:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 413,878,937
Активни 74
Страници 3,651
За един ден 1,302,066
Фамилия

Нежни създания управляват желязно парите ни

Зад успешното развитие на много от финансовите институции у нас стоят чаровни и амбициозни дами
снимка: личен архив
Те са елегантни, изискани, ерудирани и много чаровни. И умело, с твърда ръка, амбиция и пресметлив ум управляват парите в страната, като работят едновременно в полза на клиентите, акционерите и на икономиката като цяло. Това са дамите, мениджъри на родните банки. Благодарение на техните усилия в последните години много от финансовите ни институции успяха да реализират бърз подем и да утвърдят банковия сектор като най-стабилния и бързоразвиващ се в родната икономика.

Най-високо е Емилия Миланова. Вече седем години като подуправител на Българската народна банка тя отговаря за един от най-тежките ресори в институцията - банковия надзор. И по този начин се явява контрольор на всички останали банкери, шефове на търговски банки, жени или мъже.

Тя и екипът й регулират дейността на другите банки в страната, следят за тяхната стабилност и така защитават интересите на вложителите. През 1997 г. като подуправителМиланова поема надзора точно след страшната банкова кризаи поредицата от фалити на банки. Не може да й се отрече ролята при овладяването на апокалипсиса. Може би затова кара втори мандат. Първият приключи успешно през 2001 г., когато е преизбрана на поста за нов, този път 6-годишен период. "Не е определящо дали мъж или жена работи на този пост, важни са личните качества и екипът, а моят е страхотен", категорична е Миланова.

Родена е през 1952 г. в гр. Годеч. След като завършила местната гимназия, кандидатствала право и икономика. Приели я и на двете места. Тя избрала втората специалност, която по това време била по-модерна. "Моят баща много ми се сърди, че не предпочетох правото, но смятам, че съм направила добър избор", обяснява подуправителката на БНБ. В Икономическия институт завършва счетоводство и 9 месеца работи по разпределение в Комитета по туризъм. Високият й успех и отлично представяне на конкурс й осигурили асистентско място в Катедрата по счетоводство на института (днес УНСС), където работи от май 1975 г. до 1997 г. Минала през всички нива - асистент, старши асистент, главен асистент, доцент. През 1990 г. е защитила докторската си дисертация.

И сега продължава да преподава на студентите. "Не съм скъсала с тази професия. Даже се шегувам да не ме мислят, когато ми изтече мандатът, защото има къде да работя", шегува се Миланова. И добавя сериозно, че все още не мисли за този момент, защото дотогава има да се свърши доста работа. Освен това напълно неясно е и каква ще е политическата ситуация тогава. "Ако ме оценяват по качествата, би трябвало да ме харесват", заявява с оправдано самочувствие Миланова. Според нея рецептата за оцеляване на този отговорен пост при две поредни управления е, че винаги е спазвала законовите принципи и своите лични човешки принципи.

От студентските си години Милановапознава експремиера Иван Костов, но не му е кума,нито той на нея, както се заговори преди време. Това било просто злонамерен слух. С Костов се запознали, когато започнали следването в Икономическия. Изкарали първи курс в една специалност - счетоводство. Във втори обаче бъдещият премиер се преместил да учи политикономия. "Имахме колегиални приятелски отношения, заедно станахме асистенти в различни катедри, познаваме се добре", обяснява Миланова. Тя така и не могла да си обясни откъде тръгнала мълвата за кумството. Но си спомня, че когато в парламента я преизбрали за втория мандат и нейната кума й се обадила да й честити, тогавашният управител на БНБ Светослав Гаврийски се пошегувал: "Трябваше да я вземем с нас в парламента и да я покажем, да видят, че не е Елена Костова."

По време на следването Миланова среща и съпруга си - Радослав Цончев. Той също е популярно лице, особено в бизнессредите. Бе председател на Държавната комисия по ценни книжа, сега е професор в Нов български университет. Вече 25 г. са заедно. Резултатът от дългогодишната им любов са двамата им синове. По-големият Георги скоро ще навърши 22 г. Завършил е Американския колеж и сега учи право в университета във Виена. По-малкият - Станислав, е на 16 г. и учи в технологично училище по електронни системи. "Компютрите са неговата страст, само това искаше да учи и не сме го спирали", казва Миланова. Тя с гордост разказва за мъжете си и им е благодарна, че винаги харесват това, което им е приготвила в кухнята, без да са прекалено капризни.

В свободното си време подуправителят на БНБ се занимава с цветя. Отглежда ги в зимната си градина и в дворчето на блока в "Младост 4", където живее. Това е много приятно занимание, наистина се разтоварвам и се зареждам с енергия, обяснява Миланова. Рядко шофира, защото има служебен автомобил, но ако може да смени семейния "Фолксваген Поло", би се спряла на "Ауди" спортен модел. За да бъде стилна и елегантна, се е доверила на родни дизайнери. Носи тоалети на Мария Недкова, с която са близки, на "Ния стил" и др. За бижута предпочита бяло злато.

Явно този благороден метал е оценен по достойнство от жените банкерки, защото е любим и заЦветелина Бориславова, която вече 3 г. управлява СИБанкТя е председател на надзорния съвет и акционер на банката.

"Когато дойдох, банката беше в нелека ситуация. Твърде много се свързваше с политически контакти и лобиране. Стремежът ми беше да я откъсна от този контекст и да я вкарам в чисто професионални взаимоотношения с партньорите", казва Бориславова. Според нея това, че не само управлява институцията, но е и неин собственик, не я поставя в по-трудна ситуация, въпреки че в тази позиция предизвикателствата са повече. Преди това не е работила в други банки, но пък е опознала професията покрай участия в международни проекти и от работата си в чужди фирми.

Бориславова има две висши образования - философия и западни езици и международни икономически отношения. Мечтата й била да следва история на изкуствата. Нокогато била още момиче, й направили хороскоп,който показал, че ще се занимава с дейност в областта на инвестициите и търговията. "Тогава това много ме учуди, но впоследствие обстоятелствата се стекоха точно така", спомня си крехката банкерка. Докато следвала първата си специалност, работела през лятото, за да упражнява езиците - знае испански, английски и руски. Тогава получила предложение от външнотърговска организация, която внасяла високи технологии в България. Щом постъпила там, започнала да следва МИО, за да си набави нужния ценз. Оказало се, че новото поприще й допада и се чувства напълно в свои води. И изобщо не съжалява за преориентацията. Сега с история и с любимите теми от изкуството се занимава през свободното си време. "Така те пак са част от живота ми", казва Бориславова. Според нея банкирането изисква широки икономически познания, усет към хората и умения да се работи с тях - когато са клиенти, колеги и бизнеспартньори.

Смята, че жените на Балканите по-трудно пробиват на високи постове във всяка една област, не само в банкирането. "Но пък това е част от предизвикателството", заявява тя уверено. В работата си държи преди всичко на коректността. Не си поставя някакви конкретни бъдещи цели и не разглежда сегашната си позиция като трамплин към друга кариера. "Преди всичко искам да се развивам като личност, бих могла например да науча още един или два езика", смята тя. Според нея никоя професия не би могла да отнеме най-важните неща, на които човек държи. Бориславова вярва, че ако той иска да работи върху нещо или върху себе си или пък да помага на околните, винаги може да намери време за това.

Голямата ангажираност и отговорните служебни позиции не са попречили на хармонията в отношенията между Бориславова и главния секретар на МВР генерал Бойко Борисов. Заедно са вече 13 г. и живеят като семейство, без формално сключен брак. Още в самото началоБойко Борисов я спечелил със силния си характер,амбицията да изгражда себе си и духа си за битка. Все качества, които Бориславова много цени. "Човек обикновено търси някакво лустро, но при мен не е така - по-скоро една личност ме грабва с цялото си излъчване, и с добрата, и с лошата си страна", споделя банкерката. И допълва, че в отношенията им има хармония, която се запазва във времето, независимо от това, че и двамата са силни характери и едновременно с това абсолютно независими личности. "Винаги компромисът е много важен. Аз, разбира се, като жена, съм по-компромисна. Мисля, че така е редно", добавя Бориславова.

В свободното си време тя обича да чете книги за изкуството и да се разхожда сред природата. И спортува. Кара ски, играе тенис, ходи на фитнес. Убедена е, че спортът помага на човек да се чувства здрав и да освободи мисълта си. На тази философия дължи перфектната си фигура.

Пътуванията й са страст, защото й помагат да опознава различни култури. Родителите й, винаги когато имали възможност, организирали пътувания до нови места. Всеки ден се чува по телефона с 15-годишната си дъщеря Веселина, която учи в колеж в Швейцария. "Мъчно ми е, че сме разделени, но тук нещата са толкова неспокойни, напрежението е голямо, така че съм по-спокойна, като е там", казва Бориславова. Обича да шофира колата си "Ауди А8". Харесва този автомобил, защото едновременно е елегантен и здрав. В облеклото предпочита спортно-елегантния стил, но работата я задължава винаги да бъде с костюм. Носи предимно модели на "Макс Мара" и на Жени Живкова. Почти не ползва козметика. Харесва бижутата на "Картие" и парфюмите на "Исей Мияки". Покрай банкерските отговорности не й остава време за домакинските задължения. Готви рядко, макар че обича да поднася кулинарни изненади и държи много да й е подреден домът.Археологията е неосъществената засега мечта на Диана Митева,която от октомври миналата година е изпълнителен директор и член на управителния съвет на Банка ДСК, отговаряща за корпоративното банкиране и проектното финансиране. На отговорната позиция я поканиха новите собственици от унгарската банка ОТП, които купиха родния трезор.

Родената през ноември в Чирпан Диана вече 11 години успешно плава в банковия сектор. След като завършила Английската гимназия в Пловдив и макроикономика в УНСС, известно време останала на работа в института.

В професионално отношение животът й се преобърнал буквално за един ден. На 1 декември 1989 г. получила предложение да стане главен счетоводител на една от първите частни фирми след голямата промяна в страната. И въпреки че изобщо нямала намерение да се занимава с частен бизнес, още по-малко със счетоводство, приела предизвикателството. След това участвала в навлизането у нас на три чужди банки - Хиосбанк, сега "Пиреос", ING и Демирбанк. И така последователната и всеотдайна работа в банковия сектор я довела до управлението на "банката на народа" ДСК.

Заради любовта си към откривателството обаче Диана Митева все още не се е отказала от желанието си да учи археология. Не изключва възможността в близко бъдеще да изкара курсове в тази област или да се запише в някоя експедиция, например. Но няма намерение да сменя професията. Тя споделя, че работата й доставя голямо удоволствие, защото в нея има своеобразно творчество, предизвикателства, нови неща и емоции, срещи с интересни хора.

Парите не се управляват лесно,но по-трудно се управляват хоратаТова е по-голямото предизвикателство. Амбициозните цели могат да се постигат само с добър екип и прецизно изпълнение, казва Митева. Според нея за разлика от Европа у нас преобладаващо в банковия сектор работят жени. Чуждите инвеститори, чиято собственост са повечето банки у нас, били изненадани от този факт. Митева смята, че жените успяват да се реализират в този тежък сектор на икономиката, и то на ръководни позиции, защото по принцип са много упорити и са свикнали да се грижат за много повече неща за разлика от мъжете. Освен това в моменти на криза те се справят по-добре чисто психологически.

Свободното време е основното, от което я лишава работата й в банката. Затова през уикендите се отдава най-вече на семейството си - на съпруга Емил, с когото са заедно от 14 г., и сина й, 12-годишния Владимир. Обичат да ходят в планината, защото мъжете от нейното семейство и брат й са запалени риболовци.

Емил има собствен бизнес в сферата на търговията, а синът й е в шести клас на руско училище. От тригодишен изучава английски и руски. Занимава се активно и със спорт - преди играел тенис. Сега е състезател в юношеския баскетболен отбор на "ЛУКойл Академик". "Освен това двамата с него скиорстваме", допълва с гордост Диана. У дома финансите се управляват обаче не от банкерката, а от съпруга й.

Независимо че управлява банка, и на нея й се налага да ползва заеми. С кредит миналата година си купили хубав, голям апартамент в една от пресечките на столичната улица "Иван Асен". Подреждането на дома е едно от приятните домакински задължения за Митева. За останалите неща времето трудно стига.

Дамата не се оплаква от многото си работа. "Аз съм човек, на когото трябва да му е ангажирано цялото време, независимо с какво", категорична е Митева. Ако има малко повече време, би желала да пътува повече. И тя обича пътешествията. Вече е осъществила мечтата си да види Египет, а сега иска да отиде до Китай и Индия заради историческите забележителности и специфичния дух на тези страни.

Освен пътуванията Митева обича да чете и да спортува. Занимава се с аеробика и фитнес, а новата й страст е ездата. Гардеробът й е пълен със строги костюми. Харесва талантливите родни дизайнери. Обича да експериментира с цветовете. Има шофьорска книжка, но не кара кола, защото почти не й се е налагало да се придвижва сама. Пък и обича да ходи пеша. Митева живее на принципа, че ако човек си разпредели добре времето, може да постигне много повече неща, не само в работата си. "Вярно е, че това изисква много енергия, но аз я имам", убедена е банкерката. И вярва, че хората трябва да се вдъхновяват и да се чувстват щастливи от това, което правят, иначе не могат да постигнат големи успехи.Петя Славова е нежното лице на ИнвестбанкТя е председател на надзорния съвет на банката и председател на съвета на директорите на "Феста холдинг", който държи мажоритарния пакет от акции. Славова споделя, че като малка в мечтите си се виждала като учителка по българска литература или история, защото много обичала да чете. Но също така винаги се интересувала от същността на нещата и от вътрешния им механизъм. Затова се насочила да следва в Икономическия университет във Варна и завършила специалност "Счетоводство и контрол". След това специализирала мениджмънт и стопанско управление в Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Образованието е важно за развитието на възможностите, заложени у човека", смята банкерката.

Оценява времето след 1990 г. като динамично и изпълнено с предизвикателства. "През 1991 г. регистрирахме "Феста" ООД. Като всички в онези години започнахме с търговия. По-късно "Феста" прерасна във "Феста Холдинг" АД, създавахме нови направления дейности и поемах управлението им", разказва Славова. Във "Феста" тя беше съакционер с Митко Събев, който сега управлява "Петролхолдинг". После двамата разделиха и съдбите си, и бизнеса. За Петя остана бившата Международна ортодоксална банка, преименувана на Инвестбанк, и винарския бизнес. Събев пък пое петрола.

Когато "Феста холдинг" купи мажоритарния пакет акции на Инвестбанк, Славова оглави надзорния съвет. "Да управляваш чужди пари е голяма отговорност. Всяко решение изисква предварителен комплексен анализ, внимателно претегляне на риска. Жените по принцип поемат умерен риск, призвани са да съхраняват и умножават. Затова в банките се забелязва силно женско присъствие", обяснява тенденцията Славова.

През март тя получи престижната награда "Бизнесдама на годината" за 2003 г. "Тогава заявих, че ние, жените, нямаме намерение да изместим мъжете от света на бизнеса, а искаме да бъдем редом с тях като равностойни партньори с нашия ум, прагматичност, деловитост и неуморен труд", казва банкерката. И допълва, че семейството за нея е по-ценно от всичко, защото така е възпитана. Чувства се щастлива майка с двете си деца - син и дъщеря, които проявяват разбиране към голямата й ангажираност и я подкрепят.

В малкото свободно време обича да слуша хубава музика и да се грижи за цветята си. Съжалява, че не й остава време за спорт, но въпреки тази липса фигурата й предизвиква завист. Залага на предимно деловия стил в дрехите и аксесоарите, като се придържа към класиката в линията.Радка Тончева държи юздите на ОББ почти 10 годиниТя е изпълнителен директор и член на съвета на директорите на ОББ. Родена е през 1954 г. в Търговище и е завършила УНСС. Почти целият й трудов стаж до момента е преминал в банковата система. Започнала е като кредитен специалист в системата на БНБ, след това била главен счетоводител там, а през 1993 г. е постъпила в ОББ. От 1995 г. до ден-днешен е изпълнителен директор.

Трудно е да се каже, че тази кариера е детската ми мечта,

но още с постъпването ми на работа в банковата система ми хареса, споделя Тончева. Според нея банкирането е интересно, защото дава много широк поглед върху икономиката на страната и практическо участие в процесите на развитие. "Откакто работя в банковата система, тя премина през много интересни периоди на развитие - създаването на търговските банки, първоначалната еуфория, че наистина ставаме банкери и кризата след това, приватизацията, идването на нови собственици и поставянето на бизнеса на нови, професионални основи", разказва шефката на ОББ. Според нея всяка професионална реализация на жената дава нещо и отнема нещо. "Налага се понякога да правиш компромиси със семейството си, с децата си и със себе си, защото ангажиментите са много", признава Тончева. Според нея жените имат нагласа да управляват, защото са по-аналитични, по-търпеливи и последователни, проявяват по-голямо постоянство и упоритост. Затова лесно поемат и добре се справят с отговорността да управляват чужди пари.

И на нея времето не й стига, защото би желала да бъде повече с децата си. Дъщеря й Руслана е на 27 г. Завършила е икономика и в момента учи по MBA програма на университета "Еразмус" в Ротердам.

Синът й Антон пък е само на четири годинкиТой е моят релакс в натовареното ежедневие, споделя Тончева. В свободното си време е предимно покрай малкия, който иначе ходи на детска градина. В отглеждането му помага жена, а също и съпругът й Тончо. Той има дистрибуторска фирма за лекарства. Тончева среща пълна подкрепа от страна на семейството си. Щастлива е също, че работи с много добър екип.

Семейството обича да пътува из страната и в чужбина. За Великден били в Париж. Там към тримата се присъединила и Руслана, което направило пътуването още по-вълнуващо. Вкъщи банкерката отмаря с четене и музика.

Любимото й занимание е градинарството. Отглежда всякакви цветя. За домакинските задължения не й остава много време, но обича да готви. Все пак смята, че всичко е въпрос на организация. С подкрепата на семейството нещата се подреждат. Любимите й костюми в гардероба са на "Фере", "Армани" и "Ескада". Няма страст към бижутата, но за сметка на това хубавите часовници са й слабост.

При парфюмите любими са й ароматите на "Живанши". Определя се като добър шофьор. В момента кара "Тойота Раф", купена с кредит, което е нещо обичайно дори за банкерите. Иначе е убедена, че мерцедесът на автомобилите е BMW.От 14 г. в банковата система е и Анна АспаруховаСега тя е председател на управителния съвет и изпълнителен директор на ТБ "Юнионбанк". Родена е в Троян и е завършила икономика и управление на индустрията в УНСС. Споделя, че винаги е искала да се развива именно в областта на финансите. Започнала стажа си в банковата система през 1990 г. В Юнионбанк е от девет години. Постепенно изкачвала стъпалата в кариерата - била е главен счетоводител, после прокурист на банката. Не смята, че жените се реализират по-трудно в банкерската професия. "Когато човек е професионалист, няма значение дали е мъж или жена. Това не се отразява върху кариерата му", казва Аспарухова. Според нея доверието между партньорите е основата и определящото условие за успех в този бизнес. Малкото си свободно време тя прекарва с приятелите и семейството си, защото иска да бъде пълноценна не само като професионалист, но и като човек и като майка. Омъжена е и има дъщеря. Обича семплите аксесоари и дрехи, като по-голямо внимание обръща на обувките и чантите. Харесва парфюмите на "Келвин Клайн". Относно облеклото предпочита българските дизайнери, които отговарят изцяло на нейната идея за съвременната визия на жената. Не инвестира в бижута, защото не са нейна страст. Кара "Шкода Фабия", която по думите й изцяло отговаря на желанията й за компактна кола.Сузане Декер е едно от симпатичните чужди лицав родната банкова система. Тя е изпълнителен директор на ПроКредит Банк-България. Родена е през 1969 г. в Кьолн, Германия, и е завършила икономика в университета в Бон. Професионалния си опит натрупала в германската търговска банка BHF. През 1997 г. обаче решава да отиде да работи в Източна Европа. Паднала й се Русия. "Тогава целият пазар се променяше и смятах, че това ще е големият ми шанс да участвам в тези исторически процеси", разказва Декер. През следващите шест години се запознала с различни региони в Русия - тръгнала от Москва и минала през Волга, Урал и Сибир. В Русия за първи път започнала да се занимава с консултиране на търговски банки, които отпускат заеми на малки и средни предприятия. В България Сузане Декер е от началото на миналата година. И тя е категорична, че за добрия банкер няма значение дали е мъж или жена. "Важното е да е добър професионалист и мениджър. Лично аз обичам предизвикателствата и ми доставя истинско удоволствие да работя в трудна среда, в развиващи се пазари", споделя Декер.

Интересува от различните култури, затова обича да пътува и да се среща с нови хора. Казва, че се чувства много добре в България, защото хората били много дружелюбни.Даже започнала да учи българскиЧесто пътува из страната, защото намира природата за изключително красива. "През зимата имаме традиция с бившите ми състуденти да се събираме поне за няколко дена и да ходим заедно на планина, за да караме сноуборд. Щастлива съм, че и тук, в България, има условия за този прекрасен зимен спорт", допълва Декер. Шофира с огромно удоволствие и след опита й с невероятния трафик на Москва смята, че карането на кола в София не е проблем. Свикнала бързо с порядките на шофьорите тук, но и до ден-днешен единственото, което все още не може да разбере, е защо много от шофьорите често преминават на червено.

Това са няколко от крехките създания, които с воля и чар управляват трезорите, пазещи парите на българите. И по другите банки има дами на средни и ръководни позиции. А това е само плюс за един от най-важните сектори в икономиката. Защото иначе скучните на пръв поглед финанси се ръководят по-успешно с вдъхновение, женски инат и амбиция.
 
Емилия Миланова и съпругът й на вечеря в Йоханесбург, Южна Африка.
 
Радка Тончева на разходка с двете си деца - каката Руслана и 4-годишния Антон.
 
Шефката на ОББ със съпруга си на вечеря в Париж.
 
Радка Тончева
 
Цветелина Бориславова и Бойко Борисов тази пролет в Банско.
 
Шефката на СИБанк на разходка в Лондон.
 
Емилия Миланова
 
Цветелина Бориславова
 
Диана Митева и синът й Владимир са запалени по зимните спортове - тук са на ски в Пампорово.
 
Шефката на ДСК на разходка из Москва.
 
Диана Митева
 
Петя Славова с екипа си.
 
Сузане Декер
 
Петя Славова
 
Анна Аспарухова
15935
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД