:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 251
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

ПЕТЪР КУРУМБАШЕВ: "Политическият ни елит е затворен в собствен сос"

В България има две леви партии - БСП и СДС. "Гергьовден" е дясна партия - тя иска да даде път на хората, които могат да правят пари - за себе си и за другите
Снимка: Борислав Николов
Визитка:

Роден е през 1968 година. Завършил е през 1985 г Софийската математическа гимназия. През 1990 г - Техническия университет със специалност компютърен инженер. Един от създателите на предаването по БНТ "Ку-ку", на което е продуцент, редактор и репортер. 1995-6 година работи като гл. редактор на забавните предавания в Нова телевизия и отговаря за връзките с обществеността. През 1997 година се връща в БНТ като гл. редактор на забавните програми. След като напуска БНТ, става консултант на СМИ (Сентръл Юропиън Мидиа Ентърпрайсиз) до 2001 година. В Движение Гергьовден е секретар и пазител на финансите и печата.



- Г-н Курумбашев, сериозно ли смятате в Гергьовден, че можете да се явите сами на изборите? Много невероятно изглежда да влезете в парламента.

- Може отстрани погледнато да изглежда невероятно, но 90% от членовете на "Гергьовден" са на мнение, че можем да прескочим сами 4%-та бариера.

- Но това реалистично ли е?

- Ако отправите този въпрос към днешна дата, "Гергьовден" влиза в парламента. Но същият въпрос, отнесен след 4 месеца, няма същия смисъл. Тогава политическата конфигурация може да бъде съвсем различна.

- Ако царят оглави една нова коалиция, ще помете всички останали като вас.

- Ако царят оглави такава коалиция, тя наистина ще бъде много впечатляваща. По принцип ние се отнасяме с уважение към личността на царя. Очевидно е, че той се ползва с голямо морално доверие от страна на българския народ, но шансовете на "Гергьовден" според мен няма да намалеят.

- Царят ще събере тъкмо центристките гласове, към които и вие се стремите.

- В българската политика има достатъчно място за смислените идеи и предложения. И Петър Стоянов има своето място, и Симеон Втори има своето място, и Иван Костов, и Софиянски, и "Гергьовден" има своето място.

- Защо вие няма да се присъедините към коалицията на царя? Така ще ви бъде много по-лесно.

- "Гергьовден" има собствено лице и няма нужда да свети с чужда отразена светлина от други звезди. Ако в крайна сметка българският избирател реши да не разпознае нуждата от такъв политически субект като "Гергьовден", това е негово право.

- Но тогава всички ваши усилия ще са загубени. Не рискувате ли твърде много?

- Не мисля, че рискуваме твърде много. Освен това аз не бих искал да затварям всички врати отсега, защото наистина сме в една много динамична и интересна ситуация.

- Да разбирам ли, че сте твърдо против коалиция с царя?

- Поне засега е така.

- Като казвате "други звезди", може би слагате звездата на Любен Дилов-син редом до звездата на цар Симеон Втори?

- Далеч съм от сравненията. Всеки си свети със своята светлина.

---------------

Нашият политически елит живее затворен в един собствен сос, той си е самодостатъчен, говори си на един собствен език, с който се разбират само помежду си и по никакъв начин не го разбират обикновените хора. И влизането на нови имена с висок авторитет може само да се приветства. Ние не гледаме на Симеон Втори като на някакъв конкурент, който ще отнеме от еди кои си гласове. Колкото повече качествени хора влязат в политиката, толкова по-добре за всички. Колкото по-голяма конкуренция има "Гергьовден"...

---------------------



- Толкова по-зле за "Гергьовден"!

- Толкова по-добре за Гергьовден, защото това ще изисква по-високо ниво от нас.

- Много се говори, че сте свързани със СДС. Поради това, че вие лично сте свързан с Мишо Михайлов и с Иван Костов все още.

- Любен Дилов-син се вижда с Мишо Михайлов все още, те са добри приятели, имат добър контакт, ние също се познаваме с Мишо от дълго време...

- Координирате ли си действията?

- ...Но това е всичко. Оттам нататък абсолютно немислимо е да се смята "Гергьовден" за скрито оръжие на СДС. Едва ли бихме тръгнали да искаме оставката на правителството и тъкмо на Иван Костов, а не на Емануил Йорданов или на Теодосий Симеонов. Ние сме изключително критични и към СДС, и към БСП.

- Давали ли са ви пари от СДС?

- Абсурдно е да се мисли, че една партия може да финансира друга партия.

- Може да стане по страничен начин.

- Аз поне не знам такъв начин.

- Вие на какви пари разчитате?

- Първото, което направихме като нов стил в българския политически живот, е, че решихме да празнуваме рождените си дни като част от фондонабирателна кампания. Направихме първо рождения ден на Любен Дилов-син, после моя, след това на ревизора Емил Димитров. Всеки дарител е свободен да даде сума между 10 лева и колкото пожелае и може да изиска от "Гергьовден" дарителски лист за сумата, която е връчил. Накрая на всеки купон, на който журналистите са поканени, тъкмо за да виждат кой идва и какви пари пуска, аз преброявам парите и публично ги обявявам. Друга част от средствата са от продажбата на книгата "Митниците" на Емил Димитров, на "Гербът", новата книга на Любен Дилов-баща, а също и на нашата програма. Тя ще бъде един луксозен "требник", който ще се продава.

- Но това са дребни суми.

- Дребни суми, обаче по този начин ще бъдат събрани не по-малко от 300-400 000 лева. Освен това ние няма да правим скъпо струваща кампания. "Гергьовден" постига с 2 лева онова, което големите партии - с 20. Много по-важно е да предложиш добри идеи и добре да ги представиш, отколкото да пускаш скъпи телевизионни клипове, които отдавна са омръзнали на хората.

- А какъв е вашият "номер"?

- Ние няма да си издаваме все още "номерата", но кампанията ни ще се размине с тази на останалите партии. Ние не можем да се състезаваме с тях във финансово отношение и няма смисъл да го правим.

- Има нещо забавно във вашия стил на поведение. Вярно е, че това е плюс, защото се различавате от другите. Но е във ваш минус, тъй като може би на някои изглеждате несериозно.

- Знам този коментар. Много хора казват, че това е шоу-партия, но оттук нататък "Гергьовден" трябва да бъде разглеждана като партия, която трябва да участва във властта. Която може да сформира самостоятелна парламентарна група и може да влияе върху обществото.

- Ще изоставите ли стила "ку-ку"? Или ще го пренесете в парламента?

- Стилът "ку-ку" по един или друг начин присъства във всичките деца на "ку-ку" - и в "Каналето", и в "Хъшове", и в "Ку-ку-бенд". Но той е заимстван в движение "Гергьовден" само доколкото е демонстрация на "политиката с добро настроение". Дотук шегите свършват. "Гергьовден" е сериозна политическа формация, която има вече своето присъствие в общинската власт и сега иска да присъства и в парламентарната.

- Слави Трифонов и другите актьори от вашия кръг ще участват ли в предизборното шоу?

- Аз мисля, че те сами трябва да отговорят на този въпрос. "Шоуто на Слави" или "Каналето" биха загубили, ако покажат пристрастие към една или друга политическа сила.

- С кого бихте направили споразумение след изборите?

- Засега сме водили такъв разговор с ДПС. Говорихме за формирането на визия за центристки кабинет. Бих казал, че това е парламентарната група, която стои най-близко до "Гергьовден". Естествено възможни са разговори и със СДС. Но СДС е единствената политическа сила, с която досега не сме имали официални разговори.

- Как ще коментирате развитието на БСП в последно време?

------------------

- БСП се опитва да подпише споразумуние с всички партии, които в момента са регистрирани по Закона за политическите партии в България. Но си мисля, че за БСП, а и за България е по-добре следващият кабинет да не е на БСП.

-------------



- Защо искате да сте във властта, защо ви е тя?

- За да реализираме своята програма. Ние искаме да променим нашата страна и, за да коригираме управляващите, трябва да сме във властта. Доста пъти сме излизали на улицата. Аз самият съм го правил през 90-та година още. А моите приятели от "Хъшове" и "Каналето" - през 97-ма. Извеждахме едни момчета на улицата, отваряхме им вратата, те идваха на власт, а след това казваха: "Много ви благодарим, сега ние ще си управляваме!" И ето сега можем да видим резултата от управлението през последните 11 години. Те не свършиха и 20% от работата, за която бяха избрани. Затова ние решихме директно да се намесим в политиката.

- Какво е основното, залегнало във вашата програма?

- "Гергьовден" е дясна партия. Според мен в България има две леви партии в лицето на СДС и БСП. Ние искаме да се даде път на хората, които правят пари за себе си и за всички останали. Да се даде път на хората, които могат. Това е партия, която е обърната към стопански активната част от населението. Но ние няма да даваме мега-обещания.

- Но предприятията не работят в страната. Виждате стачките. Как ще оправите това вие?

- Действително, заложени са твърде много мини. Това, което стана с авиокомпания "Балкан", което предстои да се случи с "Плама-Плевен"...

- Някои казват даже, че следващото правителство много ще страда поради тази причина.

- Твърде е възможно.



-------------

Прекалено много успехи отчете това правителство. Ще ви дам други примери - "Стомана", "Кремиковци", "Химко-Враца" - тук става въпрос са приватизация в погрешна посока и то на структуроопределящи предприятия. Ясно е, че ние сме поколението, което ще плаща сметката. За себе си и за своите родители. Може би е прекалено да кажем, че ние ще оправим всичко в страната. Но си струва да опитаме.

------------



- Според вас не трябва ли да се върнат някои сделки, които спечели кръгът "Олимп"?

- Това, което се случва, е поредното безобразие. Винаги има някакви фаворити на управляващите. Това е една порочна практика в България, която има своята дълга политическа история. Но ние не сме хората, от които зависи връщането на тези сделки.

- Знае се, че бизнесът е голямата ви страст. Каква е гаранцията, че няма да превърнете политиката в бизнес?

- Аз влизам за трети път в политиката. Първият път през 90-та година бях един от основателите на Федерацията на българските студентски дружества с хора като Емо Кошлуков и Миро Севлиевски. Ние искахме комунистите да не са на власт. 94-та година ни спряха телевизионното предаване и ние направихме партия "Ку-ку". То беше повече на шега, макар че много хора още тогава ни взеха на сериозно.

--------------------

А сега за трети път влизам чрез движение "Гергьовден", защото нашите политици не ни оставиха на мира да правим бизнес така, както това се прави в една обикновена европейска държава с функционираща пазарна икономика. Обвинението, че ние влизаме в политиката, за да правим от нея пари, няма смисъл, защото ние вече сме направили нашите пари. Ние нямаме потребност да влизаме в политиката, за да си построим апартаменти, защото вече сме ги построили.

--------------------



- Вие лично се смятате за заможен?

- Да. Ще е хубаво повече хора да могат да го кажат.

- Но политиката дава още повече пари. Някои наши познати в СДС станаха милионери.

- Това е един стил, който за съжаление е характерен не само за България. Но днес, когато средната заплата е 200 лева, когато виждаме какъв е ръстът на безработицата, е цинична демонстрацията, че можеш да направиш една къща, втора къща, можеш да купиш пет курорта, и авиокомпания... Тази демонстрация им идва в повече на хората. Те са готови да поемат тежестта на реформата, но само ако тя е споделена по равно от всички.

- За какъв пост си мечтаете вие?

- За "Гергьовден" е много рано да мисли за постове. Първо движението иска да има представители в парламента и да пирсъства там като морален гарант. За да не се окаже - много ме е страх - че "Гергьовден" е участвал в поредната илюзия. Това ще е лично мое голямо разочарование.

- Не се ли страхувате, че когато станете политик в парламента, омразата на хората ще се прехвърли и срещу вас?

- "Гергьовден" все още е любимото дете, все още всички го обичат. Страхувам се, разбира се, че можеш да бъдеш разпознат като част от политическия елит и да попаднеш в общия кюп. Но това е част от нашата мисия - да работим за промяната на имиджа на българския политик. И все пак, когато си тръгнал да променяш собствената си страна, трябва да можеш да поемеш и всички негативи от това.

- Готов ли сте да поемете тези негативи?

- В момента мисля, че съм готов. Когато влезем в парламента, ще говорим отново.

- Няма да ви боли? Ще го приемете като нормално, като част от професията?

- Ще ме боли. И няма да го приемам за нормално.
 
Любен Дилов и Петър Курумбашев - рамо до рамо...
 
Петър Курумбашев
2686
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД