:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,690,823
Активни 127
Страници 24,770
За един ден 1,302,066
Ген. Колев напусна по средата съвещание на Върховното главно командване

Първанов иска повече пари за бъдещите рейнджъри

Държавният глава настоява и парламентарна комисия да разследва инцидента в Кербала
Системата за материално осигуряване на военните ни мисии зад граница трябва да бъде подобрена и да бъде обсъден пакет социални мерки на участниците в тях и техните семейства. Това каза снощи президентът Георги Първанов след края на свиканото от него съвещание на Върховното главно командване.

Според президента е необходимо да бъде създадена парламентарна комисия, която да разгледа причините за трагичния инцидент в Кербала и цялостното изпълнение на решението на Народното събрание за участието на България в стабилизиращите сили в Ирак. В същото време президентът смята, че конкретните въпроси по случая в Кербала могат да получат по-детайлен отговор от формираната в Министерството на отбраната вътрешноведомствена комисия.

Първанов подчерта, че началникът на Генералния щаб е дал пълен и изчерпателен доклад и е отговорил на всички въпроси изчерпателно. Ген. Никола Колев пък напусна по средата нервен заседанието и не отговори на нито един журналистически въпрос.

Според Първанов трябва спешно да бъдат променени и редица закони, включително този за обществените поръчки, тъй като заради него били забавени редица доставки за контингента в Ирак. Трябвало да започне и ускоряване на модернизацията на армията.

Президентът смята, че залавянето на Саддам Хюсеин не е успокоило ситуацията в Ирак, а напротив - довело до нарастваща съпротива.

В началото на срещата Първанов очерта по-важните въпроси на дискусията, която той определи като работна. Сред тях са необходимостта от реална оценка за развитието на ситуацията в Ирак и в Кербала, дали се отчита цялата динамика на събитията, както и дали се оценяват точно характерът и генезисът на иракската съпротива. Според президента особено важен за нас е въпросът какви са отношенията на българските военни в Кербала с местните лидери, какви са перспективите на демократизацията в Кербала и кога е реалистичният срок за приключване на българската мисия там. Като важен въпрос Първанов изтъкна и развитието на взаимоотношенията с коалиционните партньори в Ирак.

Според държавния глава е необходимо да се отговори кой е предложил и как е изпълнена схемата по осигуряването на база "Индия", както и кой е преценил, че изградената система от инженерни съоръжения е достатъчно сигурна. Сред поставените от върховния главнокомандващ въпроси бе и дали българският батальон разполага с достатъчно ясна, конкретна и изпреварваща информация за събитията.
9
854
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
09 Януари 2004 10:41
А според мен - всички дето са се събирали са боклуци...
09 Януари 2004 10:54
Президентът на Р България Георги Първанов напразно си изгуби времето с тези вкупом согрешили пред народа си люде, дето ги свика на съвещание по повод трагичния инцидент с българските войници в Кербала. Четейки статиите във вестниците, човек остава с впечатлението, че същото това съвещание не е било нищо друго, освен пране без накисване, препиране и плакнене на гузни съвести. Защото на практика при първия държавен мъж се бяха събрали най-големите виновници за смъртта на петимата българи в Ирак. Пак те, воглаве с Главнокомандващия БА, първи ще се подредят край върволицата от ковчези в деня на следващия национален траур. Мисля дори, че вече са написали гробовните си речи, отрепетирали са пред огледалото тъжните си физиономии и са изгладили черните костюми.
А решението е просто. Изходът от тъпата ситуация управниците на България със собствените си ръце да копаят непреодолим ров между себе си и своя народ, е да не се изпраща втори батальон българско пушечно месо в Ирак, а първият батальон, съставен от сиромаси, зле платени аргати на Кобурга, Свинаров, Паси и Ко, да бъде отзован. Защото България никога не е раждала агресори и окупатори. Първите ни държавни мъже още имат възможност да признаят грешката си и да я поправят. Въпреки че не вярвам да го сторят. Ако човек е умен, е умен завинаги. Тъп ли си, оставаш си тъп за цял живот. Даже и след смъртта.
Колкото до по-доброто заплащане на бойците от втория батальон, и 100 долара да получават на ден, сравнено с американските рейнджъри, нашите войници пак ще са бедните роднини. С купените китайски джобни фенерчета от веригата магазини "Всичко за 1 лев", с 30-килограмовите бронежилетки от времето на Тато, с грохналите социалистически УАЗ-ки. И $200 да им гласуват на ден, това няма да промени статута им на пушечно месо, пратено да се пържи на бавен огън в Кербала заради кефа на Симеон Втори Борисов Заксен унд Кобург унд Гота, Георги Първанов, Ангел Марин, Николай Свинаров, Соломон Паси, Никола Колев и всички техни съмишленици, потъпкали великия български национален флаг в услуга на чужди, чужди дори и на ООН, интереси.
09 Януари 2004 17:52
Което ще рече - че тъй наречените "държавници" стават само за СВАТБИ И ПОГРЕБЕНИЯ
Тях за работа не ги търси.
Те ако можеха да работят - щяха да са в частното по света или у нас.
Но те добре познават себе си и грешка не правят.
10 Януари 2004 02:17
Какви грижи, какво безсмислие, думи, думи и само думи. Май и на президент не случихме. На фона на обезщтетението което Либия заплаща на Франция за убитите при самолетния атентат хора, обезщетението на смъртта нашите войничета изглежда жива пародия. Смехотворни изглеждат и месечните им заплати, които са разбира се по- малки от заплатата на чистач в Щатите. Разбира се никой не е допускал някога, че ще трябва да плащаме на колониални поделения, че след като си унищожихме старата военна техника по заповед, сега ще се налага да се модернизираме. Така че всичко опира до пари, които нямаме, защото тези които нашите гастърбайтери изпращат на родителите си за да продължат мизерното си и унизително съществуване не могат да влезат в тая графа, следователно дълговете ще растат.
10 Януари 2004 02:44
ДЕМОКРАЦИЯТА Е ЛИЦЕМЕРНА!
ДЕМОКРАТИТЕ- ДВАЖ ПОВЕЧЕ 1
СОЦИАЛДЕМОКРАТИТЕ- ТРИЖ ПОВЕЧЕ !!!
......................................... ......................................... .
АБЕ, президентът-социалист Първанов...той да не би да е станал “социалдемократ”ВЕЧЕ ?!?
Или, недай Боже, СВОБОДЕН / и усмихнат!/ социалдемократ ?!? Щото , туй- за повечето пари за рейнджърите, е много-о-о- ЛИЦЕМЕРНО , бе !!!
10 Януари 2004 06:46
Добре го е казал - да видим какво ще свърши!?
10 Януари 2004 13:27
Това е чиста проба рекет.Тези воиници са наемници, м нова си качество вою
ват в една чужда на българина война.представям на вниманието на г-н Прзиде
нта чл.9 от Конституцията на Р.България : "Въоръжените сили гарантират суверинитета, сигурността и независимостта на страната и защитават нейната териториална цялост." Във връзка с това г-н Президента да ни обясни по силата на щто, наемниците които са съставна част от въоръжените сили воюват
на хиляди киломеетри от България и поради щто ние дрябва да отделяме от жалките си доходи за ги издържаме ?След като има желаещи да воюват за пари, да сключат договори с воюващата страна и сбогом.А за това, че за сетен път грубо се погазват конституционите норми, трябва съд за виновниците независимо дали са президенти или прочие властници.но мълчанието от страна на прокуратурата още веднъж показва, че такава има само на книга и в
разходната част на бюджета.
10 Януари 2004 16:47
След като , някои тук , твърдят , че нашите войници в Ирак са чисти наемници и не засягат официалната политика на правителството на БГ , питам :
ЗАЩО ТОГАВА ЗАПЛАТИТЕ ИМ ПЛАЩА ЦЕЛОКУРНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД???САЩ -нашият “голям брат” не участва и грам в плащането на заплатите на нашите войници в Ирак.Заплатите им плаща масовия български данъкоплатец-и от тези , които взимат 100 лева заплата и тези , които взимат 1000(депутатите и министрите) .
Защо нашите рейджъни не се цанят за наемници в американската армия ? Ами именно тя се състои от наемници и САЩ ги събира не от своите граждани , а от вън –всякаква сбирщина от националности. Хем ще получават повече , хем няма да се подвизават от името на целокупния българския народ, с униформата на българския войник и под знамето на България!!!
Питам? До кога , нашият беден , мизерно живеещ български народ, най-бедния в Европа , ще отделя от залъка си милиони долари , да плаща заплати на една мисия , окупатори и терористи в чужда земя , в чужда страна , да убиват невинни нейни граждани , без правото той да реши това , а неговите продажни политици да решават вместо него???


Idem per idem...
10 Януари 2004 16:50
Защо тези 50 милиона долара , които България отделя от мизерията си да плаща на рейджъните си в Ирак , не се използват за нови пътища?847 души миналата година са убити в пътно-транспортни произшествия в страната и голяма част от тх причината е в неподръжани от 20 години пътища в изключително лошо състояние .Или да се поддържат сектори в икономиката , които не могат да стартират поради липса на средства ...
Демократично съзнание няма развито в нашите политици , те служат за джобни пари на чужди интереси и работят срещу своя народ. Дори и Първанов , който е най-честен и добронамерен от всички останали правителствени помияри , се подаде на вълната и запя песента на Паси. Разбрах, че политикът Първанов е неузрял демократ и все още си остане комунист-интернационалист , страдащ от всички пороци на бившия комунизъм.Заедно с със своята партия –БСП , която се пъчи , че е влязла в Международния социалистически интернационал , но продължава да страда от всички комунистически пороци на миналото си.


Idem per idem...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД