:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 396,339,739
Активни 92
Страници 9,948
За един ден 1,302,066

Клара Маринова: Не е полезно БСП да управлява сама

Твърдият червен електорат би разбрал коалицията между социалистите и НДСВ
снимка: Борислав Николов
Клара Маринова е ексдепутат от БСП във ВНС, 36-то и 37-то Народно събрание и активистка на "Открит форум" в БСП. Телевизионна журналистка. След като напусна активната политика, тя замина извън София - в родното си село Ресилово, Дупнишко. До миналата година правеше телевизия в Сапарева баня. Сега се занимава с кожен бизнес. Има павилион на базара в Дупница.- Г-жо Маринова, според едно проучване сред кадрите на БСП партията е станала по-модерна и социалдемократизираща се. Вие така ли я виждате?

- Моята гледна точка се формира от контактите ми с редови социалисти и симпатизанти на БСП, с хора, които гравитират около нея, а не с управленските екипи на партията. БСП успя да съхрани богатството на своята вековна история - като идеи, организационни структури, политически практики и същевременно радикално се преобрази. Промяната започна от 1990 г., но ярко се усеща напоследък.

- В какво се изразява промяната?

- Първо, БСП започна да приема обективно реалностите на България и света и да намира верен подход към решаването на проблемите във вътрешен и международен план. Ярък пример е отношението към въпросите на приобщаването на страната ни към евроатлантическите структури. Впрочем, преориентирането на БСП започна още в началото на политическите промени у нас. Интересен факт е, че партията успя да приеме тези идеи по-безболезнено, отколкото очакваха нейни лидери. Второ, БСП претърпя съществена промяна в отношенията с останалите политически субекти. Вече доста по-разумно и толерантно кореспондира с опонентите и активно търси разширяване на своето влияние не само в лявото пространство, но и в центъра. БСП остава длъжница към по-крайния ляв електорат. Трето, БСП все по-ярко успява да открои реалния дневен ред на обществото, да търси решения на същностните му проблеми, да намира общ език с по-голяма част от избирателите. Разширяването на електоралното присъствие на БСП е много важно сега, когато десницата се раздира от противоречия и има опасност да се срине, а в центъра не са изяснени политическите субекти. БСП има уникалния шанс на тези избори да обхване по-широки социални слоеве, да осъществи реална, нова коалиционна политика на бъдещо успешно управление.

- Дали ще бъде използван този уникален шанс?

- Надявам се! Наред със значителните успехи и промени в БСП се забелязва отскоро и тенденция на задържане рейтинга на социалистическата партия и известно нарастване на доверието в управляващите. Не е трудно да се открие обяснението за това явление. Днешните управници разполагат със значителен икономически, финансов и властови ресурс, който е впрегнат в очевидна предизборна пропагандна кампания. В Югозападна България, където пребивавам, наблюдавам как се вихри явен популизъм - спешно се завършват малки обекти, хвърлят се средства за асфалтиране на четвъртокласни пътища, хвърковати чети от представители на властта трескаво "слизат" при хората с поредните порции обещания. Тези акции влияят върху част от избирателите.

- Едва ли само заради популизма на НДСВ не се качва рейтингът на БСП.

- Има и ред други причини. БСП все още не е представила за широк обществен дебат основните си идеи и конкретни предложения за бъдещото управление. Както и екипът, който ще ги реализира. Не е очертана ясна предизборна или следизборна коалиционна стратегия на базата на идеи, платформи, цели. Забелязва се липсата на жизненоважни проблеми и значими теми, предложени от БСП за обсъждане в обществото. В самата БСП затихналите противоборства между отделни тенденции, лобита и личности отново набира сила. Това не е добре за партията.

- Според Сергей Станишев предстои може би най-трудният вот за парламент?

- Споделям мнението на Сергей Станишев. Първо, светът днес е изключително сложен, противоречив и на моменти непредсказуем. Второ, все още не е завършил сбърканият, тежък, продължителен преход, който обезвери и отчая големи групи от населението. В редица области промяната просто не се състоя и големите надежди бяха сринати. Липсва яснота за бъдещето на икономиката и оптимизъм за реализацията на значителни социални групи. Има остър дефицит от автентични политически субекти и професионалисти. Рязко се увеличава недоверието в политиците. Все по-остро се усеща нуждата от промяна на избирателната система с намаляване на пропорционалния и увеличаване на мажоритарния елемент. Трето, обществото настоява за прозрачност при финансиране на партиите, в това число в предизборните кампании.

- Дали БСП е готова да управлява? Отърси ли се партията от синдрома "Виденов"?

- Синдромите в политическия ни живот не са един или два. Ключов проблем е внушаваната в определен период теза, че БСП е уморена от властта, трябва да си почива в опозиция, да се променя и чак тогава отново да поиска да управлява. Това бе доста вредно за БСП, а още по-страшно за държавата и обществото. Даде се възможност на некадърни и реваншистки настроени управници да унищожават сериозни професионално доказани кадри, да съсипват България, да прогонят задълго от страната млади и талантливи специалисти. Важно е БСП да осъзнае, че щом избирателите й гласуват доверие да управлява, тя трябва да бъде лоялна към техния вот, да изпълни обещанията си и да не абдикира, когато се сблъска с трудности. Готовността на БСП да управлява се определя и от нейния отговор на още един ключов въпрос - дали е способна да осъществи широка, национално отговорна коалиция с реални и значими политически субекти.

- Кои са тези реални субекти?

- Нормално е БСП да се обърне към партиите от левия спектър. Но това не е достатъчно. Необходими са обединените усилия и на партиите от центъра, независимо в какви коалиции участват сега, и на други политически субекти и структури на гражданското общество. Освен левите партии, възможни бъдещи партньори са ДПС, а защо не и НДСВ. Но аз не деля представителите на тези две формации на "добри" и "лоши", както се опитват да правят някои от ръководството на БСП. Не може соцлидерите да се занимават с поредното генно инженерство, да се месят грубо в работите на други партии и субективно да персонифицират своя избор за сътрудничество. С партиите се преговаря и партнира принципно, равнопоставено, търси се общност на идеи и интереси, правят се разумни компромиси.

- Дали твърдият електорат на БСП ще открие общи ценности между бившия цар и бившите комунисти?

- Да, стига да му се даде възможност. Не е толкова важно да се търси поредната разделителна линия в обществото на основата "бивш-настоящ". По-съществено е изработването на нови значими идеи и реализацията на практически действия от партии, граждански структури и личности, които да дадат на България по-добри перспективи. Приоритет е съставянето не само на обща или сходна предизборна платформа, но и реалистична изпълнима обединена управленска програма. Ако това се окаже невъзможно, при условие, че БСП е спечелила абсолютно мнозинство, то тя е в правото си да състави сама правителство. Но смятам, че това не е полезено за България. Затова БСП трябва да търси сътрудничество с извънпарламентарни структури, с изявени експерти и авторитетни личности. Вариантите не са малко.

- Как си представяте бъдещото правителство? Коя ще е фигурата, която трябва да го ръководи?

- Богатият европейски и световен опит, правилата на демокрацията и логиката на конкретната политическа практика сочат универсална формула - премиер излъчва партията с най-голямо парламентарно присъствие, а останалите партии участват по споразумение в правителството.

- Ако БСП управлява, какво най-вече не бива да повтаря от Виденовото управление?

- Да не се плаши от властта. Да предложи реалистична и прагматична управленска програма. Да се доверява повече на по-широки обществени кръгове, да дебатира с тях проблемите и да търси подкрепата им дори за непопулярните мерки. Да не се поддава на политическо и икономическо рекетьорство вътре и извън БСП. Да включи на различни равнища на управлението не главно партийни функционери, а доказани професионалисти и авторитети, в това число кадри, които са позабравени.

- Тоест да се обърне към обидените и напусналите?

- Не става дума за обидени или напуснали партията, а за кадърни хора, които са забравени, загърбени, които имат достойнство и не се натрапват, но техният опит и знания се пропиляват. Става въпрос за хора, които не са пряко свързани с БСП, но симпатизират на лявата идея.

- Вие от обидените кадри ли сте?

- Не съм и не мога да бъда обидена на цялата БСП. Съзнавам, че различните лидери имат различни симпатии. Но едва ли това е най-верният критерий за оценка. Съжалявам, че все още твърде голямо значение има субективният фактор при подбора на кадрите. Непростимо е да не се използват специалисти, в които и БСП, и държавата са инвестирали много. Смятам, че аз съм една от тях. Чувствам се длъжница, че не давам онова, на което съм способна.

- Защо не използвахте уменията си, когато бяхте част от елита на БСП?

- Дори повече, отколкото бе нужно, но...Всъщност аз съм обидена повече на себе си, защото бях прекалено лоялна и възпитана, дисциплинирана и толерантна. Трябваше по-високо да издигам глас, за да бъда чута, и да се противопоставям по-остро на недомислиците и грешките в БСП, които добре виждах и съзнавах.

- А дали БСП е осъзнала допуснатите грешки?

- Не само трябва да ги е оценила, осъзнала, но задължително да не ги повтаря. Само така може да разчита на успех в управлението. Притеснения от властта вероятно има, но страх не бива да се допуска. Това е моето разочарование от младия лидер Виденов, който нямаше от какво да се плаши, но и той не успя да преодолее страха.
36
2460
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
03 Декември 2004 21:25
От цялото славаизлияние, ако го стиснеш малко ще излезе само бистра водица, но най важното не е чак толкоз обидена и ако и "гласуват доверие" тя пак ще вика "ура" без да се противи дори и да бъркат. Ето от такива дялани камъни, които ги има във всяка партия най ме е страх, да не им дадат хляба и ножа. Аман ни е работата.
03 Декември 2004 21:32
Твърдият червен електорат и да не е разбрал коалицията между социалистите и НДСВ...СИВИТЕ КАРДИНАЛИ ЗНАЯТ че е по добре е да си на власт, и то в коалиция, щото хем ще узаптяваш "независимите" прокурори, хем ще хвърляш вината за гафовете ... по коалиционния партньор

03 Декември 2004 22:10
Преди години...
Пак не съм готов.....
В края на учебната година. В класната стая. Учителката ми вика така:
-Пиши:
‘Пионерски поръчения за лятната ваканция:’
Да се качвам на тавана без да паля ламбата и без да ме е страх от тъмното.
Да събера 200 кила кестени, да предам на Вторични 120кг старо желязо (може и ръждиво), да събера 800 кила много стари вестници, да не давам на големите да ми ядат от сандвича и да ма бият (ако ме бият да не ривъ), да съ науча да карам съмолет...
-Ама- викам аз- моля другарке, та тва са се работи, дето ги немога.
- Ти пиши, пиши, па кои ще ти проверява после, ами!- ми отвърна тя, а аз продължих да записвам…
03 Декември 2004 23:10
Сега се занимава с кожен бизнес. Има павилион на базара в Дупница.

Червените пак ли се готвят да смъкват по сто кожи от гърба на народа ?!
А павилионо й с бронирани стъкла ли е, щото ка бега от Парламенто през 97-ма - тия на спасителните автобуси не устояха на камъньете, пардон - на любовта, с която въодушевенио от изпълнението й на "Къде си вярна, ти, любов народна?!" електорат я засипа...
Трябваше по-високо да издигам глас, за да бъда чута...

/Тя и тогава не ставаше за гледане, ама сега ако пак я чуят кви ги плещ!.../
...
С кожен бизнес у Станкето... - Абе, ако й не беше кожено палтето /и чантето/тогава пред НС-то...
... Инак интервюто е НАХОДКА! Congrats!
03 Декември 2004 23:16
Даа не само че не е полезно БСП да управлява но и както видяхме вече е доста ВРЕДНО.
04 Декември 2004 00:43
Интервю с на Вера Маринова брат му
04 Декември 2004 02:30
(anacephal), че то брат-и прилича на Травестит бря!?
04 Декември 2004 02:45
<<След като напусна активната политика, тя замина извън София - в родното си село Ресилово, Дупнишко. До миналата година правеше телевизия в Сапарева баня. Сега се занимава с кожен бизнес. Има павилион на базара в Дупница.>>

Има дупка в биографията - там, след родното село. Чичо Клар Маринов мина под крилото на Иво Карамански. Беше му личен PR и седеше по цял ден в офиса "си" на ул. Будапеща, докато Кръстника пиеше уиски и си правеше оперативки с мутрите. Църнио Кингсли пазеше отвън.
04 Декември 2004 04:37
БКП (БСП) трябваше да бъде забранена със закон и дори да не помирисва избори, та камо ли власт. Обаче тези червените бабета са кат хлебарки или въшки. Ти се пазиш то те налита....Како, тоя твоя бизнес с кожите кожодерство ли му викате по вашенско - дупнишко. Съдираме кожи всякакви а......
04 Декември 2004 09:34
Що не се върне при Уляна? Като гледам, само тя липсва.
04 Декември 2004 10:10
Преценката е много точна и конкретна.
04 Декември 2004 10:17
Дали си пие кафето със Сашка Васева?
04 Декември 2004 12:51
Боужееееееее,
ама тия от БСП наистина са си повярвали, че ще управляват...
Сами или с други, все тая...Видяхме ги колко струват...(
Няма оправия тая България и това си е...
04 Декември 2004 13:02
Palada,
Ami glasuvame za carq i Balgariq se opravq
04 Декември 2004 13:16
Много въшко, много гниди, много отровни инсекти са излезли на повърхността под интервюто през ноща.
Преди 89 се наблягаше предимно на борбата за премахване от съзнанието ни остатъците от капитализма.
Сега се дава старт, на грабежи, убийства, палежи и подскачания, премахване от съзнанието ни комунистическото.
А тук в Форума Сега отровните инсекти и тлъсти въшки продължават да хапят и тровят.
Сполайте.

04 Декември 2004 13:17
Вярно е, Кларче, ако БСП управлява сама ще видим ЕС през "крив макарон"... Просто, оставена сама, на БСП пак ще и поникнат нокти, гребенести плочки на гъба и разни други неща и пак ще си стане динозавър...
04 Декември 2004 16:56
Г-жо Маринова,
Благодарение на обичното Ви синеоко синче, още ми дължите пари. Имам един въпрос към Вас.
Как виждате ролята на провалили се родители в политическият живот на една страна?
предварително благодаря за отговора, или ... гневната забележка разбира се.
04 Декември 2004 17:37
Абе ужас! Не вижда ли тоз прост народ, че като дойдат червените ще национализират жените и ще ги направят общи (партийните членове ще са с предимство!). Ще експроприират експроприаторите и ще започнат да рисуват капиталистите с фракове и цилиндри. Ще забранят НАТО и ЕС едновременно и ще пратят Надето, Костов и Софиянски в Белене да стрят атомни бомби. Максим ще бъде обявен за червен поп а Симеон - за червен цар.
04 Декември 2004 17:40
Забравих: септември ще бъде обявен за май.
04 Декември 2004 17:43
попе...
много са ти остарели похwатите за политическа иронизираща пропаганда.
Тънкия комунистически псевдохумор не върви вече. Днес народа или слуша чалга или такива като теб са му пределно ясни.
Zu spä t!
04 Декември 2004 18:06
Ники, какъвто антикомунизма - такъв и коментара. Мухлясъл антикомунист зациклил още по средата на миналия век не отбира от друго.
Иначе - просто ми писна разни тъпанари постоянно да подменят интересните проблеми във форума със своите мухлясали представи и безсмислени дърдорения. Мястото на такива троглобити отдавна е в музея до статуите от комунизма. Така, че Никинце не ми се прави на обиден интелигент.
04 Декември 2004 18:17
Спомням си едно хумористично предаване на БНР, в което рецитираха стихче, посветено на Клара. Явно имаше реакция, защото никога вече не го чух:

Тук-таме може да съм плоска,
но питат ли ме как е женски род от "бос",
отговарям: "Бозка!"
04 Декември 2004 18:17
попе...
no comment!
04 Декември 2004 18:48
Клара Цедкин и други червени бабеткин, баронеткин или на АБПФК наследкин... на гъза да си седкин, че ... тоя пък ще има окончателно изметкин и изхвърлеткин на бунищеткин на истореткин!!!...
04 Декември 2004 18:50
Николайчо,
ника ми е popokatepetel II и никак не се свежда до това "попе".
Това no comment означава, че немаш мнение, че не желаеш да коментираш неудобна тема или кво? Все пак свучи по-модерно - като изказване на важна личност на briefing.
04 Декември 2004 19:20
Газетата пак е изманипулирала заглавието...

Защо сте добавили последната дума?


Редактирано от - Bira на 04/12/2004 г/ 19:23:20

05 Декември 2004 08:09
Bira,

Лафът ти е удачен, но истината е друга - който и да спечели, все едни и същи мафиоти ще ни управляват.
05 Декември 2004 11:43
Другарката Клара не беше ли приятелка на покойния Иво Карамански? Само питам...
05 Декември 2004 12:34
Не само че не е полезно, дори е противопоказно да управлява БСП-то.За годините на своето управление трябва да се издаде учебник по политология-"Как Не Трябва да се управлява една Държава".

05 Декември 2004 16:39
хехехехехе попо...
Ника ти ми звучи като на някой Ацтекски император, а как аз ще ти го съкращавам си е моя работа, след като ти и ти тендираш да ме наричаш Никенце и Николайчо, нещо, което и на леля си съм забранил вече. Та толкова по въпроса за никовете и никитата.
Сега за мухълта, антикомунизма и прочие анахронизми. Другарката Клара Маринова би трябвало да няма очи да се покаже най-малкото пред мен. И може да попита синчето си защо. Да го попита на колко души още дължи пари и защо, та да не я излагам пред лицето на целокупният български народ!!! Зададох й все пак един въпрос, на който не че очаквам отговор, но той показва мнението ми към бивши комунистически активисти, които колкото и да ми говориш за мухъл, не можеш да обришеш от слузта на лицемерието им. Четейки твоят псевдохумор ми се стори, че и ти принадлежиш към тази група хора, без да твърдя тук, че си е-олицетворение на въпросната госпожа.
А дали твърденията ми са зациклили в средата на миналият век, не знам, тогава май дори майка ми още не е била родена, а и независимо от хронологията на събитята и точната им давност, определено мнението ми е мое собствено изградено на базата на моите лични наблюдения и съждения. Опасявам се, нямам за причина да те извиня за игнорантността ти.
05 Декември 2004 18:28
Скаличански, не си прав, да знаеш. Галеното на Попокатепетел е ПОПО, а не ПОП. Мисля, че става и ПОПЧО по български.
05 Декември 2004 18:45
Ботевист,

прав си, извинявам се за което на много уважаваната попо или попи или както там й харесва.
05 Декември 2004 18:51
Не дочетох интервюто... В комнтарите - скука. Освен да запеем :..." Къде си вярна ти любов народна "... (10.1.1997)
05 Декември 2004 19:20
Путин-КимИр-Шешел? Ама що Втори?

Скаличански пусни некой лев насам, кат си почнал да раздаваш...
05 Декември 2004 20:16
glasuvaite za bsp i pederasa stanishev , aide pak kato jan pres 96 , hak vi e tup bulgarski narod .
06 Декември 2004 08:56
Коя беше тая Клара Маринова и що на снимката е само Г-н Маринов .. може би?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД