:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Обявиха фалита на "Балкан"

Съдът обяви авиокомпания "Балкан" в неплатежоспособност с начална дата 25 ноември 1998 година и откри производство по несъстоятелност. Това съобщи вчера съдийката Камелия Ефремова от търговското отделение на Софийския градски съд.

На практика това означава фалит за авиокомпанията. Датата е посочена в иска на един от четирите кредитора на авиокомпанията - "Булстрад".

"Зееви" вече нямат право да се разпореждат с имуществото й - то се дава на временните синдици. Те ще направят пълен списък на кредиторите с всичките им вземания и ще напишат доклад за възможностите да се оздрави дружеството. Постоянните синдици ще се определят на първото общо събрание на кредиторите, което е насрочено за 3 април.

От "Булстрад" са преценили, че "Балкан" им е длъжник точно от 25 ноември 1998 г., обясни съдийката. Другите кредитори са посочили по-скорошни дати.

Решението подлежи на изпълнение веднага, но може да се обжалва в 7-дневен срок от датата, на която бъде публикувано в "Държавен вестник". Обнародването пък зависи от това кога от "Булстрад" ще платят таксата във вестника. Другите трима кредитори са международната организация на въздушните превозвачи IATA, летище София и Събирателно дружество "ВВМ Йолски и сие".

Адвокатите на "Балкан" отказаха да се ангажират вчера дали ще обжалват. До следобед вчера юристите на авиокомпанията все още твърдяха, че няма такова съдебно решение.

Държавата засега е представена сред кредиторите само от летище София. Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", на която "Балкан" дължи 28 млн. лева, ще си търси парите чрез Агенцията за държавни вземания, съобщи зам.-министърът на транспорта Апик Гарабедян.

Линиите на "Балкан" засега не се дават на никого и едва ли това ще може да стане скоро, съобщи Гарабедян. Причината била във все още действащата приватизационна сделка с ангажимента на държавата към "Зееви холдинг" да гарантира статута на национален превозвач. Слотовете, т. е. запазените часове за кацане и излитане на летищата, не са материален актив и било естествено един по един да бъдат изгубени. Те по принцип обаче се отпускат само на назначени от държавата превозвачи и щом това стане възможно, летищата са длъжни да определят подходящи часове за кацане и излитане, каза заместник-министърът.
1940
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД