:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,886,791
Активни 101
Страници 15,678
За един ден 1,302,066

В менюто на лисиците влизат 300 вида животни

Като правило обитателките на южните ширини са по-дребни от северните си посестрими
Въпроси и мнения изпращайте на адрес: iosarian@yahoo.com



Лисиците живеят на всички континенти освен Южна Америка в най-различни разновидности.

В умерения пояс и в планините лисиците са по-едри, по-ярки и с по-гъста козина. На Северния полюс живеят снежни дребосъци, а в пустините на Африка се крият най-малките ушати лисички - фенеците.

Тези хищници са членове на семейство кучета. По цял свят са известни като големи хитреци заради острия ум, благодарение на който избягват капаните и заблуждават ловците. Те се катерят по огради, тичат по ручейчета, дори се връщат по собствените си следи, отскачат настрани и продължават в друга посока. Случва се дори, за да заблуди хрътките, лисица да скочи на гърба на овца.



Средната й скорост е около 10км/ч,



но някои видове могат да се засилят до 70. Няма нищо по-трудно от това да се залови стара и опитна лисица.

Лисиците се хранят с най-разнообразна храна. В тяхното меню влизат 300 вида животни и десетки растения. Те ядат всичко, до което успеят да се доберат: дребни животни, птици и яйца, риба, влечуги, земноводни и дори насекоми. Ядат плодове и зеленчуци, дори пасат трева, но основната им храна са дребните гризачи.

Обикновено лисичите семейства са за цял живот, но ако единият партньор умре или бъде убит, другият си намира нов. Техният дом е дупка, която могат да си изкопаят сами, но обикновено използват жилищата на други животни, като язовци, невестулки и дори бодливи прасета. Към осигурената с жилище лисица в края на зимата се присъединява и мъжки, като образуват семейство. Лисицата привежда семейното гнездо в ред и изравя авариен изход. Раждат се от 3 до 12 бебета, които са слепи, но на 10-12-ия ден проглеждат и започват да им никнат зъбки. Докато майката ги кърми, бащата носи храна за нея. Около шестия месец малките израстват и семейството се разпада.

Разпространена е легендата, че



лисиците могат да се кръстосват с кучета,



но въпреки че са от едно семейство, това не е така.

Ако не броим размножителния сезон, рижите лисици живеят сами и спят под открито небе и в най-големия студ. Тъй като носовете и възглавничките на лапите им лесно премръзват, лисиците използват огромните си пухкави опашки като одеало.

Когато има много мишки наоколо, ловът се провежда през нощта и ранното утро. Щом съмне, животните са се нахранили и се оттеглят в гъсталака, където почиват през целия ден. Като си избере място за почивка, лисицата дълго се оглежда за потенциална опасност, след което се свива на кълбо и покрива тяло с пухкавата си опашка.

Лисицата унищожава огромни количества гризачи, с което е много полезна за хората. А що се отнася до нейните дребни прегрешения в курниците - те са силно преувеличени. Един пор или невестулка нанасят много повече вреда на селското стопанство.

Хитрите хищници боледуват от много болести, включително бяс. Често имат вътрешни паразити, но най-често и много мъчително страдат от краста, която нерядко ги убива.

Средната продължителност на живота им на свобода е около 10 години. Уловените млади лисици могат да бъдат опитомени и дори дресирани, но превръщането им в домашни любимци се оказва невъзможно дори и след много поколения опити.



Текст снимка:

Полярните лисици живеят в арктическата тундра. През лятото стават кафеникави, а през зимата са бели. Те не спят зимен сън, през гладните месеци ловят дребни гризачи, с които са се запасили от есента. По бреговете на Северно море съпровождат белите мечки, като се хранят с остатъците от тюлени, които остават след тях.



Текст снимка:

Фенекът живее в африканските пустини и е по-малък от котка.
1889
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД