:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 261
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
10 ноември 1989 г. и 9 септември 1944 г. са най-важните събития за българите

Петър Стоянов - личност на XX век

В класацията влизат и хора, починали през XIX в.
Президентът Петър Стоянов е най-популярната личност на XX век според 17.6% от българите. Това сочи представително проучване на Националният център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ).

Изследването на социологическия институт към парламента е направено през декември сред 1257 души от цялата страна. Всеки анкетиран е имал право да посочи три отговора.

53.4% от българите определят падането на комунизма като най-важно събитие за България през изминалото столетие. Идването на комунизма на 9 септември 1944 г. е класирано на второ място с 24.5%. Трето по важност събитие за XX век е изваждането на България от негативния визов списък.

15.4% са определили за личност на века Иван Вазов, а 14% - Тодор Живков. В призовата шестица влизат и цар Борис III (11.9 %), Христо Стоичков (11.5%), цар Симеон II (8.1%). Сред първите тридесет посочени имена са още Александър Стамболийски, Стефан Стамболов, Иван Костов, Надежда Михайлова, Желю Желев, Георги Аспарухов-Гунди, Джон Атанасов, Стефка Костадинова, Васил Левски, Христо Ботев, Николай Гяуров и Ванга. Трима от изброените - Левски, Ботев и Стамболов, не могат да минат за личности на 20-и век, защото са починали през 19-и.

Изследването на НЦИОМ показва, че най-често като личности на столетието са споменавани политици - 54 души. На 2-ро място по популярност са писателите - 39. Културтрегерите са 27, спортистите - 18, учените - 15, певците - 14, монарсите - 5.

Хората над 60 г. са класирали на първите места Иван Вазов, Тодор Живков, цар Борис III, Георги Димитров. Пенсионерите почти не се сещали за днешния ни президент.

Мнението на българите между 40 и 49 г. явно е натежало, защото точно те посочили на 1-во място Петър Стоянов, а след него Вазов, Живков, Христо Стоичков и цар Борис III. За анкетираните под 30 г. личността на века е Стоянов. Следват го Стоичков, Надежда Михайлова и Живков. Сред младежта малко популярни били Вазов и културните дейци.

Според друго проучване на НЦИОМ от декември, посветено на медиите, прогнозата за времето интересува българите повече от всичко друго в средствата за масово осведомяване. В него са анкетирани 1257 души. Според данните 87% се интересуват дали ще вали, 83% следят политическите новини от България, а 71% търсят здравните информации.

Международните новини привличат вниманието на 67% от анкетираните, а от социална тематика се интересуват 64%. Икономиката (с 64% фенове), спортът (с 58%) и културата (с 54%) заемат средните места в класацията. Най-нисък е интересът на аудиторията към рекламите, клюките и обявите - съответно 36.5%, 34% и 32%. Според социолозите от времето се интересуват 75% от младите и 92% от пенсионерите, а спортът вълнува 78% от мъжете и 39% от жените.
1
2242
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
24 Януари 2014 17:31
Петър Стоянов?Кой беше това?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД