:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,931,094
Активни 71
Страници 3,214
За един ден 1,302,066

Васил Станилов: Бях офицер в разузнаването през 1953 г., но съм подписал да мълча

Снимка: архив "Сега"
Депутатът от СДС от 38-ото народно събрание Васил Станилов и главен редактор на в. "Анти" според данните на комисията по досиетата е бил нещатен сътрудник на 1-о ГУ на ДС от 11. 5. 1968 г. до 4. 11. 1969 г. Има собственоръчно написани агентурни донесения, събирал сведения за етническа принадлежност на български граждани.- Ами вижте, все пак аз съм човек цивилизован и не обичам да псувам, така че в случая просто може само да се досетите за моята реакция.

- Не мога.

- Ами като не можете, просто няма да получите повече нищо като отговор.

- Само да ви попитам дали отричате тези данни, които са изкарали от комисията по досиетата?

- Какви данни са изкарали?

- Изкарани са 52 имена. Записано е за вас, че сте нещатен сътрудник и че има собственоръчно написани агентурни сведения, събирал сведения за етническа принадлежност на български граждани за Първо главно управление от 11 май 1968 до 4 ноември 1969 година.

- Докато не се запозная с това, не мога да коментирам.

- Аз не ви лъжа - това са данни, излезли по БТА.

- Аз също не ви лъжа, че не мога да коментирам нещо, за което съм убеден, че има някакво недоразумение.

- Според закона за отваряне на тези документи би трябвало предварително да са ви повикали, да се запознаете...

- Ами да, но не са ме повикали. Аз поисках да ме повикат, разбрах, че има нещо такова, те ми отказаха. Така че в случая, след като не са ме викали, повече няма да коментирам, докато наистина не ме повикат и не се извърши законовото положение, което аз очаквах, че ще бъде. Чух го този слух, стигна този, така, много поверителен слух, нали, стигна до ушите ми, и т. н. Повече не мога да коментирам.

- Не са ви викали, така ли?

- Не.

- А как си го обяснявате това, че са нарушили закона?

- Ами питайте ги тях, аз ви казвам, че не са ме викали, а защо са нарушили закона, не мога да коментирам, не знам.

- Вие отричате абсолютно изцяло данните, които се появиха по БТА?

- Вижте какво, аз съм работил в разузнавателното управление като преводач, бил съм офицер в разузнаването. Това го пазех, дето се вика, като тайна, защото съм подписал декларация при напускане на Министерство на отбраната. Само че това е било 1953 година и съм уволнен, защото баща ми беше вкаран в затвора като фашист и терорист и защото чичо ми беше осъден от Народния съд. Бях изхвърлен от разузнаването, но бях подписал декларация, че няма да съобщавам това нещо. До ден-днешен аз тази работа публично не съм я оповестявал. Сега ме изкарват сътрудник на разузнаването. Службите просто искат да си отмъстят докрай за един човек, който, след като е напуснал тяхната система, сега е срещу тях по един категоричен начин. Мисля, че съм го доказал. Просто вие ме разчовъркахте. Не исках въобще да говоря, но просто аз съм подписал декларация, че няма да съобщавам, че съм работил в разузнаването, защото това е поверително. А да не говорим как съм бил вкаран пак насила. Но не съм извършил нищо, което е срещу някой човек, отделен човек, какъвто и да било... Доносник не съм бил, доносник в смисъла на ченге, както сега се популяризира тази дума, никога не съм бил срещу никого. А срещу мен са доносничели, а аз срещу никого не съм бил доносник. Само че сега това петно, което ми лепват, ето значи, виждате, че почва сега да... И се обаждат и в редакцията, и така. Въпреки... защото, нали, съм бил доносник, не доносник, защото съм бил ченге, затова съм бил против Симеон Втори, и т. н., и прочие, и прочие.Ахмед Доган: Който залага на досиетата, явно не е в часСпоред данните на комисията по досиетата Ахмед Доган е бил нещатен сътрудник в 3-о управление, 9-и отдел на ДС от 1974 до 1976 г. и на 1-о Главно управление на ДС от 1976 г. до 1988 г. Има декларация за сътрудничество, агентурни сведения, писани от него, и разписки за получени пари. Според комисията е събирал "сведения за български и чужди граждани по линия на протурски национализъм и интелигенция".- За мен е важно кои са сега действащите, които обслужват управляващите, и то актуално. Вероятно един ден те трябва да бъдат поднесени на общественото внимание. Така че аз нямам притеснения за хората от списъка, примерно за нашата политическа сила. Той е деактуализиран въпрос за мен, за нас вече такъв въпрос не съществува. Аз мисля, че това предимно е манипулация. Това беше заложено по този начин. Но при нас това вече няма абсолютно никакво значение. Този, който се надява на това, значи явно не е в час.

- Г-н Доган, по закон огласяването на имена на бивши сътрудници е морален въпрос за партиите и е тяхно решение дали да бъдат включени тези хора в депутатските листи. Вие ще се оттеглите ли, и другите от ДПС евентуално?

- Този въпрос, първо, мен изобщо не ме интересува. Второ, и вас не трябва да ви интересува. Ако българският политически живот е стигнал дотам 10 години след началото на прехода - да коментират тези въпроси, значи, явно цялото общество не е в час. Тогава винаги ще има емоционални вотове, винаги ще се явяват представители на различни политически сили за много кратко време да насочват един или друг в друга посока. Значи нека да помислим за целия ресурс, който има държавата като политически елит и каква програма може да изпълни. За случая, примерно за мен специално, в масмедиите излиза толкова много информация, че вие може би знаете повече, отколкото аз знам за мен. Така че не се опасявайте - това, хора, които са заложили на подобно внушение, че ще има ефект, явно не познават манталитета на нашия електорат.

Проф. Владимир Топенчаров: Бях резидент, давал съм много ценни сведенияМатематикът Владимир Топенчаров беше депутат в 37-ото народно събрание. По данни на комисията той сътрудничи на 3-отделение на ДС "Учаща се младеж" от 1948 г. - тогава е бил 15-годишен. На това отделение сътрудничи до 1960 г.

После с прекъсвания е нещатен сътрудник на 1-о главно на ДС. Приключва дейността си през 1991 г. Псевдонимът му е Карамфил.

- Аз съм нещатен сътрудник от малолетен - от 1948 година. Аз съм горд с това, че съм работил за моята страна, за моите идеи, за изграждането на нашето общество, и в тази много трудна и съвсем непрестижна дори и навремето дейност. Тя за мен никога не е била платена. Аз не съм получил една стотинка, освен за покриване на някои текущи разходи извън страната, когато съм бил, защото там едно такси да вземете, това командировките никога не позволяват. Аз съм бил това, което се нарича резидент, тоест ръководител на група сътрудници. Понякога тази група е била твърде многобройна в далечното минало.

- Проф. Топенчаров, тук пише, че сте събирали сведения за настроенията и поведението на български граждани, което от една позиция би могло да изглежда неморално?

- Събирал съм... действително съм работил за, така, настроенията, които съществуват в някои среди, обаче това се е отнасяло за среди, които са били обект на чужди разузнавания. Моята дейност не е била свързана с доноси - в смисъл за конкретни хора и така нататък, персоналната ми дейност. А иначе през мен са минавали много сведения, които са давани от низови сътрудници. Някои от тях са били открито вербувани за ДС, други са знаели, че нещо им е намеквано, правени са им такива неща, без да са открито вербувани. Моята дейност обаче приключи абсолютно в 1962 година.

- Защо?

- Защото минах на друга връзка, тоест на тези, които работеха извън страната. Независимо от това, че бях тук, живеех в по-голямата част от времето тук, аз работех по проблеми, които са свързани с работата извън страната.

- Върху какви проблеми най-вече?

- Чужденци, които са били тук, търсене на контакти с тях, поддържане на контакти в чужбина, търсене на връзки за получаване преди всичко на политическа информация или насочване към хора, които биха се отнесли благонамерено към нас.

- Как точно събирахте тези данни?

- В разговори. Нямам никакви дейности "Джеймс Бонд", нали, която, общо взето, прави силно впечатление.

- С други думи, вие сте събирали сведения за евентуални чужди агенти, ако правилно съм ви разбрала?

- Преди всичко или за опити да се създават настроения като база за агентура.

- Какво ви е най-голямото разкритие?

- Например 4 дни преди преврата в Турция в 1980-а година, струва ми се, аз съобщих, че ще го има, или да кажем - съобщих това, че ще продължим да получаваме заеми в 1987-а година или 1988-а беше, независимо от това, че сме затънали. И като съобщих колко сме затънали със заемите, се хванаха за главата тези, които чуха от мен това, информацията, служебни лица, разбира се.

- Случвало ли ви се е в тази ваша дейност да имате задачи, които са в разрез с моралните ви принципи?

- Не. Общо взето, трябва да ви кажа, че аз съм попадал на ръководители, които са били по-късно вече с много високо образование и много висока култура, а навремето много етични и много свестни момчета, от които аз съм научил много, и те самите, от тях съм чувал - и ти, казва, разбра колко е неморално разузнаването. Но щом като срещу страната се работи със средствата на шантажа, със средства неморални, очевидно за да се защитят гражданите от подобни неща, трябва да се знае с какво могат да бъдат шантажирани. Обаче много хора са били отървани от затъване в много тежки престъпления от гледна точка на законите, в много тежки неща, като са били предупреждавани своевременно, че тази тяхна дейност не е добра и по този начин са били спасявани от тежки репресии, ако това се е стигнало до активно сътрудничество на чуждите страни, на чуждите разузнавания.

- С кои чужди граждани или по-точно от кои страни предимно са били във вашия ресор, така да се каже?

- О, много страни. А, не, аз не съм имал специален ресор. Най-напред доста от социалистическите страни, че и оттам настроения или така да се каже, оценки, за нашата, българската, действителност са правени. Ако щете даже такъв факт - едно от съобщенията, на което никой не ми повярва - че следващият генерален секретар на ЦК на КПСС ще бъде Андропов - и той не беше получил никакъв орден, бях го казал тук, съответно не ми обърнаха внимание. Какво да направя? Стана, само половин година по-късно.

Б. Р. Интервютата са дадени за Дарик радио.
 
6. 8.1998. "Позитано" 20. Пирински и Топенчаров се включиха в написването на некролога на др. Тодор Живков.
 
Ахмед Доган
 
Джеймс Бонд се явява сътрудник на английското ДС. Има и псевдоним - 007. По логиката на нашия спец Методи Андреев, щом някой агент има псевдоним, значи е донисничел срещу колегите си или срещу сънародници. Същото се отнася и за Щирлиц.
6964
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД