:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 413,709,990
Активни 84
Страници 8,803
За един ден 1,302,066
Съвети

Йога с пръстите на ръцете помага при различни болести

Лечебните мудри могат да се практикуват навсякъде и по всяко време
Ако седите пред телевизора вкъщи, ако разговаряте с приятели, ако се редите на опашка или просто сте попаднали в задръстване, пробвайте да оползотворите времето си с йога за пръсти. Според предписанията на будистката религия сгъването на пръстите в множество жестове, наречени мудри, действа в широк спектър. От преодоляване на прословутия стрес и ободряване на организма до помощ в лечението на сериозни болести - всичко това се приписва на способностите на простичкте за изпълнение мудри.

Йогата с пръстите на ръцете е изненадващо разнообразна.Съществуват повече от 100 комбинации,чието предназначение не е само лечебно. Много от тях имат ритуално значение и таен символичен смисъл. Познавачите на различните фигури откриват в тях откровения, символи на милост, увереност, поучаване, размишляване, заплаха, а също и нирвана. Дори честото изобразяване на Буда с разтворени длани една над друга представлява мудра, която означава медитация. Когато пък Буда докосва земята със средния пръст на дясната си ръка - това е знак, че я призовава за свидетел. Самото понятие "мудра" има много значения - печат, жест, мистично положение на ръцете. За мудри обаче се броят и някои техники на дишане, движения на очите и пози на тялото.

Няма единодушен отговор на въпроса защо и как мудрите влияят на здравето. Едно от обясненията свързва положителния ефект върху организма със загадъчна сила, която кипи в йогата за ръцете. Всяка мудра е връзка с космическо съзнание и затова може да лекува. Друга хипотеза сочи големия брой нервни окончания по върховете на пръстите - около 4000. А те могат да успокояват и стимулират органите, с които са свързани. Лайтмотив на третото предположение е способността на мудрите да възстановяват нарушения баланс на елементите в организма, от което обикновено страда имунната система и човек се разболява. Според тази хипотеза много важен е контактът на останалите пръсти с палеца. Именно това съприкосновение балансира елементите в тялото.

За мудрите не се изискват специални помещения или подготовка. Човек може да изпълнява фигурите с пръсти във всяко положение- седнал, легнал, прав, ходещ, дори говорещЗа да се постигне желаният ефект обаче, търпението и постоянството са неизменна необходимост. Най-добре е сгъването на пръстите да се упражнява по половин час всеки ден, като може да се прекъсва през 4-5 минути. Ако някоя мудра не може да се направи с двете ръце, в повечето случаи е достатъчно тя да се тренира само с едната. Въпреки това се препоръчва, преди да започне изпълнението на мудрите, ръцете да се разтрият една друга 10 пъти. Това помага енергията да се събере в тях. При практикуването на този вид йога трябва да се упражнява известен натиск върху пръстите. Той обаче не бива да е прекалено силен, за да не се спре притокът на кръв в краищата на пръстите.

Както всяка благотворна за здравето източна техника, и тази разчита на солидна порция позитивно мислене. "Преди всичко трябва да се опитате да преосмислите своята жизнена позиция. Простете на себе си и на всички, които са ви ядосали. Отворете нова страница със светли мисли и ясен ум", това съветват посветените в тайните на мудрите. Според тях всички упражнения трябва да се изпълняват спокойно, без усилие или силно напрягане на мускулите.

Една от най-популярните мудри се нарича "ОМ мудра" или "мудра на знанието". Тя е много лесна за практикуване. Получава се, като се свържат показалецът и палецът на една и съща ръка. Останалите три пръста са изправени без напрежение. Задължително е обаче мудрата да се упражнява едновременно с двете ръце. Счита се, чепалецът е врата към божественото,а показалецът е егото на човека. Тази мудра създава усещане за мир, спокойствие и действа благоприятно върху нервната система. Стимулира мисловната дейност и активизира паметта. Намалява стреса, напрежението, състоянията на безпокойство, скръб, депресия, меланхолия. Подходяща е също при безсъние, както и високо кръвно налягане.

Сравнително позната е и мудрата "усмихващият се Буда". Тя се изпълнява в седнало положение. Сгъват се безименният и малкият пръст на двете ръце, а показалецът и средният пръст се държат изправени. Лактите на ръцете са прибрани към тялото. Тази мудра се изпълнява 10 минути.

Мудрата, която усилва гласа и се препоръчва при заболявания на гърлото, се нарича "мида". При нея двете ръце се съединяват във формата на мида. Тя действа благоприятно и при прегракване. Добре е да се прилага от хора, чиито професии много зависят от гласовите им възможности, като певци и артисти. Четирите пръста на дясната ръка обгръщат палеца на лявата. Палецът на дясната ръка докосва възглавничката на средния пръст на лявата ръка.

При простудни заболявания, настинки, кашлица, хрема, синузит, болно гърло, възпалителни процеси в белите дробове може да се изпробва мудра, наречена "повдигаща".Тя усилва защитните сили на организмаи допринася за бързото му възстановяване. Запознатите с йогата за ръце съветват изпълнението на тази мудра да се съчетае с намаляване на наднорменото телесно тегло, за да бъде по-ефективна. За целта трябва да се спазва диета, която включва предимно плодове и ориз, както и задължително поемане на 8 чаши преварена вода на ден. Един от негативните ефекти на тази мудра е, че може да предизвика летаргия и апатия. Затова тя трябва да се практикува умерено. При нея двете длани са съединени, като пръстите са вплетени. Палецът на едната ръка е отместен встрани и е обкръжен от допрените с възглавничките си показалец и палец на другата ръка.

Сред стотината мудри има и такива, на които им се вменяват много силни функции. Например мудрата, наречена "спасяваща живота", която помага при сериозни сърдечно-съдови проблеми. При такива тежки заболявания обаче се препоръчва мудрата да се използва като допълнение към лекарската помощ, а не да се разчита само на нея. Тя има благоприятно влияние при сърцебиене, дискомфорт в сърдечната област, болки в сърцето и дори при сърдечни пристъпи. Мудрата трябва да се практикува задължително с двете ръце едновременно. Тя се изпълнява, като показалецът се сгъва така, че да докосне основата на палеца. Едновременно с това се събират възглавничките на средния, безименния пръст и палеца, а кутрето остава изправено.

При емоционална неустойчивост и лоша координация на движениятаможе да се изпробва мудрата "зъбът на дракона"При нея показалците на двете ръце са изправени и обърнати нагоре. Останалите пръсти са прегънати към дланта.

"APAN мудра" пък помага при проблеми с отделителната система и улеснява изхвърлянето на вредни вещества от организма, тоест прочиства тялото. Събират се върховете на палеца, средния пръст и безименния. Останалите пръсти са изправени.

"SHUNYA мудра" пък е добре да се практикува при болки и инфекции на ушите.

Не е задължително обаче пръстите да се преплитат във фигури, за да имат лечебен ефект. Според някои вярвания здравето може да се подобри дори само след масаж на някой пръст. Обяснението е, че всеки пръст има акупунктурни точки, които отговарят за определен орган или система и за дадена по-силна емоция. Като се масажират страните на пръстите в зависимост от индивидуалните болежки на всеки, може да се повлияе едновременно на негативните усещания и на болния орган. Палецът например се свързва със стомаха и емоцията на безпокойство. Показалецът отговаря за белите дробове, дебелото черво и емоциите на тъга и скръб. Средният пръст се свързва със сърцето, тънките черва, дихателната система и емоцията на нетърпение. Безименният пръст отговаря за черния дроб, жлъчния мехур, нервната система и чувството на ярост. Малкият пръст пък отговаря за бъбреците и се свързва със страха.
7151
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД