:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 421,076,707
Активни 90
Страници 4,486
За един ден 1,302,066

Фондация "Демокрация": $ 200 000 дарение не са на Чорни

Изпълнителният директор Гроздан Караджов вади книжа от Кипър
Майкъл Чорни не е собственик на фирмата "Ромент трейдинг", превела $ 200 000 дарение на фондация "Демокрация" през юни 2001 г. Това твърди изпълнителният директор на фондацията Гроздан Караджов, цитиран от "Медиапул". Опровержението е публикувано вчера и в "Труд".

Караджов се позовава на официални документи от Министерството на търговията, индустрията и туризма в Кипър. От факсимилетата на кипърските сертификати се вижда, че 100% собственик на "Ромент трейдинг" е друга кипърска фирма - "Интердилеа номинис" ООД. ООД-то пък е собственост на кипърските граждани Георг Пападопулос, който държи 90%, и на Лениа Пападопулос с 10%.

В сряда в. "Труд" публикува факсимиле от декларация на директора на "Ромент трейдинг" Николас Трепидес, че принципал на офшорката е Майкъл Чорни. Според Караджов във фондация "Демокрация" не е получавано подобно послание и то вероятно е фалшификат. Фондацията досега не била получила отговор на запитването си до офшорката за собствеността и управленската й структура.

Онзи ден обаче и адвокат Тодор Батков обяви, че разполага с копие от документите за предаване на собствеността и декларация за доверителни отношения между Чорни и Трепидес.

По случая с дарението тече и проверка, възложена от прокуратурата на НСБОП. Но досега антимафиотите не са получили отговор на официалното си запитване до Кипър за "Ромент трейдинг". Подобно запитване е пратено и от Бюрото за финансово разузнаване, но и там не е пристигнал отговор.КАРЕ

РЕАКЦИЯ

Разкритията на Гроздан Караджов повдигат няколко въпроса, твърди Явор Дачков в коментар по случая в "Медиапул". Дачковите въпроси са: ще се върне ли Надежда Михайлова в УС на фондация "Демокрация", от който панически избяга веднага след клеветите на Чорни?; ще се извини ли Едвин Сугарев, който призоваваше Костов да се оттегли от политиката?; ще излезе ли ръководството на СДС с официално становище по повод оклеветяването на своя съпартиец и бивш премиер на България?; какво ще кажат и всички, които побързаха да се упражнят в публично злословие срещу Костов?

"Случаят с Чорни е реплика и към всички, които смятат, че бившата Държавна сигурност е мит. Не е. Оперативното мероприятие срещу Костов показа това много ясно. Добрата новина е, че не успя", завършва Дачков.
19
2148
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
09 Януари 2004 11:35
Като няма затвор за такива ИЗМАМНИЦИ и КРАДЦИ така ще е - наглост до безумие!!!
09 Януари 2004 14:10
Според законодателстдото на Кипър (Companies Act и Foreign Exchange Act) кипърски резиденти (включително дружества, регистрирани в Кипър) не могат и нямат право на ефективна собственост в т.нар. "офшорни компании". Кипърски резиденти могат единствено да предоставят имената си като собственици на LTDs, регистрирани по чл. 113 Companies Act. Предоставянето на имената е известно още и като "предоставяне на номинални услуги", като основната цел на това е имената на реалните собственици на дадена компания (нерезиденти ) да не се регистрират в регистъра на компаниите в Министерството на търговиятна, Индустрията и туризма на Кипър.
*

Повтарям, кипърски резиденти (кипърски граждани и дружества, регистрирани в Кипър) нямат право на собственост върху акциите на такива LTD (в Кипър LTDs, известни като "офшорки" са с акции , а не с дялове). Затова, реалните собственици и местно лице сключват различни сделки, които гарантират реалните собственици, че управлението на компанията ще се осъществява от тях, а не от номиналните акционери.
*

В конкретния случай дори и от името на компанията собственик личи, че тя е специализирана в предоставянето на номинални услугиq т.е. - поставени лица.
*

И още нещо, т.нар. "офшорки" се регистрират не само в Министерството на търговията, индстрията и туризма, а още и в Централната банка на Кипър. Нещо повече, от ЦБК се получава и нещо като разрешение за извършване на "офшорна дейност". Точно при тази регистрация (в Централна Банка на Кипър) серегистрират и имената на т.нар. beneficiaries - реалните собственици. Този регистър обаче е конфиденциален и основанията за разкриване на данни от него са доста сложни и като че ли не се отнасят към конкретния случай.
*
Въобще не ми пука кой - кой е в този скандал в България. Едните казват "ние сме чисти", а другите казват "вие не сте чисти". В зависимост от това, кой какво иска да докаже е възможно да се направи следното:

1/ Тези, които твърдят, че са чисти, да продължават да се позовават на удостоверението от Министерството в Кипър и да си траят за номиналните услуги, забраните за резиденти да са ефективни собственици, да си траят и за регистрите на Централна Банка на Кипър и за евентуални Instruments of transfer of shares...


2/ А тези, които иската да кажат, че другите не са чисти, да акцентират именно върху това, което първите трябва да премълчават.....


Бла-бла-бла, но най-важни си остават три неща


САМО ЛЕВСКИFRENTE ATLETICOVAMOS BOCAРедактирано от - ATLETICO DE MADRID на 09/1/2004 г/ 14:18:20

09 Януари 2004 14:47
Хе-хе поздравления за усилието Атлетико Ама не виждаш ли, че всички се правят на луди. Все си мисля, че повечко хора, включително Иван Костов и този... г-н Караджов познават кипърското законодателство в частта му за статута на офшорните фирми... Ама като четеш публикациите в пресата ще кажеш, че такова животно няма и никой и не е и чувал за него... Какви разкрития, какво чудо...
09 Януари 2004 15:58
Някои сравняваха войната в СДС с войната в Кербала.
По-приемливо e да се смята, че войната в СДС мяза на гражданска
между кралите и недокралите националното богатство на българите.


Редактирано от - SultanBg на 09/1/2004 г/ 16:15:25

09 Януари 2004 16:02
ДОБРАТА НОВИНА я знаем всички. Разбра я целият български народ и света. Фондация "Демокрация" се е сдобила с 200000 USD, но не знае причините, как и от кого са тези американски долари. Обадил се Чорни да каже, че е автор на доброто деяние, но той обсолютно не е приемлив ни от морална, нито от етична гледна такава..., а да не говорим за правната... Защото, излиза че, мафиотите правят дарения на СДС от признателност за "успешното" им управления по "раздържавяването" на народното имущество, а се знае от всеки как ставаше там алъш-вериша. Освен това, благодеяние от подобно естество, някак си не е в унисон с християн-демократичните идеали на СДС и буди недоумения и подозрения както сред народа, така и у Главния Прокурор на Републиката.
ЛОШАТА НОВИНА е, че не се обади поне един по-приличен, по-приемлив християнин, самарянин, благодетел и да признае, че той ги е изпратил доларите, че той е АВТОРЪТ. И тогава всичко щеше да е наред. И у намръщеното лице на Филчев щеше да се появи сияйно лъченце за малка усмивчица.
В света постоянно стават всякакви произшествия и атентати, и веднага се обаждат от няколко различни места за авторство. Даже противоречиви. Но за съжаление тук (за дарението на 200000 USD става въпрос) нещата с авторството се забатачи.
ИСТИНСКАТА ДОБРА НОВИНА все още се чака.
Тутакси възниква обаче следващия въпрос, и тогава ли ще продължат да се плюят един друг апостолите на тези пусти демократичните идеали? Освен парите и властта има ли друг идеал???
09 Януари 2004 17:14

Фондация "Демокрация": $ 200 000 дарение не са на Чорни
=========================================
ДОБРЕ, де, разбрахме- не са на Чорни !? Ама и мои НЕ са!!!
И на още 5-6 милиарда жители на Земята НЕ са !!! Това го знаем!...
Кажете :НА кого и ОТ кого СА тези 200 х. д., и ЗАЩО са от него !?
......................................... ......................................... ............................
Аз наистина НЕ разбирам: защо Прокуратурата НАПИРА да узнае чии са тези пари?!?
Ако са “мръсни”/т.е. имат престъпен произход!/- да ги конфискува немедлено!!! Но , засега, дарителят /кипърската фирма/ НЕ е обявявана от никой за “престъпник” и престъпна, нали?!
А ако са на Чорни- тук никой не го е обявил- с наказателна присъда на Съад!- за Престъпник! Значи, че Чорни /засега/ НЕ е престъпник, и парите , ако са от него, НЕ са “мръсни” !!!
ЕРГО, въпросът и ШУМЪТ около произхода на тези пари, е “ДИМНА ЗАВЕСА”-чиято цел е да скрие ЗАЩО и КАК /законно или не/ е процедирано с тези пари, след като са били получени и ПРИЕТИ от Фондация “Демокрация” !!!
И още: на какво основание Прокуратурата ще пита Чорни: дали той е бил ИЗНУДВАН да даде тези пари на “Демокрация”, при условие, че УЖ все още НЕ СЕ ЗНАЕ /?!?/КОЙ е дал тези пари, ЧИИ са били те! Защо Прокуратурата НЕ пита и мен, и съседа ми, и Садам, и Бин Ладен , и прочие, например?!?

09 Януари 2004 18:43
За съжаление снощи по БТВ показаха документ, удостоверяващ, че тази фирма е на Чорни, Параграфе... Един документ, чието заглавие включва думичката trust... Ирония, а?...
09 Януари 2004 18:47
Много шум за нищо ...
09 Януари 2004 18:49
мангало открадна милиони, они сега го занимавая с некви двеста иляди. па това са му джебните бе, аланкоолу
09 Януари 2004 19:21
partiite tribva da se finansirat ot chlenski vnos i da vidim togava dali deputatite niama da si stoiat v parlamenta i da si spazvat obeshtaniata kam electorata koito gi e izbral, a ne partiite da zavisiat ot vnos na darenia ot chujbina
10 Януари 2004 01:31
Браво. Някои " муслимски" другари се изказват доста компетентно по въпрос, по който цела финансова служба не може да се изкаже ясно и конкретно. Извода е, че споменатите другари са навътре в далаверата.
Сър - нали ДПС не е замесено ? А предполагам, че Доган по никакъв начин не е свързан с турския капитал и фондовете земеделие. Кво са 200х.$. Доги е милионер в зелено.
10 Януари 2004 07:52
Браво и на бозата, т.е. Светло пиво.Може да е ни в клин, ни в ръкав, но изказал е хаирсъзинът му и с хаирсъзин "мнение".За този простак е валиден олимпийският принцип-важното е да се пише-ама били глупости, това значение няма.
10 Януари 2004 08:38
LILITH,
На мен ми е ВСЕ ТАЯ, чии са тези 200 хил. Долара!
Юридическият въпрос/и/ тук е: СА ли тези пари “мръсни” ?! Също и: СА ли били тези пари правилно заприходени и усвоени от фондация “Демокрация” ?!
Дали парите са били на Чорни или не- това е вече “ПОЛИТИЧЕСКИ” и “МОРАЛЕН” ВЪПРОС!!! Той касае САМО г-н Ив. Костов! Аз съм “чист , като капчица роса”- и в морално, и в политическо отношение!!!
Мен ме подразни само това: че Прокуратурата била питала Чорни- дали е бил изнудван да даде такива пари! При условие, че все още НЕ било установено от кого са тези пари! Ами тогава защо ще питат Чорни за ИЗНУДВАНЕ ?!? Тинтири-минтири!!!
10 Януари 2004 10:17
Стига алабалистики, скъпи форумци. Не може да е морална структура, която преживява от пари на кипърски офшорки и "други няколко дарения". Ако бяхме с по-работеща съдебна система, г-дата от "Демокрация" отдавна трябваше да търкат наровете на софийския централен.
10 Януари 2004 11:45
На Чорни или на баба му, какво значение има?
Папкат ли дарения - папкат!
Вие какво очаквате?Да си признаят ли?Бит и е..н признават ли си???
10 Януари 2004 11:50
Параграфе , Stone, Патриарх никифор
10 Януари 2004 12:29
"между кралите и недокралите националното богатство на българите."

Sultan-Dogan
Не е ли по-добре да кажете, какво е крал твоят началник Доган и с какви пари е строил край София палатите за своите ханъми?
Доган е болният апендикс на България. Колкото мръсотия й донесе той, толкова никой друг не е успявал. Който успее да елеминира коварното му влияние над демокрацията в България, ще направи най-доброто за страната за дълги години напред. След 13 години "балансьорство ала Доган", носителят му се върна там, откъде всъщност е пръкнат. Дойдохме си на думата, както се казва - при БСП. Мъчно ми е за електората му, залъгван с приказките, че в името на оцеляването на ДПС се правят всички безпринципни и убийствени и за самите тях стъпки. Кой и как ще отреже този гаден апендикс???
10 Януари 2004 13:31
Хм... Странното, според мен, в цялата тази акция по-скоро е в това, защо точно сега адвокатът на Чорни представи тези документи, при положение,
че като собственик на тази фирма, Чорни е разполагал с тях през цялато време... Само че ги показа, точно когато Иван Костов поведе война срещу сегашното ръководство на СДС... Грозна картинка...
10 Януари 2004 17:05
Тук, на 09.1.2004 г. 16:02:38 аз писах: 'ЛОШАТА НОВИНА е, че не се обади поне един по-приличен, по-приемлив християнин, самарянин, благодетел и да признае, че той ги е изпратил доларите, че той е АВТОРЪТ на дарение. И тогава всичко щеше да е наред".
Ето че днес, на 10 януари 2004г.изпълнителният директор на фондация "Демокрация" Гроздан Караджов заяви пред Явор Дачков", че знае кой е дарил 200 хиляди долара на фондацията, както и че лично се е срещал с дарителя и това не е Майкъл Чорни.
"Ако аз бъда обявен, а това не е била идеята ми, когато съм помогнал по този начин, аз ще отрека", казал дарителят.
Следователно, ВСИЧКО Е НАРЕД.
Така пееше и Васко Кеца: "На мен всичко ми е наред".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД