:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 416,249,762
Активни 130
Страници 17,443
За един ден 1,302,066
Съвести

Саддам корумпираше и онези, които идваха с благородна кауза

В списъците има интересни имена - те може би ще изпитат мизерията и скандала, които заслужават
Снимка: Ройтерс
"Сега" публикува статията на вестник "Ал Мада" от 25 януари, която съпътства скандалния списък с 46 държави и 270 фирми, получавали от Саддам петролни подкупи, за да защитават режима. Заглавията са на "Сега".

"Ал Мада" получи набор от таблици с имената на фирми и лица, на които са били "отпуснати количества суров петрол на отделни етапи от Меморандума за разбирателство (става дума за програмата "Петрол срещу храни" на ООН - бел. "Сега")", както се казва в документите на Компанията за продажба на петрол (SOMO), държавна компания към министерството на петрола.

Тези таблици съдържат имената на лица, фирми, партии, групи и организации, на които бившият режим е отпуснал количества суров петрол, и обема на тези количества, детайлизиран по етапи на прилагане на Меморандума за разбирателство. Отпускането е ставало - както сочат документитеq - като се почне от третия етап на Меморандума за разбирателство, тъй като на първия и втория етап е било отпускано на фирми, които притежават рафинерии (end users), а това означава, че данните, които публикуваме тук, са за адресати, които не притежават рафинерии (non end users), т.е. за фирми посредници.

Под това интригуващо техническо наименование се явяват имена, нямащи нищо общо с петролните компании, нито с разпределението, нито със складирането, нито с продажбата на петрол, и за които не е известно да са проявявали някакъв интерес към петрола, нито да са имали връзки с петролните компании - като Руската православна църква и Руската комунистическа партия.

В случая с лицата изглежда, че нещата предизвикват повече въпросителни. Ако за нас е разбираемо журналистката Хамида Наанаа, защитничка на бившия режим, да се стреми да увековечи своето независимо журналистическо предприятие чрез сделка с петрол, странно е да намерим сред тези имена името на сина на блаженопочившия Гамал Абдел Насър - Халед, или пък името на бившия депутат в йорданския парламент Туджан ал-Фейсал, или името на сирийския министър на отбраната, или името на сина на президента на ливанската република?!

От моментаq когато рухващият режим прие Меморандума за разбирателство, той превърна този меморандум в долнопробна търговска и политическа игра и чрез нея финансира тайните си покупки на оръжие, скъпоструващи строителни материали за президентските дворци и джамиите и луксозни предмети на разкоша и разюздаността.

Също така той превърна контрактите за продажба на петрол в най-голямата известна в съвременната история операция за закупуване на съвести и пишещи пера и пилеене на богатствата на отечеството. Оттогава се разпространиха слухове за купони (така се наричат договорите между SOMO и съответната чужда фирма - бел. "Сега"), подписвани от Саддам на някои арабски личности и партии, за да ги снабдява със суров петрол в замяна на техните позиции на страната на режима с оглед разчупване на неговата международна изолация, финансиране kd кампанията за отменяне на наложеното му икономическо ембарго и очистване на лика му.

Самият режим обаче провали хуманитарното и моралното съдържание на световната кампания за вдигане на жестокото ембарго. В крайна сметка ембаргото бе взело на прицел не него, а чедата на нашия народ от беднотата и средната класа. Видяхме как всеки път, когато световната кампания за вдигане на ембаргото се приближаваше към целите си, режимът със своето поведение и разюзданост отново я вкарваше в тъмен тунел. Успоредно с това той превърна нашата страна в открита и богата трапеза, която се нуждае единствено от паради, избрани лапачи и послушни слуги.

Характерно за фашисткия режим нашата страна бе, че той не притежаваше никаква гъвкавост и постоянно имаше нужда да се възползва от другите, за да усеща превъзходство. Оттук той корумпираше дори ония, които имаха добра воля и благородни цели да защитят иракския народ за сваляне на наложената му блокада. Режимът познаваше единствено политиката на "отваряне на чекмеджето". Оттук той събираше около себе си единствено подопечните или онези, които той искаше да види да просят, за да усети морално превъзходство над тях.

Ако имате възможността да познавате някои баасистки ръководители, които поради селския си манталитет не се боят сами да се хвалят и да проявяват морално превъзходство, малко или много ще чуете от тях за гостите на Ирак, които през последните години се умножиха, ще научите от тях единствено, че нашите гости, които идваха да ни защитят, идваха също и да си получат цената. Можем да потвърдим тази информация, защото тези слухове за гостите - араби и чужденци - бяха пускани от самите баасисти в момент на селско самохвалство. От техните уста се чуха някои имена, споменати в този списък. Сред тях е г-н Джордж Галауей, член на Лейбъристката партия.

Случаят с г-н Галауей е съвсем трагичен. Този мъж, който защитаваше справедливите арабски каузи, щом само се доближи към иракския режим, излезе оттам корумпиран. Галауей, който по тази причина бе изгонен от партията, който се защитаваше настървено и дори отправи нападки към британската политика, Тони Блеър и Буш, не смятам, че би могъл да отрече иракски документи, които категорично го обвиняват.

Случаят е следният: освен таблиците, които споменахме по-горе, "Ал Мада"получи 6 молби, подадени от г-н изпълнителния директор на Компанията за продажба на петрол (SOMO) и временния изпълнителен директор до г-н министъра на петрола "за утвърждаване на сделки със суров петрол". И във всички тези молби се споменава името на г-н Галауей не като договаряща се страна, а като забележка, че те са в негова полза. Така г-н Галауей се скрива зад компания, която не е лична или е с националност, различна от неговата.

Начинът, по който се осъществяват тези договори, хвърля светлина върху механизма, по който се извършва отпускането на купоните по висша воля на президента на републиката. Поради това искаме да го обясним, още повече че някои имена, упоменати в таблиците, са собствени имена - например "Самир", и не се знае дали това е име на лице или фирма.

1. Договор с дата 29. XII. 1999 г.: име на фирмата купувач Oil and Gas-oyfortum, финландска, но в забележка е посочено името "Бурхан ал-Чалаби" и друга бележка, която гласи следното: в полза на г-н Джордж Галауей, количество: 3 млн. барела.

2. Договор с дата 10. VII. 2001 г.: име на фирмата купувач Aredio Petrolum, която е на Фауаз Зрейкат, йорданец, има и написана забележка със следния текст: l полза на г-н Джордж Галауей, количество 4 млн. барела.

3. Договор от дата 6. VIII. 2001 г.: име на фирмата купувач Middle East Advanced semiconductor inc, йорданска (Фауаз Зрейкат), но има забележка, че това е в полза на г-н Галауей, количество 3 млн. барела

4. Договор от 3. V. 2001 г.: фирма купувач - същата като по-горе, йорданска по националност (Фауаз Зрейкат) и същата забележка, че договорът е в полза на г-н Галауей, количество 2 млн. барела.

5. Договор от 12. XII. 2002 г.: същите детайли както по-горе. Количество 3 млн. барела.

6. Договор от 3. VI. 2002 г.: същите детайли както по-горе. Количество 3 млн. барела.

Шест пъти се среща изразът "в полза на г-н Джордж Галауей", но разликата е, че два пъти е на името на финландска и френска компания, а другите - на йорданска на името на Фауаз Зрейкат. Всички тези молби са получили съгласието на г-н министъра на петрола чрез неговия подпис и думата "съгласен" и е посочена датата. Интересното е, че името Галауей се появява в таблиците с етапите от Меморандума за разбирателство, съдържайки получените дялове и името Зрейкат. Какво става? Ясно е, че г-н Галауей е получил прословутия купон чрез политическите си връзки и услугите, които правеше на режима. И името му е било упоменато в договора - може би за да се напомни за него на министъра, защото фирмата не е негова.

Вероятно този механизъм се е наложил за всички, които са получавали отрязъци - както лица, така и партии и политически организации, които нямат нищо общо с петрола. "Отрязъкът" носи подписа на лидера на режима и количеството, което той желае да бъде отпуснато, а с останалото се заемат фирмите - фиктивни или реални. А може би хората като Галауей получават от тези сделки само процентно възнаграждение от рода на комисионата, ако отрязъкът бъде продаден срещу някаква сума.

По вертикала в таблиците списъкът съдържа името на държавата, сетне имената на лицата или фирмите, които са облагодетелствани, а хоризонтално са посочени етапите на Меморандума за разбирателство и отпуснатите количества, които са получили облагодетелстваните в милиони барели. Прави впечатление, че някои имена са цитирани съкратено, а някои дори будят удивление. Как да разбираме например следното име: "Дъщерята на президента Сукарно", а след няколко имена от Индонезия четем следното име: Мегавати! Във всеки случай интересни имена са споменати в тези таблици - те може би ще изпитат мизерията и скандала, които заслужават.

За краткост намерихме за целесъобразно да представим имената със сбора на отпуснатите им дялове, без да споменаваме как те се разпределят по етапите на Меморандума за разбирателства, както са упоменати в оригиналните таблици.
 
Рожденият ден Саддам 28 април се честваше в Ирак като национален празник.
7
560
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
29 Януари 2004 22:01
"For the benefit of Mr. Kite there will be a show tonight on trampoline..."

"Меморандум за разбирателство", не мога да не оценя удачнния термин. Нека сега да видим кой точно се е разбирал със Саддам, кой е най-големият "приятел на иракския народ" у нас.
30 Януари 2004 05:09
От ясно по ясно..........
30 Януари 2004 08:06
Браво на Садам- това е плащач!
Не е като храсталаков да ги работи нашите за слава, а те да си крадат тяхното от народа. Или от рушветите за раздаване на разни чиновнически длъжности например. Как се става консул? Или полицай, митничар-даже и метач да станеш, трябва да бутнеш. А трябва да си голям изрод да не подкрепяш с каквото можеш тези, които работят в твоя полза. Садам бе законно избран президент, за разлика от американските марионетки сега. Те легитимни ли са, както и тази бандитска война? НЕ. Така че да си гледат работата -т.е. да лижат храсталака (бащата на световният интелект) на определеното място. Какво стана с оръжията за масово поражение и атомните бомби и балистичните ракети? Това е въпроса. Или защо в Ирак има купони за бензин, когато всичко се изнася? Какво търси и нашата кръчма в Кербала?
А който дал-дал! Който взел-взел!
30 Януари 2004 08:29
Защо вече няма Статии от Чичо Фичо?
Не го виждам да регистрира теми!
Помня, че навремето беше доста активен....
30 Януари 2004 09:33
Поповски
Няма да се бъзикаш с чичо Фичо. Той сега е в дипресионна фаза. Вече му отмина маниакалната фаза с многословието. тези работи вълвят циклично.
30 Януари 2004 11:48
Даааа, некои добре са са наредили...
30 Януари 2004 12:36
Да бе, Саддам е един от най-законнно избраните президенти - на последния "референдум" задмина нашенските "кандидати на ОФ" с три девятки след десетичната запетая...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД