:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,683,005
Активни 153
Страници 16,952
За един ден 1,302,066
Анализ

Разколът - черната дупка на българската десница

Позицията на разколниците не е и никога не е била християнска. Тяхна религия беше и си остава антикомунизмът
Снимка: Борислав Николов
В усилията си да превърнат поредния църковен скандал в политически ресурс някои познати лица от разпиляната десница изобщо не усещат какво им се случва. Повече от седмица хора като Филип Димитров, Евгений Бакърджиев, Йордан Василев, Петър Стоянов, Лъчезар Тошев и др., коментирайки изгонването на разколниците от окупираните храмове, говорят за реставрация, връщане на комунизма и прочие познати и втръснали неща. През лятото на 2004 г. те реанимират една овехтяла словесност от началото на 90-те и едва ли си дават сметка, че по този начин демонстрират своята политическа непригодност. Те се саморазрушават като политици и стават обикновени участници в уличното движение. Въпреки усилията им да предизвикат някакви антиправителствени настроения обществената реакция от изгонването на разколниците от храмовете е тихо задоволство или безразличие.

12 години след началото на разкола уреждането на църковните дела, независимо от недотам елегантните методи, не може да бъде източник на политически ресурс. За десните църквата е черна дупка, в която те плавно потъваха години наред. За което сами са виновни.

На този фонправи впечатление, че Иван Костов е по-сдържанПри цялата си противоречивост той има две важни качества - характер и политически инстинкт. Поради което може би има и бъдеще. Нека не се забравя, че неговата нова партия се роди под купола на ставропигиалния (т.е. патриаршески) Рилски манастир, а не в разколническа църква.

Разбира се, че влизането на полиция в храмове по принцип не заслужава адмирации, но в случая този неестетичен акт слага край на едно безправие. Оперирането на един цирей не е нито приятно, нито естетично, но понякога е неизбежно. А т. нар. "алтернативен синод" е туморно образувание върху тялото на църквата.

През 1992 г. славният дядо Фори завладя синодалната палата с подкрепата на отбора по карате на ЦСКА, изпратен на тази мисия от тогавашния военен министър Сталийски. Ако Българският хелзинкски комитет (БХК) действително иска справедливо и точно да представи ситуацията пред международни правозащитни институции, както обеща в пресата неговият председател, не би трябвало да се подминава този детайл. Все пак прокуратурата и полицията, макар да не са били особено галантни при отстраняването на разколниците от заграбените църковни имоти, са някак по-легитимни от каратистите. Ако бъдат прецизно запознати с обстоятелствата около разкола, международните институции вероятно биха били изненадани не толкова от методите, с които едно беззаконие е отстранено, а повече от факта, че то е било търпяно и крепено от държавата в продължение на 12 години. А вероятно и от усилията на една авторитетна правозащитна организация да брани подобен произвол.

Удивително е упорството, с което отделно взети правозащитници, политолози, депутати, бивши главни прокурори и десни интелигенти първо проектират върху църквата своето незнание и послеот позицията на незнанието се нахвърлят върху неяДванадесет години бяха достатъчно дълго време и тези хора можеха леко да се ограмотят в материята, по която сега опитват компетентно да се изказват. Председателят на БХК Красимир Кънев, съдейки по неговите изявления в пресата, разбира църквата като неправителствена обществена организация, която във всеки момент може да се разрои, като си раздели имуществото. Т.е. разколът е нещо като разстроен брак, при който след решение на граждански съд и делба партньорите могат да се разделят и да заживеят нов живот.

Петър Стоянов и Филип Димитров явно продължават да схващат църквата като филиал на бившата компартия, който е трябвало да бъде разтурен, реформиран и прибран с всичките му материални активи под крилото на СДС. За самите разколници пък църквата е едно ООД, което те по криминален начин регистрираха с чужди материални активи. Според депутата Л. Тошев отстраняването на разколниците от окупираните храмове щяло да попречи на евроинтеграцията. Със същата увереност би могъл да твърди, че ще се наруши и земната гравитация.

Интелектуалните адепти на разкола не искат да преглътнат член 10 от Закона за изповеданията не толкова заради легитимирането на патриарха (ал. 2), а повече заради постановката, чеБПЦ "е член на Едната, Света, Съборна и Апостолска църква"Този текст разваля пасианса на онези правозащитници и съдии от ВАС, които смятат за естествено и демократично в България да има неограничен брой православни църкви. От гледна точка на каноничното право подобно разбиране е напълно несъстоятелно. Отделна тема е доколко вплитането на текст от Символа на вярата (чл. 9), който интерпретира църквата като мистично тяло, е уместно в един държавен закон за устройството на вероизповеданията. Явно това е било необходимо, за да се избегне възможността различни юристи и държавни чиновници в бъдеще да прилагат към църквата чужди на нейната природа правни стандарти, както това беше правено след 1991 г. Българското общество в огромната си част не е катехизирано (т.е. не е обучавано и наставлявано в правилата на православното християнство) и подобни изкушения, родени от непознаване на каноничното право, са твърде вероятни.

Прави впечатление, че при поредното пробуждане на църковната тема в медиите синодалните старци около дядо Максим бяха наричани "каноничният" синод, а разколниците - "алтернативен" синод. Така най-после нещата започват да си отиват по местата. Дядо Максим наистина е каноничният български патриарх, а понятието"алтернативен синод" от църковна гледна точка е безсмислицаЗа да обясни единството на църквата като богочовешки организъм, св. апостол Павел казва: "Едно тяло сте и един дух, както сте и призвани към една надежда; един е Господ, една е вярата, едно е кръщението, един е Бог и Отец на всички, Който е над всички, и чрез всички, и във всички нас" (Ефес. 4:4-6). Никъде, нито в Свещеното писание, нито в църковните правила по никакъв свързан с църковното устройство въпрос не е употребена думата "алтернативно". Няма и не може да има нито алтернативен синод, нито алтернативен патриарх, нито алтернативно кръщение, нито венчавка в диоцеза на една канонична поместна православна църква. Това е светска измислица. Нищо, което е "алтернативно", не може да бъде част от "Едната, Света, Вселенска и Апостолска църква".

През изминалите 12 г. каноничността на българския патриарх многократно беше потвърждавана от всички предстоятели на поместни православни църкви. Това усилие започна още през май 1992 г., когато ден след окупирането на синодалната палата от дядо Фори и неговите каратисти Вселенският патриарх Вартоломей изпрати тревожни телеграми до Филип Димитров и президента Желев, за да ги осведоми заогромната грешка, която допускатСкоро след това същото направиха и други православни йерарси. По-късно тази подкрепа постоянно и методично беше потвърждавана, а кулминация на това усилие стана Всеправославният събор през 1998 г., когато единадесет предстоятели на православни църкви, между които шестима патриарси, се събраха в София и за пореден път потвърдиха каноничността на дядо Максим. Тогава разколниците за седми или осми път обещаха да се покаят и да възстановят църковното единство, което след това не направиха.

През май 2002 г. папа Йоан-Павел II посети София и беше приет от дядо Максим и неговите старци, а не от "алтернативния" синод.

При цялата монументалност на свидетелствата за каноничността на предстоятеля на БПЦ възгласите на отделни политици, адвокати и литературни работници, че България нямала патриарх, звучат нелепо и смешно. Тези хора едва ли си дават сметка, че с това поведение работят за още един мандат на НДСВ.

През всичките години на разкола хората около дядо Фори, Пимен и Инокентий не бяха признати от никоя православна църква и с никого не са били в църковно общение. Изключение e само една разколническа формация от Украйна. Тяхната позиция не е и никога не е била християнска. Последователите на дядо Фори, Пимен и Инокентий бяха или криминално изкушени, или повредени от комунизма хора, които превърнаха антикомунизма в своя религия. Но и комунизмът, и антикомунизмът са временни увлечения и църквата, както се вижда, успя да ги надживее и превъзмогне.
 
Филип Димитров
 
Евгений Бакърджиев
 
Йордан Василев
 
Лъчезар Тошев
 
Петър Стоянов
65
1245
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
65
 Видими 
04 Август 2004 21:25
Ясенчо, ми то накрая излезе, че само ти и дедо ти Максим сте прави бе!
04 Август 2004 22:38
Къде са снимките на Т. Живков и останалите изроди от ЦК на БКП.
Нали те назначиха сегашния лъже-патриарх Максим.
04 Август 2004 22:43
тиа изроди тука не ти ли стигая, мама ти деба и дебило
04 Август 2004 22:54
Я какви шебеци излъчи СДС за свои лидери! Най-логичното нещо беше да накамарят глупост върху простотия и празни дандании върху резилища.
04 Август 2004 22:57
Авторът ни представя във фолклорна форма квинтесенцията на православното мракобесие, което, съдейки по познатите ни БПЦ-богослови, дипломирани в БФ на СУ или незавършили като В. Сидеров, е основната доктрина на “традиционното” изповедание в България. Авторът обаче е прав, че цитираният от него средновековен текст за “Едната…” и пр. не може да има място в закон на светска държава от ЕС, а не ислямска република, в началото на 21 в. Т. нар. “каноничното право” на БПЦ, почиващо на решенията на съборите от 4 в. от н.е., не е източник на правото на Р България през 21 в. Няма място в България през 21 в. и за привилегирования статус, който тоя закон, приет от НДСВ с БСП и ДПС, даде на нереформираната БПЦ с нейното назначено от БКП ръководство. Такъв статус имаше само БКП до 1989 г.
*
От гледна точка на закона БПЦ днес не е нищо друго освен една от многото обществени организации в България (при това неизпълняваща основните задачи на една църква в цивилизовано общество – душеспасителни, просветни и соци ални), за която трябва да важат елементарните изисквания да има демократичен устав и легитимно избрано ръководство. Не си спомням друга организация, вкл. БКП/БСП, с изключение на БОК (но и тук вече има раздвижване), която 15 години след десети да продължава кататонично да настоява, че само назначеното й от БКП (през 1971 г., и доколкото ми е известно – в противоречие с тогавашния устав на БПЦ) ръководство било легитимно.
*
Никейският фундаментализъм, веещ от текста на този автор, очевидно без дори рудиментарна представа за историята на християнството в цивилизована Европа от 4 в. насам, затвърждава убедеността ми, че БПЦ–Максим не е истински съвременен дом на вярата, че нова България няма нужда от нея в този вид, и че ако истински вярващите, заедно с добрите свещеници в нея не се заемат незабавно и сериозно с промяната й, бъдещето й е мрачно.
*
Поддържам напълно юридическите аргументи за незаконността на действията на прокуратурата, изложени от адвокат Ив. Груйкин и д-р Кр. Кънев в печата през последните дни и текста на подписката в “Още”, за оставката на H. Филчев.
04 Август 2004 22:58
Браво на автора.
Ако някой ще го плюе, да се аргументира, много ще ми е интересно да прочета интелигентен аргумент?
04 Август 2004 22:59
твойта душица нема кой да я спаси, отдавна си я продал на чифутите
04 Август 2004 23:05
Авторът е казал истината за БПЦ и добра дума за Костов. Поздравления.
04 Август 2004 23:11
Ами че как тия изроди, които са на снимките няма да са против закона? та нали те "узакониха" Пимен и останалата паплач?
04 Август 2004 23:12
Чичо Фичо,
имаше преди време един тест-текст от няколко реда, първия път смислено подредени думи, втория-разбъркани и следователно-безсмислени.
Номерът беше да си засечеш за колко време ще прочетеш двата текста и безсмисленият се прочиташе поне за два пъти по-дълго време.
Аз обаче установих, че изключвам на десетата дума на безсмисления текст.
Явно съм снабдена природно със защитен механизъм да не си разстройвам най-фино работещия съществуващ апарат.
Та ми прави впечатление, че с твойте текстове същото се получава.

Редактирано от - kaily на 04/8/2004 г/ 23:31:53

04 Август 2004 23:30
"През всичките години на разкола хората около дядо Фори, Пимен и Инокентий не бяха признати от никоя православна църква и с никого не са били в църковно общение"
Руската православна църква от имперско и комунистическо време цели обезличаване и асимилиране на българският народ!БПЦ и патриарх Максим са руски агенти и лакеи!
04 Август 2004 23:58
Mnenieto na g-n Чичо Фичо e tochno i dobre argumentirano.
05 Август 2004 00:06
А, ето кой ще ми обясни мнението на чичото като на прост човек.
Адриане, айде обясни ми го, ма кротко, мило и по човешки.
Аз може и да съм се повредила по времето на социализъма, кога години наред четях и зубрех сложносъставни томове, сред които с трън да влачиш, не мож намери смисъл.
А трябваше да се запамети все по някоя сламка-да се изкара изпита.
И оттогаз-видя ли нещо такова, косата ми се изправя и изключвам.
Никога повече! Но пасаран, дет викаше кой го викаше.
Та преведи що рече Фичо.
05 Август 2004 00:09
Проблемът за състоянието на БПЦ изобщо не е толкова прост и еднозначен, както едностранчиво се мъчи да го представи авторът. Ако беше така, нямаше да се точи толкова години. Срещу неговите аргументи има не по-малко стойностни и убедителни факти. Ако се съди по крайният резултат за миряните и библейското " По делата..." , доста добре представен тук Натиснете тук, БПЦ изобщо не е на висотата, на която трябва да е и то точно поради нерешените от миналото проблеми.
Ще взема подробно отношение при първа възможност, защото не е редно да шефства такова елементарно политизиране и безпросветност, не само от страна на форумни специалисти а-ла Глина Тодороув, но и от пишещи братя, по този толкова важен за съвремието ни въпрос.
Чичо Фичо- Радвам се да те видя!

Редактирано от - Наум на 05/8/2004 г/ 00:15:25

05 Август 2004 00:11
Че каква реакция очаквате от тези на снимкште?
Та нали по време на правителството на ФД чичко Фори Светулката
разцепи БПЦ?
А който се интересува от морала на "отцепниците" нека попита някой
от родното място ( гр. Дунавци, обл. Видин) на "отец" Камен Бараков - един от видните алтернативци.
А може да се поинтересува и за личните му сметки за този период.
05 Август 2004 00:13
В дълбока заблуда сте, г-н Бориславов, ако мислите, че т.нар. "разкол" е свършил! Тепърва предстоят интересни развръзки. Твърде много интереси има преплетени - от най-различни хора и групи - в БПЦ. А дебилните вопли на изброените политикани, просто не заслужават коментар. Колкото до Иван Костов - той не е само "по-сдържан"! Той е и несравнимо по-умен от сенилните пенЦионирани главпрокурори и пенливи бракоразводници.


пп - редакцията на "Сега" само ще спечели, ако дава повече място на Горан Благоев. Еднакво компетентен е, както за българите зад граница, така и за проблематиката около БПЦ.
05 Август 2004 01:29
Uwazhaema g-zho kaily!


Njama osnowanie, da se smjatate za po-powredena ot men zaradi wremeto na socializma, taka che az ne sqm w pozicijta na po-razbirashtija ot Was. Oswen tuj ne razbrah, ot koja disciplina sa tez сложносъставни томове, koito tqj sa Wi smushtawali? Po bogoslowie li? I taka da e, trudqt Wi edwa li e bil naprazen, ama Wij tuk se podcenjawate na shega chunkim. Prochetete oshte edin pqt spokojno belezhkata na g-n Чичо Фичо, tja ne e nikak trudna.
A "no pasaran!", kakto znaem nij chiljacite s lewi ubezhdenija, e izwikala Dolores Ibarruri - Bog da ja prosti - w kraja na swoja antifashistka rech pred edin miting w Barcelona prez 1938 g.
05 Август 2004 02:42
При4ината за разкола е евреиската ма6ина на4ело с брадатия отгоге и неговите лакеи.Целта им е разделяи и владеи и налагаи след това евреиството.Но смертките са без ка4мар.Само полити4ески парти могат да се цепат но единствената православна вера неможе да се цепи на две.Това е позор пред света.Това 4е е бил благословен Максим от БКП да буде патрярх не е толкова голем грех.По добре от БКП а не от папата от Рим да буде избран вода4а на БГ 4ерква.
05 Август 2004 03:15
Колко много врява и емоции заради една свещоливница
05 Август 2004 03:58
Освен като повод за окачане в дадзибаото на образите на “любими” сдс мутри и инвективи срещу К. Кънев, тази статия не блести с особена аргументираност и бодро смесва каноничните и историческите с юридическите аспекти на този сложен въпрос.
Макар че правилата от съборите и изповеданието на вярата говорят за единна църква и тази концепция е в основата на каноничното право - историята на църквата е история на разделения. Единството на църквата е един идеал, който обаче никога не е бил факт. Освен това, трябва да се прави разлика между административното единство и единството във вярата. За църквата има по важни неща от административното единство и това са чистотата на вярата и апостолската приемственост (гарантираща, че всеки клирик ще получи ръкоположение, възходящо към слизането на Дух Светии на петдесетница и предаващо несекващата Му благодат от Апостолите до нас). Административното единство е само средство за осигуряването на тези ценности. Ранната църква е била децентрализирана както и днес до известна степен все още са православните поместни църкви. Идеята за централизация кулминира в католическата църква. При нас "вселенският" патриарх във Фенер е само “пръв сред равни”. Тези, които се кълнат в административното единство на църквата не бива да забравят, че чак до 60те години на 20 век БПЦ не е била призната от останалите църкви, понеже се била отделила неканонично от Фенер, същите би трябвало да признаят претенциите на сръбската патриаршия в Македония. В момента в Гърция, наред с официалната Еладска архиепископия има повече алтернативни синоди, отколкото крила е имал някога БЗНС. Руската православна църква, макар и най мощна от всички "сестри ", също е разделена: освен наследеното от соц. епохата разделение между "казионната" РПЦ, “Задграничната” (белогвардейска) и събирателно наречената "катакомбна" църкви, днес постоянно изникват нови разколи в нея (напр. Украинския синод и прочее).
Но тези теологични и исторически аспекти всъщност не се отнасят до същността на въпроса за отношенията на българските православни християни с държавата. Те са вътрешни въпроси на църквата, които държавата не регулира и в които не бива да се намесва. Голям грях на всички от снимките е че те правеха точно това, като преди правеше и комунистическият режим.
*
Трябва да се прави разлика между няколко аспекта - 1. каноните и идеологията, които са вътрешен въпрос и държавата там няма място (т.е. православието като идея)2. правото свободно да се регистрират различни "алтернативни" групи, претендиращи да са (най) православни, което държавата трябва да гарантира (различни православни групи и изповедания)и 3. чисто правния въпрос кой има право на името БПЦ и имотите на това юридическо лице и кои ще са кокретните персони, представляващи това лице - синодът на Максим или този на Инокентий. Държавата има да се грижи за няколко неща - 1. за стабилността в правния мир, обществения ред и сигурността на собствеността - за това тя регистрира вероизповеданията и е арбитър при имуществени спорове, 2. правата на човека, които включват право на изповядване и упражняване на религия и право да се създават организации за тези цели. Това са права по конституция и по всички международни стандарти. От тях следва, че държавата не може да ми забрани, ако не смятам, че съществуващите синоди отговарят на моите религиозни нужди (както всъщност все повече е) - да търся да създам друг. Останалите синоди и църкви могат да не признаят, откажат общение и анатемосат такъв синод, да откажат да признаят тайнствата, извършвани от него (напр. кръщения, брак, ръкополагане, освещаване на църкви), но това не е въпрос, който засяга моите права като гражданин, които държавата дължи да гарантира.
*
За държавата НЯМА голяма разлика между един синод и един футболен отбор - точно както тя гарантира само минимални организационни и имуществени въпроси, които целят да осигурят стабилност на собствеността и субектите във правния мир, но не се занимава със правилата, по които отборът играе или си избира капитан, нито с това кой играе в този тим и кой са запалянковците му- така е и със синодите. Така че, тези които твърдят че РБ трябва да гарантира единството на православието в БГ (т.е. "всички православни в едно вероизповедание", не "само едно юридическо лице с името БПЦ" ) ратуват за продължаване държавната намеса в църковните дела, нарушаване на доктрината за разделението на държава от църква и за нарушаването на личните права на всички, които виждат очевидното (или част от него)– че и БПЦ и “алтернативния” синод днес са само предприятия за прехраната на шепа алчни, бездуховни, безделни и гранясали старци. От тук натам, конкретната акция на прокуратурата трябва да се оценява не по канонични и исторически критерии, а от чисто юридическа гл. точка, както всяка намеса на държавен орган (който при това не е съд) в делата на частни субекти. А намесата на прокуратурата от правна гл. точка е най малкото спорна и никой не може да отрече политическия характер на акцията. Да, безспорно, държавата трябва да гарантира имуществените права на този синод, който получи съдебно признание, че представлява БПЦ. Но към момента никой синод не е признат по съдебен ред. Освен това - един важен нюанс - затворени са и църкви, построени след разкола от енории, отделили се от Максим. Дори синодът на Максим да бъде признат за представител на БПЦ - тези имоти не могат да се придадат към нея. БПЦ на Максим би имала право само на имотите, придобити от БПЦ преди разкола, а за периода след разкола - само на имоти придобити от групата на Максим. Хората на Инокентий ще имат право да регистрират свое изповедание, което ще си има свои имоти. Възможен е и обратния вариант. Но този изход може да се случи САМО по съдебен ред, а не с подобна намеса на прокуратурата.
*
Независимо какво си мисли всеки от нас за Максим, Инокентий, комунизма, СДС, каноните, вселената и т.н., когато в България има законност - ще има само един правен субект със името БПЦ и той ще има право на несмутено владение на всички имоти придобити от БПЦ (кой точно ще го представлява- трябва да реши съда). Това в БГ да има само едно православно организирано вероизповедание обаче зависи само от гражданите. И вероятно винаги ще имаме всякакви други групи, следващи някаква версия на православието (наречени напр. Православна църква в България, Старокалендарна църква - Княжево, Интелектуален кръг на православните атеисти "Ванга и Ко" и т.н. ). Те ще си строят и църкви и ще си бъдат техни собственици както и всеки друг правен субект. БПЦ ще придобива тези имоти само ако ги купи, наследи или в резултат на сливане и вливане. Това следва от (светския) закон, различен от църковните канони и въпросите на личния морал и политическа отговорност. Всичко останало са или вътрешни за църквата въпроси или индивидални морално-политически оценки или просто прах в очите, зад който се крият всякакви лични интереси.
Black Swans - здравей Горан наистина може да разкаже много интересни неща, зная го от личен опитРедактирано от - вуцидей на 05/8/2004 г/ 04:17:59

05 Август 2004 05:12
Браво на автора на статията
Целта на СДС беше да разбие държавата, да
разбие единството на църквата, отнасяйки се към
нея като към обикновенна политическа партия,
да озлоби и настрои хората един срещу друг и така
живяха в омраза и ожесточение вече 15 год..
а те в това време да завземат власта и съвсем
прагматично да си напълнят гушките, докато
глупаците вилнеят на площадите...
Крайно време беше да се унищожи тази проказа
и измислица на болни мозъци "алтернативен" синод.
05 Август 2004 05:54
Рано или късно възмездието ще сполети разрушителите на България...ще, ще...., но, както казваше Любомир Левчев, не бързайте, Божиите мелници мелят бавно...
05 Август 2004 06:52
Освен Буш и Йожен и FL е кретен!
05 Август 2004 08:21
Точно и умно написана статия - и аз мисля така. Тези, които инсценираха разкола са сбирщина безбожници и крадци на църковни имоти.
05 Август 2004 08:50
Колкото до т.нар. "законност" и "легитимност" на Патрирах Максим, следва да се отбележи следното:


тези, които започнаха разкола - свръх амбициозните владиците Пимен, Калиник и Панкаратий, са избрани за митрополити по време на същия този режим. От последното попско ръкополагане и назначение до епископските хиротонии, се изисква санкция от МВР. И съответното одобрение "отгоре". Следователно, по тази логика, и техния "избор" е бил нелегитимен. Оставям настрана въпроса, че са ноторно известни връзките и топлите отношения на същите тези трима владици с тази власт. След като те са "нелегитимни", то оттук следва извод, че всички ръкоположения и хиротонии, които са извършвали са също нелигитимни, в т.ч. и монашеското пострижение и хиротонията на Инокентий. Това е най-безумния аргумент на разколната група, гъмжаща от доказани криминали и рекламни лица на "Манастирска гроздова".


Вуцидей, и този автор е поставил един въпрос, на който въпрос все още не сме чули отговора: къде бяха Хелзинки и мелзинки, когато отборите по карате, със санкция на държавата, превземаха Синода, когато разкъсаха булото и расото на дядо Максим, когато по възможно най-противоправния и крещящо беззаконен начин се атакуваха храмове и църковни имоти? Дори и те да са били "легитимния" синод, деянието си е пак криминално - самоуправство по НК. А те не са. Всички православни църкви по света са в Евхаристийно общение с БПЦ /на дядо Максим/, а не с бизнес структурите на Инокентий-Бараков-Софиянски. И да вземе да престане полуграмотния сладкар г-н Бараков с обърканте си приказки, че БПЦ била призната само от "московците". Призната е от всички - Йерусалим, Антиохия, Александрия, Грузия, Фенер, Атина, Белград, Букурещ, Прага, Варшава, Америка, както и от автономната православна църква в Хелзинки. Припозната е "като легитимна" и от арменци, етиопци, копти, католици.


Нека лицата Петров-Бараков-Балачев-Дим Дуков и брат Джон си регистрират църква. Закона им го позволява. Да действат. И задгранична могат да я регистрират и да си строят на воля. Ето, старостилците си строят храмовете, и никакви впиянчени военни министри и дементни бивши главпрокурори, не пращат отбори по каратета да им превземат това или онова.


А положението в самата БПЦ е съвсем отделна песен. Тепърва ще се пее. Само искам да напомня, че БПЦ не този или онзи. И да не се забравя, че този или онзи, са хора от плът и кръв, а не ангели. Този или онзи днес го има, утре го няма, за да бъде там, където ще дава отчет за деянията си.
05 Август 2004 08:54
За Максим и липсата на алтернативаНай-доброто, което може да стори деветдесет годишният патриарх е да се оттеглиЯвор Дачков
За една нощ прокуратурата направи срещу свещеници това, което за 14 години не направи срещу бандитите. Въпреки, че всички в България знаят имената на последните те се разхождат на свобода и се чувстват спокойни в мутренските си замъци, построени от трафик на наркотици, оръжие и хора. Гледката, която видяхме по телевизията беше отблъскваща. Не бяхме я виждали отпреди 12 години, когато полицаи, каратисти и наети мутри разбиваха митрополията, синодалната палата и семинарията. Това днес мнозина се опитват услужливо да забравят, казвайки, че прокуратурата действа както не е действала и по тоталитарно време.

Но това, което виждаме днес не е нещо ново и ще бъде добре да не премълчаваме истината. В този спор като че ли няма здрава страна. Трудно е да се защитава един патриарх, който няма никакъв духовен авторитет, който си живееше добре докато хора бяха преследвани заради убежденията си, включително и заради религията си. Патриарх, чиято дума не се чу нито веднъж за трийсет години. Само дежурни слова и номенклатурно упорство. Никакви думи за избитите от комунистите свещеници. Никакви думи за половин вековния войнстващ атеистически режим. Никакви думи за престъпленията на прехода. Не се трогнаха и не отрониха една дума на покаяние дори, когато свещеници убиха свещеник. И което е най-страшното – никакви думи за Христовото благовестие. “ И тъй идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светия Дух, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал...” /Мат. 28:19/ С тези думи на Христос завършва евангелието от Матей. Не е трудно да се каже на какво точно ни учат днес нашите архиереи. Трудно е да се намери нещо християнско в тяхното поведение, в техните думи, в техните разправии за имоти.

Същото се отнася и до онези, които лицемерно се нарекоха алтернатива. Камен Бараков, който има влязла в сила присъда за източване на големи парични суми, не е алтернатива на Максим. Не е и Инокентий, който милее много повече за бизнеса си със Софиянски и Бакърджиев, отколкото за нещо друго. На всичкото отгоре е и конюнктурен. Преди шест години на Всеправославния събор той се покая. Не можа да покаже характер и да отстоява позициите си. Днес лъже, че не го е сторил. Преди два дни гледах Бараков, който много обича да говори срещу ченгетата, при доносника Кеворкян. Който го е видял трудно може да го защити. Аз ще добавя само, че е изключително цинично да се употребява антикомунизма, да се използва трагедията на хиляди хора за бизнес. Бараков и Инокентий са антикомунисти заради бизнеса си. Така както Софиянски, Бакърджиев, Стоянов и Тататрчев. Красноречив пример е състоянието на църквата “Света Параскева”, където в последните месеци се правеха повече политически сбирки отколкото литургии. Храмът се руши отвън, а от вътре няма стенописи и въпреки красотата си излъчва пустота. За това пък в двора е вдигната грозна и скъпа постройка за офиси. Криптата на храма /Бараков я нарече “мазето”/ е отдадена под наем на сладкарски цех и антикварен магазин. Вместо голям енорийски център, с училище по вероучение и най-различни, съпътстващи служението дейности, “Света Параскева” се е превърнала в нещо средно между частна резиденция, бизнес-център и политическа централа. Бараков е член на радикалите на Бакърджиев.

На края искам да кажа, че и от двете страни, въпреки всички безобразия на висшия клир има много добри свещеници, които трябва да бъдат оставени да служат. Между тях няма различия. Най-доброто, което деветдесет годишният Максим може да стори след насилственото завземане на храмове и имоти е да се оттегли. Да се проведе църковно-народен събор, да се избере нов патриарх и всички прогонени свещеници да се върнат в храмовете в които служат, при своите енориаши. Това като че ли е най-добрият вариант. Ако надменността и номенклатурното упорство на Максим днес попречат на такова развитие, утре животът ще си го поиска. Във всеки случай това е бъдещето. И смея да кажа, въпреки днешната криза и грозни сцени, то няма да е толкова лошо за Българската Православна Църква

05 Август 2004 09:14
Авторът е раведрително развеселяващ.
*
Петър Стоянов и Филип Димитров явно продължават да схващат църквата като филиал на бившата компартия, който е трябвало да бъде разтурен, реформиран и прибран с всичките му материални

Ако Стоянов и Димитров наистина мислят така не мога да не призная, че имат право. И аз самата мисля, че Максим и другите ДС другари около него са филиал на БКП и са срам за българската православна общност. Това не означава, че преливам от благоразположение към Пимент или циркаджията Фори. Точно това, обаче, не разбира написалия тази статия. Колко години обяснявам по форумите, че ако съм убеден антикомунист то това не значи автоматично, че съм...седесар.
*
Затова този текст :
Въпреки усилията им да предизвикат някакви антиправителствени настроения обществената реакция от изгонването на разколниците от храмовете е тихо задоволство или безразличие.

е лъжа. У никой нормален и цивилизован човек беззаконието на полицията и прокаратурата, начело на която стои един престъпник, не предизвиква задоволство. Напротив, грубостта предизвиква погнуса и страх. Тя отблъсква и без това достаъчно наплашения ни и обезверен народ. Волог е напълно прав - църковните проблеми ще се оправят автоматично, ако в България реално властва закона. Противно е когато журналист (като горния Ясен) се опитва да оправдава, обяснява, и дори да издига в ранг на норма, полицейското беззаконие.
*
Разбира се, че влизането на полиция в храмове по принцип не заслужава адмирации, но в случая този неестетичен акт слага край на едно безправие.

Ясене, влизането на полицията в храмовете е не само "неестетичен акт", а е потъпкване на религиозната свобода в България. Най-тъжното е, че самите полицаи не осъзнават, че вършат престъпление. Никой от тях не си дава сметка (и за това е виновна главно комунистическата им слаба грамотност), че държавата (чиито служители са те) е отделена от църквата. Т.е. те нямата право да стъпват в храмовете в качеството си на полицаи (могат да го правят като частни лица отишли да се помолят) освен, ако не е извършено криминално престъпление - убит е човек, откраднат е златния кръст от кубето или нещо от този род.
*
За това не се учудвай, ако
коментирайки изгонването на разколниците от окупираните храмове, говорят за реставрация, връщане на комунизма и прочие познати и втръснали неща.

Полиция влачеща и биеща свещеници няма на какво друго да ни заприлича освен на милицията от преди 15 години? Това е позорно !
*

Ще прескоча почти без коментар прозрението
А т. нар. "алтернативен синод" е туморно образувание върху тялото на църквата

Тялото на коя църква? Онази на ДС? Или онази, която служи истински на народа си? Лично аз не съм чувала за "туморно образувание" връз тумор (какъвто е синода на червения Максим).
*
И отново комунистическия абсурд
Ако бъдат прецизно запознати с обстоятелствата около разкола, международните институции вероятно биха били изненадани не толкова от методите, с които едно беззаконие е отстранено, а повече от факта, че то е било търпяно и крепено от държавата в продължение на 12 години.

Ясене бе, не разбра ли, че държавата не е търпяла никакво беззаконие по простат причина, че ние сме светска страна. Запиши си го с големи червени букви - България е светскта държава. Ерго, тя няма нищо общо с която и да е църква, тя не бива да се меси във вътрешните дела на която и да е църква. Защото, слава богу, ние не сме Афганистан, нито Иран, нито Саудитска Арабия. Ние сме република и православната ни църква е само една от многото религиозно общини у нас, която няма, и не може да има (по определение), право да меси държавата в личните си крамоли.
*
Ето защо в съждението
Председателят на БХК Красимир Кънев, съдейки по неговите изявления в пресата, разбира църквата като неправителствена обществена организация

прав си не ти, а самият Кънев. Да, църквата е наистина неправителствена организация. Ако това не беше така то ние щяхме да сме по-близки до иранците нежели до французите, германците, американците и т.н.
*
Признавам, че тук наистина се разсмях с глас :
Интелектуалните адепти на разкола не искат да преглътнат член 10 от Закона за изповеданията не толкова заради легитимирането на патриарха...
Този текст разваля пасианса на онези правозащитници и съдии от ВАС, които смятат за естествено и демократично в България да има неограничен брой православни църкви

А вие г-н Ясене не смятате ли за демократично да има повече брой църкви или наистина мечтатете едиствено за ДС-ската прегръдка на другаря Максим? Нямам думи.
*
Призовавам всеки демократично мислещ човек да подпише Отвореното писмо публикувано в сайта на Още инфо. Там се призовава "Премиерът и главният прокурор да си подадат оставките!Съд за престъпленията срещу религиозната свобода!" Пълният текст на това писмо ще намерите на линка :
http://www.oshte.info/004/ 00104/07/2607/03.htm


Редактирано от - Нели на 05/8/2004 г/ 10:30:04

05 Август 2004 09:59
Статията е добра. Браво на автора.
Не може да се толерират незаконни действия, пък били те и преди години, па времето на правителство, дето ги е считало за законни.
Оня тъпак Атомния поп и останалата пасмина вместо да мрънкат и вият да са благодарни, че не могат да им потърсят отговорност. Щото за цирка, дето го сътвориха ни се смее цял свят.
А най-тъпото е, че всичко си е пак за пари, като в максимата "Каквото и да ти говорят....".
05 Август 2004 11:01
вуцидей, ти нямаш сърце...
-
"Интелектуален кръг на православните атеисти "Ванга и Ко" и т.н." Светлин Русев или Нешка Робева е председател?
05 Август 2004 11:24
Аз също смятам, че статията е добра!
Крайно време беше някой да въведе ред в тази държава.
Нели, Нелииии .... съжалявам те, мойто момиче, ама не мога да ти помогна!
Не ви ли омръзна вече "призрака на Комунизма", не се ли уморихте вече да се стряскате и на сън от него!? Някои хора са чели много задалбочено Маркс и Енгелс и ето резултата ...... зад всеки ъгъл ги дебне комунист.
05 Август 2004 11:26
Цитат:
"Петър Стоянов и Филип Димитров явно продължават да схващат църквата като филиал на бившата компартия, който е трябвало да бъде разтурен, реформиран и прибран с всичките му материални ..."
И СА АБСОЛЮТНО ПРАВИ по отношение на дедо Макс! Да не би добрият старец да падна от небето? Не се правете, че не помните как се ставаше нещо повече от НУЛА при комунистите, камо ли патриарх!
05 Август 2004 11:37
Чичо Фичо ни представя във фолклорна форма квинтесенцията на манипулационното мракобесие, което е основната доктрина на “традиционното” национално предателство в България и чужбина!!! И продължава да “дави рибата”, сипвайки вода... т.е. да “пропуска” факта, че “Църковните” дразги бяха създадени единствено с целта да се рузбие и последния от духовните символи на българщината!!! И за жалост, килимявките забравиха на какво са “посветили” съществуванието си!!! И станаха... политици, бизнесмени... и НАЦИОНАЛНОРУШИТЕЛНИ И ВЕРСКО-УБИЙСТВЕНИ..... САТАНИНСКИ ОРЪДИЯ!!!
05 Август 2004 12:56
G-n вуцидей, analizqt Wi e otlichen!
A po kakqw nachin mogat da bqdat izkoreneni perwerziite w takawa edna prawna sistema? Dali ne trjabwa da bqde wqweden juridicheski bord?
05 Август 2004 13:46
Християнството е една от най-великите идеи на човеците. Християнството изпреварва с хилядолетия моралното, социалното, психическото, икономическото, пък и биологическото дори развитие на хомосапиенсите. То дарява не само с вяра, мъдрост, надежда. Християнството дава на човека съвсем различно от другите идеи място в този свят. Дава му сили и вяра в самия него като част от необхватното, неразбираемото и божественото. Взаимоотношенията на човека с другите човеци са разгледани по безпрецедентен начин. Словата на Светото писание са въздействащи и проникващи в човешките души.
През вековете, поради описаното по-горе несъвършенство и недоразвитост на човеците, Християнството е институционализирано, превърнато е в субект на политиката, икономиката, гражданския оборот. Тялото Христово е смазвано, горено, продавано, обругавано, заменяно, давано под аренда. Смирението, изкуплението, прошката, причестяването са просвани на сергии, над които на мазна бакалска хартия с мОлив е изписван ценоразписа. Въпреки всичко Християнството е живо и дава моралния коректив, нравствената база, вярата и утешението на милиарди човеци. По правило то е преобладаваща религия в най-напредналите, силни икономически и технологически държави. То е в основата на свободата на индивида, залегнала в законодателствата на съвременните общества с висока степен на развитие.
Далеч съм от мисълта, че грозотата, простотията и пошлостта, която гледаме в нашите храмове се случва за пръв път в историята. Цялата история на Византия и Русия е изпъстрена с конфликти между враждуващи архийереи. Историята на Папството е изпъстрено с не едно и две позорища. Реформацията е не толкова морален, колкото преразпределящ собственост акт. Апропо и контрареформацията. Всевъзможни мошенници и шарлатани се възползват от децентрализацията (като структура) на протестантството и се обогатяват за сметка на вярващите. И въпреки това в християнския свят свещенниците са хората, които имат висок обществен престиж и разговарят, утешават, изповядват, дават сили, смисъл, вяра на миряните.
В България Християнската идея се компрометира. Нанесен й е смазващ удар. Първом от любимите на множество маса народ безбожни комунисти, а след това от хаоса и простотията на неосмислената свобода. И хората погнусени търсят вяра другаде. Или просто губят ориентир и блуждаят в среда без ценности или с гротескни такива. Хората търсят друг коректив, друго утешение, друга надежда, защото медиаторите - свещенници не будят респект и доверие. Свещенниците продават свещи и действат като брокери на недвижими имоти. И освещават магазини за оръжие и нови лъскави хотели-бардаци, построени с гноясали пари от гноясали безбожници. Освещават ги за да ги снимат по телевизията в предаването на някой гнусен хомосексуалист, за да парадират, а не защото имат вярата Христова в сърцата си. Чии синод ще стопанисва горите на Рилския манастир или "мазетата" на храмовете е все едно. Законът Божи и вярата са твърде далеч и от Максим и от Инокентий. Законът човешки беше приложен не от респект към реда и законността, драги ми сънародници. Но прилагането на закона по видяния от нас грозен начин отблъсна и прати много търсещи утеха хора при врачки, ходжи, шамани и други недостойни персони. Защото хората свързват Християнската идея със свещенниците и с поведението и морала им. Така сме устроени. И какво Християнско някой от Вас е видял в дядо Максим? Максим духовен пастир на българите? Ннннннеееее..... Инокентий? ННННННееееее........
05 Август 2004 13:59
Каруцаря? Нннииеее!!!! Конят - Ддддааа, но ако се стегне малко и заприлича на магаре!
05 Август 2004 14:03
Йори,
Какво баш казваш, че не можах да схвана алегорията...
05 Август 2004 14:17
otlichna, mnogo dobre argumentirana statiya! bravo!!!
05 Август 2004 14:28
Еи каква е тая тъпа статя бре, ти кога взе да разбираш от църква и антикомунизъм... овчар! Тук става дума за вяра ....
05 Август 2004 14:28
И правилно - бой по отцепниците!

А инак към онези от снимките като добавим и Дим Дуков, се оформя една групичка от люде със сходни интереси (не знаех и за Него, че е, ама нищо чудно, че жена му не го бройка)...
05 Август 2004 14:30
Там е работата, че цялата врява не е за свещоливницата , а за баницата - приходите от църковните имоти са мин. 70 млн. годишно.
И т'ва не е от продажба на свещички. Затова е цялата дандания.
05 Август 2004 14:37
Е?
Ква вяра , бе ?!? /виж по-горното ми мнение/.
Осемцифрена е тая вяра, дето не могат да я разделят. Кютека е за всичко друго ама не и вяра. Като алтернативните са толкова ербап да видим колко време ще издаянат на палатковите църкви - егати простотията.
05 Август 2004 14:56
Каруцарю, нека ти припомня, че в православното изповедание свещеника не е задължителен медиатор при общуването с Бога, както при католиците. Припомни си, че в бабините ни къщи задължително на източната стена в най-хубавата стая имаше икона и кандило. Както е казал Спасителя: Там, където са събрани двама или трима в Моето име, там съм и аз. /не съм сигрна, че цитата е дословен, но това е смисъла/ Нека да правим разлика между свещениците и институцията Църква - тя пак ще пребъде дори само като свидетелсво и опора за национално и културно самоопределение дори и на атеистите.
05 Август 2004 15:15
Пипиар,
Да права си за това. Въобще и не мисля да го отричам. На мене поп не ми трябва (особено пък поп-баничар). Но хората имат нужда от авторитети, които да им въздействат и укрепват вярата им. днешния българин е безбожник и ролята на свещенника е много важна. За сделки и скандали съм слушал много. За проповедта обаче рядко се чува нещо.
05 Август 2004 15:20
Авторът на статията е съвсем прав. Единственото нещо, което не харесвам е леко подигравателния му стил. Все пак не бива да пада до нивото на антибългарите, които през 1992 година разцепина насилствено църквата, после през 2003 "признаха" коя е истинската църква и сега пак пищят заедно с продажните "правозащитници".
05 Август 2004 17:26
Нещата почват да не вървят, като се прекъсне връзката с бог.
Както въздух дишаме, за да живеем, така имаме една тънка връзка с бог непрекъснато, освен ако сами не решим да си я отрежем.
България няма да се оправи, докато не възстанови духовното в себе си.
Не ща да звуча като изкукуригал месия, ма това е положението.
Като ти запушат носа и спре достъпа на въздух, след няколко минути умираш.
Без вода можеш да изкараш по-дълго време.
Без храна още по-дълго.
Без бог хептен пък дълго.
Ма не можеш вечно.
В един момент почваш да се задушаваш и мяташ като риба на сухо. Се едно преди минута са ти спряли въздуха.
Нашта църква уви май не е в час с това-ни едните, ни другите.
Алчни са, а алчността е сигурен път на тотално затваряне на божите канали.
Да се сърдят, прочее на себе си.
На мен лично излъчването на тиквите от снимките, на Фори светулката и прочие хич не ми харесва.
Максим баре има малко достолепие.
Тия другите са паразити и бас държа, че едно бързо препитване относно тайните на битието и божията милост ще ги докара до положение куче и студент на изпит-мълчи и те гледа умно и аха да проговори.
05 Август 2004 17:48
Uwazhaema g-zho ppr!"Каруцарю, нека ти припомня, че в православното изповедание свещеника не е задължителен медиатор при общуването с Бога, както при католиците."

Wij greshite! Bez katolicheski sweshtenik ne sa walidni samo tri tajnstwa, dokato bez prawoslawen sweshtenik ne e walidno nito edno! Oswen towa w katolicheskata cqrkwa sa napqlno obichajni i liturgii bez sweshtenik, kato naprimer bogosluzhenie na slowoto, ili chasoslowa, a toj ne e malqk po obem."Припомни си, че в бабините ни къщи задължително на източната стена в най-хубавата стая имаше икона и кандило."

Tjah gi ima i w katolicheskite kqshti."Както е казал Спасителя: Там, където са събрани двама или трима в Моето име, там съм и аз. /не съм сигрна, че цитата е дословен, но това е смисъла/"

Citatqt e prawilen! (Mt 18, 20)"Нека да правим разлика между свещениците и институцията Църква"

Takawa razlika nito mozhe da se naprawi, nito ima nuzhda."тя пак ще пребъде дори само като свидетелсво и опора за национално и културно самоопределение дори и на атеистите."

Towa e taka, no za tazi cel trjabwa naj-napred poslanijata ot Joan 2, 13-22 da se priwedat naj-setne w dejstwie.
05 Август 2004 17:57
Каруцаря, за горния ти постинг !
05 Август 2004 18:13
"Позицията на разколниците не е и никога не е била християнска. Тяхна религия беше и си остава антикомунизмът"
----------------------------------------- ----------------------------------------- --------------След като има комунисти и ДС-ченгета в расо назначени от Тодор Живков ще има и АНТИКОМУНИСТИ! Християнска ли е, позицията на ченгето Максим бен Ладен? Комунизъмът е бил, и е винаги антирелигиозен, а антикомунизъмът е бил винаги християнски, на хора вярващи! Максим бен Ладен е Патриарх на АТЕИСТИТЕ от Позитано 20!

05 Август 2004 18:17
Браво Викторе,
05 Август 2004 18:18
тоа е по-превртел и от тебе. ма направо сте възхитителна двойка
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД