:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,818,749
Активни 87
Страници 10,724
За един ден 1,302,066
А Б В

Непростимата гавра с учебниците

Години наред просветните чиновници не могат да решат един от най-болните въпроси за българите - това, което учат децата ни
Снимка: Александър Михайлов
Едно от първите неща, които научават първолаците в училище, е разликата между сезоните. Пролетта идва с цветчетата, лятото - с жегите, и т.н., и т.н. В институцията, която определя какво да учат децата ни, обаче календарът е по-особен. В края на пролетта неизменно идват проблемите с приема в гимназиите, през лятото - с учебниците, през есента - с училищната документация, през зимата - дървените ваканции.

Сега пак наближава лятото ив спиралата на цикличната некомпетентностпак попадат конкурсите за нови учебници. Години наред Министерството на образованието извършва по тази линия откровена гавра с обществото. Така че последната драма около книгите на третокласниците не може да изненада някого.

Откакто започнаха да се въвеждат нови учебни планове - 1999 г., всичко около учебниците се прави в последния момент, но затова пък с пълно безхаберие. Ето част от хронологията при това правителство:

2002 г., януари. МОН въвежда нова метода за изучаване на родното а,бе. Кой знае защо това става някак тайно - новината е съобщена месец преди срока за внасяне на готовите проекти на буквар и читанка. Налага се конкурсите да се отложат, а учебниците и останалите помагала да се пренапишат.

2002 г., юни. МОН отхвърля редица проекти на видни автори като Валери Петров и Леда Милева. Пламва скандал и се разчува за сериозни волности в рецензиите на оценителите. "Мечо Пух" се оказва забранен за едни читанки и разрешен за други. После оценителите одобряват учебни помагала към отхвърлени учебници.

2003 г. Парламентът въвежда ограничение - по един предмет може да има най-много 3 учебника. МОН решава да пуска всички проекти, които отговарят на изискванията, а учителите да ги класират. Класирането е през лятото и се налага прекъсване на отпуските. 48% от попълнените по отпускарски протоколи са невалидни.

Всъщност миналогодишният скандал даде възможност на МОН да огледа всички течове и да се опита да ги отстрани. Защото самата методика, използвана при предишния конкурс, не бе толкова лоша. Първо, бе сложено изискваното от обществото (макар и спорно сред експертите) ограничение за броя на алтернативните варианти. Второ, за пръв път учителите трябваше да дадат пряко вота си.

Това, което събори иначе стройната теоретична конструкция, бе липсата на време иподценяването на сериозните корупционни стимули.Вероятно може да бъде разбран учител, нежелаещ да прекъсне летуването си, за да избира учебници. Особено ако този избор предварително е предрешен от директор, началник на инспекторат и т.н., мотивирани от издателствата. МОН не прояви твърда воля да предотврати подобни сюжети и резултатите не закъсняха.

Възползвайки се от повишения медиен интерес по това време, министър Игор Дамянов емоционално се зарече, че ще отстрани издателствата от уравнението, като започне да работи директно с авторските колективи и да откупува от тях правата.

Към края на 2003 г. обаче зам.-министър Юлиян Наков излезе с друга версия. Време за прескачане на издателствата и писане на толкова сериозни промени нямало. Затова МОН щяло леко да редактира варианта с учителската класация, като я вмести до края на учебната година.

Последва трети обрат. През януари т.г. министерството пусна проектонаредба, в която нямаше срокове за класирането на учебниците, но поне се въвеждаше ред за невалидните протоколи. Издателствата не я харесва и пак настъпи затишие.

Така до тази седмица, когато се случивеселбата в парламентарната комисияпо образование. Депутатите не следваше да гледат наредбата, но въпреки това го направиха по настояване на МОН. На заседанието се оказа, че време за писане на сериозни промени е имало. Пред комисията Дамянов предложи в класните стаи да влязат всички учебници, оценени като отговарящи на държавните изисквания, независимо от броя им. Кои три учебници да бъдат одобрени щяло да се решава в края на годината, след като учителите спокойно са се запознали с всички варианти. От думите на зам.-министър Наков пък се разбра, че учителите ще трябва сами да си купят всички предложени учебници, ако държат изборът им да е рационален.

Стана повече от ясно, че този текст пред депутатите няма да мине. По закон децата учат по максимум 3 учебника, одобрени преди началото на годината. При предложения от МОН вариант би се оказало, че голям процент от българските деца саучили по книги, които после са отхвърлени.Още повече, че сюжетът ще се повтаря всяка година, и то за един и същ випуск - третокласниците през есента на 2004-а, които ежегодно, от стъпването си в училище през 2002-а, вървят с нови учебници и нови програми. По този повод депутати уместно отбелязаха, че подобни опити в практиката са полезни, но обикновено се правят с ограничен брой училища, а не с всички българчета. Така идеята падна, а министър Дамянов отново се присети за вярното решение - прескачане на издателствата.

Този път време за това наистина няма. И МОН отново ще трябва да пише правила на пожар. От ведомството се заричат, че процедурата ще е по-прозрачна от миналогодишната, но още отсега може да се прогнозира, че сметките им ще излязат криви.

По-сериозният проблем тук обаче е друг: тоталната липса на стабилност в една от най-важните сфери - критериите, на които трябва да отговарят българските учебници. Недопустимо евсяка година министерството да променя тези критериии да измисля нови системи на оценяване.

Отделно стои проблемът доколко адекватни са въпросните критерии. Въпреки въвеждането на нови програми в голямата си част учебниците останаха сухи, свръхакадемични и неразбираеми. Като към това се прибави и неумението на мнозинството от учителите да излизат извън съдържанието им и да ползват интересни допълнителни източници, картината става пълна и много тъжна. Само един пример - лансираната тази седмица наредба предвиждаше пет, меко казано, трудно измерими степени на оценка за съдържанието на учебниците - отговарят в пълна, голяма, средна, малка степен и не отговарят.

Крайно време е МОН да предложи критерии и не по-малко важно - ясен механизъм за избор на оценители, които да са в сила за повече от сезон. Защото въпросът как става класирането на учебници е второстепенен, когато всичко допуснато е неразбираемо за децата. Да не забравяме - и доста скъпо за родителите.
16
681
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
14 Май 2004 21:09
Започвам вече да се питам ще има ли край този ужас? И докога обществото ще търпи да се гаврят с поколенията му?
14 Май 2004 22:16
Докато търпим такива некомпетентни министри и зам.министри. И докато Сорос плаща на същите тези хора. А той знае защо.
14 Май 2004 22:55
Каквато държавата, такова и образованието!Хаос, безобразие, липса на критерии, унищожаване на всичко добро което имаше в образованието ни!В страна като нашата, с вековни традиции, това което става в момента е направо нечувано! След 1989г.това е положението, постоянни промени, всяка година нови учебници, и то не един а няколко алтернативни, и т.н. и т.н.Баща ми беше 40 г. учител, и през цялата му практика се смениха 3 учебни програми, а сега вече промените нямат край!И най-лошото е, че всичките тези отговорни лица които разсипват образованието са се подготвяли по времето на старата система която беше твърде добра, и от къде е това желание и амбиции да разрушават всичко макар и добро, не знам!
15 Май 2004 09:27
Нещата са много, ама много прости. Това което трябва да свърши един просветен министър за един мандат е:
-един, само един учебник за една дисциплина в държавните училища
-поне за три години напред
-нови учебници се одобряват за след една календарна година.
Друго може да не прави за цял мандат.

15 Май 2004 10:12
Отклонихме се от темата!
Основната идея е, че издателските групировки искат да вземат паричките на държавата наготово. Защото със сегашната система трябва да се държат като нормални търговци и да продават качествен продукт, като се съобразяват с конкуренцията...
А къде по-лесно е да бутнеш на тоз, да бутнеш на онзи (разбирай зам. министър и др.), да бъде "одобрен" твоя учебник, и хоп, готово! 50 хиляди тираж ти е вързан в кърпа и задължително платен от данъкоплатеца.
А останалото са само приказки...
15 Май 2004 10:14
Учениците в гимназията почти не си купуват учебници, само по специалните предмети. Нас учителите никой не ни търси за мнение по учебниците. Пък много грешите, ако мислите, че ходим на море, ходим на село да копаме, че с тая заплата до никъде не стига! Добре е, че намаляват броя до 3, но да свалят и нивато и обема и да не са толкова лъскави, че да са евтини. Лично аз одобрявам учебниците на Просвета за техникум, Архимед за гимназии и Анубис за математически гимназии. По информатика на А Ангелов и КР Манев, по ИТ на Лакюрски, Ивайло Иванов. Нещата отиват на подобряване, като влезем в ЕС съвсем ще се оправят!
15 Май 2004 10:39
6166

От известно време ми се върти идея да вземем да предложим да се суспендират правомощията на МОН и да се направи "образователен борд" (като валутния) за поне 5 години, докато свърши бавното и мъчително въвеждане на новия учебен план. Още по добре би било за 12 г., че поне един цял випуск да може дасе изучи спокойно.
15 Май 2004 10:45
До всички форумци:
Знаете ли, че на македонския сайт Ajvar.com в секцията "история" се развиват толкова абсурдни твърдения за България и българите. Та според дървените македонски глави ние сме татари или поне татаролюбци. Има мното от нашите които участват (sassos, tim и мното други, които дават достоен отпор). Вчера се включих и аз. За два дни им разказах играта :-)
Само, че започнаха да ми трият мненията, а тази сутрин вече не ме и допускат. Явно яко ги разстърсих.
Моля всички които имат достатъчно добри познания по македонския въпрос или поне извори в интернет да се включат в този техен форум. Нека им разкажем играта, както я разказахме на Ал джазира.
Атакувайте!
15 Май 2004 11:01Безсмислено е, geo_19! Срещу простащината бронебойни патрони няма открити. Няма открити.


Пък и до убежденията си, поне според мен, човек трябва да достигне сам. Как някой би могъл да ти отвори очите, когато сам държиш те да са затворени? В случая в спора, ако това с тези господа въобще може да се нарече спор, не се стига дори и до кривата круша...


Разбирам възмущението ти!
15 Май 2004 11:55
Това с учебниците е гавра с децата и родителите = целия народ и законно източване на държавата от вече частните издателства.
Моето мнение е следното:
До 8-ми клас образованието е задължително. Следователно всички деца трябва да се обучавот по еднакви програми с еднакви критерии. Следователно по всеки предмет трябва да има само по 1 учебник и то непроменяем поне 5 г.
Учебника да се пише от автори, а МОН като го закове за 5 г. всички издателства да печатат само този учебник и да се конкурират в качество и цена.
Логично би било, след като образаванието до 8-ми клас е задължително, то да бъде и напълно безплатно, сиреч учебниците да са безплатни, ама това ще въведе отнаво възможнаст за корупция, защото издателствата ще стимулират училищните ръководства да бракуват читави учебници и да поръчват всяка година нови. Затова е по добре да се подпомагат директно родителите, чиито деца ходят редовно на училище.
Може да не съм прав, но така го мисля.
15 Май 2004 13:13
СЕ, идеята за образователен борд е направо възхитителна. Гениално хрумване.
15 Май 2004 16:51
Добре се говори за образованието, но дали някой е готов да си признае, поне пред себе си, какво е неговото място в създадения до сега батак.

За да ви обясня позицията си, само ще ви запозная с това, което ние родителите направихме за висшето образование на нашите деца, а то, спрямо средното, е на поколения напред:

1. Аз съм имал хорариум 48 ч. на седмица и задължително съм учил 5 г. Сега е 4 г. и 28 часа на седмица.

Защо е така ? Защото през 1 и 2 студентска стачка родителите казаха, че децата им се преуморявали, нямали време за живот и затова да се намали броя на часовете.

Резултат: минимално нужните знания за практикуване на една професия са константна величина. Ако не го научиш през редовното следване, си учиш сам, но най-често това е много-много трудно.

Защо преподавателите го приеха ? Защото родителите сами им отвориха огромна пазарна ниша за частни уроци ( все пак някой трябва да научи децата на нужния минимум знания ).

2. Момчетата ходеха в казармата преди следването, а не след него. Това силно подобряваше реализацията им.

Защо е така ? Особено много майките си го поискаха, отново при студентските стачки.

Резултат: много момчета, особено от високотехнологичните специалности, тотално губят конкуренцията и реализацията им закъснява поне с 12-15 месеца спрямо тази, която биха имали ако са ходили в казармата преди да следват. Причината за този извод е: никоя фирма не иска да наеме за постоянно инженер, който не е отслужил, защото имаше в първите години много загробени договори, поради напускането (поради казарма) на наетия персонал. Това обрича завършилите да стоят между 3-9 месеца, според късмета, да ги вземат в казармата и през това време те се деквалифицират или най-малко изостават от развитието. Прибавете 6 месеца служба и 2-3 месеца за възстановяване от нея и ето ти 1.5-2 директно откъсване от професията. Наваксването за това закъснение е поне още 6-9 месеца и много-много пари за книги и курсове. Ето как реално сте изостанали поне 12 месеца спрямо тези, които са служили 9 месеца преди следването.

3. Ако към това се прибави и едно изследване, което казваше, че отслужилите момчета учат по-добре от неотслужилите (кой каквото иска да мисли, 1 г. казарма си е възмъжавани и истинска промяна от пубер в мъж) и става ясно какъв номер скроихме на децата.

Знам че ще има несъгласни с мен, но това е положението. Това че родителската обич я разбираме като спестяване на трудностите на децата докато те са в състояние много по-лесно да ги възприемат и да се научат да ги преодоляват, е ''мечешка услуга''. Спестявайки им трудностите ние ги лишаваме от радостта от преодоляването им.
15 Май 2004 17:17
Веселине, за висшето бихме могли да поспорим, въпреки че в много от точките си прав. Тук обаче става дума за средното образование, което търпи годишно по няколко промени наведнъж. Висшето, доколкото ми е известно не е пипано наскоро и не в драстични размери, най-малкото защото университетите са сравнително автономни. Средното образование е проблемът, защото без него, висшето направо отива на кино. Та те нямат елементарна обща култура, след като завършат и изведнъж се оказва, че в университета първо трябва да им се създаде общата култура, а чак тогава да се профилират, тъй като иначе не може. Говоря специално за хуманитарните специалности, тъй като върху тях имам поглед. Това вероятно е и една от причините родителите да вдигат гири, че децата им се преуморяват, тъй като те в средното си образование учат 12 години и то така, че направо си губят времето.
15 Май 2004 17:21
те и от мене нещо по темата

Mark Townsend
Sunday May 9, 2004
<http://www.observer.co.uk>The Observer


Encouraging schoolchildren to experiment with oral sex could prove the most effective way of curbing teenage pregnancy rates, a government study has found.


Pupils under 16 who were taught to consider other forms of ''intimacy'' such as oral sex were significantly less likely to engage in full intercourse, it was revealed.


Britain''s teenage pregnancy rate is the highest in Europe. In 2002 there were 39, 286 teen pregnancies recorded. The government has spent more than £ 60 million to tackle the problem but so far failed to halt the rise.


A sex education course developed by Exeter University trains teachers to talk to teenagers about ''stopping points'' before full sex.


Now an unpublished government-backed report reveals that a trial of the course has been a success. Schoolchildren, particularly girls, who received such training developed a ''more mature'' response to sex.


The study by the National Foundation for Educational Research found youngsters were ''less likely to be sexually active'' than peers who received traditional forms of sex education, dispelling the fears of family campaigners who believe such methods actually arouse the sexual interest of teenagers.


Now the government will recommend the scheme, called A Pause, to schools throughout England and Wales following the success of the trial in 104 schools where sexual intercourse among 16-year-olds fell by up to 20 per cent, according to Dr John Tripp of the Department of Child Health at the University of Exeter, who helped to design the course.


Teachers who sign up to the course are primed to deal with queries from pupils on all kinds of sexual experience. Those behind the course stress the scheme does not suggest teenagers experiment with oral sex. Instead they say A Pause promotes the message that other forms of physical intimacy are safer than full intercourse.


''It teaches people assertiveness skills and that they should be only as intimate as they feel comfortable with,'' said Tripp.


A Department for Education and Skills spokesman said the report''s verdict would be made available to all schools. ''All teachers respect peer-reviewed material, and this will help influence their decision,'' he said.

16 Май 2004 14:29
Кой дебил измисли схемата с нови учебници всяка година???
Аз съм учил от учебници , които се раздаваха безплатно от училището, в края на годината се събираха и се раздаваха есента на следващия поток. Платени учебници имаше чак в 10 клас.
Сега заради алчността на разни издателства и разни чиновници всяка година източват стотици хиляди левове от нещастните родители. Какъв е смисъла родителите да купуват учебници и след 9 месеца да ги изхвърлят???
Защо беше премахната старата схема?
Ама не, сега ни замазват очите с въпроса относно какви да бъдат поредните нови учебници, а всъщност истинския въпрос е защо изобщо трябва да има всяка година нови учебници?Мразя ги всички тия дебелогъзи чиновници, мамицата им мръсна. Кога най-сетне ще спрат с тези издевателства с нещастните родители. Малко ли бяха издевателствата върху хората с фалитите на банките, пирамидите, инфлацията, та сега трябва няколко алчни фирми и чиновници да прибират огромно количество средства за тоя дето духа
16 Май 2004 16:01
Завърших гимназия през 1974 г.
Не мога сам да намеря достоен отговор на въпросите, поставени тук. Моля министрите от последните 15 години да ни разяснят :
1. Какво не одобряват в моето средно образование, та се налага да го променят ?
2. Какво повече дадоха те на децата ни, отколкото "онези" министри на нас ?
3. Какво качество на образованието (недостъпно за нас) те осигуриха на децата ни ?
4. Успяха ли да формират в децата ни вкус към културата и в какво се изразява той ?
5. Успяха ли да ги научат да "мислят позитивно" ( което, незнайно защо, се изискваше и от нас ) ?
6. Новите образователни начинания създадоха ли от нашите деца граждани, отговорни и за действията и за бездействията си ?
7. В непрекъснато менящите се схващания за същността на образователния процес залага ли се ( и ако да, по какъв начин ) идеята за прегръщане и усвояване на "евроатлантическите ценности" ? По мое време се налагаше една идея за едни други ценности. Половината форумци плюят другата половина за все още неизживяното им изповядване. И обратно. Дали след тридесет години ще има ниво да се водят такива "плювателни" престрелки ?
...
Всъщност на кого ли му пука...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД