:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 420,070,155
Активни 88
Страници 17,352
За един ден 1,302,066
Писмо от "Баучер" 23

Големите и малките числа на Мансър Олсън

Никой не може да ти каже дали това име, което се пише "Mancur" и се произнася "Мансър", идва от индианците, чиито ловни полета се простирали в долината на Червената река в Северна Дакота. Самият Мансър Олсън, които израснал там и получил своето първоначално и средно образование в училището с 49 деца и младежи, веднъж споменал, че на арабски "Маncur" означава победител, както "Виктор" на английски. Но и това обяснение не е сигурно.

-------

Със сигурност може да се каже само, че името Мансър Олсън е произнасяно с уважение в Оксфорд, Харвард и в Мерилендския университет, където той обяснил какво се случва в сумрачната зона, където политиката и икономиката се преплитат.

Защо се сещам за него? Защото, знаете, Чърчил, обяснил, че не е измислена по-добра система от демокрацията въпреки многото й недостатъци, но не посочил недостатъците. Кейнс нарекъл блестящата речовитост на Чърчил "перушанска" (feather brained). Но навремето, когато седнах да прочета неговата "Обща теория на заетостта, лихвата и парите", отначало седях и разбирах, после се усетих, че само седя.

------

С Мансър Олсън не е така. След Втората световна война той провидя, че в победени и опустошени страни (Западна Германия и Япония) ще настъпи икономическо чудо, а в държавите победителки - икономически трудности. Сега всеки второкурсник може да ни обясни защо стана така. Но Мансър Олсън го предвиди и неговото обяснение е различно.

После, през 1965 година, излезе книгата му "The Logic of Collective Action". В нея той обясни защо при демокрацията хората понякога невинаги се обединяват в името на общия си интерес.

Обяснението е в малките и големите числа. Петима големи производители могат да се разберат помежду си за картел или лоби. Ако те надуят цените с 5 милиона, всеки ще получи по милион. А потребителите са милион и ако блокират поскъпването, всеки от тях би спечелил твърде малко. Макар че имат общ интерес, никой няма да си губи времето да го отстоява; всеки ще предпочете друг да свърши работата. От което следва, че 5 по 1 млн. е повече от 1 млн. по 5.

Как се отразява това върху народната съдба? Отговорът ("The Rise and Decline of Nations", 1982) е, че в обществената тъкан се самозараждат картели и лобита. Те изсмукват жизнения сок на стопанството и склерозират в своя уютна диктатура. Но ураганът на войната продухва паяжините на корпоративните интереси, както се е случило в Германия и Япония.

Не може ли без ураган; не може ли свежите ветрове на демократичната критичност да проветрят спареното безветрие? Според М. Олсън - да може, ако навременно се задейства механизмът на спирачките и балансите. Забави ли се, продухването ще е ураганно. Вероятно това са имали на ум бащите-основатели на САЩ, един от които казал, че дървото на демокрацията от време на време трябва да бъде поливано с кръвта на диктаторите.

----------

Демократичният механизъм нерядко проспива времето за намеса, понеже общественият интерес се представя от партии. При тях има партийна върхушка и множество гласуващо за върхушката. Възпроизвежда се схемата на малките и големите числа.

Да оставим настрана, че има и негласуващи по различни причини: "не ме интересува" или "от всички съм разочарован", или по принцип - "не приемам демократичния принцип един човек - един глас, щом моят глас тежи колкото гласът на неграмотника, който гласува срещу халба бира и три кебапчета".

----------

М. Олсън умря през 1998 и не подсказа на нашите нови демокрации как да излязат от омагьосания кръг на малките и големите числа. Но можем да сме сигурни, че той нямаше да препоръча един рецидив на онова, което хората в новите демокрации сме свикнали да наричаме "лявата" идея.

През ХХ век "робството беше свобода". Бяхме освободени от отговорността да мислим - освен за дребни житейски комбини; малкото число казваше на голямото число как трябва да мисли. Удобна ни бе мисълта "аз съм умен и талантлив, но партията-държава не ми дава шанс". Неотдавна ми се присмяха, че казвам "десни консерватори". Иронично ме запитаха има ли леви консерватори. Според мен има. Те с носталгия си спомнят времето, когато са били млади, красиви и свободни (от необходимостта да вземат решения). Те са много и ще гласуват за партията, която смятат за по-лява и по-социална. Пак ще се видят излъгани, както винаги се случва с "голямото число". Малкото число ще продължи да тъче паяжините на корпоративните интереси.

Както е и на наднационално равнище. Един параграф от 68 думи (приложение към договора на ЕС от Маастрихт от 1992) бе върховото постижение на европейската лоби-индустрия. Параграфът спести на пенсионната индустрия $ 125 млрд. Всяка дума струва повече от милиард и половина. Постижението бе на Stanley Crossick, доайен на брюкселските лобисти. Тогава те бяха към 13 хиляди (според Европейската комисия), а вашингтонските лобисти бяха към 45 хиляди през 1989. От Европа или - по-вероятно - от Америка ще задуха свежият вятър или безветрието ще завърши с ураган.
52
2373
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
52
 Видими 
06 Юли 2004 23:44
Не съм се излъгал в тебе.
07 Юли 2004 00:05
Този път ще бъде тайфун, Джимо! И ще дойде от Изток! Цивилизацията на HOMO CONSOMATICUS тепърва има да си плаща за лакомията си...
07 Юли 2004 00:27
Да няма някаква грешка с името на автора? Тоя път и една плюнка не мога да събера!
07 Юли 2004 00:29
БРАВО ДИМИТРИ!!!
Точно, вярно, логически свързано, смислено и без дрън-дрън ярини - направо ще си каже човек, че не си го писал ти!!!
БРАВО!!!
07 Юли 2004 00:37
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<< <<<<<<<
Д, И,
.
По една случайност имам приятел судански копт с египетско потекло Г. Мансур и със сигурност името е от арабски произход и със сигурност значи победител и когато нищо друго не е сигурно това е все пак нещо.
слънчо
>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< <<<<<<<<<
07 Юли 2004 00:38
Димитри, когато седнах да прочета статията ти, и аз както тебе отначало седях и разбирах, после се усетих, че само седя. Времето когато 5 по 1 млн. е било повече от 1 млн. по 5 отдавна е отминало. Нито ветрове ще има, нито урагани. Глобализацията на световната икономика вече е задействувала механизма на спирачките и балансите на Олсен. Друг е въпросът дали ние българите сте успеем да заемем що-годе прилично място in the food chain на глбализацията или ще си останем във фазата на заклинанията в очакване на бури и урагани.
07 Юли 2004 00:43В белязаните с крайно самоопиянение словесни мъглявини, каквито обикновено ни предлага Димитри Иванов, този път се долавят признаци на просветление. Уви, биологично твърде късно!
07 Юли 2004 00:48
Димитри, не се учудвам на това което е установил Мансър, учудва ме, че само той го е установил (в което не вярвам дълбоко, разбира се). Неговото заключение за диктатурата на корпоративния интерес, е основополагащо и най-интересното, е че капитализма в американската му форма не е родил противоотрова на явлението.
Моята скромна личност каза почти същото преди десет години (не бях го чел), и другото, което казах наскоро е че всички анализи отвеждат към военен конфликт. Просто заявявам, че след 10-12 години светът ще поеме по невъобразими пътища на съвършена безизходица и политическите проблеми ще изглеждат като детски играчки пред икономическите и екологичните...
Накратко - алчността доведе капитализма до неимоверни степени на развитие и алчността ще го убие.Това е...
Левичарите да не се радват на заключението ми - комунизъм няма да дойде...
07 Юли 2004 00:55
…отначало седях и разбирах, после се усетих, че само седя…

ДИ продължава само да седи и нищо да не разбира, но това не му пречи да се прави на интересен и да пише откровени безсмислици.
Ще бъде добре ДИ да не разочарова своите почитатели и да не пише относно неща, от които няма хабер и понятие. Политикономията не е неговото амплоа!
В същност крайно време е да се оттегли в заслужен отпуск, но за съжаление теориите на Олсън за прехода от комунизма нещо не действат в сферата на социалното осигуряване и ДИ трябва да превива интелектуален гръб за изкарване на насъщния хляб.
07 Юли 2004 01:38
Хулигане, поздравявам те за прогнозата, която правиш. Бъдещето непременно ще я потвърди. Две дребни бележки: 1. "Тайфунът от изток" вече е дошъл, а не "ще дойде". 2. Правилно е да се пише consUmaticus, а не consOmaticus.


P.S. Дори и да го няма "тайфунът", разложението в отвъдокеанското консуматорско общество вече е започнало. И то идва не толкова от наркотиците, педерастията и патологичния култ към насилието, а от ПРЕЯЖДАНЕТО. Живея в това общество и все по-често срещам хора, които свръхпредлагането и лакомията са превърнали в същински уроди, тежащи най-малко по 300 - 400 кг. - без преувеличение! В сравнение с тях политологът Огнян Минчев е истинска балерина. Ако не започне някакво освестяване, в близко време това явление ще добие епидемичен размах - и сред "елита", и сред "масите". А и друг път е ставало дума, че залезът на Рим е започнал от преяждането на патрициите.07 Юли 2004 01:39
Така е, Димитри!
ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ ПРЕСТАНА ВЕЧЕ ДА БЪДЕ ЕДНО "ДОБРО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ" И /О/СТАНА ВЕЧЕ САМО ЕДНО "ДОБРО МЯСТО ЗА ПРАВЕНЕ НА ПАРИ" !!!
07 Юли 2004 02:07


Слънчо,
Ти като попечител на Аналфабетчето, ще ми кажеш ли къде се запиля това момче, та го няма във форума? Хм, сигурно го е забавило домашното по граматика. А propos, утре, преди да се заеме с обичайните си попръжни вляво, ще трябва да ми отговори в кои случаи пред "и" се пише запетая. Иначе ще го лиша от присъствие във форума. Ясен ли съм?
07 Юли 2004 02:07
Димитри, paragraph39 ..........
07 Юли 2004 04:11
В древна книга за USA последната дума не беше"диктаторите" а "патриотите".Странен хумур , не разбрах на бащите или на историка "
07 Юли 2004 04:28
Пасажа от статята на Д.И. за "бащтите на демокрацията" не се копира, съжялявам
07 Юли 2004 05:30
Абсолютно точен
Браво Димитри!
07 Юли 2004 06:08
Кво става бе, Джимо да не е минал на Human Growth Hormone drugs.

Те с носталгия си спомнят времето, когато са били млади, красиви и свободни (от необходимостта да вземат решения).


Но добре звучи де! Да видим като се събуди поместната творческа интелигенция по икиндия!?
07 Юли 2004 06:29
Статията на Димитри е изящна и изискана (както винаги), но ТАЙФУНЪТ ЩЕ Е ОТ ДАЛЕЧНА АЗИЯ

Редактирано от - gaijin1 на 07/7/2004 г/ 06:33:40

07 Юли 2004 06:43
Тц, тц, тц... Т'ва Димитрото тоя път направо мамата й е разплакал на демокрацията: Чърчил (четете контекста) бил перушан, щото казал хубави неща за демокрацията, пък не бил казал лошите; the outdated Keynes изведнъж се превърна в алфата и омегата на икономиката (само защото Димитри не успял да вдене); а пък--и тук идва най-голямата веселба--"През ХХ век 'робството беше свобода'. Бяхме освободени от отговорността да мислим - освен за дребни житейски комбини; малкото число казваше на голямото число как трябва да мисли. Удобна ни бе мисълта 'аз съм умен и талантлив, но партията-държава не ми дава шанс'". За сведение на Димитрото, много българи не бяха щастливи от "свободата да не мислят", ами си мислеха през цялото време, пък и си бяха наистина свободни. А въпросните "удобни" мисли бяха мислите на подлеците, между които и тези на автора на печалния текст. И сега скудоумното уроче, което бай ви Димитри иска да научите: капитализмът е МНОТО ЛОШО НЕЩО, там има урагани, и тайфуни, и Робинзон Крузовци, и изобщо е страшна работа!!! И шъ видите вие, щом си позволихте да биете дузпата на социализма, през носа ви ще го изкараме, да знаете!!! Ама Димитри, стига си плашил хората, не сме шейсетте, когато горкият Геров дращеше подлуден от вас жалката си поезия: "И Кока-кола с дъх на прясна кръв."
07 Юли 2004 07:22
Май, май Дмитрий и ти си една лева консерва, а?
Добре платен манипулатор в телевизията, халтурки чат пат с преводчета , командировчици в соца па и отвъд и сега като дойде милиционерския тайфун, ядец. Как сте Ти другарю кадровик?
07 Юли 2004 07:58
От всяка статия на Дмитрий човек може да научи много нови неща.
Дмитрий винаги казва по изключително елегантен начин нещо съществено от огромния калейдоскоп от световни явления.
Ето това за големите и малките числа на Мансър е много интересна теория.
Въобще, генезеса на лобита, на групировки на мафии е интересен въпрос.
-----------------------------------------------
В Форума все ще се намерят птици, които непрекъснато се уригват срещу Дмитрий (Виж субекта Пошъл Тошев). Това е комплексарска реакция породена от тяхното нищожество. Типична реакция, когато нещо не съвпада с елементарното мислене на тези субекти, те да ревнат, ченге, комунист.

07 Юли 2004 08:10
Марксчо, пише се "ВЪВ Форума", хайде сега, елементарни граматически правила от трети клас да не знаеш. Намали малко революционния ентусиазъм и наблегни на "матряла", както тебеподобните обичат да се изразяват.
07 Юли 2004 08:53
Гледаме, некои известни форумци пак са се размечтали за червения тай-фун, който ще връхлети връз старий свет.
"Пекин, Пекин ти ярко пак пламтиш, ти пак туптиш, ти пак си огнено сърце!"
Ще требва да ги разочароваме. Анализите показват, че тай-фун ще има, но няма да мете из старий свет, а из самата КНР. Нали помните дедо Маркс какво казваше за базата и надстройката.
07 Юли 2004 09:04
За тези, които не харесват статиите на Дмитри Иванов,
като не ги харесвате, защо ги четете?
И след като ги четете, защо си правите труда да пишете коментари? Нали не ви харесват? Аз ако не харесвам нещо - просто го игнорирам.
Но както и да е. Моето мнение е, че колкото обръкани и оплетени да са статиите на ДИ, винаги ми е било приятно да ги чета и винаги може да се научи нещо ново. А ако мислите, че е грешно - винаги може да си го проверите за себе си.
Лек ден на всички!
07 Юли 2004 09:39
ИМа едно малко нещо което авторът изпуска. Европа се разви по модела на социалната държава и продължава да се развива с изключителната помощ и под натиска на синдикатите. Защото именно синдикатите са тази липсваща връзка, която не е партия, но защитава интересите на петте милиона срущу петте фирми. Защото именно европейските синдикати (а в Япония историческия начин на мислене поставящ първо фирмата, а после семейството) постигнаха човешките клаузи в договорите за ЕС именно те се бориха и продължават да се борят с монополизма, именно те изиграха ролята, която според автора не се е случила.
07 Юли 2004 10:03
Ха, защо ми се струва, че авторът ДИ съзнателно е мансурнал форумистите и сега гледа отстрани и се подсмихва?
Прочетете внимателно текста му.
Любезна препоръка към редакцията - хора, преди да отпечатате текст от този (или който и да е) автор, четете го и редактирайте. В днешния има досадни грешки и повторения - явно сте го пуснали на блинд. Вярно е, че ДИ е сред най-добрите ви автори (дори когато е написал откровено слаб текст), но така му правите мечешка услуга.
07 Юли 2004 10:11
Inakomislesht, obosnovi se!!!
07 Юли 2004 10:16
Добра статия
Европа е все по-малко социална. Върви по пътя на САЩ. А те по пътя на Сталин, колкото и да звучи невероятно на пръв поглед. Юдомасонството не се различава принципно от юдокомунизма. Юдомасонството установи юдокомунизма и СССР, пак то ги разби, на само за да удължи животеца си. Сега вече започнаха световна война, но и тя няма да ги спаси. Краят му се вижда. Тайфунът ще започне в САЩ и ще издуха юдомасоните под Гълфстрийма. Въпросът е само колко милиарда хора ще успеят преди това да унищожат.
Седерастите пред такава статия няма да са същи седерасти, ако не се изпърдят или поне уригнат.
07 Юли 2004 10:36
Samo predi niakolko meseca FBI zapo4na razsledwane na niakakaw korporatiwen bos organiziral praznesnstwo za liubimata si na skromnata suma ot 30$ mln.
Predstawiate li si kakwo to4no se e taialo w glawata na waprosniat bos. A kakwo pak e imalo w kratunata na gospoicata priela takaw podarak. Kade spored was si misliat 4e jiweiat tezi hora.
Waprosat e 4e FBI wse pak zapo4na razsledwaneto. Kade sme nie oba4e?
Na tozi fon drugariat O. Min4ew se opitwa da ni ubejdawa naposledak 4e osnownite usilia na politi4eskite misliteli bili naso4eni kam ograni4awane na wazmojnostta emocionalnata talpa da wlastwa. A ne naprimer da ograni4at wazmojnostta niakakaw wmania4en tikwenik da se prawi na gospod. Pri poslednoto razceplenie na SDS niakoi analizatori twardiaha 4e zatworeni grupi sa sklonni da proizwejdat izmislena "realnost" - ne e iasno zashto towa da ne moje da bade otneseno i kam uprawliawashti kasti - kato tazi izwarshila BG prehoda naprimer.
Analizatorite pak ot IME pak iznameriha kato nai-goliam nedostatak na zakona za konfiskuwane na nezakonopridobito imushtestwo towa 4e shtial da se izpolzwa za politi4eski celi propuskaiki 4e samo sedmici predi towa poslanik Pardiu zaiawi 4e lipswa imenno politi4eska wolia za borba s organiziranata prestapnost i korupciata w BG.
A pak Ewgeni Dajnow organizira spiawki za zapoznawane na elektorata s nowite/stari sobstwenici na SDS.
Na toia fon ne lipswat i inowacii - edin drugar nowopokrasten kapitalist w sabotnoto predwane na Nowa Ewropa se wazmuti ot towa 4e polojitelniat geroi w BG winagi bil bedniaka kojto ZABELEjete "pardial w gashtite si". Liubopitno negowo arijsko-kapitalisti4esko wiso4estwo izwan gashtite li si pardi? Sashtoto lice ne propusna da otbeleji kolko mnogo pari bil dal na SDS poradi koeto te tribwalo da go slushat i da mu koziruwat.
07 Юли 2004 10:41
Хуйов, пак си помисли!Прав ще те наебат китайците, докато се усетиш.Учи китайски и си вземи вазелин.
07 Юли 2004 10:56
Димитри, нещо ти е трудна материата свързана с нобелови награди, а?
07 Юли 2004 11:03
Теорията на Олсън явно е обяснявала някои неща по времето на студената война, когато борбата ио целта е била едната система да може чрез профсъюзите да отслаби политически другата. Та затова и той с няколко елементарни математически модела (впрочем в България това се учи по математика в 10-ти клас) се опитва да обясни как максималната изгода в малката група е много по-голяма от тази в голямата. То и като идея не е нещо сложно и нашият национален маталитет с вкоренена недоверчивост би я отхвърлил веднага като много очевидна, т.е. не може да се разчита на такива прости неща.

Та и затова няма как да я прегърнем у нас тази идеологема от преди 40 години. Виж economics-идеологемите много лесно ги схрускваме. Звучат купешки и дорде се разбере че не работят, няколко правителства са се сменили и ние сме си оплели кошницата. А втова време и умно сме изглеждали.

Но има и нещо много по-сериозно, а и по-важно. Идеята на Олсън работи само ако се предположи, че определящи за икономическта система са не пазарните структури както ги предъвква economics-"теорията" (например в идеалния случай много производители предлагат един продукт, чиято цена се формира на пазара автоматически от невидимата ръка на механизма на търсене-предлагане), а при съчетанието на политически институционализирана власт в рамките на икономическите структури. Много преди него(Олсън) Веблен обясни защо в човешкото общество има такава класа с много свободно време за (извинявам се за израза) кефене (leisure). Тя е много по-малочислена от класата, която не се кефи (защото няма време).

И сега като си помислим малко: днес при глобализацията профсъюзите губят национални позиции, т.е. няма големи групи. Всички групи са малки, в това число и на бизнес-сдруженията. Но последните действат глобално - не им стигат националните рамки. Значи противоречието малки-големи групи, които по теорията на Олсън се предполага, че са национално ограничени (може и международно, но в друг контекст, който за статията на Д.И. не е от значение) в днешно време го няма. Та и теорията за колективното действие няма да работи (даже и у нас).

Нека да помислим обаче, не се ли е институционализирала вече една група с атавистичен инстинкт към кефенето, която и на следващите избори ще си запази позициите (чрез партийните механизми), за да има и занапред достатъчно свободно време за .... .

Димитри, дай да помислим по този въпрос, а? Щото едновременно си прав и не си прав. Не може да твърдиш, че има леви и десни консерватори и да твърдиш, че бъдещето е на едрия бизнес. не става едновременно. Ако си прав за консерваторите, то leisure class пак ще победи на изборите. Ако си прав за едия бизнес, то тогава ще победи международния т едър бизнес с интереси в БГ (ако изобщо и доколкото има такъв). На това впрочем Хегел му казвал диалектическо противоречие.

Това е. Другото е идеологеми и еднокнижничене (опази боже).

07 Юли 2004 11:16
Казах ли ви миналата седмица, че ДИ е оздравял? Сега го доказва отново. Добро есе е това.
За точките на прекъсване. Как се изследват? Ами ясно - с интервалите покрай тях - колкото по-малки - толкова по-добре.
Ама колко малки? Е - да са ДОСТАТЪЧНО малки!
Като цените на тока и телефонните импулси? Може, ама пък са неудобни, защото са ли "демократрични"?
Демократични числа - майната им.
Най-добрата поливка е с бира !

07 Юли 2004 11:46
Тази седмица ДИ е поднесъл смислен и учудващо последователен текст. Искрени поздравления!
Имам възражения по тълкуването на основната идея, но те са си мои. С две думи - при консуматорското общество най-същественият интерес на "малките числа" е да гарантират (минимален, но задоволителен ) интерес на "големите".
И с апокалиптичната визия ще поспоря. В Китай ежесекундно се генерира капитализъм от най-чист вид, независимо от идеологическото лустро. Ако не дай Боже се зададе тайфун, ще дойде откъм Африка (според мене).
07 Юли 2004 12:21
Въпросче към автора: А лошо ли е ако някои хора не желаят да взимат решения по други въпроси освен по нормалните житейски проблеми? С други думи ако повечето хора са принудени да мислят по важни въпроси от вида: "Как да не умра от глад още 2 седмици докато взема заплата", то това е прекрасният смисъл на либерастичните ценности?
07 Юли 2004 12:30
И още нещичко бих добавил:
1) Това че някой си мисли че е свободен да мисли и взима решения, още не значи че това е вярно.
2) Даже и да е вярно този някой би трябвало да може и да мисли (искам да кажа да е "човек разумен" щото те и котките мислят)
07 Юли 2004 12:30
Благодаря за забележката Ъндърграунд,
HOMO CONSOMATICUS го изведох от френски с "O"(consommer), но като филолог-дилетант сега се затруднявам да ти отговоря , прав ли съм или не.
Ето докъде води липсата на класически и полукласически гимназии през последните 60 години в България...
07 Юли 2004 12:46
Димитрии, ено си знае баба, едно си бае.
Хаиде стига си обиждал електората наричаики го по какви ли не начини и не се крии зад фрази като, "...и второкурсник знае", когато нещо изобщо не ти е ясно. Ляв като тебе не може да вазприеме и осъзнае нормално какво се случва в [б]сумрачната зона[/б], където политиката и икономиката се преплитат, колкото и много да се е мъчил да чете .
07 Юли 2004 12:55
Статията е много добра!
Който не разбира, да не чете!
Всичко е написано толкова ясно и точно.
Колко малко икономисти са чели "Обща теория на заетостта, лихвата и парите" на Кейнс и колко много мъдрост се крие във всяка една статия на ДИ.
Браво, bravo!
Хубаво си го написал!
07 Юли 2004 13:10
А на мен днешният текст на Димитри Иванов ми харесва много.
Даже за първи път си позволявам да пиша по повод на негов текст - винаги ме респектира и ме държи на дистанция с есетата си.
Освен това е един от най-тъжните хора, които съм виждала. Понякога го срещам в Борисовата градина - като въплъщение на онези прозрения, дето ги знаем от староеврейския Кохелет, по-популярен за нас като Еклесиастът.

Та, първо за името. И аз като Слънчо, който е писал по-горе, имах един състудент от Африка, и по-точно от Сенегал. Той се казваше Мансур. С ударение върху "у"-то. От него знам, че сред африканските мюсюлмани това е едно от най-разпространените мъжки имена...

А тази теория на Мансър Олсън я чувам за първи път. Какво да се прави, както е казал и сър Исак Нютон: Quantum scimus gutta est, ignoramus mare - капка е това, което знаем; не познаваме морето. И понеже колкото и да се образова човек, все ще си остане невежа за стотици неща, днес ми се иска да благодаря на Димитри Иванов, че от днешния му текст се осведомих за една интересна теория на автор, когото едва ли скоро ще мога да прочета.
07 Юли 2004 14:07
Статията е добра , но интересното че ние тук сме май едни много големи теоритици и експерти по политиконимия на Вселената, и тук сме само 0, ооооо..% от БГ народ.Ако се напънем всички да си прилагаме невероятните знания и възможностите с които сме надарени ние българите ще оправим без съмнение цялата ВСЕЛЕНА, а може и други измерения, , но нали знаете че не успяхме понеже комунизма ни забави....
07 Юли 2004 14:20
Нова комплесарска реакция на Пошъл Тошев
Като няма какво да отговори да се захваща с правописа.
07 Юли 2004 14:38
Много слабо днес!
Ще му са карат на Димитри.
Повече и по-многопластови коментари са нужни!
~~
Представете си, че сте редактор.
И взимате по 10% на всеки колумнист за да го пускате.
Е, ще искате ли да работите със 100 автора?
Къде, къде е по-добре да работите с 5-6 - по-малко разправии и по-малко риск схемата да се разчуе.
Така, че това е повече от Теория на Управление, отколкото икономика.
Някой пак е открил Топлата Вода.
Пардон - за някои Водата е доста актуален въпрос.
~~
А Мансур отдесно го сметат Маоист, отлево - за недоклатен.
Едно е сигурно - доста е объркан.
Хеле пък с тез ВЕТРОВЕ!
~~
Was Mancur a Maoist? An Essay on Kleptocracy and Political Stability
**
Susan Rose-Ackerman (Yale University)

**
Much of Mancur Olson's work explored the link between government structure and economic development. This paper provides a framework for thinking about this link that exposes both the powerful insights and the deep tensions in Olson's work. In The Rise and Decline of Nations Olson argued that instability was good for democratic accountability because it upset entrenched interests. In contrast, after the fall of the socialist regimes in Europe and the Soviet Union, Olson argued that the stability of a single autocrat or "stationary bandit" was superior to the competitive rent seeking of competing "roving bandits." I argue that there is a real inconsistency in Olson's thinking on the role of stability and change in political life; I do this by developing the connections between Olson's classic Logic of Collective Action and his subsequent writing. The paper concludes by building on Olson's insights to point the way to a more complete analysis of democracy and transition. Copyright Blackwell Publishing Ltd 2003.
*****
Maoist Internationalist Movement
***
Also, the capitalist Mancur Olsen's facts - the economy BOOMED under Stalin and we do realize that economy can't do shit, nor can people, if they are HUNGRY! Mancur Olsen can't figure out why it went to hell after Stalin was gone -not to criticize him -it's not easy to FIND OUT that the NKVD was removed from patrolling ALL economic sectors or that the KGB is NOT the NKVD (which is what EVERYONE says, writes and thinks: SO MUCH FOR WRITTEN WORDS - distortions, lies) and that the KGB are the GUGB same old Bukharinites out to gain! It's also not easy to know the CIA deeds in cold war which STARTED near the end of Stalin's death and took off BIG TIME after that!

07 Юли 2004 15:34
Бащата-основател (мисля, че е Джеферсън) е казал, че дървото на свободата трябва да се полива с кръвта на патриотите, не на диктаторите! Сигурно защото първите по-често ги убиват. Сигурно е имал предвид урагана като кардинално решение?
07 Юли 2004 15:47
The tree of liberty must be refreshed from time to time with the blood of patriots and tyrants. [T. Jefferson]
07 Юли 2004 15:47
Църни Шопара,
Написал(а) си:

Повече и по-многопластови коментари са нужни!
~~
Обаче, какво е виновен ДИ, че коментарите не са нито кой знае колко много, нито многопластови?
По принцип това е един от най-големите ни колективно-национални недостатъци: неумението да се говори на първо място по темата, на второ място по темата, и на трето място пак по темата.
Преди около две седмици бях на една конференция за частното висше образование в Централна и Източна Европа. Проведе се тук, в София, в представителната сграда на Американския университет в Студентски град.
На втория ден на конференцията 45 минутно изказване направи проф. Мартинов, който два мандата подред беше шеф на Националната Агенция по оценяване и акредитация.
Та този човек, пред 200 души, повечето от които чужденци, около 45 минути говори за необходимостта от изследването на космоса и усвояването на слънчевата енергия на конференция за легитимирането на частните университети у нас!

Какво после да очакваме от виртуалната агора? Както виждаш, повечето от хората, които пишат под произволен текст на който и да е колумнист, "обсъждат" външността, биографията, характера, партийните пристрастия и роднините на съответния колумнист и не повече от една десета от постингите са по темата.
07 Юли 2004 15:51
Просто се е опитал да се подмаже на брадвичката на Уошингтън, станала известна в мига, в който младият Джордж си признал за злодеянието. Нищо ново под слънцето за отците на демокрацията; режат клоните на свободата, а после си признават. Резултатът е пияни вишни и само втората част от общо взето сполучливото определение на Чърчил
07 Юли 2004 16:02
Абе това че статята на Димитри е боза, боза е. Ама дай да пишем постинги, че ако земат да до съкратят от редакцята поради липса на клиентела нема да има с кого да се гъбаркаме. Пък знаеш ли може и да прав човека за бурите и ураганите на демокрацията. Древна Гърция и древнят Рим са минала през етапа на демокрацията. Много години след тях човечеството е минало през робовладелчески строй, феодализъм, капитализъм и.......ух, щях да кажа и комунизъм, ама се усетих, че това не строй, това е историческа грешка.
07 Юли 2004 16:20
Като гледам колко си пада ДИ по урагани и тайфуни, се сещам за един брадат виц дето едно КГБ като видяло Швеция се изцепило: "Ами те почти са го построили комунизма! Само една революция липсва и всичко ще си дойде на мястото."
Навремето нали само тва ни набиваха в тиквите, че "лошите" социалисти от Запада не приемат Световната Революция, докато нашите, "истинските" от Изтока дене и ноще се готвят за момента кога ще изпият кръвчицата на експлоататорите, като почне бурята.
07 Юли 2004 17:26
Абе това, че след бурята и революцията на 9 септември 1944 изпихме кръвчицата на екполататорите, изпихме я. Лошото беше, че както я изпихме после немаше кво да ядем повече.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД