:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 403,294,341
Активни 128
Страници 17,524
За един ден 1,302,066
Семеен бюджет

Сейф с електронно заключване и прекодиращи брави пазят от крадци

От 59 лв. до 175 лв. вървят касовите брави, автоустройство за 120 лв. заключва спирачката и съединителя
Снимки: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Последователите на английската поговорка "Моят дом е моята крепост" знаят, че при купуването и обзавеждането на дом трябва да се помисли не само за интериора, но и за сигурността. Съвременните тенденции в охранителната техника диктуват брави, заменили стандартните с множество функции - възможност за прекодиране, допълнителни ключове за по-голяма защита, сменяеми касети... Все по-решително в бита навлизат и сейфове с механично или електронно заключване. За разлика от вратите, при които дилемата е между дърво и метал, при заключващите устройства изборът безспорно е труден. От "Интеза", представители на италиански фирми като "Виро", "Потент", "Корбин", "Фиам", предлагат всевъзможни касови и патронни брави, сейфове, шпионки и други полезни приспособления. В морето от варианти за постигане на мечтаната сигурност е добре да се познават характеристиките на заключващите системи, за да се подберат най-подходящите.

Пътят към защитата на дома започва с бравата. Двата основни вида брави са патронни и касови (с касов ключ).Бравите с патрони са по-евтини- намират се на цени от 10 лв. до 18 лв., но и не гарантират висока сигурност заради липсата на специални функции. По-добра защита може да се получи, ако с бравата се купи качествен патрон. Неговата надеждност е особено важна, защото крадците атакуват патрона, а не бравата, съветват познавачи.

Патроните се продават на цени от 8.20 лв. до 390 лв. най-скъпия модел, който е на "Dom". Парите си струват, защото това е първият патрон, изработен изцяло от стомана. Петщифтовите патрони от месинг или никел на "Корбин" са на цени от 8.20 лв. до 18 лв. От 28 лв. до 37 лв. пък се продават моделите на марката със специална врътка, улесняваща заключването.

Патроните могат да бъдат ямкови и нарязани. Ямковите са за предпочитане, защото са снабдени с манганов или кобалтов щифт против разпробиване. Цените на ямковите патрони на "Корбин" започват от 17 лв. и стигат до 62 лв. От 38 лв. до 41 лв. са нужни за прекодиращи ямкови патрони от серията "Eurostar plus". Прекодирането става с определена за целта отвертка, чрез която пластините на патрона се подреждат според ключа. Тоест, ако са откраднали ключа ви, вместо да купувате нова брава и да вадите нови ключове, с един напаснат към патрона ключ го "програмирате" да отключва новата брава. Така откраднатият ключ е неизползваем, защото практически вече не пасва на бравата.

Надеждни патрони са и моделите с шест щифта и двойна секретност на "Виро". Те вървят по 65 лв.-70 лв. Марката предлага и регулиращи се патрони за 18.50 лв.-36 лв. Моделът с цена 36 лв. е брониран.Най-добрите патрони са на "Mul-T-Lock",категорични са консултанти. Моделите на марката струват 30-94 лв. и гарантират 20-30 пъти по-добра защита от тази на обикновените патрони. За 94 лв. може да се купи модел от кобалт, чиято здравина не позволява пробив дори на апашки приспособления, като т.нар. меча лапа. Патроните на "Mul-T-Lock" са търсени и заради противошперцовата защита, която притежават.

Касовите брави са един от най-надеждните варианти за осигуряване неприкосновеността на дома. Най-семплите модели с касов ключ се продават от 59 до 110 лв. Бравите се различават по начина на заключване - с едно- или с триточково заключване, на два или четири оборота. От по-висок клас е касовата брава на "Фиам" от 125 лв. Тя има втулка, която не позволява достъп. Друго предимство на модела е, че е със сменяема касета. Това означава, че при загубен ключ не се налага да се сменя бравата, а само касетата, която струва 46.70 лв.

Други са екстрите на касова брава на същата марка от 135 лв. Във вътрешността й е поставено пликче с ключове, които заключват на четири оборота. Те могат да заменят ключовете на два оборота, ако се съмнявате, че майсторът, който монтира бравата, си е направил копие от тях.

175 лв. е цената на прекодираща касова брава на "Потент" с осем вместо с традиционните шест подсигуряващи пластини. Прекодирането е на същия принцип, както при прекодиращите патрони, но се купуват три ключа за 35 лв., в случай че не пазите нито един от вървящите с бравата ключове.

При избора на брава не трябва да се пропускат и дръжките. Те могат да бъдат от инокс, месинг.Интересни са моделите от графитен месинг,които създават илюзия за античност. Цените на различните видове дръжки започват от 10 лв. и стигат до 126 лв., колкото струва модел "Infinita", спечелил конкурс за дизайн.

За по-голяма сигурност при охраната на дома е добре да се постави и допълнителна брава, съветват специалисти. Допълнителните брави вървят от 35 до 200 лв. Те могат да са с различни начини и степени на заключване - с касов ключ или с помпен механизъм, с дву-, три- или петточково заключване.

Много важен момент при защитата на дома е шпионката. Макар моделите да са на ниски цени - от 8 лв. до 11 лв., тяхното присъствие е задължително. Шпионките в магазините на "Интеза" са широкоъгълни и обхващат разстояние от 200 градуса, така че да има видимост, ако например крадецът е клекнал в изчаквателна позиция пред вратата.Необходима вещ за много домове е сейфътИзползван за съхранение на бижута, документи или други ценности, той се продава в две разновидности - за вграждане и за външен монтаж.

Сейфовете за вграждане са като добре познатите от филмите, скрити зад картина или шкаф. Задължително условие при този вид е нишата, в която се вгражда, да е дълбока поне с 5 см повече от дълбочината на самия сейф. Вграденият сейф е конусовиден, което ограничава ваденето му от стената. Сейфовете имат защита от корозия и се предлагат в зелено, синьо, червено, а най-подходящият цвят е сивият, защото е незабележим. Най-купуваният формат сейф е А4, който е идеален за документи и други по-дребни вещи. Цените на сейфовете за вграждане на "Виро", "Корбин", "Потент" и "Черути" са от 155 лв. до 305 лв.

Сейфовете за външен монтаж се захващат с болтове за пода или за стената. Могат да се монтират в гардероб, под стълби. Моделите струват от 110 лв. до 275 лв.

Сейфовете се различават и по начина, по който се заключват - с касов ключ, с ключ и механичен комбинатор, с електронен комбинатор.

Моделите с касов ключ имат манганова платка против разпробиване. Те се продават за 89-275 лв. По 400 лв. са сейфовете с ключ и механичен комбинатор, при който се избират цифри чрез въртене на предназначените за тази дейност приспособления. Предимство на този вид сейф е и фактът, че дори и кодът да се знае от недобросъвестни хора, той не може да бъде отворен без ключ, защото кодът и ключът са независими един от друг.

Най-сигурни са сейфовете с електронен комбинатор. Те са и единствените с 3-годишна гаранция. Удобството на този модел е, че спестява носенето на ключ и дава възможност за голяма комбинативност заради кода до 9 цифри, който притежателите на такива сейфове трябва да измислят. Сейфът с електронно заключване работи с четири батерии по волт и половина, снабден е и с персонална система за аварийно отваряне. Цените на този тип сейфове варират между 455 лв. и 543 лв.

Освен домът и автомобилът трябва да бъде подсигурен от кражба. За 120 лв. може да се купи устройство от закалена стомана на "Bullock", което заключва спирачката и съединителя.
 
Удобството на сейфа с електронно заключване е, че кодът замества носенето на ключ.
 
Сейфът с механичен комбинатор и ключ не може да бъде отворен лесно, защото кодът и ключът са независими един от друг.
 
Устройството на "Bullock" предпазва автомобила от кражба, като заключва съединителя и спирачката.
4888
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД