:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Фамилия

Иван Букарев не пропуска мач на сина си Асен

Другият син на шефа на НЗОК - Димитър, е ортопед и лекувал братчето си, докато то ритало като дете в ЦСКА
Снимка: АЛЕКСАНДЪР МИХАЙЛОВ
На вратата на кабинета на директора на здравната каса има лепенка на "Амнести Интернешънъл". Тя е съвсем на мястото си, защото рано или късно директорите на НЗОК влизат в допир с правораздавателната система - срещу един беше повдигнато обвинение, друг беше разследван. Но това става, след като напуснат поста. За настоящия директор Иван Букарев е още рано.

За него и за прочутия му син - футболиста Асен Букарев, казват, че първо Асен бил известен като сина на зам.министъра (бащата е бил заместник на Мими Виткова в кабинета на Жан Виденов), а след това за Иван Букарев се сещали като за бащата на Асен Букарев. Дори в здравната каса се носи слух, че дошло писмо до "директора на НЗОК Асен Букарев".

--------------------------

Може да звучи изтъркано, но моето семейство е най-хубавото нещо на света, обяснява Иван Букарев. "За съпругата ми пишат, че била полицаят вкъщи и че се карала на децата, а всъщност тя е една нормална жена, която отгледа двама хубави сина и сега се грижи за внучето", казва Букарев. Разбира се, внучката е кръстена на бабата - Лидия. Съпругата на Букарев е историк-архивист, от 30 г. работи в Главно управление на архивите. "Тя е бивш спортист, оттам е този хъс в малкия", обяснява Букарев шокиращия за някои факт, че синът на лекар е станал футболист.

Младият татко е големият син на Иван - Димитър. Той е лекар-ортопед, старши асистент в ИСУЛ. "Движи се добре - оперира самостоятелно, но има още много хляб да яде. Ожени се за неговата красавица, която е клиничен лаборант в ИСУЛ", казва Букарев и уверява, че синът е пробил в болницата без "обаждания отгоре" от бащата. Димитър, като всички по-големи деца, бе по-кроткият вкъщи, допълва Иван Букарев.



Баткото лекувал всички деца във футболния отбор на ЦСКА,



когато малкият Асен е играел там.

Звездата в семейството - Асен, е кръстен на дядо си. Букарев-старши искал да се казва Ясен, но все пак решили да не се отклоняват от семейната традиция децата да се кръщават на баби и дядовци. "Дейността ни сега е насочена към това да бъде по-сериозен в обучението си в Националната спортна академия, където е втори курс", споделя бащата. Асен тренирал от малък, попаднал в ЦСКА, понеже семейството живее до "Червено знаме", обяснява бащата за успокоение на левскарите. Букарев-старши предпочитал детето да спортува, щом това го влече, отколкото да играе на карти, например. "Без да иска, стана добър играч, мина през доста перипетии, най-накрая си намери и добър отбор. Като всички български футболисти мечтае да играе в чужбина, за да може да бъде още по-добър, защото разликата между тук и там е като от небето до земята", разказва бащата.

Асен все още живее при родителите си, въпреки че има собствен апартамент от "Левски". Има и жилище, купено от родителите, но там си държи част от багажа. "Той умира за животни, у нас е и неговото кученце - английски булдог. Кръстено е Рей - на Рей Чарлз. Викаме му табуретката, понеже е малък, но много дебел. Ако не съм аз да го изкарвам да ходи, съвсем ще надебелее.



Рейчо е човекът, с когото си говоря,



когато се прибирам от работа. Обикаляме си - аз му говоря, той си мълчи и ме слуша", споделя Иван Букарев.

Разпознават ли хората директора на здравната каса, докато разхожда кучето? "Не, аз ходя със спортна шапка и яке. Но от 2-3 етажа пенсионерите ми се оплакват - "защо спря лекарствата, бе докторе", а аз им казвам, че не съм, но пак ще ги пуснем. Защо да им обяснявам какво е това позитивен и реимбурсен списък? Та те ще ме напсуват. Затова им казвам, че ще направим всичко възможно да получат повече и по-евтини лекарства, но че все пак сме бедна държава. Ама аз си го и мисля това", показва Букарев другата страна от битието на директора на НЗОК.

А пенсионарите вярват ли? "Иска им се да вярват, защото им става хубаво", философства шефът на здравната каса.

"Мечтата на баща ми беше да стана кардиолог. Започнах като лекар-ординатор по вътрешни болести в Ловеч, но трябваше да се върна в София, за да се грижим с жена ми за нейното семейство. А в София няма работа и затова започнах в Института по социална хигиена и в Медицинска академия. Оказа се обаче, че е абсурд да работиш много добре две неща - или едното, или и двете ще ти куцат и затова реших да остана само в института", обяснява Иван Букарев.

Не го ли е страх за Асен? Всеизвестно е кои са собствениците на отборите у нас, говори се за купени мачове, а и доста зачестиха съобщенията от чужбина за млади футболисти, които умират от инфаркт на терена.

"Това, че има 5 най-добри отбора, значи че има 5 най-богати отбора. Но ако ги няма Божков, Чорни, Ганчев и т.н., няма да има изобщо футбол в България. Както казва Иван Славков - какво искате - в тая държава футболът да бъде нещо различно от другото? Не може", размишлява Букарев-старши. Бащата по-скоро се страхува синът да не остане без занаят и без пари и след 10 години да се чуди какво да прави. "Но пък разчитам, че той е Букарев, умно момче е, ще завърши НСА, може ще стане мениджър или треньор, или спортен журналист. Последното между другото го влече, пада си малко артист, но всичко това трябва да приеме форма."

Бащата смята, че



в нашия футбол няма допинг и стимуланти,



а и поначало футболът не е спорт, благодатен за допинг. Букарев уверява, че на играчите в България дават само витамини и хранителни добавки.

Бащата не пропуска нито един мач на сина си. "Разбира се, като ходя на мач, ми е ето така 90 минути, пред телевизора също", казва фенът на сина си и показва стиснат юмрук, който в случая трябва да символизира свито сърце. "Понякога си мисля дали да не ида на кино, да гледам някой екшън, докато трае мачът, да си спестя цялото вълнение, но не мога", признава Букарев. "Изтръпвам, като се засили някоя балтия към него и ме страх да не му строшат крака." Добре, че другият му син поне е ортопед.
 
Асен Букарев (вляво) е препънат и в този миг някъде по трибуните баща му Иван изтръпва.
4908
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД