:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,093,463
Активни 65
Страници 2,577
За един ден 1,302,066
НОСТАЛГИЯ

Жоржета Чакърова: Телефонът ми по цял ден мълчи

Където и да отидех из България, хората ме посрещаха с отворени обятия и любещи очи, прави паралел с днешното време актрисата
снимка: ЕМИЛ ИВАНОВ
------------

През 2001 г. Жоржета Чакърова имаше двоен юбилей - навърши 60 години, както и 40 г. творческа дейност - през далечната 1961 г. младата витизчийка се снима в първия си филм - "Хроника на чувствата", на режисьора Любомир Шарланджиев. Единствено Милен Цветков се сети да я покани в предаването си "Здравей, България" по Нова телевизия. А ръководството на Народния театър й изпрати поздравителна телеграма. И толкоз.

-----------"По цял ден телефонът мълчи - споделя актрисата. - Скучно живея. Много чета, разхождам се. Обикновено разходките все са свързани с плащането на някакви сметки." Доскоро тя се грижела за болната си леля. След нейната кончинадните й изведнъж се превърнали в планини от времеДобре, че от време на време й гостува 4-годишната внучка Алиса, дъщеричката на дъщеря й Александра Гюзелева, водеща на културно предаване в BBT, и на зет й Ясен Гюзелев, художник-илюстратор. Тя е най-голямата й светлинка през дългите дни.

В момента театралните ангажименти на известната актриса се свеждат до участието й в спектакъла на режисьора Христо Христов "Най-древната професия" от Пола Вогъл на сцената на Театър 199. Там тя си партнира с Таня Масалитинова, Гинка Станчева, Невена Мандаджиева и Мария Стефанова, която замени в пиесата починалата междувременно Славка Славова.

Жоржета Чакърова е родена през 1941 г. в Шумен - в старата фамилна къща от 350 квадрата на ул. "Цар Освободител" в центъра, строена още през 1877 г. от прадядо й Костаки Куцаров, тежък търговец и заможен човек. Куцарови са били голяма и известна фамилия в Шумен в края на XIX в. Бабата на Жоржета, негова дъщеря, се омъжва за дошлия от Велес полковник Георги Чакъров, роднина на македонските герои Орце и Миле Попйорданови.

До 10-годишната си възраст бъдещата актриса живее в Шумен.Ранното й детство е щастливо -къщата има огромен салон за приеми и два огромни вътрешни двора, ухаещи на дюли и сливи. През 60-те уникалният дом е обявен за паметник на културата. Но междувременно взема връх местният соцкич и къщата през 1966 г. е разрушена заедно с прословутите шуменски хали, до които е била залепена - за да построят на мястото им супермаркет. Шуменецът д-р Недко Недев в една тънка книжка е отделил по достойнство няколко параграфа за съдбата на това шуменско бижу. Макар и само на три-четири годинки, малкото момиченце си спомня добре датата 9 септември, защото през онази вечер отсреща, през улицата, където се намирало полицейското управление, започнала жестока пукотевица. Баща й отваря прозореца, показва се в цял ръст и започва да крещи да престанат да стрелят. "С кой акъл? Как не са го утрепали?", пита се и досега актрисата. В същата онази книжка на д-р Недко Недев пишело още, че по Девети септември улица "Цар Освободител" осъмнала осеяна с трупове.

Бащата на Жоржета Чакърова бил ветеринарен лекар. Работел в Института за незаразни болести. Починал млад, на 49 г. 14-годишната Жоржета останала сирак.

Майка й се трудела в една проектантска организация като изчислител.

Жоржета Чакърова завършва 8-о училище на "Шишман" в столицата с отличие. Кандидатства във ВИТИЗ, но я късат. Успява да влезе ориенталистика в СУ "Климент Охридски". След първата година майка й я навива да опита пак актьорско майсторство. Този път тя подготвя "Ода на младостта" от Адам Мицкевич ивлиза първа във ВИТИЗ от момичетата,в класа на проф. Желчо Мандаджиев, тогавашния ректор на театралната академия. Още като първокурсничка снима първия си филм, "Хроника на чувствата", където играе главната роля. За нея получава награда за най-добра женска роля на Варненския кинофестивал. Режисьор на филма е Любомир Шарланджиев, оператор Емил Вагенщайн, сценарист Тодор Монов. Партнира й Любомир Киселички. Джоко Росич, тогава още журналист в Радио София, също участва във филма заедно с 16-годишния Йоско Сърчаджиев, Григор Вачков, Янка Влахова.

Стартът е повече от блестящ. Жоржета Чакърова завършва ВИТИЗ през 1964 г. Макар че започва кариерата си с филм, после се отдава главно на театралното и телевизионното поприще. Участва в още няколко филма - "Трудна любов" на Иван Андонов, "Мъже в командировка" на Гриша Островски и Тодор Стоянов, "Гибелта на Александър Велики" с режисьор Владислав Икономов. В телевизионния мюзикъл "Човекът от Ла Манча" с режисьор Гриша Островски Жоржета Чакърова играе Дулсинея, Коста Цонев играе Дон Кихот, а Никола Анастасов - Санчо Панса.

"Аз работех безотказно - споделя Жоржета Чакърова. - По цели нощи сме снимали в телевизията. Репетирах, трепех се, даже и на Нова година.Това ми беше животът - работатаИ животът на цялото ми семейство беше подчинен на моята работа. Доста егоистично, както си давам сметка сега."

Театралната й кариера започва в Толбухинския драматичен театър "Йордан Йовков" през 1964 г. След това три години играе в Сатиричния театър. От 1970 г. е в трупата на Народния, където се пенсионира през 2002 г.

През 1973 г. печели наградата на София за ролята на Амалия в "Двубой" от Вазов с режисьор Петър Янков.

През 1978 г. взема наградата на Съюза на артистите за най-добра женска роля - на Нели от "Унижените и оскърбените" от Достоевски, с режисьор проф. Филип Филипов.

За участието си в детските предавания от серията "Магазинчето на приказките", излъчвани в "Лека нощ, деца", взема заедно с Климент Денчев първите награди.Още през 1971 г. става лауреат на Димитровска наградаза "Почивка в Арко Ирис" от Димитър Димов, постановка на Филип Филипов. През 1978 г. й е присъдено званието "Заслужил артист", през 1985 г. - "Народен артист".

Съпругът й Стефан Харитонов е дългогодишен режисьор на документални филми в бившата студия "Екран", полиглот, владеещ 7 езика. Той се разделя с живота преди десет години. "Живях с човек, който си даде живота за България, припомня си актрисата. Всичките му филми бяха за България. Донесе от чужбина много исторически материали и ги предаде в ЦК на БКП, без да се подпише даже. Направи цяла поредица от документални филми за 1300-годишнината на България. Общо има над 320 филма.

Жоржета Чакърова не се чувства наскърбена от сегашната тишина около нея. "Аз съм сита на слава, на известност, на любов на публиката. Хората много ме обичаха, където и да отидех из България, ме посрещаха с отворени обятия и любещи очи."

И все пак не може да не й прави впечатление, че например в книгата на бившия дългогодишен директор на Народния театър Дико Фучеджиев, която той написа за своето 15-годишно директорстване, нейното име не се споменава нито веднъж - и то при положение, че за този период тя е комай единствената актриса с награда на Съюза на артистите за женска роля - през 1978 г.

Добрите роли, които може да направи един актьор в кариерата си, се броят на пръстите на едната ръка, убедена е тя.Щастлива е, че има своите големи роли -благодарение на добрите режисьори, с които е работила - Никола Петков в Добричкия театър, с когото прави ролята на Марионета от "Хитрата вдовица", Асен Шопов, с когото прави Жулиета от "Ромео, Жулиета и петрол" на Иван Радоев; проф. Филип Филипов - заради Пилар от "Почивка в Арко Ирис" и Нели от "Унижените и оскърбените"; Гриша Островски - заради госпожа Солнес от "Майстор Солнес" от Ибсен; Енчо Халачев - заради Лени от "Престъпления на сърцето" на Бет Хенли.

На 24 май няколко души от нейния випуск'64 - Жоржета, Невена Мандаджиева, Мая Владигерова, Петър Вучков, Наталия Бардская, Илия Раев, Стефан Германов, Александър Диков, Георги Николов и режисьорът Никола Петков се събраха в НАТФИЗ, за да почетат юбилея на своя професор Гриша Островски.

Именно от него актрисата е чула фразата: "Ако човек не знае истината за себе си, никой не може да му я каже."

Жоржета Чакърова знае истината за себе си. И затова е спокойна. Въпреки мълчанието на телефона.
5
7550
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
28 Май 2004 21:27
Човек и добре да живее, остарява. За Жоржета Чакърова би могло да се напише по-емоционално творение, защото тя е невероятно емоционална актриса. Нейната Дулсинея беше голямо постижение - цялата компания в Дон Кихот тогава игра блестящо.
29 Май 2004 00:44
kva e taq baba puk sega?!
29 Май 2004 17:09
Наистина си клонинг, но на някакво прасе.
30 Май 2004 10:08
КОЙ КЛОНИРА ТАКИВА БОКЛУЦИ БЕ....
30 Май 2004 14:56
Деян Енев ???
вярваш ли си....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД