:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 327
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Клан

Баща и двама синове правят локомотиви в Русе

Не съм и помислял да остана в чужбина, казва завършилият мениджмънт в Париж Цветелин
Снимки: Авторът и Личен архив



Баща и двамата му синове играят важна роля в бизнеса на русенската фирма "Експрес Сервиз". 54-годишният Анастас Колев е президент на предприятието, прочуло се с изобретения малък маневрен локомотив. По-големият брат Цветелин Колев е на 23 години. Завършил мениджмънт в Париж, той движи външните контакти на фирмата. По-малкият Светослав Колев пък е компютърният специалист в "Експрес Сервиз". Междувременно той се прочу с медалите, които спечели за България на международни олимпиади по информатика, и се готви да кандидатства в Масачузетския технологичен университет в САЩ.

-----------



Всичко започва преди десетина години, когато Анастас Колев напуснал държавната работа в ЛВЗ-Русе и се принудил да се потопи в дебрите на частния бизнес. Познати от ръководството на БДЖ ми предложиха да се захвана с това, което умея най-добре - ремонта на локомотиви, разказва Анастас Колев. Той поел и разработил идеята и сега негови екипи обикалят из България и поправят повредените машини. Оказа се, че е много по-удобно и евтино локомотивите да бъдат ремонтирани на място, а не да се придвижват до Русе. Затова разработихме технологии и техника, които ни служат успешно и в момента, обяснява Колев-старши. Постепенно във фирма "Експрес Сервиз" стигнали до идеята за създаване на малък маневрен локомотив с дистанционно управление. Според Анастас Колев отдавна на пазара има ниша за подобна машина, която е със свръхмалка мощност и се движи с ниска скорост. Има места, по различни разтоварища в гари и производствени предприятия, където действат такива "вертушни" влакове, които маневрират само напред-назад, товарят се и се разтоварват. В момента за тази работа се композират локомотиви с голяма мощност, които обаче използват само една стотна от възможностите си, а разходите им са необосновано големи. Локомотивът, създаден от русенската фирма, може да реализира тук пълните си възможности при много по-малки разходи.



Той се движи със скорост до 5-6 км в час,



като максималната е 8. Създатели на новата машина са инженерите Анастас Колев, Петко Петков и Михаил Транчев. Русенската фирма получила поръчка да изработи един прототип от "Холсим" - България. За по-малко от шест месеца машината била конструирана и изработена от метал. Това станало преди две години, след което локомотивът се използва непрестанно. Още преди да бъде изработен първият минилокомотив, от "Холсим" поръчали и втори подобен за завода си в Сърбия. Третата машина била финансирана от самата фирма "Експрес Сервиз" и била изработена и подготвена за изложение в Берлин. Там локомотивът пожънал голям успех и русенци получили много поръчки и заявки. Това налага сега да се разшири производството, да се търсят нови терени, но важното е, че се движим напред, признава Анастас Колев. Радвам се, че синовете ми се включиха в бизнеса и аз мога да се занимавам с това, от което разбирам най-добре - техническата и организационната работа вътре във фирмата, усмихва се щастливият баща.

По-големият брат Цветелин е завършил през миналата година бизнесадминистрация в Париж. Владее четири езика.



Има диплома и от уелски университет



Веднага след дипломирането си Цветелин започнал работа във фирмата при баща си. Още докато следвах, помагах с преводи. Изпращаха ми материалите по и-мейл във Франция, аз ги обработвах и ги връщах също по електронната поща, разказва той. Никога и за миг не съм се замислял да работя извън България. Смятам, че тук ще съм по-полезен, че точно човек като мен е нужен на фирмата, признава младежът.

Цветелин движи всички връзки на "Експрес Сервиз", всички договори и протоколи минават през него, обяснява бащата. Сделките, както и подготовката за изложението в Берлин, където фирмата пожъна голям успех, са дело на младия мениджър. Той свършил и важната и трудна работа по сертификацията по ИСО, издаването на патента на локомотива, който е валиден и в Европа.

Освен външните връзки Цветелин Колев движи и част от финансовата дейност на "Експрес Сервиз". Основното му хоби, както и на цялото семейство, са ските. Надяваме се, че тази година най-после ще можем да направим една ваканция в българските планини, може би в Банско, надява се той. Баща му също е съгласен.

Ски кара и третият мъж от семейство Колеви - 18-годишният Светослав. Светко, както го наричат, е компютърният спец във фирмата. Хоби на Светослав е програмирането и информатиката. Абитуриентът от Английската гимназия в Русе е член и на националния отбор на България по информатика и носи на страната ни медали от международни първенства. През 2003-а две години по-младият от останалите си съперници Светослав се завърна с бронзов медал от САЩ, а през това лято взе сребро в Гърция и отново бе най-малък от участниците. Затова



в дома на Колеви сега е пълно с компютри,



донесени като награди от Светко. Скоро можем да открием и магазин, шегува се бащата Анастас. Ако има място във фирмата за мен, един ден и аз ще работя в нея. Все пак моята специалност не е бизнес, а програмиране, признава Светослав. За разлика от брат си той си има сериозна приятелка. Светослав дружи от две години със съученичката си Мариана, с която са в един клас. През това лято тя го посрещна на летището в София и позира заедно с него пред камерите. Светослав бе приет и поздравен и от президента Георги Първанов.

В момента Светослав Колев кандидатства по Интернет в Масачузетския технологичен институт. Това е престижен университет - физика, информатика, биология, макар да не е толкова известен като Харвард, който е общ университет, обяснява Светко. Там той ще изучава компютърни науки. Важна роля за приемането му ще изиграят и успехите на международните олимпиади по информатика, обяснява младежът.

Светослав е обикновено българско момче. Кара велосипед, чете и книги, напоследък обаче няма много време за тях. Преди време си е падал по Карл Май, Жул Верн, обича да мечтае.

Майката Теменужка Колева остава малко зад кадър в семейството. Тя обаче е финансовият мениджър на фирмата, управлява парите, а най-вече тримата си "мъже" и ги тласка напред. И се гордее с тях.
4
7253
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
27 Ноември 2004 01:15
Браво на тия хора, ако е истина всичко това дето го пише в статията
27 Ноември 2004 05:43
Евала на Теменужка Колева
27 Ноември 2004 09:49
Браво на това интелигентно и способно българско семеиство.Журналистите от "СЕГА", пишете повече такива статии, това ме кара да се гордея , че съм българин, а предполагам и всички останали!!!
27 Ноември 2004 10:08
и от мене имат отличен.да живее прогреса
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД