:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 403,294,396
Активни 132
Страници 17,579
За един ден 1,302,066
Съвети

Електромагнитните полета са по-вредни от магнитните бури

Вкъщи най-опасно за здравето е подовото отопление
Снимка: Велислав Николов
Има ли нещо, което да е по-невидимо от микробите и да е не по-малко опасно за човешкото здраве от тях? Колко често се замисляме за многобройните излъчвания и полета, които ежедневно подлагат на изпитание човешкия организъм? Те не само са невидими, а понякога дори не се усещат. Което обаче съвсем не означава, че са безвредни. Но има случаи, в които дори науката се въздържа от ясен отговор на възникващите въпроси и хората започват сами да си създават страхове - понякога с основание, понякога излишни.

Да вземем например магнитните бури. Те са най-драстичните изменения на геомагнитното поле вследствие на активността на Слънцето. Тези изменения обаче са много малки - в рамките на части от процента. Това кара някои учени да смятат, че геомагнитните бури изобщо не могат да имат силен отрицателен ефект върху здравето на човека.

Не трябва да се вярва на т.нар. дни с магнитни бури и на всякакви прогнози от подобен характер, които се тиражират по медиите, твърдят двама изследователи от Геофизичния институт на БАН - Иван Бъчваров и Илия Чолаков. Според тях никъде по света не е установена сериозна зависимост между геомагнетизма и здравето на човека. Ако изобщо геомагнитните бури са отразяват лошо на здравето, това въздействие би било

много по-слабо от електромагнитните полета,които са част от нашето ежедневие, твърдят учените. Те дават пример с живота в големите градове, където трамваите, тролеите, трафопостовете, цялостното елзахранване на града, телевизионните и радиоизлъчвателите, че дори компютрите излъчват много по-силни електромагнитни импулси в сравнение с тези, които идват от йоносферата.

Геомагнитните бури не могат и да се предсказват за повече от 2-3 дни напред, твърдят още учените. А дори и да се разбере, че ще има някаква слънчева активност, изобщо не е сигурно, че тя ще се усети на Земята. Много по-вероятно е частиците да се изгубят из Космоса, уточняват учените. Обикновено магнитните бури продължават 1-2 денонощия, но нерядко достигат и до 10-12 дни. Когато бурята трае толкова дълго, е естествено, че все някой от предсказаните дни ще попадне в този период, обясняват двамата учени от БАН.

Съвсем различно обаче е положението с електромагнитното поле. Всички изследвания по света доказват, че то влияе върху човешкото здраве, и то неблагоприятно, казва доц. Мишел Израел, национален консултант по електромагнитни излъчвания. Ефектът връху организма зависи от това, дали излъчването е от по-ниските честоти, или от високочестотния спектър.

В първия случай се говори за електропроводи и ел. инсталации, които създават токове в организма. Тези токове възбуждат нервните влакна и мускулите, сред които е и сърцето, отбелязва Мишел Израел. Тъй като става въпрос за пряко въздействие, може да се стигне и до смърт. Това може да се случи, когато човек се намира в мощно електромагнитно поле, например в близост до електропровод, и се допре до масивен метален предмет, като кран или камион. Не става въпрос за уреди, по които по принцип си тече електрически ток. Според учения и у нас е имало такива инциденти. Те обаче рядко се случват в градовете, защото през тях не минават мощни електропроводи. Освен това си има специални изисквания за това на какво разстояние от електропровод може да се строи къща. Ако елпроводът е от порядъка на 110 KV, отстоянието е 10 м, а при 220 KV - 30 м, уточнява Израел.Вълните с високи честоти влияят,като предизвикват топлинен ефект. От тази част на спектъра са например радиовълните, с които работят радиостанциите и стационарните телефони с телефон-майка. Там, където се поглъща енергията, температурата на тялото се вдига. А ако повишението е с над 1 градус, се счита, че е опасно за здравето, защото натоварва терморегулацията на организма, обяснява Мишел Израел. Има опасност тази топлина да попадне в т.нар. критични, кухинни органи - яйчници, тестиси, пикочен мехур, очи. Тъй като те имат по-различно кръвоснабдяване от останалите, техните функции могат да се нарушат.

Много често хората се плашат, когато живеят в близост до трафопост. Ако той е външен, би трябвало да е построен на достатъчно разстояние от жилищните сгради и няма опасност. Проблемът е обаче, когато трафопостът е вграден в блока или къщата. Над него се създава поле, което е по-силно. Ако на първия етаж над трафопоста е сложено леглото на човека, той може да си навлече безсъние, раздразнителност, сърдечно-съдови проблеми. За по-високите етажи проблем няма, казва доц. Израел. Друг отрицателен ефект от вградения трафопост е постоянният шум, който може и да е в нормите, но не престава да е дразнещ и неприятен. Има и вибрации, ако трафопостът не е поставен добре върху подходяща пясъчна възглавница. Според учения в момента се готви нова наредба за електромагнитното излъчване в населените места, която ще осъвремени последната от началото на 90-те години.

Сред домашните електроуреди много силеннегативен ефект върху здравето има подовото отопление,нищо, че е скъп и модерен атрибут на уюта вкъщи. Ако не е монтирано, както трябва, то е мощен излъчвател на електромагнитно поле, понякога и над нормите, казва Мишел Израел. Той съветва подовото отопление да се изключва, когато в стаята играят деца. Полето е особено силно на 30-40 см над земята, а може да достигне и до 1 м.

В супермаркетите пък има т.нар. антитефт-системи (против кражби). Когато човек минава през касата, го облъчват радиочестотни полета. Клиентите минават за няколко секунди, но касиерката стои там цял ден, отбелязва Мишел Израел. Със същите вълни работят и радиостанциите, които използват шофьорите в градския транспорт, такситата, Бърза помощ, както и полицаите. А тези радиостанции са почти толкова опасни за здравето, колкото и GSM-ите, уточнява Мишел Израел. Макар все още да не е доказано, че мобилните телефони са вредни, специалистът съветва по тях да се говори най-много по 20-30 минути на ден, да не се дават на деца, да не се допират до главата и да се ползва функцията "свободни ръце".

От другите битови уреди опасни за здравето са и микровълновите печки. Ако имат процепи или други дефекти, те пропускат вълни от свръхвисокочестотния диапазон. Микровълните се поглъщат силно от водните молекули в храната, което води до силното и бързо затопляне на ястията. Но самата храна не се облъчва. По принцип, ако микровълновата фурна е добре конструирана, опасност няма. Въпреки това Мишел Израел препоръчва печката да е поне на 30 см от мястото, където стои човекът. С времето системите, които предпазват от излъчване на микровълни, остаряват.

Проблемни елуреди са и тези, които имат електромотор - пералня, хладилник, сешоар. Самият мотор създава поле около себе си, а то влияе на човека. Макар че стойностите на полетата, които се създават, не са много високи, те надвишават тези в околната среда, обобщава Мишел Израел.

Според някои учени дори разположението на леглата вкъщи може да се отрази на здравето. Счита се, че когато силовите линии на земното магнитно поле са перпендикулярни на тялото, човек не се чувства добре. Най-общо казано,тези силови линии са в посока север-юг,както трябва да е разположено тялото по време на сън. Понякога обаче има аномалии, създавани от рудните залежи, например, които отклоняват линиите на магнитното поле на земята. Мишел Израел дава пример с Курската аномалия. Специалистът обаче не се наема да съветва хората да си слагат леглата в посока "север-юг". "Това са много слаби въздействия, за да се счита, че могат да имат ефект", аргументира се той.

Според него все пак има хора, които са чувствителни дори към много малки изменения на електромагнитното поле. За пример той дава радиестезистите, които търсят подземна вода с пръчки. Със специални уреди може да се измери, че електромагнитното поле около местата, където има подземна вода, е много ниско. Чрез нервните влакна сигналът рефлектира в мозъка, а той праща импулси до мускулите, които движат пръчката в ръцете на радиестезиста.
 
Когато трафопостът е извън сградата, няма опасност за здравето на живеещите в нея.
 
Къщи не трябва да се строят близо до мощни електропроводи.
3
8616
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
10 Април 2004 12:11
До колкото знам, няма проведени изследвания по въпроса. Тогава на базата на какво са направени тези наблюдения?
10 Април 2004 14:26
Авторката на статията е чела "в Интернет" явно
11 Април 2004 08:45
За всичко са виновни руснаците. Не само сегашните, ами и ония, от преди 130 години. Защото са посочили София за столица на България.
И не само това. Транвай са внесли, от Белгия чак. Тъй че и белгийците са виновни. Щото, както и да го гледаш, транваят се кара с ток, а токът тече по жиците, а едно време го е нямало Мишел Израел да ги светне тогавашните тъмни балкански субекти колко е вредно полето. Пък и поле нямаше да знаем кво е, ако не бяха ретранслиращите джурналисти. То зер, словесното поле - безгранично.
И тъй, имаме ток, плюс по жицата, минус по релсата. Полето е налице. Всеки, навлязъл в пространството, ограничено отгоре от жици, а отдолу от релси, е подложен на действието на това поле. И то какво поле! Не е като разните му там жисееми, дето повишавали температурата с по един градус и създавали дискомфорт. Не, много по мощно. То пронизва всичко край нас и интензитета му носи невидими на пръв поглед, но ужасяващи последици в светлото бъдеще.
Това невидимо поле започва вероломната си дейност незабележимо. Години наред то стои безмълвно и бездеятелно, докато случаят не му поднесе нищо не подозиращата софийска жертва. Тя, жертвата, водена от мисълта за продължението на рода – няма да обиждаме сега столичани с непристойни предположения за нагона, има ли го, няма ли го – Та решава тая жертва да се съвокупли. И го прави, омешвайки телесните си течности
Тук физиологията, гнусната физиология удря с ръка по масата, на която се кове съдбата на току-що заченатия столичанин и влиза в престъпно взаимодействие с полето. То неусетно, но мощно подлага споменатите телесни течности на електролитна дисоциация и подрежда сперматозоидите в стройни редички. Само за миг усмихнатата природна разточителност се сменя с унифицирани бойци, щурмуващи с фалангите си бедната яйцеклетка, която на всичко отгоре не може да се извърне срамежливо встрани. По причина на същото това поле.
Резултатът е печален. Кохерентните фаланги формират само една гънка и тя за жалост не е в мозъка. От розовата мечта на мама и татко – да се пръкне младенец с надпис “началник” на челото не е останало нищо. Докато те в сладостна немара мечтаят потомъка си, руснаците и белгийците са си отмъстили. Началник ще бъде някой цървул от прованса, а столичани ще приказват колко лошо нещо е полето.
И с тъпа упоритост ще се натискат да попадат все под това поле.
Ама гънката...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД