:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 421,075,493
Активни 85
Страници 3,272
За един ден 1,302,066
Интервю

Калоян Методиев: На СДС му трябва нова кауза, антикомунизмът не стига

Създаваме банка кадри от млади специалисти и политически лидери, които да направят партията по-ефективна, казва лидерът на МСДС
Снимка: Александър Михайлов
Калоян Методиев е роден на 24 април 1976 г. в София. Завършил е политология в Софийския университет, специализирал е външна политика и национална сигурност. Бил е на стаж в Европейския парламент в Брюксел и е учил политически мениджмънт в Будапеща. От септември м.г. е вицепрезидент на Демократичните европейски младежки общности в Копенхаген, а през декември е избран и за председател на Младежкия съюз на демократичните сили.

- Г-н Методиев, как младежкият СДС гледа на раздорите в синята партия?

- В МСДС определено не сме във възторг от това, което се случва, и се опитваме да стоим настрана от процесите, които протичат в СДС. Моето мнение е, че ще е най-добре да се намери едно консенсусно решение в името на общия интерес на всички членове на партията.

- И все пак как в МСДС наричате ситуацията там?

- Ситуацията не е от най-благоприятните както за симпатизантите, така и за членовете ни. Горещото желание на всички млади хора, членове на младежкия съюз, е всички тези проблеми да се разрешат колкото е възможно по-бързо. Защото младежкият съюз има нужда от една силна и единна партия СДС.

- Каква е рецептата това да стане?

- Ако имахме такава рецепта, веднага бихме я предложили на СДС. Пак казвам, че вярваме, че нашите лидери ще намерят воля и разум, за да разрешат тая криза, и ще можем да се обърнем вече към проблемите на хората.

- Какво породи тази криза?

- Някои принципни различия за водената оттук нататък политика преди изборите - относно коалиционна политика, относно това каква партия като мащаби трябва да е СДС. Но всичко е на принципна основа.

- Не е ли по-скоро личностна битка и борба за надмощие?

- Не, струва ми се, че по-скоро става въпрос за принципи.

- Защо решихте да не подкрепяте никой официално за лидер на СДС, а призовахте делегатите си да гласуват по съвест?

- МСДС покриваме цялата територия на страната и сме част от СДС. Всяка наша младежка структура е част от една областна структура, всяка областна структура - Видин, Хасково, Варна или Благоевград, е много специфична. В този смисъл сметнахме, че дори и да вземем такова решение, то не би повлияло драстично върху избора на младите хора. Те са достатъчно интелигентни и независими, за да могат да вземат решение и на самата конференция да преценят кое е по-добро за тях лично като регион и за партията като цяло. Гласуването по съвест ми се струва най-удачно.

- Него препоръчахте на хората си, ако се стигне до разцепление и поява на СДС-2. Няма ли така и МСДС да се разцепи?

- Винаги съществува такъв риск, но аз лично като председател ще се опитам да направя всичко възможно да не се стига до това. Защото в момента младежката организация е наистина обединена около идеи и принципи, което пролича и от заседанието на националния съвет в неделя, който премина в обсъждане на идеи.

- Казахте, че кризата в СДС е заради принципни различия около бъдещата политика. Има ли МСДС своя позиция за това каква трябва да е синята политика?

- Като част от СДС ние ще се съобразим с решенията на Националната конференция, която предстои, и с визията на новото ръководство затова как трябва да върви съюзът. Не сме имали дебати по този въпрос, защото чакаме ясни сигнали от страна на СДС.

- А вашето лично мнение като лидер на МСДС?

- Моето лично мнение е, че на предстоящата конференция трябва да има решение. Това, което особено ни интересува, е визията за младежкия съюз и развитието на младите хора вътре в СДС.

- Поискахте промени в устава на СДС, които да дадат по-голяма самостоятелност на младежките структури. Защо се чувствате зависими?

- Нормално е всяка младежка партия да се бори за по-голяма представителност във всички органи на партията-майка. Повечето промени, които предлагаме, са точно в този дух - повече млади хора на различни нива в партията.

- Искате свои членове да влязат в ръководството на СДС?

- Не, нямаме претенции да участваме в самия връх на партията. Говорим за структурите. От една страна, искаме членовете на младежкия съюз да са с повече представители в Националния съвет на СДС, за да имаме повече тежест. Имаме и конкретни предложения за районирането, т.е. в градовете с районно деление да имаме клубове в отделните райони. Ще дам пример - в Пловдив имаме един клуб за целия град, а там има шест района. Искаме да имаме шест клуба в шестте района, за да имаме по-голяма оперативност на работата.

- Поискахте и надграждане на каузата на СДС. Какво й куца на синята кауза в момента?

- В началото на прехода каузата на СДС беше антикомунизмът. Но поради нормалния ход на историята той повече не може да бъде водещ идеологически елемент. Разбира се, не трябва да бъде и изцяло загърбен. От друга страна, Европейският съюз и НАТО - теми в обществото, които бяха привнесени в дневния му ред от СДС, - в момента са теми, които прегръща целият политически спектър в България без изключение - от почти най-левия до най-десния му край. В този смисъл трябва да намерим една нова кауза, чрез която да вдъхновим хората и да можем ние да сме партията, която ще въведе обществото в ЕС. Идеята е МСДС през един специфичен младежки поглед да пречупи тази проблематика и да помогне на СДС точно в специфичните младежки проблеми да изгради нова кауза. Един от основните ни акценти ще бъде възраждане на националния идеал, за да можем в обединена Европа да влезем с истинско национално самочувствие и да го съхраним.

- Т.е. има вакуум в каузата на СДС?

- Не, не казвам, че има вакуум, но е необходима нова кауза преди изборите. Сегашната не е изчерпана, но тя трябва вече да се надгражда. Досега бяха ЕС и НАТО, сега всички са ги прегърнали. Нашата нова кауза трябва да е как точно да стане това влизане в ЕС, каква искаме да бъде България преди влизането й там и с какво общество искаме да се присъединим към европейското семейство.

- Какво конкретно предлагате да се промени в посланията, които излъчва СДС?

- Точно заради това искаме да инициираме вътрешнопартиен дебат по този въпрос, за да може след събирането и дискусията около всички мнения вътре в партията да изкристализира една ясна идея, около която да се обединим всички - от най-ниските до най-високите нива в партията, и тя да импонира както на нашите симпатизанти, така и на цялото общество. За да ни припознае то като силата, която наистина може да осъществи влизането на България в Европейския съюз. Не само като нещо административно, като подписване на един документ, но и като повишаване на доходите, като национално самочувствие, като целия онзи спектър от необходими условия, за да върви едно общество напред нормално.

- Ще успеете ли да накарате Националната конференция да дебатира по тези въпроси на фона на сблъсъка, който се очаква там?

- Една национална конференция трябва да се занимава не само с чисто структурните и йерархични проблеми в една партия, но трябва да се занимава и с правенето на политика. В този смисъл ми се струва, че всяка конференция е удачно място, за да се предложи нещо позитивно, което да води партията към изборна победа. Затова и съществуват повечето партии - за да печелят избори и да доказват на обществото, че работят в негова полза. Колкото по-рано се стартира този процес на подготовка за парламентарните избори, толкова по-добре.

- Какво е отношението на МСДС към петролния скандал около БСП?

- Имаме ясна и категорична позиция. Софийската и благоевградската ни организация излязоха с декларации, в които основният акцент е, че БСП трябва да поеме своята политическа отговорност, тъй като се наблюдава един хаос и дезориентация. Хора от различни нива в социалистическата партия излизат и дават различни обяснения, а кризата придобива все нови и нови параметри. Все по-неясна става връзката между хора, събития, институции и т. н. А става дума за невероятно големи суми пари, дори за мащабите на България. Редно е първо да се формулира едно смислено обяснение, редно е и хора, които са пряко замесени в скандала, да подадат оставки, а ако се наложи, да се стигне до едно разследване, за да може съдебната система да определи каква е вината и до каква степен тия хора са погазили законите на страната.

- Трябва ли СДС да подкрепи вота на недоверие към кабинета, който социалистите ще внесат?

- Не мога да определя точно параметрите на искания от БСП вот. Това е един опит да се излезе от петролната криза. СДС е единствената опозиционна партия в момента, това е видно от коалиционните взаимоотношения и от постовете, които взимат различни представители на БСП в изпълнителната власт. Тоест БСП хем е в опозиция, хем иска вот на недоверие, хем нейни представители заемат различни постове в кабинета и в различните нива на държавната администрация.

- Трябва ли да има предсрочни избори?

- За една партия в опозиция винаги е хубаво да има предсрочни избори.

- А може ли СДС да спечели изборите и да управлява в момента?

- Никой не може да каже, че може да спечели изборите, докато те не минат. Аз мисля, че в СДС има достатъчно подготвени хора, особено в МСДС, които биха помогнали на СДС да лансира качествените хора, които да управляват страната в интерес на цялото общество, но през специфичния десноцентристки модел, който ние предлагаме.

- Обявихте, че създавате кабинет в сянка, каква е неговата цел?

- Кабинетът в сянка ще се състои от комисии, които се формират от наши членове, млади специалисти във всяка област. Всяка комисия ще дублира отделните министерства и ще следи работата им. Ще излизаме с позиция по злободневните теми на деня и с алтернатива. Тази позиция ще намери реален израз в изработването на конкретни документи, които ще се превърнат в наша официална позиция. От друга страна, това ще помогне за обучението на нашите кадри за това как работи политическата система. Това ще е безценен опит, за да подготвим специалисти и млади политически лидери в съответната област. Това ще е своеобразна банка кадри, която се надяваме СДС да използва.
21
1331
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
11 Февруари 2004 03:42
"Създаваме банка от млади кадри"
Аз се чудя как ли ги създават тези банки дали със ръце или с полов орган
По света млади кадри се създават чрез учене, в университети.
После десетки години стажуване, по направление и т. н.
сДС е университет за мошеници! Ако ги учат на това, резултатите са
бързи! Боже пази БГ!
11 Февруари 2004 04:55
Вожде, това не е измислица на СДС. БКП си изграждаше кадрите с раб-фак - ако това ти говори нещо. Отрочетата на ръководната партия, страстно изучаваха гнилия капитализъм в чужбина. Аре са...... Изплакни си очичките..
11 Февруари 2004 08:59
СДС вече е труп! Това ще бъде потвърдено след по-малко от седмица. Каквито и да са причините за това, истината е, че наистина голяма част от привържениците на СДС се чувстват непредставени в политиката. Лично аз никога няма да мога да забравя политическите пируети на Софянски, Стоянов и Надежда - каквато и идея да прегърнат и каквато и цел да пропагандират. Не е възможен нов бардак със старите к... Костов може да е допуснал грешки, но винаги е бил последователен. Надявам се, че новата дясна партия няма да се бави прекалено дълго.
11 Февруари 2004 09:22
БАНКАТА КАДРИ НА МСДС СЕ СЪЗДАВА КАТО "В МСДС определено не сме във възторг от това, което се случва, и се опитваме да стоим настрана от процесите, които протичат в СДС".
11 Февруари 2004 10:16
Аз имам свежи идеи за Партия и партийна платформа , като мен има и други , но няма да отида и ги подаря на СДС !Защото това е партия , дискредитирана от всички посоки , както и лидерите й!
Предпочитам да започна от чисто!!!!

Idem per idem...
11 Февруари 2004 11:27
Само общи приказки: трябва му кауза, нова (че каква беше старата?) и прочее бля бля... И имат ли нужди политически и не- курви като надка, костов гея-соколов и класната от кауза и от нови кадри или от нови лакеи? Че тези старите вече се поупотребиха, не стават, пък и не са несменяеми като гореспоменатите.
11 Февруари 2004 11:58
Калояне! Ти си бил голям артист. Като споменаваш Пловдив, защо не кажеш за качествата на лидера им КОНСТАНТИН ГЕОРГИЕВ. Един от най-големите плазмодии в МСДС, съчетание на некадърност, наглост и корпоративни интереси. Провери как всяка седмица му се дават по 20 кебапчета армаган от сергия на Централна гара. Да ти кажа ли още за по-големите...
Я кажи как те избраха във Варна и какви договорки направи с областните МСДС.
Тези приказки ги разправай на избирателите. Кокала, кокала моето момче!?
11 Февруари 2004 14:21
Първокласен мошеник!!! Как получи стипендия за Будапеща ....като царските юпита Катев и Василев , кадри на БКП , бъдещи управляващи на БГ?!
За глупацили ни вземате?! По същия начин стипендия получи и мис Ротъри клуб Наталия Общата ( Наталия Митева). Опаааа извинявам се Наталия Общата пусна първо на Милен Велчев, подле Катев мина през президента Първанов и имаше там няколко бивши борчета , дето сега са уважавани членове на РОТЪРИ КЛУБ.
11 Февруари 2004 15:32
Кабинетът в сянка ще се състои от комисии, които се формират от наши членове, млади специалисти във всяка област. Всяка комисия ще дублира отделните министерства и ще следи работата им. Ще излизаме с позиция по злободневните теми на деня и с алтернатива. Тази позиция ще намери реален израз в изработването на конкретни документи, които ще се превърнат в наша официална позиция. От друга страна, това ще помогне за обучението на нашите кадри за това как работи политическата система. Това ще е безценен опит, за да подготвим специалисти и млади политически лидери в съответната област. Това ще е своеобразна банДа кадри, която се надяваме СДС да използва.

От мошенник нагоре и всеки ще се мъчи да измести батето къде е в министерството!
Вадетет си очите вадете
11 Февруари 2004 16:08
Боец,

Има ли вече създадени такива комисии, или това тепърва ще се направи ?
Чух, че жълтото общество начело със Симеон , подготвя нови кадри , които евентуално ще влязат в следващото правителство, независимо дали е синьо, червено , жълто или коалиционно.Или поне такова изявление направи Милко Ковачев преди около месец в Боровец.Познавам лично Милко , но засега ангажиментите не ми позволяват да говоря с него лично по въпроса.
Дразнещо в това правителство е , че бяха използвани обучени кадри на ДС, при това в САЩ, есественно кадри които да заемат позиции в правителство на БСП, респективно БКП, но за тяхно съжаление и за най-голямо съжаление на Бригадир Аспарухов, тези кдри пъво претърпяват големи неуспехи при опитите си да манипулират обществото или казано с други думи да "играят м/у чука и наковалнята".

Често казано , мисля , че в европейската конституция трябва да се наблегне в/у създаването на закон , скойто да се забранява на служители (щатни и нещатни) на бившата ДС и техните съпруги и деца вкл. да заемат всякакви държавни постове.
11 Февруари 2004 16:18

Радост наша, ама хич не ти прилича на теб точно - младо и невинно момиче - да разправяш как едикояси през кого минала, ай, пардон Пак добре, че снимки не пускаш...

А с последното си предложение за лустрация и сегрегация на ДС кадрите поне до трето коляно, обърни се към Чича си Фича. Като да сте си плюли в устичките!
11 Февруари 2004 16:38
SUGAR,

***************************
Я върви на майната си !!! Това което написах вече е заложено в Европейската конституция и затова ще се наложи да влезем в ЕС без референдум, поне да спасим децата си от кретенизирани царски юпита и техните курви получили специални стипендии от Ротъри клуб.
Верно е, че съм само на 28 и още нямам деца, но искам бъдещите БЪЛГАРСКИ политици да са със чисто минало и чиста съвест.
11 Февруари 2004 16:54
А ЗАЩО НЕ и внуците, правнуците, праправнуците и т.н. ?!?
Ами къде оставяш любовниците?! Ами учителите -дето са учили първолаците-бъдещи ДС-ченгета?!? Ами лекарите, дето са ги лекували в детските им години?!? Ами млекарят, дето е продавал мляко на родителите на бъдещите ДС-ченгета?!? Ами наборните и волнонаемните военнослужещи в БНА, милиционерите и граничарите, дето са пазили границите и реда в "онази" България- и така са допринесли за появата там на бъдешите ДС-ченгета?!? Ами стотиците хиляди софиянци/ и не само!/, дето маршируваха /ката 1-ви май, 9-ти септев(мври, 7-ми ноември и т.н./ пред Мавзолея на "Вожда и учителя на българския народ- Г. Димитров" и скандираха "Да живее БКП!", "Да живее КПСС!", "Където Партията-там и ние!" и т.н., та чак до 7 ноември 1989 год., включително?!? Що и тях, тези всичките по-горе, да не "зачертне" новата демократична Европейска Конституция?!? Какъв е този НЕестествен подбор- за едни може, а за другите-не?!?...
Я , веднага се допълни!!!

Редактирано от - paragraph39 на 11/2/2004 г/ 16:55:38

11 Февруари 2004 18:10
Parafe,

Явно и ти си един от тези там дето си ги изброил, само че трябва да има справедливост и това дето ще бъде заложено в европейската конституция в същност е новият морал , който е необходим на България .
11 Февруари 2004 18:22
А върви обяснявай на такива като Радост Драганова, че за почнеш работа например в Мерил Линч, трябва да имаш хубаво резюме, за да стигнеш до интервю, а след това остава 90% от работата- да се представиш силно на това интервю.Там не задават въпроси с кого си спал или кой е вуйчо ти.Там например задават въпроси от сорта:как се конфигурира NIS+ сървър, какво представлява DNS-конфигурационният файл named.conf и други подобни 25-30 въпроса, когато става въпрос за Systems Admin позиция, например.За financial analyst въпросите на интервюто са по-различни, разбира се, но процедурата е същата.С една дума-хората искаш да знаеш много!

Радост явно си мисли, че всичко става с вдигане на краката.И забележете-тя разправя с лекота какво ставало в спалнята на М.Велчев, К, Катев, Г.Първанов, сякаш е била там.Ако е била там, логично е да си помислим, че Първанов, Милко, Милен и Катев са я ебали, но не са я назначили никъде и за това тя сега е нещастна.Аз наистина и съчуствам-че си е вдигала краката на халост!Жертва на прехода!

11 Февруари 2004 18:41
РАДОСТ ДРАГАНОВА,
МИ точно това и аз казвам, де !!! :
ТРЯБВА за има Справедливост! Защо ще ЛУСТРИРАТ само до "първо Коляно", а НЕ до "девето Коляно" ?!? Що за "Нов Морал" е това- едно "коляно" наказано, а осем "колена"- НЕнаказани?!?
И с какво, защо да са ПО-МАЛКО виниовни стотиците хиляди, милионите софиянци и българи, които до 10 ноември 1989 г. - преди обяд, на всяка манифестация и митинг викаха "Да живее КомунизЪма!", "Да живее БКП!", "БКП-КПСС- ВЕЧНА ДРУЖБА!", "Нашето бъдеще е Комунизмът!" и т.н. ?!?Та всички ТЕ са много, много ВИНОВНИ /викали са доброволно, а не за заплата!/, отколкото ДС-ченгетата, които са работили за заплата?!? И с тези си викове- в прослава на БКП и КомунизЪма...Ми те направо са ПОДВЕЛИ др. Тодор Живков и Политбюро на БКП! Ми тези викове са си били, направо КАТ същи един Всенароден Референдум, май?! И на БКП-то и на бай Тошо к`во им е оставало?! Точно така- да кажат" "Глас Народен-глас Божи!"... Съвсем по демократичному, нали?!?
ДА, и аз съм бил един от тях! И баща ти и майка ти са били, също! И баба ти и дядо ти, също! И гимназиалните ти учители-също! И преподавателят ти в Унивеверситета- също! И Ив. Костов- също! И почти цялото БСП, почти цялото СДС, почти цялото ДПС, цялото /без "Царя"/ НДСВ са виновни- ако НЕ пряко, то чрез родителите и бабите и дядовците си !!! Виновни са и за предишната и за СЕГАШНАТА България!!!
Само с лустриране ЕДИНСТВЕНО на ДС.ченгетата, виждаш, работата НЯМА да се оправи! ВСИЧКИ БЪЛГАРИ СА В "КЮПА" !!! И ти- СЪЩО !!!


Редактирано от - paragraph39 на 11/2/2004 г/ 18:45:58

11 Февруари 2004 18:53
ПАРАГРАФКЕ КАК РАЗБРА МА ПУТКО ЧЕ СЪМ КАТО ТЕБЕ!!!
НАПИШИ СИ ИМЕТО И ФАМИЛИЯТА КАТО МЕН И ТОГАВА СПОРИ С МЕН НЕЩАСТНИЦЕ!!!
11 Февруари 2004 19:19
А мен пак ме забравиха. И Параграфа, и Радост Драганова. Единият не ще да ме лустрира, другата пък не ми мина през кабинета. А аз и на мравката път правех, бях си едно кротко пиянде ( е, и сега не съм буен ), обаче никой ми не ще ни меда, ни жилото...
11 Февруари 2004 19:40
Радостке, тук в USA-то всичко е много суров реализъм.Няма място за оптимизъм.
Може би оптимизъм ме сполетява кат си фана самолета за Бългериа , но той ша да е глуповат, както казваш ти, като знам с какви кратуни като тебе е пълна нашта татковина.....
12 Февруари 2004 00:48

Тарантула, ако не си поредния чикиджия дето си нямя работа а само коментира лъжи си остави някякво име, ако не те е срам, нещастен идиот.
12 Февруари 2004 02:34
Фин,
научих , че имаш свежи идеи за правенето на Партия и написването на Партийна платформа.
Аз пък имам изчислени Координатите на Центъра на Вселената.
Ако искаш да се комбинираме(сдружим)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД