:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 405,748,522
Активни 170
Страници 20,445
За един ден 1,302,066
СЕМЕЕН БЮДЖЕТ

Най-търсените курсове са за шивачи и готвачи

Най-евтини и кратки са заниманията по компютърно счетоводство - струват 60 лв. и траят 15 часа
Снимка: архив "Сега"
Има щастливци, които работят това, което искат, и са доволни от избора си. Не са малко обаче и тези, които нямат възможност да се трудят в желаната сфера. Хората с авантюристичен дух пък сменят професията си, изкушени от тръпката от новата и непозната работа, както и заради стремежа си да откриват нови, различни хоризонти.

Но всички тези категории имат нужда от преминаване през курсове за преквалификация, за да придобият ценз, знания, опит. Такива занимания организират министерства, учебни центрове, частни фирми. При някои от предложенията е задължително кандидатите да са регистрирани на трудовата борса, при други това не е условие. Продължителността на повечето курсове е от една седмица до една година според включените в обучението предмети.Проект на Програма ФАР и на строителното

министерство насърчава предприемачитеВариант за тези, които са решили да сменят професията си, е проектът "Инициативи на пазара на труда" по Програма ФАР. Макар програмата да е започнала и кандидатите вече да се обучават, добре е хората, които ще почват нова работа, да проверяват редовно тези курсове, тъй като подобни проекти се правят ежегодно, обясняват експерти от строителното министерство. Курсовете обикновено са от половин до една година, като повечето продължават до септември-октомври. Финансирането на тези курсове е на обща сума 4,892 млн. евро, като във въпросните средства влизат и материалите, необходими за обучението.

По време на курсовете записалите се в един от разделите - професионално обучение и преквалификация, получават стипендия до 67 евро (около 125 лв.). Стажантите се назначават на трудови договори и се разписват срещу заплата до 80 евро.

"Инициативи на пазара на труда" се състои от четири компонента: професионално обучение и преквалификация, стажуване и чиракуване, стимулиране на предприемачеството и разширяване на бизнеса. Подборът на кандидатите се извършва от специална комисия, съставена от организацията, която ще наема после курсистите на работа, от експерти от Агенцията по заетостта и трудовата борса. Важно условие е, че желаещите да се обучават трябва да са регистрирани най-малко от 6 месеца на трудовата борса.

Практиката показва, че най-предпочитани са курсовете за шивачи, хотелиерските и ресторантьорските, за готвачи и сладкари, за дървообработка. Но не са за пренебрегване и останалите сфери на производството, защото 6 месеца са достатъчно време за възрастен човек да изучи някакъв занаят.

Експерти консултират начинаещи бизнесмениОбучаващите се по първия компонент получават накрая дипломи. Професионални гимназии и учебни центрове работят с безработни от групи в неравностойно социално положение.

Стажуващите пък трупат знания във фирми, които ги обучават теоретично и на практика. Работодателите са длъжни да наемат една трета от обучаващите се за период не по-малък от 6 месеца.

За третата част от програмата - стимулиране на предприемачеството, могат да кандидатстват хора, които имат квалификация и искат да започнат свой бизнес. Експерти провеждат бизнесконсултации по различни теми - например, как се пише бизнесплан, необходими за елементарната култура на предприемачите. Специални лекции са отделени за начините за намиране на източници на финансиране.

Четвъртият компонент - подкрепа и разширяване на бизнеса, е за предприятия, които съществуват минимум от 12 месеца и имат нужда от специфични консултации, свързани с работата им. За да участват в проекта по ФАР, фирмите трябва да предоставят баланс от последната счетоводна година. Експерти пък правят пълна проверка, за да се види дали предприятието няма данъчни задължения.Курсове организират и частни фирмиВсе по-често в обявите за работа се появяват съобщения на учебни центрове, които организират курсове за секретарки, администратори, счетоводители и други професии.

В учебен център "Детелина", например, желаещите да се трудят на ново поприще могат да избират между бизнесадминистрация, счетоводство и компютърно счетоводство.

Курсът по бизнесадминистрация струва от 103 до 332 лв. в зависимост от програмата за обучение. Специалностите са технически сътрудник, секретар-кореспондент, рекламен асистент, оперативен секретар със счетоводни умения. Другите специфични знания и умения, които могат да се придобият, са компютри, машинопис, кореспонденция, бизнесетика и протокол, чужди езици. Обучението продължава от два до четири месеца според включените предмети и средната дневна натовареност. Занятията в програмата са ежедневни, но клиентът сам избира времето, в което да протичат.

Друга възможност за хората с афинитет към променитее курсът по счетоводствоЗа 50 учебни часа се плащат 103 лв. Обучението е от 3 до 6 седмици, като периодът зависи от интензивността на заниманията. Изкаралите курса ще научат тънкостите на финансово-счетоводната дейност на една фирма. По време на обучението се учат основни принципи при воденето на едностранно и двустранно счетоводство, прилагането на ДДС, най-новите изменения в данъчното законодателство и т. н.

Най-евтин е курсът по компютърно счетоводство - 60 лв., но кандидатите трябва да имат предварителна счетоводна подготовка. Обучението е само една седмица или 15 часа. Записалите се изучават автоматизацията на счетоводната отчетност с конкретни счетоводни програми - "Конто" или "Ажур".Едновремешните ПУЦ-ове са с най-дълъг списък от офертиНай-голям избор на професии предлагат някогашните професионални учебни центрове. Курсовете се финансират от държавата, а преминалите обучение получават свидетелство или удостоверение за професионална квалификация.

Записалите се на курс в ПУЦ, клон София, могат да се обучават например за продавач-консултант, счетоводител, заварчик, огняр, хотелиер, сервитьор или барман. Производство на хляб и хлебни изделия, рибовъдство и шивачество са също сред алтернативите за нова професия. Желаещите да обогатят уменията си, ще придобият знания и за длъжности като хотелиер, администратор в хотелиерството, готвач, офиссекретар, оператор на компютър, маркетолог.
 
Работата в шивашката промишленост също е сред търсените професии.
 
Компютърното счетоводство минава за една от модерните специалности. За овладяването на тънкостите му обаче е нужна предварителна счетоводна подготовка и дори практика.
2
5000
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
14 Август 2004 13:11
Ми ПУЦ за министър нема ли?
15 Август 2004 08:50
Авторът на статията нещо не е наяснос "едновремешните ПУЦ-ове". Сега такива няма. Всички, които имат право да обучават следва да са лицензирани в НАПОО - Национална агенция за професионално образование и обучение. Само те имат право да издават документи. Всичко друго е фалшиво. Може да се направи справка дали рекламирания център "Детелина" е лицензиран учебен център и за какви професии и има ли право да издава документи. А обучение в ПУЦ, финансирано от държавата няма - "ПУЦ-а" трябва също да е лицензиран.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД