:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Лияна Панделиева: Бягам далеч от комунистите в СДС

БСП днес няма нужда от лице, защото има личности, казва символът на демокрацията от 1990 г.
Снимка: Александър Михайлов
ВИЗИТКА

30-годишната Панделиева бе лицето на "избухващата демокрация" у нас през 1990 г. Преди 11 г. красеше плакатите на СДС "45 години стигат". А сега представя из страната лявата "Коалиция за България". Завършила е публична реч. Учила е и в САЩ, има магистърска степен по Съвременна политическа философия в Англия. Специализирала е в Би Би Си и Ройтерс. Работила е в БНТ и БНР. Сега е журналист на свободна практика. Има дъщеря на 8 г.



- Г-жо Панделиева, какво ви накара да смените коренно политическите си позиции - преди 11 г. бяхте лице на СДС, а сега работите за БСП?

- През 1990 г. започнах като всеки българин, който иска старата система да се смени. Първо седях по прозорците на БНТ и махах отгоре. Тогава видяхме, че отдолу махат два пръста и ние отгоре махахме два пръста, без дори да е ясно за какво точно става дума. Страхотна емоция беше. Така започна всичко за мен - емоционално. Когато ме избраха за лице, не знаех, че се предвижда плакат. Защо ме снимаха също не ми беше ясно. И в един момент София беше осъмнала с мои плакати. Тази сутрин бе последният спокоен ден в живота ми.

- Вярвахте ли в синята идея?

- Синята идея е идеята за демокрация, за различен обществен строй. Защото тя трябваше да бъде обратното на еднопартийното управление и в този смисъл и до ден днешен вярвам в идеята за многопартийност, в това хората да изразяват спокойно мнението си. Животът на хората беше такъв, че единственото, което осезателно липсваше, бе свободата на словото.

- А сега има ли свобода на словото?

- Цензурата е страшна. Твърде много медии са контролирани от управляващата партия. Чувала съм колеги, които казват, че никога преди нещата в БНТ не са били толкова страшни. Т.е. нещата се върнаха, за съжаление, в началната си точка, в онова, което д-р Желев говореше за предишната власт - партокрация. Ако говорим за партокрация в завършен вид, това е днешното сливане на държавата с партията, в тиранично изражение, което досега не се е случвало.

- Това ли ви разочарова най-много?

- Не говоря изобщо за разочарование. Просто считам, че когато една политическа сила взима властта по категоричен начин, с толкова ясни обещания, е повече от цинизъм в края на този мандат премиерът да каже - до момента градихме основите, а при следващото наше управление ще почнем да правим това, с което дойдохме на власт миналия път. Ами да бяха дошли с обещанието, че 4 години ще градят основите, а после ще гледаме какво ще стане.

- Значи все пак за разочарование става въпрос. Вие бяхте лице на СДС...

- Бях лицето на демокрацията. Идеята беше, че СДС идва като носител на демократичните промени.

Не съм била обаче никога член на СДС. Впоследствие не съм се ангажирала политически по никакъв начин. Не влязох в парламента, когато дойде моят ред да вляза. От СДС не съм получила абсолютно нищо, което да ме ангажира морално с тях. Аз съм гражданин на тази страна и съм в правото си да избера дали изобщо ще участвам в политиката или не.

И в момента считам, че настоящето управление е изчерпало и кредита си на доверие, и способността си да направи нещо реално. Приемам, естествено, за постижение падането на визите. Но това отново е работа за високите кръгове в обществото ни.



--------КАРЕ-------

Темата, която лично мен ме интересува, са децата. С идването на власт на кабинета "Костов" зам.-социалният министър Татяна Василева обяви, че до май 1998 г. ще се свърши с тези подигравателни детски надбавки. Оттогава до ден днешен не се чу нито една дума по тоя въпрос. За мен това е престъпление. И чак сега, дни преди края на мандата на правителството, се създава Държавната агенция за защита на детето. И отново ОДС държи назначенията в нея да стават на квотен партиен принцип. Там започват да влизат хора, които през крив макарон не са виждали Закона за защита на детето.

-------



- Сега сте ангажирана с работа при другата голяма политическа сила БСП, в лявата коалиция. Това значи ли, че вярвате, че те могат да оправят нещата у нас?

- В рамките на "Коалиция за България" съществуват няколко силни политически формирования и личностите, които ги ръководят, вярвам, действително биха искали да излязат от порочния имидж единствено и само на драпащи към властта. Освен това няма начин да се ангажирам с нещо, което не ми е ясно в същината си. Много внимателно се запознах със социалната програма на коалицията. Тя може би не изчерпва всичко като проблем, но ангажиментът им, че учебниците за учениците ще бъдат безплатни, е показателен. Става дума за една сума от 30 млн. лв. - сума, направо смехотворна, на фона на парите, които се преразпределят в държавата.

- И все пак, какво ви накара да работите за левите? Едва ли е социалната програма, защото вероятно сте я прочела, след като вече бяхте привлечена към щаба им.

- Като начало става дума за чисто професионален ангажимент. Това, което най-много ми хареса, е, че независимо от този желязно наложен мой имидж, свързан със СДС, те потърсиха в мое лице човек със собствена мисъл.

- А може би са ви привлекли и за да шокират обществеността, особено синята?



-----КАРЕ-----

- Не мисля, че толкова целят шока. По-скоро този техен ход говори за реална разкрепостеност. Не можем да продължаваме да бъдем врагове. Чий враг мога да бъда аз? Реакцията на хората там, където отивам, е толкова топла, сърдечна и добронамерена. Това показва, че самите хора са узрели за идеята, че няма такова нещо като предател и враг, защото си принадлежал към някаква политическа сила.

--------



- Говорите за симпатизантите на левицата?

- Да, там, където съм ходила.

- Но други хора от левицата смятат, че сте с БСП сега само заради пари?

- Ако ставаше дума за няколко милиона, сигурно би било само за пари. Но заплащането на някакъв труд не може да бъде наречено само за пари. Не съм чула засега Марк Рич, например, да е един от спонсорите на левицата, съответно за милиони не става дума. Става дума за заплащане в рамките на някакъв положен труд.

- А как ви приемат сега симпатизантите на СДС? Като предател или...

- Много ми е смешно, когато някой каже предател. Всеки път питам какво и кого съм предала. Идеята за демокрация не е нечия собственост. Не може тя да се отъждествява с една партия. Затова, в качеството си на свободен гражданин, не предавам никого. Не съм издигнала червен флаг. Но когато виждам един искрен ангажимент, разбира се, че ще повярвам в него. Факт е, че правителството не изпълни поетите ангажименти. Факт е, че се стигна дотам хората масово да спират децата си от училище. Факт е, че се закриват училища. Това е толкова страшно, а никой в този кабинет не узря за мисълта, че децата по начина, по който растат, ще бъдат една страховита бомба само след 10-15 г.

- Питах ви как се отнасят сега към вас сините?

- Винаги ще има хора, които да са против това, което правя. Но онези, които са "за", ще бъдат хората, с които ще работя. Освен това не съм се поинтересувала в момента как гледат на мен в редиците на СДС. От познатите, които съм срещала, никой не ми е казал "ти не си права" и "как можа да го направиш". Може и да е така, защото наистина са ми близки.

- С изключение май на баща ви, който публично се разграничи от вас?



----КАРЕ---

- Мисля че един баща може да има или политически опонент - и тогава да се караме постоянно, - или дъщеря. Не може да има и двете. Смятам, че той направи избора си. И след като държи толкова ясно да се идентифицира с управляващата партия в момента, това е негово право. В такъв случай няма за какво повече да говорим.

-------



- Почувствахте ли се навремето използвана от СДС?

- Не толкова използвана, колкото предадена. Защото дни буквално след изборите през 1990 г. имаше хора, които се правеха, че не ме познават. Един от тях беше Александър Йорданов. Но аз нямам никакво задължение към СДС. Освен това всеки нормален българин не може да не е потресен от уникалните размери на корупцията днес.

- Значи смятате, че не вие сте предала СДС, а те вас?

- Това са две различни СДС-та. Настоящето е толкова закостеняло, толкова партийно предано, че напомня като стил на работа единствено на комунистическата партия в най-силните й години.

Така че предпочитам да бягам далеч от истинските комунисти и да съм сред тези, които реално имат визия за бъдещето, а не просто да демагогстват.

- Значи в СДС са комунистите, а не в БСП, така ли?

- Като подход на работа, като принципи, като партийна преданост и класова нетърпимост - да. Вижте, все повече чувам в градския транспорт реплики от рода на "Винаги съм гласувал за СДС, но този път ще е за царя". Разочарованието от СДС е голямо.

- Но не сте чули, че ще гласуват за БСП?

- БСП и коалицията си имат свой електорат. Не залагам на някаква задължително, ужасно печеливша карта. Най-голямо удоволствие от всичко ми достави размахът и широтата, с която могат да ръзсъждават в момента младите лидери в БСП.

- Бихте ли дала лицето си на левицата?

- Считам, че партиите вече нямат нужда от лица. Всеки е отговорен сам за собственото си лице и представя себе си. Защото, когато през 1990 г. всички политици бяха твърде изплашени и несигурни в говоренето, тогава лицата бяха нужни, за да минават с четка отгоре и да ги правят по-приемливи на вид. Сега БСП няма нужда от лице, тя има личности. Самите политици трябва да си правят сметката имат ли лице, което могат да покажат. И затова нито моето, нито нечие друго лице може да спаси глупостта на един неподходящ кандидат-политик.

- За кого ще гласувате?

- Няма да е за СДС и за царя.

- Значи за лявата коалиция?

- Казвам само за кого няма да гласувам. В интерес на истината има хубави млади хора в левицата. Дано да бъдат разбрани действително като хора, които имат желанието да работят.

- Ангажиментът ви към левите с изборите ли свършва? В момента сте натоварена най-вече да представяте коалицията по места?

- Има голямо значение доколко професионално ще си свърша работата. Убедена съм, че левицата в настоящия й вид - с новото мислене, което демонстрира, - няма просто да направи чистка на хора. Имам квалификация и опит, и ако виждат в мое лице специалист, то ще видим каква ще е областта, в която ще продължа да работя. Тя несъмнено ще е свързана с децата.

- Симеон II ще окаже ли реално влияние на изборите или ще е поредният балон, който ще се спука?

- Все още сме на фазата, когато за Симеон II говорим или добро, или нищо. Тепърва той ще трябва да каже нещо конкретно. Този човек просто трябва да говори по същество. За момента той отправи едно добро пожелание и то е "Стига с конфронтацията".

За 10 години Симеон II нееднократно е имал възможността да върши неща за България. Много са българите, които живеят в чужбина, направили са фондации и са правили по нещичко за България. Ами испанският посланик, който не е българин, а направи толкова много за социалните домове за деца колкото правителството не е успяло да направи. Ето един човек, който обича България. Тези, които сме тук, също си обичаме страната. Така че картата "Аз си познавам народа и обичам България" трябва да я остави.

- Все пак има голяма еуфория, свързана със стъпването на Симеон II. Социолозите отчитат голяма подкрепа.

- Има еуфория, но има време до самите избори и дотогава той трябва да направи работен екип и да започне да говори по същество. Искам да знам, например, какво означава желанието му за смяна на политическата система. Как точно ще допринесе за промяна на инвестиционния климат? Как ще излезе против корупцията, без да се конфронтира с никого? Също така бих искала да знам, след като толкова милее за българщината, защо нито едно от неговите деца не знае български? Искам да знам и кой ще се ангажира с подготовката на Симеон II по български език? Считам за обидно да чуя как един ценен човек отговаря на въпроса: Кой е отговорен за положението в Македония? Ами за положението в Македония са отговорни македонските отговорници. Няма сериозен български политик, който да не знае как се наричат ръководителите на една държава.
 
11 юни 1990 г. Митинг на СДС след първите демократични избори. Петър Берон, Лиана Панделиева, Александър Йорданов, Елка Константинова, Красен Станчев, Емил Кошлуков.
 
11 години по-късно. Предизборно мероприятие на БСП в Самоков.
1
19717
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
21 Април 2013 13:33
Проститутчица- И политическа. Боклук.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД