:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,306,794
Активни 134
Страници 17,782
За един ден 1,302,066
Въпросителни

Генералската държава България

В целия демократичен свят службите се девоенизират, докато ние раздаваме лампаз след лампаз
Снимка: Велислав Николов
Преди 10 ноември 1989 г. МВР бъкаше от генерали.

Нещо, което България е на път да постигне и сега. Само за две години и половина във вътрешното ведомството бяха произведени 18 генерали. Последните двама се сдобиха с лампазите за сегашния празник на МВР - това бяха директорът на "Гранична полиция" Валери Григоров и шефът на РДВР-Русе Ваньо Танов. Към тях можем да причислим и шефа на затворите полк. Петър Василев, който също бе предложен от правителството за генерал-майор. Неговата дирекция е към правосъдното министерство, но е приравнена към национална служба в МВР. Главният секретар Бойко Борисов пък по същото време бе повишен в звание генерал-лейтенант и стана първият толкова висш офицер в системата на министерството от 1991 г. насам. Борисовото израстване е най-стремително. Навремето той се е уволнил от МВР като майор от пожарната. Още с назначаването му за главен секретар на МВР стана полковник, а след пет месеца бе генерал-майор.

Но той съвсем не е първият. Всъщностмасовото производство на генерали в МВР тръгна от 1992 г.Тогавашният главен секретар Богомил Бонев тръгна от капитан и за няколко месеца стана генерал-майор. След него всички главни секретари бяха произвеждани в същото звание - и Коста Богацевски, и Георги Ламбов, и Божидар Попов, и Славчо Босилков. До 1997 г. в МВР имаше и секретари вместо сегашните зам.- министри, които също в голямата си част ставаха генерал-майори.

С различна честота през годините лампази слагаха и регионални директори на вътрешните работи. Най-много те бяха по времето на управлението на БСП през 1994-1996 г. Тенденцията бе запазена, макар и в по-малък размер, и при правителството на СДС.

Сегашният период обаче е на път да бие всички рекорди от последните 13 години. Основната вълна на повишения беше през 2002 г. и 2003 г. Тогава много шефове на РДВР получиха висшето звание. Което доведе до абсурдни ситуации. През юли 2002 г. например в генерал-майор бяха произведени регионалните директори в Бургас - Красимир Петров, в Ямбол - Димитър Ангелов, в Търговище - Гецо Гецов, и в София - Румен Стоянов. Шефовете на НСБОП Румен Миланов, на пожарната Кирил Войнов и на гранична полиция Валери Григоров обаче още си бяха полковници. И бе абсолютно неясно кой на кого е началник. Абсурдът бе пълен, защото по устав, ако шефът на НСБОП отидеше в РДВР-Бургас, трябваше да иска разрешение, за да влезе и остане в кабинета на директора, който е по-висш офицер от него. Това постави визключително деликатно положениевъпросните шефове на национални служби. Вътрешният министър Георги Петканов така и не даде смислено обяснение защо един става генерал, а друг не. Както и защо например миналата година наложи повишаването в генерал-майор на директора на РДВР-Враца Валери Стаменов, а само няколко месеца по-късно го пенсионира.

През юни м. г. се стигна и до "малък връх", при който депутат стана генерал-майор в МВР. Без никой да подлага под съмнение успехите на народната представителка от НДСВ Нонка Матова в спортната стрелба, световните й рекорди и 24-годишния й стаж в системата на МВР, нейното повишаване, докато тя е действащ депутат, си е пълен абсурд. Самата Матова се опита да обясни лампазите си с обстоятелствата, че е "шеф на стрелковата подготовка в МВР" и че по "силата на законодателството се счита само като командирована в Народното събрание". Нещо, което май не е записано в никой нормативен акт, посветен на вътрешното министерство.

Публична тайна бе, че и президентът Георги Първанов деликатно изрази недоумението си от предложението за нейното звание, но сигурно за да не се кара с вътрешния министър и кабинета, издаде указ.

При награждаването на няколко човека, сред които и Матова, Първанов обяви, че "оттук нататък си струва всички, които имаме ангажимент - от президента до министъра и главния секретар, до правителството като цяло, - да се опитаме да изчистим тази йерархия и да се опитаме по-ясно да регламентираме правилата при връчване на генералски звания, за да може безусловно всяко наше предложение да бъде приемано и от професионалистите, и от цялото българско общество". Твърди се, че тези думи са били именно по повод предложението за жълтата депутатка.

И до момента не е направено нищо по призива на президента да се сложат някакъв ред и йерархия по отношение на генералските назначения на МВР.

И до момента никой не обяснява защо им са нужни на МВР толкова много генерали. Това властови лост ли е, някакъв престиж, стимулиране с повече пари или пък някаква специфична нужда? Още повече че в целия демократичен свят тенденцията е във вътрешните министерства и в службите да има девоенизация, а не обратното.

Продължава да е изключително оскъдна и нормативната база. Само един текст в закона за МВР казва, че офицерите от МВР могат да бъдат повишавани в звание генерал-майор, генерал-лейтенант и най-високото за тази система генерал-полковник. Никъде не пише например, че главният секретар на вътрешното министерство или директорите на национални служби трябва да са генерали. Независимо от твърденията на този или онзи министър, депутат или "специалист".Положението с генералите в армията е някак по-подредено -поне що се отнася до нормативната база.

Освен текстовете в Закона за отбраната и въоръжените сили, които определят реда, по който се движат предложенията за висшите военни звания, има и специален президентски указ. С него държавният глава и върховен главнокомандващ определя и утвърждава "длъжностите във Въоръжените сили на Република България, Националната разузнавателна служба (НРС) и Националната служба за охрана (НСО), изискващи висши офицерски звания". Сега действащият указ е от юни 2002 г. Според него началникът на Генералния щаб е генерал, а заместниците - генерал-лейтенанти или вицеадмирали, директорът на НРС и началникът на НСО са генерал-лейтенанти, шефовете на бригади - бригадни генерали, и т. н. В указа са посочени общо 67 генералски позиции в армията, НРС и НСО.

Те обаче трябва да станат по-малко. Нашата армия прие натовската система, според която в нея има бригадни генерали, генерал-майори (контраадмирали), генерал-лейтенанти (вицеадмирали), а най-висшето звание е генерал (адмирал). Те трябва да са по 1 на всеки 1000 души от въоръжените сили. Тоест ако войската ще е 39 000, генералите ще са около 39.

А колко са те в момента? Официални данни няма. В един безпрецедентен разрез на Генералния щаб през 2002 г. бе обявено, че висшият команден състав на армията е от общо 55 души, от които 42-ма са генерали, а 13 са полковници на генералски длъжности. Тогавашният шеф на "Личен състав" на ГЩ Любен Пандев разкри и че по "План 2004" генерал-майорите трябва да намалеят за сметка на бригадните генерали. Той обяви, че по световните правила българският генералитет е млад и са единици хората, които са станали генерали преди 1989 г. Бе съобщено, че 20 от висшия команден състав са изкарали военни академии в Русия, Генералщабна академия или стратегически курс в България са минали 23-ма, 11 са учили по курсове в страни на НАТО, а 1 бе и доцент. От висшия команден състав 22-ма знаеха английски, а 1 - френски. Такъв разрез в момента не е правен.

Колкото и да изглеждат по-подредени нещата с генералите в армията, и там има сериозни проблеми. Например в момента в България имадвама души с най-висшето звание генералв сериозно противоречие със Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС). Според чл. 74, ал. 1 от този закон "началникът на Генералния щаб на Българската армия е най-старшият по звание и длъжност кадрови военнослужещ и е пряк началник на целия личен състав". Или казано по-простичко, единственият човек, който има право да носи званието генерал в България, е шефът на ГЩ - тоест Никола Колев. В момента обаче има още един човек, който носи същото звание и също се води на действителна кадрова военна служба. Това е съветникът по военната сигурност на президента Георги Първанов и бивш началник на Генералния щаб ген. Михо Михов. И макар в указа на държавния глава да е записано, че съветникът му може да е генерал, това си е заобикаляне на закона. Може би и затова е записано под точка 52 във въпросния документ, че става дума не за президентски съветник, а за "съветник на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност". Законът обаче е категоричен - генерал може да е само началникът на ГЩ.

Да не говорим, че на практика се получава така, че един президентски съветник е равен на шефа на Генералния щаб по звание, а пък в същото време му се води подчинен, а на трето място е на щат в кабинета на военния министър. Тук кашата е пълна.

Безспорен проблем има и с шефовете и зам.-шефовете на НРС и НСО. Службите бяха извадени от въоръжените сили, но продължават да се движат по военния закон чрез една преходна разпоредба и ги има в президентския указ за длъжностите, изискващи висши военни звания. А поради каква точно причина т. нар. "цивилно" външнополитическо разузнаване трябва да е военизирано и да има за началник генерал? Нима шефът на ЦРУ е генерал? Или на МИ-6? Същият въпрос важи и за НСО, за контраразузнаването и за НСБОП.

Обществото има право да знае защо един човек се прави генерал. И какви цели се постигат с раздаването на лампази толкова често?

Защото да има повече от 60 генерали в такава малка държава като нашата звучи притеснително.

Генерали в МВР, произведени в последните 2 годиниБойко Борисов - главен секретар, генерал-майор (от януари 2002 г.), от дни генерал-лейтенантИлия Илиев - генерал-майор, директор на Национална служба "Полиция"Румен Миланов - генерал-майор, доскорошен шеф на НСБОП, отскоро временен шеф на НСОЖивко Живков - генерал-майор, директор на НС "Жандармерия"Валери Григоров - генерал-майор, директор на НС "Гранична полиция"Кирил Войнов - генерал-майор, директор на НС "Пожарна и аварийна безопасност"Иван Чобанов - генерал-майор, директор на НС "Сигурност"Валентин Петров - генерал-майор, доскоро директор на РДВР-Пловдив, отскоро директор на НСБОПВалери Стаменов - генерал-майор, директор на РДВР-Враца, отскоро пенсиониранКрасимир Петров - генерал-майор, директор на РДВР-БургасГецо Гецов - генерал-майор, директор на РДВР-ЯмболКалчо Таушанов - генерал-майор, ректор на Полицейската академия, пенсиониранВеселин Петров - генерал-майор, директор на РДВР-ВарнаНонка Матова - генерал-майор, депутат от НДСВТончо Михайлов - генерал-майор, директор на РДВР-Стара ЗагораБогомил Янев - генерал-майор, директор на РДВР-БлагоевградРумен Стоянов - генерал-майор, директор на СДВРВаньо Танов - генерал-майор, директор на РДВР-Стара Загора
 
Церемония по връчването на генералски лампази на една от групите "избрани" от МВР.
20
2244
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
06 Юли 2004 09:52
Генерали без армия. Всъщност, тя и за какво им е? Те и без това няма да могат да я управляват...
06 Юли 2004 10:05
Не се учудвам от пълното обезсмисляне на всякакви звания. Просто едно продължение на безотговорното бълване на отличници в родното ни училище.
06 Юли 2004 10:07
06 Юли 2004 10:37
Ново звание - нова заплата. Какво значение има, че званието не съответства на длъжността? Като има кой да плаща такива заплати...
06 Юли 2004 11:33
Представете си един генерал-паун, подобно на генерал Михо Михов пред погледите на колегите му от НАТО. По времето когато въпросното лице се самопроизведе в чин имахме 1 (един) летящ модерен изтребител МиГ-29. Останалите за да ги пренесат от едната авиобаза в другата бяха подложени на процедурата - свалят се двигателите на пристигналия в новата база самолет, карат се по шосетата на родината с камион и се поставят на следващия многострадален изтребител... В същото време генералът се пъчи навред с четирите си болта на пагона.
Не очаквам да има скромни генерали, но и клоуни също не са ни необходими...
06 Юли 2004 11:37
Чудя се кой от двата цитата от една нашумяла книга по-приляга на статията:
а. "Деемаааааму"
б. "Мааааамудеее"

Та въпросът е: Коя е книгата?
06 Юли 2004 11:41
Това е пиарската политика на НДСВ.
С тонове се раздават звания, ордени и т.н. с цел да се демонстрира, че те текат със стойностите на държавата и да се създаде впечатление, че между 1989 и 2001 год. е имало БКП, после - НДСВ, а в дълбочина - историята на държавата се дели на две: Отиването на царя и Връщането на царя.
Разбира се, както всеки друг жълт PR, и този е недодялан и прозира, изглежда фрапантно нескромен, пък и се получава така, сякаш правят услуга след услуга на БСП.
Докато се усетят, че твърде претенциозни задачи са поверени на доста посредствени изпълнители, те ще дойдат изборите.
06 Юли 2004 11:54
Ааа, напълно резонно е да се произвеждат повече генерали. Всеизвестно е че престъпността се респектира от високия чин. Позволете да перифразирам незнайният соц. агитатор, за да илюстрирам по-ясно мисълта си:
Всяка звездичка в пагона - бомба, всеки генерал - летяща крепост срещу агресора!
-
Налице е обаче недобра комуникация между президент и министерски съвет, която затруднява генералопроизводството. За намаляване на противоречията между властите, натоварени с това дело от първостепенна важност, както и с цел преизпълнение на плана, предлагам всеки произведен генерал автоматично да получава и орден "Стара планина". И обратно - всеки орденоносец да става и генерал.
06 Юли 2004 12:29
ОЩЕ ЕДИН ВЪПРОС:
Какви ли чинове имат онези, дето правят "генералите" от МВР на МАЙМУНИ?
06 Юли 2004 12:57
Генерали има в турската армия.
Изброените по-горе са талаш.
Народът пита: “Иде ли”?
За да вика: Слава! Слава! Слава!!!
Българите очакват своя генерал-вожд за да ги поведе по праведния път на народовластието,
за днешен справедлив и мирен живот
и утрешни светли бъднини.Редактирано от - SultanBg на 06/7/2004 г/ 14:47:05

06 Юли 2004 14:16
Аааа, тука си се объркал "Ка-Пе-Ес-Ес-Бе-Ка-Пе" иска да вика.
-
"Слава". Как може да се вика "Слава"? Слава кому? Само един ли е обектът на славенето или повече? Ако са повече, в какъв ред трябва да се славят? Тия въпроси не могат да не се взимат предвид при правилното скандиране на лозунги и овации, другарю СултанБг. Вземете горния пример и си направете поука.

Редактирано от - Oraсle на 06/7/2004 г/ 16:55:14

06 Юли 2004 15:07
Генералска държава България. НОВИ ГЕНЕРАЛИ - ЗАЩО?
06 Юли 2004 15:19
Комунягите , раздават ордена Стара Мутра и генералски лампази на поразия за успешно съсипване на БГ.
Пир по време на чума.
06 Юли 2004 16:46
на снимката генералшата Нонка Матова , това беше най големия цирк и подигравка сьс званието, че тя две думи на крьст не може да каже по телевизията пьк и изобщо който е говорил с нея сам ще го разбере, и тука президента го поставиха в неудобно положение, Той им намекна някои неща на произвеждането но явно жьлтите тьпанари не са го разбрали
06 Юли 2004 17:00
бе таз Н.Матова не беше ли състезателка по спортно стрелба?
и сега генерал, аууу какъв СМЯХ
06 Юли 2004 17:10
То и това си има решение - заради хала, на който сме и са вече 15 години МО и МВР, да се разформирова цялата армия и МВР с разжалване на всички в чин редник. Създаване на нова армия и МВР , в която адски трудно да се става от капитан нагоре - примерно с лимит - на 500 души - 1 капитан, на 1000 - 1 полковник, на 10000 - 1 генерал. Като се освободи мястото (разжалване, пенсиониране или смърт), тогава евентуално да се разглежда следващия.
06 Юли 2004 18:38
"Vsiaka nova sistema, vlast ili politicheska generacia se opianiava ot pravoto si
da tvori durjavnost, koiato ima nujda ot svoiata nova (loialna) biurokracia".
Stezon

Vuprosyt e dali tova e edinsvenata cel na novata politicheska klasa, koiato rano ili kysno neotmenno shte dovede obshestvoto do skudoumni chinovnicheski mejduosobici v gigantski razrastnalite se durjavni vedomstva, koito togava presushili s turteiskite si zaplati obshtesvenite fondove i nacionalna ikonomuka, shte se samoiziajdat edin drug!

idva skoro
06 Юли 2004 18:56
Това е корупцията:
Раздаване на титли, звания, ордени.....
Когато има престъпност, мизерия, болести и невежество....
Парванов засрами се!Спри лъжите и заблудите!
06 Юли 2004 19:45
За сведение на Старшината.
Цитатите са от книгата "Широк живот-тесни гащи, ама и те не са нащи"
Авторски колектив:дупетати, царедворци всички останали гюнсурати.
06 Юли 2004 21:22
Чудя се - Нонка Матова ходила ли е в казарма , за да можде да стане генерал
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД