:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,819,516
Активни 114
Страници 11,491
За един ден 1,302,066
Think positive

Съпричастност и солидарност

Съпричастен - който има непосредствено отношение към нещо или участва в него

Съвременен тълковен речникЗа солидарен в същия речник е написано следното: "Който е на еднакво мнение с друг, единодушен."

През последните години на демократични промени у нас почти не сме имали случай на подобна съпричастност и солидарност на всички българи, както това се случи веднага след 6 май, когато нашите 5 медицински сестри получиха смъртни присъди в Бенгази. Подчертавам, почти, защото не бива да забравяме онова паметно лято на 1994 г., когато българските футболисти с подвига си на Световното първенство в САЩ обединиха радостта в България. Тогава, обаче съпричастността и солидарността бе свързана с приятни емоции, с щастие и надежда, които надхвърлиха значително пределите на обикновените футболни запалянковци.

За нещастие сега поводът е друг. Грижата и състраданието, недоволството и чувството за постановени изцяло несправедливи присъди над нашите сънародници този път направи чудо.Всички у нас застанаха зад една кауза.Каузата за защита на българите, попаднали неоправдано в беда. Каузата да допринесеш с нещо, колкото малко и да е то, но да помогнеш. Дори с риск тези акции в определен момент да бъдат опасни за последващото развитие на наказателния процес в Либия, те имат изключително значение за статуса на националното ни самосъзнание. Всичко, на което сме свидетели в дните след 6 май, повдигна самочувствието ни на хора, които обединени около една цел, искат, могат и на всяка цена ще постигнат така желания резултат.

Другият фактор, който е едновременно и важен, и решаващ, е невероятната и неочаквана за либийското държавно ръководство международна подкрепа за българските медици. Не помня такова обединение на световната демократична общност извън това, което се случи след 11 септември 2001 г. в Ню Йорк. Всички страни от ЕС, САЩ и Русия застанаха зад българската кауза. Изразиха съпричастност и солидарност, призоваха за отмяна на смъртните наказания и за справедлив и честен процес по време на второинстанционното производство. Такова обединение на най-високо междудържавно равнище, в полза на българи, изпаднали в беда, едва ли някой си спомня. Политическият елит на съвременната демокрация бе мобилизиран изцяло за постигането на това, което в момента желае всеки един българин.Този феномен предстои да бъде анализиран.Отсега е ясно и не бива да бъде премълчавано, че българските институции, ангажирани в този тежък и мъчителен процес, свързан със защитата на нашите сънародници, действаха едновременно разумно и координирано, с умерена настъпателност и дипломатическа предпазливост. Защото най-глупавото на този етап е предизвикването на непреодолима криза в двустранните либийско-български отношения.

Друг важен фактор е доверието, което България изгради у своите партньори и съюзници в лицето на НАТО и ЕС. Без него едва ли тяхната реакция би била тази, която даде кураж и вяра, както на медицинските сестри в Либия, така и на всички българи, очакващи справедлива и честна присъда. А това доверие не се постига за ден или за месец. За него е работено дълго и неуморно, завоювано е благодарение на авторитета, постигнат от министър-председателя Симеон Сакскобургготски, от правителството и от всички институции, имащи отношение към външната политика на България.

В тези дни след 6 май твърде показателно бе и поведението на политическите сили у нас. Като изключим някои прояви, клонящи по-скоро към показност и популизъм, партиите и техните лидеридемонстрираха далновидност и прозорливост в реакциите сиБързо бяха туширани някои единични призиви за търсене на отговорност и вина за действията на предишното правителство. Политическата пристрастност и теснопартийните интереси отстъпиха място на националната загриженост и воля за постигане на най-важната цел в момента - отмяна на смъртните наказания и постановяване на оправдателни присъди за нашите сънародници в Либия. И това е резултат на израстване и мъдрост. През последните 2 години и 10 месеца министър-председателят Симеон Сакскобургготски нееднократно е призовавал към обединение около националните приоритети. Подчертавал е, че колкото и различия да имаме в политическите си позиции по отделни въпроси, защото това е същността на демокрацията, нека бъдем единни в отговорността си пред интересите на страната.

Дано това стане ежедневие за България, а не само резултат от победи по футболните терени или заплахи със смъртно наказание срещу наши сънародници.
26
1686
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
14 Май 2004 22:06
Израстване и мъдрост...
До какво израстнаха партиите ? До твоето неподражаемо мислене ? До последноинстанционната истина, прокламирана от твоето великодушно откровение ? Дали и българският народ, до когото снизходително сниспославаш величествените откровения, ще помъдрее и израстне ?
Прощавайте, господин Цонев, не избрахте правилното паство.
14 Май 2004 22:52
Искам да предложа да се обединим около една друга национална идея: създаването на паметник на правителствения говорител. Мисля, че най адекватен монумент, увековечаващ безбрежния интелект на Цонев, неговия неподражаем стил, безпримерната му оригиналност, свежестта на неговата мисъл би било във следващите издания на тълковния речник като второ значение на “Пъпеш“ да се включи “Димитър Цонев”.
14 Май 2004 23:08
Г-н Цонев,

Наистина, какво израстване има в заканата на Емил Узунов за екзекуция и саморазправа. Преди четири години същият искаше да разстреля само Н.Михайлова, а сега вече е разширил списъка с Ив.Костов, Р.Влайков, М.Райков, Г.Димитров, П.Димитров и т.н.
Ами каква мъдрост струи от призива на проф. Мария Пиргова в ТРУД "министър Соломон Паси веднага да подаде оставка, за да може МВнР да разгърне мащабна работа по спасяването на българските медици".
Колко разтърсващо, колко епохално!
Ами главният прокурор Никола Филчев. Пет години мълча, но вече и той израстна и се сети, че държавните органи не били реагирали адекватно през февруари 1999 г. Колко мъдро е откритието му, че всъщност МВнР е трябвало само да се намеси в либийското следствие и всичко е щяло да приключи! Така де, щом това държавата се меси в работата на следствието и прокуратурата у нас, що да не се намеси и в Либия!
14 Май 2004 23:12
"...българските институции, ангажирани в този тежък и мъчителен процес, свързан със защитата на нашите сънародници, действаха едновременно разумно и координирано, с умерена настъпателност и дипломатическа предпазливост. Защото най-глупавото на този етап е предизвикването на непреодолима криза в двустранните либийско-български отношения. "
Чудя се с какво сме заслужили да четем такава порнография?!
15 Май 2004 00:20
Абе що му четете идиотщините на тоя скапаняк?
15 Май 2004 00:38
Абе що ли не ти тегля една дълга каруцарска ... Егати нещастника.
15 Май 2004 00:53
Тихият Цон прогресивно изпростява....Ама няма начин-поне до края на мандата ще го търпим...
15 Май 2004 00:59
И все с речника под мишница пише горкия.....Завалийката...
15 Май 2004 02:28
Както вече веднъж казах, човекът пише разни факти и аргументи, а вие пишете емоции.
Безинтересни сте.
Човек може да мине спокойно и без да ви чете.
Това не ви е кошче за боклук, жалко за вас, ако така се подценявате.
А може би се надценявате?
Все ми е едно. Просто сте смешни. Най-вече и винаги под колонката на Цонев.
15 Май 2004 04:17
Те това е. Пак се жлътна пъпеш ........ .......
Г-не сложете си наколенки. Пълзенето води до разраняване на коленцата ......
"завоювано е благодарение на авторитета, постигнат от министър-председателя Симеон Сакскобургготски" - направо е шедьовър. Как го измисли..
Звучи ми точно като "България уверено върми по пътя на светлото комунистическо бъдеще под вещото ръководство на любимата партия и нейния вожд (разбира се любим) тато....... " .. Ай стига бе. Простотията нема граници.......
15 Май 2004 05:23
Митко, Митко, само пъпеши като теб ме слагат в числото на съпричастните дори и с малоумници като СветлоПиво.Че си лакей, лакей си, но защо ли толкоз се престараваш...
15 Май 2004 10:07
Пипночето е от школата на "Работническо дело", нема съмнение...
15 Май 2004 10:30
Виж сега, там имаше и качествени пера...
15 Май 2004 10:44
До всички форумци:
Знаете ли, че на македонския сайт Ajvar.com в секцията "история" се развиват толкова абсурдни твърдения за България и българите. Та според дървените македонски глави ние сме татари или поне татаролюбци. Има мното от нашите които участват (sassos, tim и мното други, които дават достоен отпор). Вчера се включих и аз. За два дни им разказах играта :-)
Само, че започнаха да ми трият мненията, а тази сутрин вече не ме и допускат. Явно яко ги разстърсих.
Моля всички които имат достатъчно добри познания по македонския въпрос или поне извори в интернет да се включат в този техен форум. Нека им разкажем играта, както я разказахме на Ал джазира.
Атакувайте!
15 Май 2004 12:47
БОКЛУК
15 Май 2004 14:51
geo19, 6to se mori6 s tia sarbomanski pomiari da spori6. te 6iptarite tam skoro 6e im prasnat analnite otvarstia na tia deto o6te se makedoneiat a drugite 6e napraviat navalica pred BG-posolstvoto balgari da se pi6at. osobeno sled kato vlezem v EU, pomni mi dumata. 6e peat "Mila Rodino" i 6e recitirat "Az sam Balgar4e" po-dobre i ot nas. Da im eba mamenceto nedoklateno az dolno, mrasno, izmekiarsko!
15 Май 2004 15:09
За мене "македонски" въпрос не съществува. Заради тази територия България е загубила много - например Беломорието. Няма никакъв смисъл да продължаваме да си губим времето с разни останки от бивша Югославия. България е член на НАТО и териториалната и цялост е гарантирана.
Има други, много по-добри учители по История от нас.
15 Май 2004 20:34
Толковый словарь В. Даля ON-LINE

ПОДХАЛЮЗА м. новг. перм. ряз. пролаз, ловкий пройдоха; лукавый, скрытный и льстивый. Подхалузник м. -ница ж. вологодск. бродяга, шатун; | новг. льстец, подлипала. | кур. неопрятный. Подхалим или подхалима м. твер. костр. перм. льстивый попрошайка, пролаз, плут и лукавец. Подхалюживать, -халюзать или -ся, новг. вят. подольщаться, подлипать, пролазничать, подъезжать.
15 Май 2004 22:00
Айде-е-е-е!
Г-н Цонев пак разлая орталъка.
Всеки петък мине през махлата и се вдигне пушилката.
Тя самата му тема е омразна в България.
"Що е то позитивно мислене и има ли той почва у нас?" е добра тема за размисъл и най вече за социални психолози изследващи психопатологията на българското самозабиване.
Дето ми казваше неотдавна един нашенец от еврейски произход: у нас успешно стигнахме дъното, но продължаваме да копаме надолу!
Благодатна тема е това за анти-позитивното мислене.
Особено в страна възпитана в духа на революционерщината и бунтарщината!
Щото нас са ни промили мозъците, че истинският българин следва по ботевски силно да люби и мрази. Иначе не е патриот.
Та по тоя повод ние най любим да мразим и най мразим да любим.
И най ни липсват субекти за нагроцване и нещо читаво за орезиляване.
Иначе другото ни е наред.
15 Май 2004 22:29
А защо никой още не е направил български сайт в защита на българките?
МОЛЯ, АКО НЯКОЙ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА РЕГИСТРИРА freebulgarians.com
или нещо подобно и да пусне линк. Регистратор към всички търсачки има на хит.бг
В момента гугъл не открива нищо.
ХАЙДЕ МАЙСТОРИ ПОКАЖЕТЕ, ЧЕ СМЕ НАЦИЯ ТЕХНИЧЕСКА!
16 Май 2004 05:28
На някои форумци тук не им е приятно, че се появявам и пиша мнението си по различни въпроси. Но това не е основание да обиждат и постоянно да се заяждат. Ако на някой не му харесва мнението ми, просто да не го чете....
Личните нападки говорят единствено за простотията на автора, който явно не притежава собствено мнение .........!!!!!!!!!!
16 Май 2004 05:56
Светло,
Ренегат съм брат. И аз бях за НДСВ-то докато ми се сгъсти пивото. Заради бъркоча в Ирак.
Иначе, казвай каквото си мислиш, или искаш.
16 Май 2004 08:02
Що си се разхленчил, бе Светло...Утре махмурлукът ти ще мине и пак ще си същият боклук и нищо нема да си спомняш за туй, че днес си се одупил...И внимавай га ги вдигаш насраните гащички...
16 Май 2004 08:27
Щом Тим е вече против Пъпеша , ясно е- столът на царистите се клати яко-отиват си... Па и аз от тази статия!
Привет Нептун!

16 Май 2004 11:26
Виж кво, Яа-аВОРЕее ДАЧКОФФФФФФФ. Много късно си си отворил речника на думите, чийто смисъл ни обясняваш !!! ЩОТО МЕДИЦИТЕ ВЕЧЕ ГИ ОСЪДИХА !!! И си отиват ... КУРБАН ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЕМУТРАЦИЯ.....
Виж, ако беше се сетил да се изИНТИЛИГЕНЧИШ по въпроса преди 4-5 години.... можеше и да има полза!! Българските инТЕЛЕГЕНТИ, барабор с политическите ни ТИКВИ, а най-вече и КУРВЕНСКИТЕ НИ МЕДИИ, солидарно сте виновни са СРАМА И ПОЗОРА който пада над вас.
Нито една демонстрация... Нито една подписка.... Че и Фори Светулката отдавна май пропадна между краката на курветата....


16 Май 2004 17:48
Naprotiv Ina,

Ne sym protiv g-n Conev. Temata mu e mnogo polezna.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД