:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,285,141
Активни 151
Страници 31,783
За един ден 1,302,066

Радой Ралин се превърна в природа

На 81 години почина най-нарицателният български писател. С него си отива цяла епоха на власт, склонна към деспотия, и на народ, за когото сатирата беше смисъл и отдушник. Поклон пред паметта му
Днес от 10.30 в църквата "Св. Седмочисленици" ще бъде отслужен погребалният ритуал за отишлия си на 21 август Радой Ралин. Прочутият ни поет, писател и сатирик почина след едномесечно боледуване в реанимацията на Военна болница.

Роденият на 22 април 1923 г. в Сливен Димитър Стефанов Стоянов (Радой Ралин е псевдоним) винаги е бил труден за политическа и естетическа манипулация. Това вероятно иде и от неговите пристрастиякъм анархокомунистическите идеии участието му в такива кръжоци още като ученик. Тази ранна житейска ориентация всъщност бележи цялото му по-сетнешно обществено поведение. Той остана невписваем, "недялан" камък в овчия смисъл на този термин. По-късно - като студент по право в Софийския университет, като кратковременен редактор в различни издания, като автор и сценарист - Радой Ралин се открояваше постоянно като странна фигура на фона на инак предвидимите реакции в, общо взето, законопослушното творческо паство.

Не изневери на собствената непредсказуемост до самата си смърт. Това го правеше подозрителен, но и любим. Подозрителен за властите (по всяко време) и любим на хора, които идентифицираха своите потиснати несъгласия с изненадващия кураж на мекия като изговор, но неприятен като смисъл за всеки елит ясен глас на Радой:

- Граждани по тротуарите, пазети съ да минат колите на другарите! - изцепваше се сатирикът и зла насмешка пълнеше погледите на тези, при които тротоарната солидарност беше единствената сила и утеха.

Вярваха му, защото и Радой Ралин беше на тротоара. Винаги е бил там.

Има голямо значение, когато се касае за вярване.Веднъж поискаха да го качат на форд -във времената, в които вече беше нормално "кадърният да е богат, а некадърният - беден", според новите социални митологеми. Пожелаха да го наградят от "Ку-Ку". Но Радой за пореден път избра тротоара и даде колата за благотворителни цели. "Този хитрец, прави си пиар" - можеха да се чуят коментари от страна на подтиснати колеги.

Дай, Боже, повече такъв пиар и по-малко потиснати колеги; страната ни безусловно би станала по-добро място за живеене, мислим ние.

Когато с Борис Димовски издаде сборника с епиграми "Люти чушки", стана обект на негодувание от режима на Тодор Живков.

Книгата беше иззета от книжарниците.

Радой Ралин никога не е бил заговорник. Каквото мислеше, го казваше или на листа, или на първия срещнат на улицата. Но мислеше сам, дори някому това да е изглеждало неадекватно, нецелесъобразно или "нерелевантно".Издаде много книги със стихове, романи, сценариии сборници с епиграми, които често ставаха обект на снизходителна неприязън от страна на властта или снобско високомерие от страна на херметизиращия се модернизъм.

Но искреността е могъща сила - и хората усещаха това.

Затова властите бяха неприятно изненадани, когато той - създател на СДС и непоклатим демократ "от стъгдите", изведнъж през 1999 г. се опълчи яростно на натовските бомбардировки над Югославия.

"Въпросът е, че ние трябва да помагаме на тия организации, към които отиваме, да станат по-разумни. Не може така!... След тази чудовищна история НАТО трябва да се саморазтури. Както стори Варшавският договор. И случаят в Чехословакия беше такъв. Не е това пътят за оправяне на света", заяви по този повод Ралин, като разсърди поредната правилно ориентирана власт.

Властта по принцип най се сърди, когато я бодеш пряко, но особено се обижда, когато й покажеш гръб или кукиш.От тази гледна точка той обиди мнозинаРадой Ралин живееше бедно, но отказваше награди и пари с удивителна последователност. През 1998 г. върна предложената от президента Петър Стоянов лична пенсия "за заслуги". Отказа да приеме и 5000 лева от финансовото изражение на държавната литературната награда "Христо Г. Данов" за 2000 г. Върна наградата "Добри Чинтулов" (1993), защото "била компрометирана в миналото", не прие награда от Народното събрание по случай 24 май, придружена с 2000 лв., както и наградата за цялостно творчество от 11-ия кинофестивал във Варна "Любовта е лудост" (септември 2003 г.).

Защо го правеше? Сигурно се опитваше да върне изгубеното самочувствие на т. нар. "интелектуалец", чувството му за мисия, а не за обслужване.

Веднъж ми каза: "...Никой не пита вече у нас писателите какво мислят... Смятат, че са нещо като разсилни. Както бяха разсилните едно време - викнеш му: Коста, иди да вземеш един фенер кафета! И Коста бяга. Ей така са днес дейците на културата - обслужващи висшата класа."

Но можеш да върнеш някому нещо загубено, а нещо, което никога не е притежавал, не можеш. Което вероятно беше и причина за късния песимизъм на сатирика.

Откъм подобен пример с Радой Ралин губим много. Надеждата ни е, че честта е като природата - ражда се самичка.

Още повече че част от тази природа вече ще бъде и Радой Ралин.----каре тук---

* * *

Всичко ми говориНа Никола ФурнаджиевБях дете и моят свят бе малък:

аз общувах с чайника и шкафа,

с дюлите и абажура.

Те стояха зли и безразлични

като идоли огромни

в древен храм.Първата си крачка аз направих:

дворът бе зелен, зашеметяващ.

Толкова цветя и пеперуди,

птиците, шуртящата чешма.

Нежни обръщения им казвах!

Как опитвах с тях да се сближа.

Те загадъчно мълчаха.После се отдадох на звездите,

на морето, на леса и канарите

и на всички живи същества.

В тайните им исках да проникна.

Не можах.Заживях с хората,

стремях се

да ги разбера и да ги следвам.

С тях в окопите лежах

и в съседни болнични постели

сплитали сме стонове предсмъртни,

а оставали сме още чужди.А сега какво ми предстои?Остарявам ясно, осъзнато.

Остарявам властно, облекчително.

Лошо ли е да си весел, предизвикващ залез?

Сетивата стават ненаситни

и превръщат всяка багра в мисъл,

всеки жест и всяка реч в идея.

Всичко ми е толкова познато,

всичко с мен споделя свойте тайни.

Мога да осмислям вече всичко!Всичко, всичко вече ми говори,

ала аз не мога да говоря.Вече се превръщам на природа.

-----

---каре---

Гиньо Ганев: Опъваше лъка, но лъка на нежносттаБеше един нежен лирик, който стигна до най-високата йерархия на гражданин.

Той доброволно направи от нежността на чувствата си тетива, лък и стрела, за да отстоява идеите на човешката справедливост и общото благо.

Хораций казва, че нищо не пречи на този, който се смее, да говори истината. Но обществената съвест днес се прекланя пред нравствения ръст на Радой Ралин, защото той - отвъд Хораций - не само се шегуваше, а страдаше с апостолска неподкупност за истините на живота.Георги Константинов: Радой обичаше литературата дълбоко и съдбовноРадой Ралин е една от най-сложните духовни личности, които съм познавал. Той съчетаваше по един невероятен начин сатиричния си поглед към света с чистата лирика: като че ли по-малко хора знаят, че той беше и великолепен лирик. Беше истински литератор - едва ли е имало друг български писател, който да знае толкова стихове наизуст от други поети. Той обичаше литературата дълбоко и съдбовно. Онзи ден беше последната ми среща с него във Военна болница. До последните си мигове на своя живот той говореше с обич и тревога за българската литература, за младостта, която идва и на която трябва да се обърне внимание. С цялото си сърце той се вълнуваше за бъдещето на България. Поклон пред този голям поетически талант.Иван Кулеков: Радой Ралин беше най-свободният човек в БългарияВсъщност най-свободният човек, живял последните 81 години у нас. Същевременно той изтърпяваше една доживотна присъда. Като всеки сатирик и той беше осъден да не постигне мечтата си. Неговата мечта беше да види човека свободен.Иво Балев: Една голяма, необятна душаПри него това ми е направило впечатление - неговата голяма необятна душа. Която вместваше, от една страна, много нежните му стихове, а от друга страна - сатирата му, която е много остра, много полемична. През последните години правеше впечатление, че беше много небрежен към облеклото си, поведението му беше скандално, отказваше награди. Съжалявам, че не съм могъл да общувам по-задълбочено с него. Мисля, че бих научил много от него за свободата и любовта. Мисля, че той беше най-свободният човек в България.

----
 
Радой Ралин СНИМКА: АРХИВ
 
Радой Ралин СНИМКА: Борислав Николов
 
Иван Кулеков
 
Гиньо Ганев
 
Георги Константинов
 
Иво Балев
7
1969
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
23 Юли 2004 10:30
"Днес от 10.30 в църквата "Св. Седмочисленици" ще бъде отслужен погребалният ритуал за отишлия си на 21 август Радой Ралин. Прочутият ни поет, писател и сатирик почина след едномесечно боледуване в реанимацията на Военна болница."

tova da ne e zavryshtane v bydeshteto
23 Юли 2004 11:30
И този вестник сънчаса, снощи в новините на БТВ, казаха, че Ралин е изгорен в печатницата през1968 г., "звездите на ефира"сигурно ще го покжат.Мир на праха му!Беше Достоен българин.
23 Юли 2004 12:01
Както пише Георги Марков в своите "Репортажи", Ралин беше смятан за "луд", поради което комунистическата власт не го преследваше. Той беше като онзи Мунчо от "Под игото", който си позволяваше единствен да казва на висок глас истината за света дори това да му струва живота. Радой Ралин беше вечният опозиционер. Неговият морал беше дълбоко християнски, въпреки че в еволюцията си той не стана християнин. В последните години старостта му се отрази - разправяше на всеки срещнат еротични вицове, поради което беше презиран и осмиван. Бог да го прости!
23 Юли 2004 13:07
ПРАВЯ ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД ВЕЛИКИЯ И СВЕТЪЛ ДУХ - РАДОЙ РАЛИН!!!
БЛАГОДАРЯ ТИ, ЧЕ ТЕ ИМАШЕ, ИМА ТЕ И ЩЕ ТЕ ИМА!!!
ДУХА НА РАДОЙ РАЛИН БЕШЕ ВЪПЛАТЕНИЯ ДУХ НА ИСТИНАТА И НЕПОДКУПНОСТТА!!!
МОИТЕ СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ КЪМ ВСИЧКИ НЕГОВИ РОДНИНИ И БЛИЗКИ !!!
СВЕТА ЗАГУБИ ЕДИН СИМВОЛ, КОЙТО ЖИВЯ В БЪЛГАРИЯ!!!
ПОЧИВАЙ В МИР... И НЕ НИ ЗАБРАВЯЙ!!!
23 Юли 2004 16:29
Поклон пред светлата памет на един достоен българин! Всички думи за човека, сатирика и общественика са безсилни да обрисуват ТВОРЕЦА и РОДОЛЮБЕЦА! Вечна му памет!
24 Юли 2004 00:59
В природата няма дума защо и за какво, в нея всичките неща са си на мястото
08 Декември 2004 05:08
Поклон пред паметта на един свят българин.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД