:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 410,982,152
Активни 152
Страници 21,865
За един ден 1,302,066
Интервю

Георги Черкелов: Не алкохолът и цигарите, а общуването с хората състарява

Не разбирам какво е това хленчене за Ирак. Като сме се хванали на хорото, ще трябва да го играем, смята известният актьор
Снимки: Авторът

Георги Черкелов е роден на 25 юни 1930 г. в Хасково. Учил е 3 години право в Софийския университет. Завършил е ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1956 г. Играл е в над 100 филма. От 18 години живее в с.Ъглен край Луковит.

- Г-н Черкелов, през май предстоят международни изяви на спектакъла "Това е България", в който участвате и вие. Как се роди идеята?

- Идеята, сценарият и голяма част от сценографията на спектакъла "Това е България" е на Христо Димитров. Започнал e с трупата само с ентусиазъм и без пари. На една репетиция ги вижда англичанинът Иън Андерсън. Харесало му и им дал пари. Най-интересното е, че не поискал нищо насреща. Липсвало обединяващото в драматургията. Някой се сетил за мен. Така ме поканиха. Гледаме с жена ми спектакъла и по едно време я виждам да плаче. Започнах и аз да рева. Толкова е хубаво, дори без мен. И така за година и нещо обиколихме почти всички големи градове. Имаме няколко заявки за чужбина. Първата чужбина се оказва, че не е съвсем чужбина. В Скопие сме на 21 май. Най-много напират турците. Имаме три покани.

- Снимате ли се във филми?

- Снимах се във филмите"Търкалящите се камъни" и "Стъклени топчета" на сина ми Иван Черкелов. Без хонорар, за да му помогна, защото нямат пари. Сегашната генерация режисьори правят филмите за фестивали, а не за публика. Отзовах се и на три покани на чужди продукции. Любопитно ми беше да видя защо идват, какво правят. Разбрах - използват евтина работна ръка. Ограбват българските артисти. Плащат им жалки суми. Не им дават централни роли. Не мога да се оплача. Платиха ми, защото асистентите българи предупредили, че за жалки пари няма да дойда. Стигат ми толкова филми. Не ми се играе, а и няма с кого.

Правя по някоя постановка към Плевенския театър, за да си поддържам формата. Втората ми специалност е режисьор. Направил съм драматизация на романа на Селинджър "Спасителят в ръжта". Това е четиво за юноши, но си е и за възрастни.

- Защо станахте симпатичен на хората, след като повечето ви роли са на отрицателни герои?

- Може би обяснението се крие в думите на моя приятел проф. Любомир Тенев: "Знаеш ли какво си ти Георги? Ти си българският отрицателен герой, който казва истината."

- Как възприемате световните сили в киното?

- Дадох интервю за списание "Нюйоркчанин". Един от въпросите беше: "Защо американците не обичат европейското кино?" Отговорих: "Защото имате само едно кино с 220 места, в което прожектират европейски филми. Къде да ги видят? Вашата филмова индустрия такава голяма ръка е сложила върху всичко, че въздух не може да си вземе каквото и да е чуждо кино. Така че не ми задавайте нелепи въпроси. Познавам вашето кино и го харесвам, но не всичко. Две кинематографиии има в света - съветската и вашата. 99% от вашето кино е боклук. Знаете ли какво е социалистически реализъм в киното?" За да разбере, му разказах следната приказка. Един султан, който бил гърбав и едноок повикал художници да го нарисуват. Първият го нарисувал така, както изглежда, и султанът му взел главата. Вторият го нарисувал без гърбица и с две очи. Султанът взел и неговата глава, ядосан от очевадната лъжа. Третият го нарисувал като ловец, приведен над пушката и затворил едното око, за да се цели. Чак тази картина харесал суртанът и наградил богато художника. И след тази илюстрация на социалистическия реализъм обобщих за "Нюйоркчанин": "Това е нищо в сравнение с вашия хепиенд - доброто неизбежно да победи..."

- До какви максими сте стигнал?

- Избягвам максимите. Това не значи, че не вярвам в обществените закони. Ние се опарихме от много постулати, на които служихме. Баща ми беше социалист от ученическите си години. Има резон да наследя идеята. Да, идеята ми харесваше. Преди години в Плевен прочетох в досието си, че съм асоциален тип. Не съм членувал в партия. Имах четири покани за членство в БКП. За последен път през 80-те години ме покани Георги Йорданов. Искали да сменят партийния секретар в Народния театър - Сава Хашъмов. Искали мнението на тогавашния директор на Народния театър Дико Фучеджиев. Той казал: "Единствен Черкелов." Попитали го: "Той член ли е на партията?" "Разбира се", казал Фучеджиев. Той не знаеше, че не бях, защото членуваше в партийната организация на писателите.

- Доволен ли сте от живота?

- Не се оплаквам. Живях шарено. Започнах да се оформям като мислеща човешка единица през капитализма, зреех при социализма, а сега дозрявам отново в капитализма. Нищо не се променя. Все едно и също е. Днешното е позабравеното вчера. Но едно е неприятното - повтарят се и глупостите. Едно време казваха: "Този е добър доктор, но не е наш, фашага е." Избухна демокрацията и се оказа, че не можаха да измислят нещо ново: "Този може да е добър доктор, но е комуняга." Това е голяма беда за обществото ни. Думичката "Анти" нищо добро не е донесло на човечеството.

Стигнал съм до убеждение, не е оригинално, не съм го измислил аз: едно от най-несъвършените неща на нашата планета е човекът. Всичко останало е по-съвършено, може да не е 100 %, но е по-съвършено. Щели сме да направим нови хора, нов човек... Един и същи си е човекът. Никакви добри намерения не могат да свършат тази работа. Ако нещо може да се помогне на човека, това е регулация на системата, така, че да го пазиш от неговото несъвършенство. Това е възможният добър строй. Ограда - да. Куче - да. Всичко останало са фантасмагории. Баща ми казваше: "Човекът е имунизиран за добрия пример."

- Затова ли повечето медии започват и свършват с отрицателни новини?

- Това е много болна тема за мен. Възможно ли и е в малка България да има толкова много средства за информация? Многотията пак е глупост - българска. Многото не значи хубаво. 4 вестника за 35-хилядно градче е много. Откъде да се вземат изведнъж толкова талантливи хора за тези медии? Медиите били четвърта власт. Българинът като чуе "власт", му е все едно дали е четвърта или осма. Медиите не трябва да са власт, а лечител, особено когато страната боледува.

Защо се пишат негативни неща? Казват, че това искали хората. Не е вярно. Замахва се и се удря отдолу догоре. Къде го има? В коя демократична държава? В Америка? Да пишат, както при нас? Няма такова нещо. Жълтата преса в Америка е бледа охра спрямо нашата.

- Може би самата ни действителност е такава, предразполага към черногледство и песимизъм...

- Съдбата, която има страната ни днес, не е толкова сложна. Нито съм оптимист, нито съм песимист. Какво ще стане? Икономиката ще се оправи, селското стопанство също. Няма да е бързо. Сериозната беда е друга. Националната ни идентичност се оказа много лабилна. И друг път сме се яли помежду си, но сега направихме дупка в духовния живот на нацията. Много трудно ще се запълни. Дупката идва от липсата на ценностна система. Глобализацията се отнася до всички страни. Западната система ни повлия, не можем да избягаме и от американската. Вместо да вземем хубавото от миналото, се оказа, че няма приемственост. Естетиката не е социалистически реализъм, тя е реализъм. Например в театъра по цял свят се работи по системата на Станиславски. В НАТФИЗ и дума не продумват за нея.

Слава богу, има трайни неща, които няма да се променят. Например това, което е дал Господ - природата. Ние я разсипваме, но не можем напълно. Полека-лека акълът ни ще идва и ще спрем да я замърсяваме. Какво още ще се съхрани? Фолклорът. Препълнените зали от спектакъла, в който участвам, ми дават основание да твърдя, че хората го искат, ценят го.

Другото нещо е духът на българина. Той е противоречив. От една страна - високо самочувствие, а от друга - ниско. Високото не може да го смачка никой. Показваме на света, че имаме дарба. Тя не може да изчезне. Може да се поразклати, да се поогъне, както е днес. Една част от младите хора напускат България...

- Двете ви дъщери са в чужбина. Чустват ли се емигранти?

- Емиграцията е тежко нещо. От баща си знам, че една от най-тежките съдби е емитрантската. Човек може да напусне страната си, само ако е заплашен животът му. Най-скъпото нещо е животът, не родината.

По-голямата ми дъщеря - Джина - е художничка и е в Америка. Другата - София - е омъжена за американския посланик Робин Блейк в Индия. Не са в пълния смисъл на думата емигранти. Джина се кани да се прибере. Може да не е утре, но щом веднъж и е влезнала тази муха, ще го направи. София също, най-малкото, защото тук й харесва повече, а това е много важно. Вярно, мъжът й е американски дипломат, но и

тя не знае какво може да се случи. Хубавото е, че децата им говорят български.

- Какво ви е мнението за онова, което става с Ирак и за българската роля?

- Ние сме малка държава и да говорим за независима политика е абсолютна глупост. Няма начин да не сме под нечие влияние. Склонни сме да правим бързи приятелства и да тръгваме безрезервно с поредния голям брат. Но щом си дал дупето си под наем, не дей да викаш, че те щипят много. Няма малко, няма много. Ти си го дал. Хванали сме се, хорото е такова. По-важното е оттук нататък, че ние хем го играем, хем хората ни не са готови. Справедлива ли е войната? Войната с тероризма е справедлива. Така ли трябваше да я направят? Не съм убеден, но че правят нещо е добре. Щом участваме, трябва да е достойно. Какво е това хленчене, протести. Никой насила не е арестувал тези момчета.

- Съгласен съм за борбата с тероризма, но преди войната в Ирак нямаше тероризъм...

- Да, войната не е начинът да се спре тероризмът. Невралгичният момент е как да се неутрализира Бен Ладен, но след Афганистан нещата бяха изместени. Буш казва, че не бива да се прави алюзия с Виетнам. Защо да не се прави? Същото беше, издъниха се... Защо ли? Ами не аз съм дошъл у вас, а ти си дошъл у нас. Приличат си нещата в голяма степен. Като бях във Виетнам с жена си през седемдесетте години, ходихме в джунглата да ни показват тунелите под земята. Тя само повтаряше: "Горките американчета, горките американчета..." Питам я: "Какво искаш да кажеш?" "Местните са свикнали - ориз, комари, мръсотия... Ти си помисли американският войник, дето е свикнал да вземе баня, да се нахрани добре... Той само от природата е загинал, а на всичко отгоре изскача от тази дупка виетнамецът и го стреля." И беше права. Сега в Ирак са в абсолютно същата враждебна атмосфера.

- От много години живеете на село. Понякога не ви ли е мъчно за София?

- София е станала неприятно място за живеене - лош въздух, гюрултия. Не ме привлича. От много истински неща са лишени гражданите и най-вече от тишината и контакта с природата. Като постоя един ден в София и се прибирам все едно, че съм копал. Уморяват ми се очите. С хубавите неща на селото се свиква.

- А с лошите?

- Не са чак толкова много. Липсата на много социални контакти на село е едно от хубавите неща. Причините за остаряването не са пушенето и пиенето, а умората от общуването с хората. Особено днес - срещнете някой и се разтовари. Разкаже си всичките тегоби и се заоплаква - това състарява. Не може да бъде щастлив човек, като среща толкова много оплакващи се и не много весели хора. Трябва да е егоист.

Преди години се запознах в Съветския съюз със 125-годишен мъж. Пушеше и пиеше, но се оказа, че контактите му с други хора се броят на пръсти. Трябва да се бяга от напрежението и да се намира време за релаксация.
163
3110
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
163
 Видими 
14 Май 2004 21:20
Ето това е интелектуалец - можеш да му сложиш един тиган на главата и да го пратиш да се бие с терористите в Ирак.
14 Май 2004 21:39
На мене Г. Черкелов ми е симпатичен. Твърдението на журналиста, че “преди Ирак нямало тероризъм” е как да кажа – спомняме си, 11 септември беше през 2001, разцвета на палестинския тероризъм, спонсориран от Саддам – през 2002, а войната в Ирак – през 2003. Коментирам следнoтo:
*
"Защо американците не обичат европейското кино?"... "Защото имате само едно кино с 220 места, в което прожектират европейски филми. Къде да ги видят?

*
Не е истина, че американците не обичали европейското кино - “широките професионални слоеве” разбират метафорите, с които често са пълни медиите (и жълтите) c образи от филмите на Фелини, Жан-Люк Годар или Бергман, познават европейските кинозвезди. Да не забравяме, че американската професионална средна класа (хората с висше образование и специалност) се формира в американските университети, където има неофициален задължителен минимум осведоменост, от снобизъм или истински интерес, който човек покрива, за да има успех в обществото. Във всички сериозни университети има кинолектории, които се посещават поне колкото курсовете по виното.
*
В Манхатън има поне два “мултиплекса” (единият е на верига кина в няколко града), които всеки ден дават по няколко нови европейски филма, и са пълни (миналия месец гледахме немския “Гудбай, Ленин’), има и филмова академия, дето дават архивни филми и често има национални фестивали, като фестивала на българското кино през 1999 г., така е във всички големи градове. Bъв всеки Блокбaстър има секции за чужди филми, в които има дори “Сезонът на канарчетата”, всичко, което производителят продаде на разпространителя. Има кабелни ТВ, вкл. “етнически”, които пускат европейски филми – преди седмица случайно (поглеждам ТВ от дъжд на вятър) мярнах на PBS стар френски филм с Белмондо. Навсякъде има емигрантски колонии, в които могат да се намерят всякакви киночудеса – на Брайтън бийч в Бруклин може да се купят или заемат стотици руски филми, ТВ сериали. Повечето американци имат нещо “етническо” в произхода си. Американската професионална средна класа покрива минимума не само по европейско кино, но дори в областта на операта.


14 Май 2004 21:48
Във всички квартални клонове на Нюйоркската публична библиотека NYPL има европейcки филми, вкл. съветски - взимали сме оттам "Балада за войника", "Комисарката", руски филми от 90-те (заемането е безплатно). Скоро филми ще се гледат масово и по интернета, както сега масово се слушат музики по интернет, не само естрадни. Масачусетския технически институт имa нa сайта си пълен видеозапис на Хоровата фантазия на Бетовен c оркестъра и хора на МИТ (21 min, free).
14 Май 2004 22:22
Най-сетне един от известните по социалистическо хора на изкуството, който да не се изкарва репресиран от комунистите.
.
Кога ли завалията Фичо ще проумее, че Америка не е Манхатън и че е глупаво да твърди, че американците били някакви си, защото на неговата улица имало един точно такъв.
А на реалните off-Манхатън "широки професионални слоеве” европейското кино им е последна грижа - виждам го всеки ден. Но е истина, че етническото кино има големи фенове в един подслой от тези слоеве - индийците
14 Май 2004 22:46
ЧЕРКЕЛОВ ,
Ти ли ми казваш , че съм се хванал
на хорото бе , капут дърт !
14 Май 2004 22:56
Продава се nick (име, прякор) "Myxa".
Nick-ът е златен, добре излъскан, ползва се с добро име между познавачите.
За повече информация бучнете <<<<ТУК>>>>...
14 Май 2004 23:12
...Изборът е психосоматичен...

Редактирано от - Armadillo на 14/5/2004 г/ 23:17:02

14 Май 2004 23:49
Чичо Фичо,
Кефиш ме, ш''ти звънна
Навремето ходих в американското посолство и ми попадна случайно книжка със седмичната програма на американските национални телевизии. това доста отдавна. Доста дебела книжка, на всички ефирни телевизии.
Вярваш ли ми, че нямаше нито един, ама нито един-едничък, НЕАМЕРИКАНСКИ филм там?
Не знам как е по сателита, но аз гледам европейските спътници ... и два френски пакета (признавам си, нелегално ...), та там, също толкова рядко, дават предимно и само европейско кино.
Там никога героят на филм не казва, че заминава в "Европа", само защото ако кажат, че заминават за Лион, или Париж, никой няма да се досети, че е във Франция
14 Май 2004 23:49
Блокбастър, телевизия, вестници, интернет и публични библиотеки има не само в Манхатън. Hай-важното е, че университетите, в които се формира професионалната средна класа, са по цяла Америка. Един университет в иначе затънтено градче като Итака, Ню Йорк или Сан Луис Обиспо, Калифорния, доста често има повече Нобелови лауреати, отколкото цяла Европа след ВСВ.
*
За тези, които повтарят "Ню Йорк не е Америка" (без да са ходили и в двете): едно от най-удивителните качества на американщината, за което споменах онзи ден под Джимо, е хоризонталната мобилност на работната сила. За тая хоризонтална мобилност са нужни не само десетки и десетки милиони хора с пионерски, дори авантюристичен дух (чиито прадеди са дошли преди векове от хиляди километри с несигурни гемии с по една бохча багаж), но и унификация на качеството на живота в цяла Америка. И тя е факт - различията между големия и малкия град, града и селото (т.е. неаграрния и аграрния начин живот, понеже село в нашия смисъл почти няма), в Америка са много по-малки, отколкото у нас. За един американски икономист, доктор, адвокат, журналист, учител или инженер не е кой знае какъв битов или психологически проблем да се премести от Денвър или предградията му в Бостън или Сан Франциско или предградията им. Американската индустриална цивилизация с масовото потребление и хомогенния пазар са причината.
*
Друго обстоятелство, забравяно от тези хора (или неизвестно им), е, че в САЩ освен Ню Йорк има много други големи градове, културни центрове - Вашингтон, Бостън, Филаделфия, Чикаго, Сан Франциско, Лос Анджелис, Сиатъл... Големи културни институти има и в по-малки градове - като Каламбъс, Охайо, с един от най-силните симфонични оркестри в света, или дори в малки градчета (в които може да живеят големи меценати). Софистицираността на населението в тези центрове, както и в университетите, значително надхвърля масовата софийска на "интелигенцията". Едва ли можем да приемем, че един адвокат или доктор, който може да разсъждава надълго за предимствата e.g. на Кианти пред Божоле или на Bleu d''Auvergne пред Горгондзола, не различава филмите на Фелини и Антониони (за които се пееше и в песничката на Бъргър в "Коса" от тези на Годар и Трюфо.
14 Май 2004 23:52
ТРЯБВА ДА СЕ РАДВАМЕ, ЧЕ ТОЗИ ЧОВЕК Е ОЩЕ МЕЖДУ НАС.НЯМА ДА ЗАБРАВЯ НИКОГА ТАКА НАРЕЧЕНИЯ ОТ ТОГАВАШНАТА КРИТИКА ОТРИЦАТЕЛЕН ГЕРОЙ КАНАЗИРЕВ ОТ "НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР".ГЕОРГИ ЧЕРКЕЛОВ МУ ПРИДАДЕ ТАКАВА СИЛА , ЧЕ МАЙОР ДЕЯНОВ ИЗГЛЕЖДАШЕ ПО-СКОРО ПАЛЯЧО В ОЧИТЕ НА НЕПРЕДУБЕДЕНАТА ПУБЛИКА. МОЛЯ РОДЕНИТЕ ПО-КЪСНО ДА СЕ ПОИНТЕРЕСУВАТ ПОВЕЧЕ.САМО ПЕЧАЛБА ГИ ЧАКА!!!
15 Май 2004 00:02
Гледалите “Коса” си спомнят, че героите ца от небогати семейства – старците на Бъргър, който пееше песничката, бяха дребни еснафи (ходи при тях за парите), бременното момиче беше от Канзас – далечен степен щат. Ето и откъса от песничката (казва се Manchester, England):

Claude Hooper Bukowski
Finds that it''s groovy to hide in a movie
Pretends he''s Fellini and Antonioni
And also his countryman Roman Polanski


За 22-годишния Бъргър през 60-те години "филм" се асоциира с "Фелини, Антониони и Роман Полански"...

15 Май 2004 00:04
АХ ТАЗИ НЕПРИЯТНА ПРОКЛЕТА КАНАДСКА БИРА!!! ДУМАТА МИ БЕШЕ НЕ ЗА КАНАЗИРЕВ, А ЗА ВЕЛИНСКИ !!!
15 Май 2004 00:05
Черкелов заслужава уважение не само заради ролите, които е изиграл, но и заради това, което е в момента - умерен и достоен мъж. В такъв като него трябва да се заслушаш, дори когато първата ти реакция е на несъгласие. Не мога да си обясня вулгаризмите срещу него.

15 Май 2004 00:07
Цхеркалов няма какво да го коментирам-съвършен актъор и завършен осъзнат егоист-просто перфектен мъж.Почти всички които са се изказали по темата са пълни профани, има и простаци.Фичо, знаеш че не мога да ти понасям прочифутските постинги, но едно поне е сигурно-че не си простак.
15 Май 2004 00:30
Три пъти БРАВО! Най-после хубав матетрял в "Сега". Г-н Черкелов бъдете жив и здрав! В Америка култура има само дотолкова, доколкото тя съвпада с интересите на капитала. Духовната сила на съветското кино Америка трудно ще достигне, защо то не се правеше заради пари.
15 Май 2004 00:57
Ficho iako lujesh , brached
za "poznatoto frensko kino". Eto ti edna sluchka ot moi kolega
Tuniziiski evrein, zavurshil frenski kolej , pasionatly mrazi franzuzi.
Znachi vurvial si ei tui posred bial den na Hollywood Blvd Alen Delon,
toz bulevarda sus zvezdite, de. I nikoi amerikanez ne mu obrustal vnimanie.
No nestesh li nasresta mu grupa nepobedimi japonski turisti, ot tez sus nai dulgite
obektivi na kamerite, deto imat otpuski za razlika ot hamerikanzite da hodiat
napred nazad. I kato se pochnalo edno snimane s tia mi ti kameri. Abe znaesh,
Alen Delon ah tozi sin balon! A puk na hamerikanzite im stanalo interesno
i vzeli " Who the hell is that dude, Alen Delon?"
OK?
Da aznaesh az sum pros chikiak i ti biah fan edno vreme,
stot aze ne moga da se izkazvam taka vitievato kat tebe, ama
mnogo slugvash naposleduk i ne shvastam sto go pravish, brached.
Da ne bi da praktikuvash veche judaizma?
15 Май 2004 01:36
"За тези, които повтарят "Ню Йорк не е Америка" (без да са ходили и в двете ): едно от най-удивителните качества на американщината, ... е хоризонталната мобилност на работната сила."
.
Фичо живее в НЙ, но определено не е ходил в Америка FYI, пионерският ми дух и най-вече работодателят ми хоризонтално са ме мобилниствували в доста щати, като почнеш от Минесота, минеш през някои в Нова Англия и стигнеш до Флорида (на запад не съм работил, признавам си). В НЙ съм изкарал сумарно поне 2 месеца, включително и ваканция на Лонг Айланд. Така че съм ходил във всички Америки. И определено в НЙ е най-мръсно
15 Май 2004 01:48
Черкелов не е ПОСЛЕДНИЯТ мохикан - но е от последните.. а може да стане и последния. Черкелов - люта чушка, шкембе чорба, боб - всичко е ИСТИНСКО. А истинското напоследък извъобще го нЕма.
София е станала неприятно място за живеене - лош въздух, гюрултия. Не ме привлича

Замени “софия” <--> българия – пак е същото.
Толкова хора си мислят така и се примиряват(конформират) и количеството се превръща в деградирало качество – познато по отблъскващите, зловонни изпарения.
15 Май 2004 02:12
Страхотно - хареса ми. Всичко е казал, както си е - от всичко по малко - без изхвърляне, без крайности - една среда. Спокойно, без вайкане, без особена горчивина, но и без радост. Умерено. Равно. А дали и не безразлично и примирено? Ами да! И така си е. Такъв е животът.
Това е всъщност истината.
Краят ми хареса особено.
Все повече се убеждаваме, че е така.
Заобикалящите ни, с непрекъснатото си хленчене - съсипват повече от цигарите и алкохола.
Кой беше казал, че приятелите не са за това, за да им се оплакваме. Приятелите трябва да бъдат пожалени. Така ще ни останат вечни приятели. Те са ни за радост.
Оплаквайте се на враговете си. Хем те ще се радват, че ви е кофти, хем вие ще се разтоварите.
И най-добре на село - сред природата.
Там и приятелите и враговете са по- малко.
15 Май 2004 02:26
Сиби , във десятката , със уговорката че не ние форумците сме управляващи!
Иначе е мъка , както е сега във форума !
15 Май 2004 03:59
Овладян и естествен. Определено не е от сивите българи. Ква разлика от кресливите, позиращи интелектуални кокошки от всякакъв пол и с всякакво оперение, които редовно дефилират да поучават плебса пред "Сега".
Гот е да четеш умен човек без претенции за визия и мисия.
15 Май 2004 04:31
Афориз,

Няколко пъти ми се е налагало да ходя до манхатън и мога да твърдя, че по-голяма скотия не съм виждал през живота си (е, не съм ходил във факултето. Там казват, било по-лошо, не знам).
Никога не съм виждал на едно място толкова много хора, които си говорят сами. Цхак е смешно, само че усещането е предимно обезпокоително. Гледаш прилично облечени хора от двата пола (някои - с бизнес вид) да влачат крака и и да беседват със себе си . Помня блуждаещите очи на наркоманчетата, наклякали пред пен стейшъна, през които трябва някак си да минеш, за да се добереш до гарата и амтрак-а и широко обърнатите гръбове на полицаите в опит да се направят, че не ги виждат. На юг такива биха ги прибрали на секундата, като първо биха ги спукали от бой независимо от цвета на кожата им.
Никога през живота си не съм виждал място с толкова сомнамбулна и нездрава атмосфера и такъв огромен колектив от откачалки.
Изобщо не схващам идеята на съществуването на това място - непрекъснато се гъчкаш в някаква теснотия, и дори да получаваш добри пари - а всички го казват за манхатън - живееш напълно скотски, наред с пуерториканските лумпени латиноси и вечно расово гневните афроамериканци, които толкова мразят белите, че са готови да се метнат под гумите на някой бял и да пукнат, стига да са сигурни, че това ще му причини беда. Безкрайно далеч от отсъствието (по една или друга причина) на расово противопоставяне в американския юг.
Не мога да разбера какво държи там това огромно струпване от хора (казват, с предградията НЙ бил 15 милиона) освен може би общата слабост към достъпен обществен транспорт. Не съм ходил в Лонг Айлънд и Бруклин, там може да е съвсем различно, но за останалата част не мога да кажа нищо хубаво - на юг за две-три години здрава и редовна работа и последния мексиканец може да си купи къща и собствена мини гора даже, където да си живее изолирано като Георги Черкелов край Луковит и да си работи върху характера пак като него.
15 Май 2004 05:34
Редник, не си говорят сами. Имат hands free нa GSM-те. Не винаги се забелязва.
15 Май 2004 05:50
Сигурен съм, че Черкелов е убав чиляк, но що ли не са го оставили на спокойствие край Софийско, а го карат да ръси глупости...Като го слушаш как човек напускал родината си само ако животът му е заплашен, ще си помислиш, че неговите щерки са ги погнали най-злите духове.А аналогиите му за Виетнам, Ирак и нашенските арслани са пълен буламач.
О, бедний ми Черкелов, що ли не умря при...пардон, това беше за Наполеон май...
15 Май 2004 06:14
[б]Спокойния[/б], при мене имаме няколко селища, населени изцяло с нюиоркчани, не издържали на скотията и мизерията. Заглаждат косъма удивително бързо и обикновено няколко месеца са напълно достатъчни да спрат задълбочените разговори със себе си, с изключение на най закоравелите случаи.
Удивителна е технологичната изостаналост на Ню Иорк по отношение на плащанията - масова практика са обявите по магазините, че не се приемат плащания с чекове, а най срамното е че все още съществуват и разни арабски и индийски не знам си какви магазинчета, които нямат техника за обработка на плащане с кредитни карти. Нищо общо с технологичния запад и направо извънземния по отношение на приложението на технологиите в бита Юг.
Ма на някои вероятно Ню Иорк им харесва, разбира се. Човек свиква на всичко.
15 Май 2004 06:44
Уважаемий г-н Редник, можеш да си плюеш и до утре сутринта, но истината е една-никой не те е карал да дойдеш в САЩ.Спокойно можеше да си стоиш в България и да се прехласваш пред прелестите на Витоша, Пирина или Родопите, вместо да ни казваш колко са луди туземците(чийто гъз си дошъл да лижеш)...
15 Май 2004 06:54
Слушам. Бай Хасане, ти чий гъз си дошъл да лижеш?
Ако ти си изкарваш хляба, лижейки гъзове тук (не съм чувал за таква професия, но всичко е възможно), не си мисли че всички са като тебе. Ти така ли го чувстваш, че живота ти в америка е лизане на гъзове?
Мога само да ти съчувствам.
Бай хасане, знаеш ли що в америка няма българско малцинство?
Щото се чувстваме от мнозинството
.

Лизането на гъзове е по избор, както и какъв да се чувстваш - лизач или не.
15 Май 2004 07:34
Ех редниче, редниче, де да ти имах самочувствието, момко млади...поне под мишниците си мажеш ли се или я караш по бая ти Ганя...Много съм ги виждал хъшове под налягане като теб, да знаеш...но недей да хапеш ръката, която хлебец ти е дала, недей...
15 Май 2004 07:40
Бай Хасане,
Ако ти по някаква причина се чувстваш подтискан и без самочувствие в Америка, много ти се моля, не обвинявай мен за това. А?
15 Май 2004 08:06
Velikolepno!Sushtoto 4uvstvo izpitah zastavaiki pod kupola na "Isakievskia Subor" v Leningrad!Neveroiatno!Gospod zdrave da mu dava i dulug jivot!Blagodaria mu za velikolepnia maior Velinski!Taka e -golemia si e goliam!
15 Май 2004 09:10
Трудно е да повярвам, че Черкелов говори за ценности!!
Не си ли спомняте (поне софиянци), как в края на 80-те стана скандал - Черкелов даваше уроци на кандидат-студентки за ВИТИЗ и изисквал от тях ...Една девойка обаче се беше оказала с по-несломим характер и като й писнало го ухапала на онова място, та лежа човекът в болница и едва се отърва.
Така че, Черкелов за ценности....По-добре да мълчи. Паметта ни не е къса.
15 Май 2004 09:11
Bay Hasan-e vinagi ili pone kogato sam ti chel postingite sam gi haresval. Postinga ti do Rednik South meko kazano me ozadachi - az sam s vpechatlenieto, che toi obsazhda New York, a ne Amerika, kato cialo. Ta zapochvam da si mislia, che mozhe i da imate niakavi stari smetki za razchistvane. Kakto i da e, moeto mnenie za New York savpada s tova na Rednik-a - po mrasen, po pretapkan, nezasluzheno skap i mrachen grad ne sam vizhdal. Hodil sam dva-tri pati dokato zhiveeh vav Washington, D.C. Razlikata e ot nebeto do zemiata. Tova obache ne znachi che Washington, D.C. e Amerika. Dostatachno e da patuvate prez Pensilvaniya. Garantiram vi che mozhe da razviete depresiya. Tova sastoyanie obache migom izchezva sled navlizaneto vi v Merilend. Podobni chuvstva mozhe da izpitate kogato napuskate Georgiya ili Luiziana i navlizate vav Florida. Govoreiki za Zapada vi preporachvam sravnenieto Yuta, Nevada ili Oregon s Californiya. Na Yug i Zapad pone prirodata e nevaobrazimo krasiva i raznoobrazna za evropeeca. Ta razni shtati, razni kartinki.

Dve dumi za Cherkelov, vsashtnost s tova triabvashe da zapochna. Toi naistina me iznenada. Za shtastie ima vse oshte hora, kato nego - pri komunizma gi vodeha "nedobita burzhuaziya", pri demokraciyata mai gi vodiat za komuniagi. Dobri ili loshi - poveche takiva hora sa nuzhni.
15 Май 2004 09:48
за Черкелов.


"...Липсвало обединяващото в драматургията. Някой се сетил за мен. Така ме поканиха... Може би обяснението се крие в думите на моя приятел проф. Любомир Тенев: "Знаеш ли какво си ти Георги? [b]Ти си българският отрицателен герой, който казва истината."


Ами като сме я докарали дотам, че положителните ни герои да ги няма или да ни лъжат като за последно, това е рецептата - отрицателни герои, които казват истината. И да служат така като обединяващото звено в тази драматургия, която едни наричат "тази страна", а други - "България".


Те тия като Черкелов затова се водят отрицателни герои, де. Защото правят на положителните герои да им лъснат задниците като празен тиган на месечина.
15 Май 2004 09:49
Ako sveta e edna nova Rimska Imperia to New York e neiniat Rim-moje bi ne sum to4en-no useshtaneto e podobno kato v pesenta na John-predstaviate li si!
Koito e jivial tam ili go obi4a ili go mrazi-niama sredno polojenie!
15 Май 2004 09:51
Един човек от някъде, където хората се делели на наши и ваши,
не знаел от кои е,
докато веднъж не го попитали ти от кои си
и той разбрал, че не е от тия, дето питат ти от кои си.

Иван Кулеков


15 Май 2004 10:09
Сигурно Ч. е бил голям актьор, сигурно е бил чудесен Велински. От политика обаче не разбира. Както почти всички представители на х.-т. интелигенция навсякъде по света. Талантите им да играят, да пишат, да свирят или рисуват са техния капитал. Да си го експлоатират, но изключително рядко имат и много ум. А и да имат, не са го развили, осигурили с качествена информация и дисциплинирали. Ч. наред с някои верни забележки и констатации е наговорил и някои откровени глупости.
Субектът Фичо може ежедневно да бъбри в защита на евреите, но вижте крайния резултат от това, дами и господа. Юдофобията във форума нарастна. И антиамериканизмът. Предлагам на наблюдателите от службата на работодателите му да предложат да бъде освободен от обязаностите да манипулира форумната публика. Не се справя, дори вреди.
15 Май 2004 10:35
Kato stane 6 bez deset hap4etata, zubkite i v krevat4eto!
15 Май 2004 10:40
Войната с тероризма е справедлива. Така ли трябваше да я направят? Не съм убеден, но че правят нещо е добре. Щом участваме, трябва да е достойно. Какво е това хленчене, протести. Никой насила не е арестувал тези момчета.

Какъв тероризъм бе Черкезов, какви пет лева ? Много мразя , че подобни известни интелектуалци , не в политическата област, да стават изведнъж вещи в нея и започват да раздават наляво и на дясно "мъдри" сентенции по въпроса за нашата външна политика.
_________
Момчетата не са арестувани , но са им промити мозъците и са пратени да извършват миропомазана мисия .Мисията ни в Ирак е официално дело на външната политика на България и там не е говори за Драган , Цветан от нечия армия , а се говори за военен корпус на Република България- сиреч дело на целия български народ
_________
Дело -ама дръжки!На определена управляваща върхушка , която не е питала въобще българския народ , поради липса на демократично мислене.
_________
Момчетата са изпратени там на истинска смърт , защото в Ирак се водят мащабни военни действия и отдавна не е доказано място на легални мирпомазни мисии , сиреч под флага и разрешението на ООН.
Момчетата са подлъгани заради парите и нищетата на държавата им, която не може тук , в България , да им осигури нормално работно място и нормално заплащане
.Не ти ли е жал за тези млади живота , бе Черкелов?
Една държава , която изпраща на явна свърт младите си хора -не е държава , а това държавно управление е ПРЕСТЪПНО!!!!!
__________
Вчера генералният секретар на пакта Яп де Хоп Схефер , тази американска марионетка , поиска от България още пушено месо за миропомзната мисия на НАТО в Афганистан .И там няма резолюция на ООН, там си е дело само на НАТО Защо нещастника не поиска повечето пушено месо от своя народ -норвежкия .Защото норвежците не са бедни като българите и имат развито , на светлинни години , демократично мислене и знаят какво е Афганистан и Ирак и никой на доброволна основа няма да стане миропомазник на Скефер.
__________
До вчера ти Черкелов , беше в моите очи, един голям и уважаван артист-от днес , като почетох недолюбените ти политически мисли- стана една голяма НУЛА! Далеч си от мисленето на истински дЕмУккрЯт, Черкелов!


15 Май 2004 10:49
Умни приказки говори Черкелов. Може и да не разбира много от политика, но пък не е тръгнал да става депутат или пишман-министър.
Човекът просто си тежи на мястото дори и на село !!! То като гледам какъв кмет си избраха софиянци и как се пенявят да го защитават, наистина София не е място за такива като Черкелов !!!
15 Май 2004 10:50
ИНА
Човека си казва мнението, щото са го питали. Няма ли право на това?

15 Май 2004 11:16
Kakuv terorizum li -ami takuv-musulmanski ot nai-protivnite, bez4ove4en, bezimenen, bez da e podpisval nikakvi mejdunarodni ili drugi dogovori , bez da e suzdal nisto edinstveno - smurt i to na nevinni -kakuvto i vinagi e bil terorizma!Molete se i se krustete na bogovete koito po4itate nikoga vie ili vashi blizki da ne go izpitate na sobstven grub!
15 Май 2004 11:16
Да си седи там където му е мястото SIT , а не да си пъха носа навсякъде и да става по всичко вещ! Всяка жаба да си знае гьола . Артиста Черкелов е едно- политика Черкелов -съвсем друго ! Май това , да си вещ по всичко и най-вече във външната политика на държавата, си е основна ламбардонска черна на българския народ- за това и сме на това дережде , яяяя!

15 Май 2004 11:19
SIT при това мнение не е съвсем наимно- касае живота на 500 млади българи в Ирак! Графомания , която е обхванала някои наши интУлИгенти ! Резил!

15 Май 2004 11:39
Чест и почитания, г-н Черкелов! Достойни и правдиви думи!
-
А интервюиращият определено е идиот:
"Съгласен съм за борбата с тероризма, но преди войната в Ирак нямаше тероризъм..."
15 Май 2004 11:43
Поздравления, г-н Черкелов!
Интервюто ми хареса, защото човекът е искрен и за разлика от много други не хленчи и не се оплаква. Това качество много ми харесва - да проявяваш борбеност и стоицизъм в живота. Инак четеш интервю - два реда сълзи и два сополи.
Г-н Черкелов казва нещата както той ги вижда. В края на краищата не политик, та да глада да се хареса на широката публика.
Това, дали ще ви хареса една държава или един град зависи от много неща. Зависи на първо място от нагласата - положителната нагласа те кара да не забелязваш неприятните неща, а отрицателната - да се съсредоточаваш само върху тях. Така е и с чужденеца, дошъл в България. Един ще каже, я колко красива природа, ще се възхити на къщите от Копривщица и Етъра, пък друг ще отсече, ух, каква беднотия, мръсотия и порутени сгради.
Откровено казано, положителната нагласа помага много повече.

15 Май 2004 11:53
Испанците си заминават... Италианците ... нещо се джавкат по вэпроса и те... Англичаните даже май почнали и те... Пък украинците направо се били в парламента.... Добре, че наште медии си траят ... и "професионално" ... пресяват информациите............ Че да не земем и ние да си задаваме въпроси
Пък по френското ЛСИ си позволяват да показват страхотно критични американски анализи .... за МОРАЛНИЯ ОБЛИК на Щатите... И даже си позволяват да твърдят, че на Щатите им липсва реална легитимвност... защото използват всъщност удесеторено... методите на "Враговете на демокрациата"
Какво ли ще ни каже по въпроса... господин адвокат ( чий ли?) ЧИЧО ФИЧЕВ???
Чичко Фичко, моля запознайте тъпите форумци с положението на ДЕМОКРАТИЧНО разнасяната от Щатите... и ...други... Демокрация ... на върха на кожените банани на ДЕМОКРАТИЧЕСКИТЕ ДОБЛЕСТНИ АМЕРИКАНСКИ И и др .. И как успешно тази демокрация влизала откъм.... дупетата на... нецивилизованите !!!

Всъщност въпроса за Българското присъствие там е ИЗЛИШЕН
Важното е да си даде някой сметка ... КАКВО СТАВА ПО СВЕТА
Нормално е, че ние се качваме все на ... вчерашния влак

15 Май 2004 12:18
EVALA na aktiora !!!
15 Май 2004 12:36
ИНА
Черкелов, няма претенции да бъде политик, за разлика от теб! Само ще ти цитирам неговите думи:
"щом си дал дупето си под наем, не дей да викаш, че те щипят много. Няма малко, няма много. Ти си го дал!"
Съгласили са се да отидат там - защото са си направили сметката, че живота им е по-малко мил от парите. Ако не си съгласна с това ми твърдение, то тогава те питам - Защо ти не си там, а си седиш в удобното си меко кресло и си чатиш за развлечение?
15 Май 2004 12:40
БЕЗПЛАТНИ УРОЦИ ПО ТУРИЗЪМ В америка.
америка е клише както и киното й
ИНАЧЕ...Тъжно е когато един актьор не иска и няма с кого да играе.
Г-н ЧЕРКЕЛОВ
15 Май 2004 12:50
SIT- лични свободно направени а ла гарде характеристики не приемам.
След като Черкелов не е политик- питам теб-ЗАЩО СЕ ИЗКАЗВА НЕКОМПЕТЕНТНО ПО ПОЛИТИЧЕСКИ ТЕМИ И ТО ТАКИВА , КОИТО КАСАЯТ ЖИВОТА НА 500 МЛАДИ БЪЛГАРИ?
кой ти дава право да съдиш за моите занимания така свободно? питам- защото си привърженик на БСП и Първанов ли ? И си демократ в мисленето , колкото те са пишмани дипломати ли?
Защо не съм там- много ясна причина-НЕ ИСКАМ И НЕЖЕЛАЯ ДА БЪДА И ДА МЕ НАРИЧАТ ОКУПАТОР! И защото работя за 2000 евро месечна заплата , докато българите са в Ирак от нищета!
И на теб ще ти кажа още нещо -между нас казано?Участието ми в този форум не е за нечии сини очи , а за трениране не на мисълта ми по отношение демократичното мислене на българина , както и събиране на обща информация , защото работя в един международен европейски проект "За развитие на демокрацията в България".


... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД