото ми е ясно, министър Велчев обяви закриването на магазините, но народни представители от НДСВ имат становище, че не е необходимо да се закриват безмитните магазини, а да се засили контролът върху контрабандните стоки, които евентуално минават през тях. Тук трябва да се направи и уговорка - ако евентуално такива стоки са установени. Такова мнение, разбира се, сигурно има и от наша срана.

Ако се изхожда само от презумпцията, че само от тези магазини минават контрабандните стоки, тогава би било много по-полезно да се засили контролът върху тях. Неща като контрабанда или нарушаване на финансовата дисциплина може да има и в производството, което е вътре в страната. Необходимо ли е тогава да се закрият всички производства, ако има нарушаване на финансовата дисциплина?

------------------

По този въпрос има различни мнения. Затова според мен трябва да има дискусия и след като всеки си изложи фактите, да се вземе реалното и необходимото решение дали да се затворят или не безмитните магазини. Аз смятам, че този разговор все още няма завършек.

- А какво е личното ви мнение по този въпрос?

- Според мен в самото финансово министерство трябва да се засили контролът над тези магазини. Не може във всички други държави да има безмитни магазини и те да са намерили начин за контрол върху тях, а ние да си ги закриваме и по този начин да лишим държавата от определени постъпления във валута.

- Другият проблемен въпрос е изборът на нов шеф на БНБ. Докъде стигнаха преговорите, кога ще бъде избран управител?

- Сега сме във ваканция. Смятам, че нещата са на същото ниво, на което ги оставихме през юли. През септември ще се вземе окончателно решение какво ще се прави с гуверньора на банката.

- Не ви ли се струва ненормална ситуацията БНБ да е без нов шеф, а парламентът да почива и да отлага въпроса за след ваканцията?

- Аз и преди съм изразявал мнение, че проблемът можеше и щеше да е решен, преди да изтече мандатът на Светослав Гаврийски. Беше необходима малко по-гъвкава политика от страна на мнозинството, за да може да се получи ясна подкрепа и от други политически сили за новия гуверньор. Ако това беше станало, нямаше да се стигне до сегашното положение. Наистина не е нормална ситуацията, но не е неразрешима. Смятам, че през новия политически сезон ще получим ясна насока по всички тези правила и ще се реши и този проблем.

- А удовлетворява ли ви ходът на приватизацията на БТК?

- Мен лично не ме удовлетворява изобщо ходът на приватизацията в България. А по въпроса за БТК мнението ми е, че когато институциите, които нямат нищо общо с приватизацията, се намесиха, оттам нататък можем да очакваме всякакви намеси. А така също и всякакви ситуации, в които да се учудваме това дали е в България, дали всичко това се случва с нашата БТК. Ето, че "Вива венчърс" бяха отхвърлени в началото, после съдът се намеси категорично, макар че нямаше основание да се намесва в целесъобразността на избора, а само по законосъобразността. Сега "Вива венчърс" наново са дали на съд последното решение на надзорния съвет на Агенцията по приватизация. Ако все така продължава, според мен сделката ще се забави фатално много - така както се забави и сделката с "Булгартабак", и не ни очаква нищо добро.

- Ще изгуби ли държавата, ако сделката е с "Вива венчърс", и какво?

--------------------

- Първо да отбележа, че ние не сме против приватизацията на БТК. Може би вече няма човек, който да е против приватизацията, защото на всички ни стана ясно, че трябва да се смени собствеността. БТК наистина трябва да има собственик, който да направи всички онези инвестиции, които държавата не може да направи. Дали ще загуби държавата от сделката с "Вива венчърс" не мога да кажа, но ще ви кажа друго. Аз се опасявам да не се случи това, което се случи с многото предприятия, които бяха приватизирани през последните години. Ние все още не сме забравили, че не можем да намерим собственика на "Нова Плама", че не могат да открият собствениците на "Балкан". Безпокоя се да не се наложи да търсим кои са "Вива венчърс", съществуват ли и не дай си боже, евентуално да стигнем дотам, че това предприятие, след като бъде приватизирано, да стигне до фалит. Тези неща притесняват всеки.

--------------------

- Какви ще са основните приоритети на мнозинството през новия политически сезон?

- Основните приоритети си остават пак същите - по възможност приемане на добри закони, които да са съпоставими с европейските, бърза приватизация, повишаване на жизнения стандарт на хората. Приоритетите ни не са се променили с нищо от началото на управлението ни. Друг въпрос е по какъв начин постигаме изпълнението на тези цели. Смятам, че има определени положителни неща, които са постигнати при досегашното управление, и други, които ще ни тежат по-нататък.
2
970
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
22 Август 2003 10:00
ДПС ЕООД отдавна не се притеснява да отстоява икономическите си интереси, алъш-веришът е основен предмет на дейност на т.нар. "балансьор в политиката". В задачата се пита: минният инженер Рамадан ефенди що се изказва по проблеми на фиска и контрабандата?
22 Август 2003 14:11
Изказва се по проблемите на фиска, защото всичките ДПС лидери нямат необходимата квалификация, а тези които имат са с купени дипломи, въпреки че образованието им е на ниво четвърти клас. А далаверката естествено е най- важна. На Капитан Андреево нали повечето магазини и бензиностанции са на техни хора, от които си вземат пая.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД