:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 399,098,181
Активни 86
Страници 601
За един ден 1,302,066
Писмо от "Баучер" 23

Приказка за Арам

Кръстан, Тошо и аз харесвахме и Селинджър, и Сароян. Затова, докато превеждахме "Очите ми зелени, устата ми хубава", ние казвахме "устата ми арменска".

Онзи ден Би Би Си направи многонационално телевизионно прение. Дебат, както сега му казват. За да участваш в TV прение, трябва да имаш арменска уста. Британката каза на французина, че ако една идея е американска, това не означава, че тя е непременно е лоша, а американецът се смя най-много.

Прението беше за турската кандидатура за ЕС, зад която САЩ застанаха преди европейците. Стана дума и за това дали, освен отстъпки за Кипър и напредък по човешките права, от Турция ще поискат да признае арменския геноцид.

Тогава си спомних колко студено беше в хубавата стара къща, когато Ереван беше без осветление и отопление и колко топло ме посрещаха арменците и как ми казваха - "сближава ни това, че и вие, и ние сме патили от турците", и аз търсех дипломатичен отговор и не го намирах. Уредничката на хубавата студена къща-музей на Арам Хачатурян беше с дебел шал и с ръкавици, които беше готова да свали, за да ми посвири, освен ако не искам аз да посвиря на пианото, пред което е седял композиторът. Неговият "Танц със саби" повтаря един и същи мотив, като "Болеро" на Морис Равел, но Хачатурян (1903-1978) е след Равел, който бил сигурен, че неговото "Болеро" е шедьовър, но не бил сигурен дали е музика.

Равел не бил сигурен докъде може да се стигне с повторението на една музикална фраза, преди тя да ти втръсне. Милият! Да знаеше сега какво е, нямаше да говори за втръсване, но Равел (1857-1937) бил съвременик на американеца Джон Филип Суза (1854-1932), който казвал, че не можеш да започнеш и свършиш с лайтмотив, както не можеш да започнеш и свършиш с десерта.

И вие, и аз сме слушали и Хачатурян, и Суза, който написал американския марш "Звезди и ивици завинаги" (Stars and Stripes Forever). Суза се силел да е като Офенбах, но петнайсетте му оперети са забравени, а Stars and Stripes наистина е Forever.

А пък Арам Хачатурян си е Арам. Арамейците били от Юдея и Самария до Кавказ. Христос говорел на арамейски и арменците са християни от 301 година (ние българите - от 864). Сегашна Източна Турция е някогашна Западна Армения. Християнските заточеници били в Диарбакър (Бойчо Огнянов на дядо Вазов избягал от "Диарбекир"). Там заточените християни търсели утеха при арменския поп, но той бил безсилен да им помогне и оттогава ни е останала приказката "Върви да се оплачеш на арменския поп".

После никакви попове не останали в Анадола, когато османлиите (напътствани от немски офицери) започнали арменския геноцид, който, as time goes by, все повече заприличва на генерална репетиция за еврейския геноцид.

Арамейците (прадеди на асирийците), обитавали Сирия, Месопотамия, Палестина, Арабия. Иисус и учениците му си говорели на арамейски.

- Боже мой, Боже мой, защо ме изостави" - изпъшкал на арамейски прикованият Иисус, който, 33 години преди това, се родил във Витлеем. На арамейски Витлеем означава "Градът на хляба". Кръстан, Тошо и аз мечтаехме да преведем Библията така, че в нея да не пише "По-скоро камила ще мине през иглени уши", а: "По-скоро въже от камилска вълна ще вденеш в игла".

И сега можеш да чуеш арамейски. Например в Сирия. Вървиш, вървиш по пътя на кръстоносците - по дъното на пролома, който е тесен процеп; само няколко метра между двете скални стени. Но горе, където е обителта, монасите ти дават чашка вино и ти казват, че можеш да си купиш шише или дамаджана. Точно така казват, дамаджана - една "Дам Жан" ("Une dame Jeanne"), която е към четири литра и половина. Как да не си купиш една "дама Иванка", когато лозите си растат ей тъй - лазят по земята, досущ както лозята в Армения, но арменците ти обясняват, че при тях е така, понеже наесен ги зариват в пръстта заради зимните студове, а тук защо е така - Бог знае и агрономите. Ако направим карта къде как правят лозята, тя ще е като геополитическите карти на Бжежински. Ислямът устремно се вклинил в ареала от Витлеем до връх Арарат; дехристиянизацията започнала през VII век (Мохамед се родил в Мека през VI век) и продължава до ден днешен, когато не всички мохамедани са терористи, но всички терористи са мохамедани.

И от мен да го знаете: левантинското вино има тяло, но сладни, а арменското е тънко, с опушен вкус - като откопаят гърловината на голямата делва, заровена в лозето. Брендито на арменците също е хубаво, нищо че им забраниха да го наричат коняк. Само дето тостовете им са уморителни, ако нямаш арменска уста.

Да сме умни и добри на Бъдни вечер и след това!
254
1513
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
254
 Видими 
21 Декември 2004 20:56
Бавно, бавно, изплетено есe
21 Декември 2004 21:49
Smooth and rich!!!
21 Декември 2004 22:03
Сега сички терористи мюсюлмани ли са?
УРОК ТРИДЕСЕТ И ПЕТИ

Ти винаги си способен на невъзможното, на парадокса. Всичко е скрито от нас, защото ние сме свикнали на това, защото скрито е само това, което считаме за скрито. Неразбирането е въпрос на навик. Не бъди зависим от разбирането, то поражда само отношението към действието и отразява само твоето ниво. Правилността най-малко зависи от това. Действай на нивото на загубения смисъл. Решаването на проблемите не намалява тяхното количество, ти само променяш позицията си спрямо условията за проявление на нови. Не забравяй за неизказаното. Взимайки монета, ти винаги взимаш двете и страни. Разбирането е едната страна на монетата, затова ти нямаш монета. Разбирането е просто приятна илюзия. Щастието е състояние на съответствие. Доброто и злото са илюзии от ниско ниво. Изхождай от целостта. Нищото е елементарната частица на Битието. Не се отвличай със заетост. Даже прелитащата муха оказва влияние, явявайки се частица от твоята форма.

21 Декември 2004 22:09
21 Декември 2004 22:17
Като приемат Турция в ЕС , няма да има арменски и кюрдски проблеми, но ще има с два повече европейски проблема.
21 Декември 2004 22:41
Как добре е написано, с какво удоволствие се чете...
21 Декември 2004 22:46
В защита на композитора Хачатурян, ако 'Болеро' на Равел е по-дълго, поне десетина минути, самостоятелно произведение (в него Равел имитирал машинния ритъм на Прокофиев и повтаря основния арабски мотив по различен начин десетки пъти - като с това ни най-малко не отегчава), 'Танц със саби' е съвсем кратък номер от балета Гаяне, две-три минути, и всичко се повтаря само два пъти.
*
Конфузно е малко, дето Джимо явно мисли, че “арамейски”, на който език говорил Господ, има общо с “арменски”. Арамейски бил семитски език, сроден с иврит и арабски, а арменски – индоевропейски, сроден с фарси и др. ирански езици. Овсен това на арменски “арменски” е “хай”, Армения – “Хаястан”.
*
Като всяка Коледа от четири години, откак пиша с тоя ник, пожелавам на всички мир и благоволение през празничните дни до новата година, както се пее в черковния химн на всички християни,

Слава во вишних Богу, на земле мир, в человецех благоволение
Gloria in excelsis Deo et in terra pax hominibus bonae voluntatis
Glory to God in the highest, and peace on earth to men of good will

*
В Северна Америка по стар английски обичай пеенето (не само слушането на плочи или по радиото) на коледарски песни (Christmas carols) е голяма традиция, организират се навсякъде вечеринки по къщите, дето раздават листчета с текстовете и носят домашни сладки. Пеят и стари химни, понякога на латински, и светски детски песнички за Санта. Били сме няколко пъти на вечеринка у една приятелка учителка американка. Хората, които идват, са интелигентни, повечето не са набожни, има много атеисти и нехристияни. Дори на обявените за християнски събирания, като на нашите приятели от Christian Embassy, атмосферата е търсено “неденоминационна”, непритеснителна за невярващите. Младите също пеят carols, всяко училище има групи а капела, които се търсят много по това време.
*
Текстове на carols могат да се видят тук, тук и тук.


21 Декември 2004 22:54
Хубо си ги е наредил Джимо за арменското вино, ама и аз се изкефих таз есен кога светнах един турчин от Кайзери как да втаса ширата и вино да си прави. Гроздето им е много сладко и виното става есктра. Те сега още държавен монопол за тез работи имат ама кът се одвободят ще сложат сички в джоба.
И турци, и арменци, и грузинци са добре дошли в Европата. И русите и те, ама им требе некой Петър, не Путин.
21 Декември 2004 22:55
И на мен са ми свирили арменки...дори и с ръкавици.
А за това дали "БОЛЕРО" е музика, питаите AMERICAN BASTARD
21 Декември 2004 22:56
Djimo Djan
21 Декември 2004 23:05
Уwажаеми г-н Иwаноw!


Арменците наричат себе си "хаикх" и гоwорят индоирански език. Те не са семити и нямат абсолютно нищо общо с арамейците.
Репликата Wи по адрес на немските офицери е толкоwа глупаwа, че старанието Wи да се предстаwяте за анти-антисемит е меко казано комично, сqщо както са комични и напqните Wи да играете ролята на космополит.

Редактирано от - bot на 22/12/2004 г/ 03:34:28

21 Декември 2004 23:08
Е, чиче да ти е весела Коледата. Ний тука колим прасета. Кой където свари – по улице и мегдани, а в София малко по-накрая там долу до реката до Долни Богров. Тамо е избрано мястото щот бахура най-е хубав с вода от Искъро. Не е много европейско, ма да знайш идват и англичани и френци да снимат и бахур си купуват и кожа пърлена зимат, ама тая малко заскъпна да ти кажа.
Вие тамо славите Бога, а пък ние тука Рождество Христово. Има разлика, ама не знам дали си чел толкоз книги та да те светкам ква е разликата между Бога и Сина му.
Айде остани си със здраве, сладките и песньовките...
21 Декември 2004 23:29
Обичайният разцентрован и пълен с грешки като швейцарско сирене продукт от Джими. За първи път чувам, че моят любим между другото композитор Равел нарекъл "Болеро" шедьовър. Не е вярно. Той е смятал, че това е най-слабото му и най-прочуто произведение. Слушали ли сте гениалната му сюита "Дафнис и Хлоя"? А "Интродукцио ет рондо" за арфа и оркестър? Хачатурян също остави блестящи неща, например балета "Спартак".
22 Декември 2004 00:07
фък... с това левантинско направо ме впечатли... значи викаш има и боди и е сладичко... интерестинг... дано да не е много трудно да се намери... инак фразата "има тяло, но сладни" напомня изявление на некое бг-расло пишман сомалие, дето мисли сладкото за мръсна дума... знайно е, че сладненето е търсено качество в много трапезни (не само сладки) вина, а в ниър ийста сортовете разправят силно напомняли каберне... а какво по-добро от една мъничка, тъничка, сладичка вазичка, в която да се топне каберненият букет...? кой знайно защо в милата татковина виното, ако не е като топла буца пръст с ухание на пърчовина и пиейч под 3, се смята за калпаво и от него боляла глава... боли от количество, не от качество (особено с 5 джибровици за разгрявка)... туй му е кусур на бг уайното по принцип - висока киселинност, а ниска захарност... високата киселинност (за да е здраво виното) иска и остатъчна захар - за баланс... като нема захар стипчиво-тръпчиво-горчивото боди утрепва букета, дори и да го е имало... както да е... отплеснах се... още завтра ше потърся левантинско при чък... айде дофък... и не се срамувайте да пийнете и некое сладичко винце по празниците... отпуска душата... и нема да ви земат за педераси... не бойте се... мери christmukah...!
________________________
chrismas+hanukkah за политкоректност...
22 Декември 2004 00:29
СИЛАТА НА НАРОДНИТЕ ПОГОВОРКИ Е В ТОВА, ЧЕ СИ ПРОТИВОРЕЧАТ! Винаги можеш да извадиш от кюпа точно тази, която ти трябва!
Силата на писанията тук -в "Сега"- на Димитри Иванов е в това, че всеки може да се /за/хване за някой СТЪРЧАЩ детайл и да изтърве обтекаемата основна МИСЪЛ !!!
Пък и Коледа ИДЕ, де!!!


22 Декември 2004 02:24
Г-н Д.Иванов аз имам 2 ? към Вас:На какъв език е писана Библията в оригинал? и Кой е бил езика на който е говорило 4ове4еството преди Бог да разбърка езиците?Ина4е статията отново е добра и има какво да нау4им от нея.Благодаря.А на вси4ки фоумци-Весела Коледа и Щастлива Нова Година.Пожелавам на вси4ки спорна и успешна във всяко едно отношение 2005 г.
22 Декември 2004 04:24
"Афрозодияк" да не иде от "зоопарк"?
22 Декември 2004 04:39
Благодаря на Димитри Иванов за приказките и пожеланията.
Желая му здраве, останалото сами ще си го направим.
22 Декември 2004 04:42
Captain Buddy,

На какво викаш 'афрозодияк'? На африкански зодиак? Или на афродизиак?
22 Декември 2004 05:06
Ами сега, дай да не пресоляваме - все пак се е научил да употребява чуждицата "фрустриран"
22 Декември 2004 07:30
мда... принципно локумите на г-н иванов леко ми досаждат, но този път има и нещо интересно:

дали е "камила през иглени уши" или "въже от камилска вълна" ми е все едно, но:

? - защо царот се реди пръви на всяка литургия - с неговите 170 милиона веч рай няма...
? - защо всички пишман политици-лицемери му подражават. та те не вярват в нищо друго освен в златнио телец. с рога.
? - спомняте ли си двамата наши шофьори в ирак? кой пропусна да си спаси душата, оправдавайки се с държавни интереси, а
22 Декември 2004 09:22
Абе някак безотговорно ми се струва изказването, че всички терористи са мохамедани.
22 Декември 2004 09:45
Поздравления за автора
Отново сериозен пример за просветена журналистика. С едно уточнение - арамейският НЕ Е сроден на арменския.
Иначе българският превод на Библията е пълен с неточности от началото до края - да беше само камилското въже, здраве му кажи...

Редактирано от - патриарх Никифор на 22/12/2004 г/ 09:47:13

22 Декември 2004 09:53
Спомням си финала на "Пикник на обочине" (или е от "Сталкер", но дори да съм го забравил, мисля, че завършваше така (или ми се иска да е така): "...и щастие на всеки..." - и не само през 2005 г.
22 Декември 2004 09:57
то за терористите мисълта не е на Джимо:
речь идет о материале Абдель Рахмана аль-Рашеда, директора телеканала новостей "Аль-Арабия", опубликованном во влиятельной газете "Аль-Шарк Аль-Авсат", распространяющейся во всех арабских странах.
"Очевидным фактом является то, что не все мусульмане являются террористами", - начинает свою статью автор, - "но также не вызывает сомнения и то, - что особенно горько осознавать, - что практически все террористы являются мусульманами".
а иначе пише увлекателно, но някакси самохвалствено и наставнически, което е в разрез с многобройните грешки и заемки
весели празници на всички!
22 Декември 2004 10:21
Драги Грациан, на нас не ни остава нищо друго освен да си мълчим – при толкова много музикални специалисти...
22 Декември 2004 10:26
Май ще трябва да се съглася с Фичо, че арамейския и арменския нямат нищо общо. Въпреки, че накрая Фичо пак се е увлякал с любимите си американски порядки.
"Танц със саби" е най-любимата пиеса от Хачатурян на Запад. Тя е от балета "Гаяне". Но самият балет никога няма да бъде поставен на Запад, понеже се говори за работата в колхозите и за борбата срещу империалистическите бандити. Гледал съм го веднъж преди 1000 години в Софийската опера и само това си спомням смътно. Инак музикално балетът е чудесен.
Иначе хачатурян заедно с Стравински, Прокофиев, Шостакович бяха едни от най-великите композитори на 20-ти век.
22 Декември 2004 10:29
Има също и Ирландски терористи, и македонски терористи (ВМРО), които не са мюсулмани. Ако към терористите причислим и държавния тероризъм тогава немюсолманите терористи, ще станат твърде много.
22 Декември 2004 10:31
Статията е пълна с глупости и е абсолютен образец на невежество. Христос е говорел на арменски. Я иди се гръмни!
22 Декември 2004 10:39
barabi
С риск да сбъркам мисля, че Библията е написана на еврит.
Разбъркване на езиците от Бога не е имало поради най-малко 2 причини:
1. Не е сигурно въобще дали има Бог.
2. Науката е установила, че далече преди строежа на Вавилонската кула е имало доста езици и цивилизации-шумерската, акадската и т.н.
22 Декември 2004 10:54
Понеже Му симпатизирам, ме подразни грешката допусната относно арамейците и арменците. Но все пак и двата народа имат собствени езици, не може да сбъркаш например арамейски с американски
Иначе предполагах че ще напише нещичко относно евентуалното присъединяване на Турция към ЕС...Слабичко обаче, неглиже....а темата е сериозна !
Христос Акбар!, Натиснете тук
на мен не ми звучи добре, а на Вас ?
Джимо, прочети написаното от колегата ти Новопрудский ! Става... и без упоменаването на Селинджър и Сароян

Редактирано от - КИР СПИТАМА на 22/12/2004 г/ 11:06:50

22 Декември 2004 11:00
Понеже Му симпатизирам, ме подразни грешката допусната относно арамейците и арменците. Но все пак и двата народа имат собствени езици, не може да сбъркаш например арамейски с американски
Иначе предполагах че ще напише нещичко относно евентуалното присъединяване на Турция към ЕС...Слабичко обаче, неглиже....а темата е сериозна !
Христос Акбар!, Натиснете тук
на мен не ми звучи добре, а на Вас ?
Джимо, прочети написаното от колегата ти Новопрудский ! Става... и без упоменаването на Селинджър и Сароян
Бот, изтрий едното мнение. Грешка, съжалявам

Редактирано от - КИР СПИТАМА на 22/12/2004 г/ 11:09:38

22 Декември 2004 11:09
Много добра работа, направо виртуозна.
Колцина обаче разбраха основната идея и схема по която е написано есето?
Аре да видим кой кво разбра? Аз например, разбрах това
Арменците и аремейците са основни християнски цивизации, едната е напълно изчезнала и от нея днес са останали само следи, а другата върви по нейния път. Причината е в дехристиянизацията и нашествието на исляма. Повтарящия се мотив е тероризмът, чрез който сега той , ислямът, си служи . Равел е самоедна метафора-кво се косите толкоз за нея
.. Борбата между цивилизациите не е от вчера , но ислямизмът, за съжаление, побеждава.
САЩ прави голяма грешка с Турция, пренебрегвайки уроците от миналото.
Картата на Бжежински просто повтаря исторически обусловени дадености.
И сега малко за познавачите и разбирачите.
Христос е говорил на арамейски, както Джимо твърди. Много от нещата, посветени на арамейския и нещата около семитските езици са разисквани туки се повтарят, тези спорове сме ги водили отдавна.
За тези, които се интересуват на стр 4 от досието ми има подробни данни, когато разглеждахме темата "Що е антисемитизъм и има ли почва той у нас”
"Арамейският еик е езика на преселниците, докарани от асирийците(за които бил втори официален език) през 6 и 7 век, завладели еврейските кралства. По време на персийската инвазия, арамейският става официален в Персия. Когато евреите попадат във вавилонски плен, след тяхното завръщане арамейският език бил вече станал доминантен в Юдея. Староеврейският останал втори език или училищен, книжовен език. Много от книгите на Стария завет били на арамейски. Всред евреите арамейският бил употребяван от обикновените хора, докато иврита се използвал от висшите класи, властта и духовенството."
Затова и словата Божии са били на този език. " Страстите Христови"-също.
22 Декември 2004 11:18
Зе Мария,

Твоето име звучи като "зела, дала Мария". Какви глупости пишеш: "Арменците и аремейците са основни християнски цивизации, едната е напълно изчезнала". Кога и къде е имало арамейска цивилизация, която при това е била християнска?! Сигурно ще ми отговориш - в писанията на окултисти като Елена Блаватска и Петър Добрев. Но какви авторитети може да бъдат двама доказано луди?
22 Декември 2004 11:23
Mrx++,

И ти робуваш на ограничеността си. Нямало Бог? Самият факт, че имаме идея или представа за Него, означава, че Той съществува. Езиците били разделени преди Вавилонската кула? Тя е метафора, ако щеш - митологема. Не е необходимо да е конкретен исторически факт, за да е вярна.
22 Декември 2004 11:28
Не занимавайте Джимо с неща, които знае всеки ученик.
Стария завет е писан 1100 години-първите книги са били написани през XV-XIV в.пр.Хр., а последната - I в.сл.Хр
Общо времето за написване на Свещеното Писание е около 1600 години

Старият Завет е написан на еврейски език. Изключения правят местата: Ездра 4:8 до 6:18; 7:12, 26; Еремия 10:11 и Данаил 2:4 до 7:28.където е употребено халдейско наречие. Това се обяснява с факта, че Данаил и Ездра са живеели във Вавилон и са били свързани с културата на тази земя.
Новият Завет е написан на гръцки език, но това не е древнокласическият гръцки, а един особен вид, произхождащ от древното или така наречено "юдейско-гръцко" наречие. На този език е написана и Септуагинтата - първият превод на Библията на гръцки. Този език е бил разпространен не само в Египет и Мала Азия, но така също и в Палестина, Азия, Африка.
Архиман,
Ако четеше, преди да пишеш, нямаше да пишеш глупости.
Арамейският език е официален език в Персия-виж по-горния ми постинг. После става езика на Юдея Палестина.


Редактирано от - Зе Мария на 22/12/2004 г/ 11:39:23

22 Декември 2004 11:32
E, днешната плетка на ДИ определено не е връх, но пък е добър повод да си пожелаем "Честита Коледа и успешна Нова година"!
22 Декември 2004 11:42
Прочетете внимателно Зе Мария. Както се четат записки за изпит.
А след това се върнете и прочетете отново Джимо.

Нещо твърде първосигнални станахте...
22 Декември 2004 11:44
...арменците са християни от 301 година (ние българите - от 864).

Ако сме станали християни чак през 864г., както лъжат българските учебници по история, то защо първият български светец Дазий Доростолски е загинал в защита на Православието през 303г. в Силистра?[/blue][/size=2]
Нали затова папата ни върна мощите на св.Дазий Доростолски по молба на Доростоло-Червенската епархия и сега са изложени там на поклонение.
Върна ни ги, за да ни отвори очите, но ние упорито не щем да си ги отворим и продължаваме да говорим глупости.


Редактирано от - bot на 22/12/2004 г/ 13:29:29

22 Декември 2004 11:57
Абе как може да се връзвате толкоз лесно. Ем сте възрастни граждани. Господинът се закачка с нази, но едва ли и той е подозирал кви шарани плуват в тоя форум...
22 Декември 2004 11:59
Арменците са наши хора още от преди 2000 години. В книгата "Българи и арменци заедно през вековете" арменците черно на бяло пишат, че още през 301г. българи и арменци заедно са се били в защита на християнството.
Тия неща трябва да се вкарат вече в безплатните учебници на децата, дето Царя ще им ги раздава, а за дъртофелниците като Димитрий не се притеснявайте. Тяхната песен е изпята.
22 Декември 2004 12:05
Г-н Иванов непрекъснато вплита еврейската нишка. Според мен, арменците трябва да са най-засегнати, задето ги набеди за семити! А и откога семитите за християни?! Може би веднага, след като са разпънали Христос?!
И с какво основание делите света на християнски и мюсюлмански?! Или подготвяте публиката за водената от Америка война на религиите?! Впрочем, кой дава право на Америка да узурпира християнската вяра, след като това е държавата с най-много секти и псевдохристиянски църкви?!
22 Декември 2004 12:07
Ето част от спора, който водихме в темата за антисемитизма-тя е 70 и кусур страници и не мога да ви пратя точен линк, атова се налага да пействам.
Пак повтарям-това е част от спора, воден ТОГАВА.

Непременно трябва да си припомним ДИ и неговото
Писатели, паписти, терористи. II част. 20.05.2002 Натиснете тук
Чиста история, фактите са от ЕБ
Ханаанците и филистимяните, живели по тези земи, са образували преди юдейският плен отделна нация, от която после са се отделили филистимяните
Израелците окупират Ханаан през 2рото хилядолетие пр.н.е и по-рано-това е обещаната им от Бог Обетована земя.
Много учени смятат, че нашественическия елемент е само част от еврейското заселване в Ханаан-там е имало евреи от патриархални времена, с които после нашествениците сключили съюзи. Индивидуалните еврейски родове повече или по-малко помогнали за сломяването на ханаанската съпротива. Ханаанците-местните жители на тези земи, са били претопени от евреите напълно по време на края на Соломоновото царуване.

Филистимяните в Ханаан са претопени около 1000 г. преди Хр...В крайна сметка евреите са асимилирали напълно цялото местно население.
Евреите в покорена Юдея, отишли в персийски плен, запазили напълно идентичността си. Много от книгите на Стария завет са написани тогава.
Те са се върнали почти изцяло в Юдея. Два пъти се сменя персийският протекторат, но се запазва автономията и евреите се увеличават, докато въстават през 141 пр.н.е и стават независими.

По време на първото голямо изселване(втората вълна на диаспората) през 70та от н.е, 5 -те милиона изгнаници са били повече от останалите. Но колко са останали, след като са избити към един милион през Второто, след 60 години?

По нататък, през 313 година римският император Константин Велики дава специален статут на Палестина. Наричат я Свещена земя и става център за поклонение. Настъпва златна ера.
Антична Палестина се е състояла от три провинции. Юдея, Галилея и Самария и всяка от тях има различна история. Римляните са сломили еврейската съпротива в по голяма част от тях, но Помпей не завладява изцяло региона-останали са крайбрежни еврейски градове и малки региони в Галилея и Самария, изцяло под еврейска власт.
В римските анали няма палестински народ, защото тогава и трите провинции са били населявани предимно от юдеи. Евреите са били основната народност, местното население отдавна е асимилирано, но е възможно да е имало останали някакви малцинства. Да наречеш обаче някой галилеец, е все едно да наречеш някой българин сега трак, славянин или прабългарин. Основната религия е била юдаизма, основният език-иврит и арамейски. Няма как да се говори за друг народ, освен за юдеите по това време, защото то е все едно днес, например, в българската литературата и история да се говори за цигански, турски и арменски народ в България. Всички, освен юдеите, тогава са били малцинства, ако изобщо ги е имало.. Няма галилейци-провинцията (HA-GALIL-евр.) е била населена преди еврейската инвазия с ханаанци. Отначало е попаднала в кралство Израел927 пр.н.е. В Книга на евреите 1:30-33 се говори, че евреите и ханаанците са съжителствали в Галилея мирно. Докато постепенно били асимилирани.
Но в римската литература от това време се говори за евреи, като основно населението на Юдея, Галилея и Самария.
За езика
За да бъдат народ, следва да имат език.
Ханаанците
са имали език и писмо-те са първите, имали азбука с букви.
Ханаанците са дали началото на Иврита-той има ханаански корени, финикийският език е ранна форма на Иврит. Тоест, ивритът е произлязъл от финикийски и ханаански.
Финикийците
Ивритът възниква като западен диалект на арамейския около 3 век преди Хр. Дълго време обаче през този период е бил литургиен и литературен език.

Преминава четири периода:

-Библейски, или класически-езика на Стария Завет- до 3 век пр.Хр

- Мишна-до 2век сл. ХР-на него не се е говорило.

-Средновековен-с много чужди думи-исп., арабски, гръцки идр.

-Модерен-езикът, за който говори ДИ

Защо през библейско време Исус не е проповядвал на староеврейски, защо е ползвал арамейски език?
Това е едно от доказателствата, че е бил галилеец.
Арамейски е езика на преселниците, докарани от асирийците(за които бил втори официален език) през 6 и 7 век, завладели еврейските кралства. По време на персийската инвазия, арамейският става официален в Персия. Когато евреите попадат във вавилонски плен, след тяхното завръщане арамейският език бил вече станал доминантен в Юдея. Староеврейският останал втори език или училищен, книжовен език. Много от книгите на Стария завет били на арамейски. Всред евреите арамейският бил употребяван от обикновените хора, докато иврита се използвал от висшите класи, властта и духовенството.
Извинявайте за дължината
[/b]
22 Декември 2004 12:09
...и още един детайл от текста - Равел е Морис, нали така? Семит, по някаква случайност.
22 Декември 2004 12:15
Значи филистимяните са били асимилирани в края на соломоновото царуване. Демек не те, а евреите са "измислили" парите и не те , а евреите са изградили Картаген. Много ми аресва некой да преписва първото нещо намерено с тръсачка...
22 Декември 2004 12:17
Предварително се извинявам, че постингът не е по темата.
Нямах намерение да пиша по статията, но понеже отново съм изправена пред нахалството на т.нар. бастард, капитан бъди или още как там се нарича, това ме провокира най-после да поискам съдействие от Системния Администратор. Преди премахването на анонимните същият пишеше гадостите си като анонимен. Смятам, че е време да се сложи край на такова нагло и арогантно поведение в разрез със правилата на Форума.
Не желая по-никакъв начин някакъв си, който се изживява като последна инстанция по всички въпроси, да ми приписва собствените си незадоволени сексуални фантазии. Търпях го достатъчно време, но всяко търпение си има граници. И всичко това без изобщо по някакъв начин персонално да съм засегнала, провокирала или обидила въпросния индивид.
След като може отново да бълва гадостите си и то точно преди Бъдни Вечер и Коледа с единствената цел да развали празничното настроение на нарочените от него за врагове, не виждам защо аз трябва да проявявам безгранично търпение и толерантност към подобни прояви.


Препоръчвам подобни оплаквания да ги поствате в новооткрития раздел " Помощ" към форума на вестник "Сега"
пп. иначе сте права, не бях прочел внимателно целия постинг на участника, за което ви се извинявам.

С уважение: botРедактирано от - bot на 22/12/2004 г/ 13:34:30

22 Декември 2004 12:20
Смейте се вие, самовлюбени и горди книжници...
Всички знаят, че и арменци и арамейци са имена, произлезли от АРМ, Армия на Република Македония. Те са наследници на републикански настроените войници на бай Сандо Големиот, нещо като няколко Радомирски републики са направили, щото им писнало да воюват за монархо-империализма на Сандо. То оттам и Радомир иде – Рад о мир – работим за мира. Та изводът е един – и едните, и другите, вкл. Исус са македонци.
Хау.
На добрите - Весела Коледа! На лошите - Весела Драганова!
22 Декември 2004 12:22
Зе Мария, а аз разбрах като основна Джимова идея в настоящото иносказание следното - нищо не е такова, каквото изглежда при повърхностен поглед Нито арменския и арамейския са един и същ език, въпреки фонетичната близост на думите, българите не са по-малко християни от арменците, въпреки че по-късно го приемат за официална религия, "Болеро" на Равел и "Танц със саби" са велики произведия независимо от общоприетото мнение, че повторенията могат да допринасят единствено за скуката, не всички мюсюлмани са терористи, въпреки че заловените до един са такива, сблъсъкът на цивилизации не е сблъсък между религии, а сблъсък на амбиции за надмощие, не турците са вдъхновителите на арменския геноцид, а техните германски инструктури... Да не продължавам, че броеницата от съзнателно търсени несъответствия е дълга. Но нещо ме притеснява в Джимовото послание - пожеланието да сме умни и добри на Коледа, а и след това. На мен ми се иска да сме щастливи. А само ум и доброта не стигат. Но нали нищо не е такова, каквото изглежда... Бъдете щастливи!
22 Декември 2004 12:25
Forza:


пп - напълно подкрепям Круела!

Редактирано от - Black Swans на 22/12/2004 г/ 12:27:30

22 Декември 2004 12:28
Каруцарю, братчед, чети ве..
Говорим за Ханаан, за ТЕЗИ земи!
Нерде Ямбол, нерде Стамбул. Нерде Картаген, нерде Йерусалим..
И не е търсачка, а е ЕБ-цъкни на стр 4 в досието ми и ще видиш оригинала.
Социалдемократ.
Прав си- и това го има... Ама Джимо за това е толкова добър, щото е многопластов.

Редактирано от - Зе Мария на 22/12/2004 г/ 12:31:39

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД