:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 403,752,183
Активни 132
Страници 21,434
За един ден 1,302,066

Разсекретиха донесения на Доньо Донев, който бил "Тошев"

Определено това, за което е писал, което е съобщавал, не са невинни неща, тълкува Методи Андреев, шеф на комисията по досиетата
Снимка: Борислав Николов
Комисията по досиетата разсекрети вчера работното дело на известния български художник аниматор Доньо Донев, който от 1972 до 1974 г. е бил секретен сътрудник на Шесто управление на бившата Държавна сигурност.

"Доньо Донев до момента не е поискал да види документите. Това е негов проблем, но за сметка на това дава интервюта", заяви шефът на комисията Методи Андреев.

"Искам да кажа, че твърденията на г-н Донев, че е подписал декларация за отказ от сътрудничество, е нонсенс. Такава в неговото работно дело няма. Такива изобщо няма и в другите дела. Има отказ от сътрудничество, има некачествено сътрудничество, има предателство спрямо интересите на тогавашните служби, но декларации за отказ не е имало.

Определено това, за което е писал агент "Тошев", което е съобщавал в своите донесения, не са невинни неща", каза шефът на комисията по досиетата.

Комисията е подложила ръкописните сведенията на "Тошев" на графологична експертиза, която безспорно е доказала, че "Тошев" и Доньо Донев са един и същ човек.

Освен това бяха направени и допълнителни проверки в архива на МВР, където бяха открити и допълнителни доказателства за агент "Тошев", съобщи членът на комисията Веселин Ангелов. Там бе открит картонът, регистрацията в регистрационния дневник, включително и когато делото е свалено в архива, добави Ангелов. Той обяви, че и на няколко места агент "Тошев" е написал няколко неща за самия Доньо Донев, т. е. за себе си. "Последното беше установено след консултации с оперативни работници, ние разбрахме, че това е било начин да се законспирират даден агент и неговите донесения", каза още Ангелов.

Според друг член на комисията "Андреев" - Владимир Велков, това е прийом още от английските служби, за вътрешна конспирация. Той е писал за себе си между другото, бегло, след като е писал за други 7-8 лица, добави Велков.

Според Методи Андреев всички вестници, които са публикували интервюта с Доньо Донев, "следва да публикуват и неговите донесения. В противен случай ние ще съобщим, че тези вестници не са обективни", заяви още председателят на комисията по досиетата. Той съобщи, че с решение на комисията досието на Донев е разсекретено и изпратено в държавния архив, където всеки може да го види.

На въпрос защо точно с материалите за аниматора толкова се е бързало, Методи Андреев отговори, че "защото случаят предизвикал голям обществен и медиен интерес", както и че ставало дума за много известен българин.

В досието на Донев са заличени имената на засегнатите лица, за които се отнася съответното донесение. Освен това са заличени и имената на оперативните работници.

"Не че ги пазим оперативните работници, но ние не знаем те в какво качество се намират в момента и трябва да извършим проверка", обясни Андреев. Според него нямало никакъв проблем да се поиска да се видят оригиналите, но трябвало да се поеме задължението да не се разгласяват имената на засегнатите лица.

Агентът "Тошев" има 11 собственоръчни донесения, съобщи Велков. Първото е от 18 февруари 1972 г., а последното е от февруари 1974 г. Преди това още през 1969 г., когато е бил разработван от оперативния работник, по време на уговорките, той е донасял за свои колеги, които са адмирирали западното кино и култура, срещу творци, които са утвърждавали песимизма в културата. Според члена на комисията от всеки негов доклад "поне трима-четирима-петима души влизат в полезрението на ДС и стават обект на нейното внимание". "Случайно или не, началото на секретен сътрудник "Тошев" съвпада с обявяването му за заслужил художник и за това звание са му били начислявани по 60 лева", каза друг член на комисията - Веселин Ангелов.КАРЕ

"Моят приятел ми разказа..."Из работното дело на "Тошев":

---------------------------------В докладна записка от март 1969 г. до началника на отдел I, управление 6 на ДС, лейтенант със заличено име, пише, че се е срещал с Доньо Донев, за да получи повече информация за (заличено име). Оказало се, че Донев не го познава. От записката липсват няколко страници. Разбира се, че лейтенантът и Донев са се договорили за следваща среща.

От април същата година пак има докладна записка на лейтенант, който пак се срещнал с Донев. Там пише: "След това го попитах за школите в областта на мултипликационния филм и конкретно какви са идейните позиции и философски концепции на класика на мултипликационния филм Дисней или майстора на рисувания филм канадски французин Макларен. Той направи принципна оценка на творчеството на двамата кинодейци... Според Донев в нашия мултфилм има известни увлечения по формата и за конкретния случай посочи филмите на (заличено)."

Първото сведение, подписано с "Тошев", е от 18. 2. 1972. Сведението е написано на ръка. След това капитанът от ДС, който го е получавал, е правел и копие на пишеща машина. Това и останалите сведения започват с "Моят приятел ми разказа...". В първото става дума за някакъв контурвач, който казал на 5 февруари "в стаята на операторите в присъствието на ...и във връзка с доставката на филмови камери от Съветския съюз се изказа "защо трябва да внасяме тези боклуци, по-хубаво ще бъде да се вземе нещо от Запад".

Второто сведение е подписано с "Донев".

В сведение на "Тошев" от 21 февруари 1973 г., прието от капитан в явочна квартира "Кипарис" (всички сведения са получавани в явочни квартири), пише следното:

"Моят приятел ми разказа, че на 20 януари в стаята на оператора... в присъствието на оператора... асистент-оператора... асистент-режисьорите... коментираха увеличаването на администрацията след промените в студията 125 души от тях 60 души били художници и 60 администрация. По-нататък... с ирония каза с какви привилегии се ползва режисьорът... да прави филмите си за една година и половина, докато другите режисьори правят същите филми за 4-5 месеца. Това поведение действа на неговите колеги да удължават умишлено сроковете и на своите филми. ...недоумява как ръководството на... допуска... получава заплата за такъв дълъг период от време, за което би могъл да направи два-три филма. Тошев."

През март 1972 г. Тошев дава сведение "относно служители на студия...". Става дума за отношенията между жена и мъж. Тя отсъствала дълго по майчинство и болест. Той работел като асистент-режисьор. "Той е с песимистично отношение към хората. Избягва контактите. Нагъл е. Не общува с всички, предразположен е към женската половина. По-надолу пише за някакво несправедливо разпределение на работата и съответно на хонорарите в студията, което коментирали хората. Има подозрение, че този, който възлага работата, дели с изпълнителя. Но тъй като имената са заличени, не може да се разбере каква е връзката на мъжа и жената и с описаните по-долу хонорари. На Тошев е възложено да разбере дали еди-кой си продължава да облагодетелства еди-кой си с филмови поръчки.

В сведение от март 1973 г. Тошев пише за оператор в студия "София". В операторската стая се коментирал въпросът за незаконното строителство на вили. Тогава някой казал на оператора, че могат да му бутнат вилата край язовир "Искър". Операторът казал: "От комунистите всичко може да се очаква." Тогава на Тошев е поставена задача "да изясни отношението на... към приетия от Народното събрание закон за собствеността на гражданите и към други мероприятия на народната власт."

Повечето от сведенията завършват с допълнителна справка на ДС за визираните лица - дата на раждане, партийна принадлежност, сътрудници ли са на ДС.

Една от задачите, поставени на Тошев, е да установи контакти с гръцки филмови дейци, да си разменят адресите помежду си и да покани някои от тях на посещение в България. Дали задачата е изпълнена и имало ли е сведения по тази линия, данни липсват.

В предпоследното сведение от 1974 г. става дума как приятелят на Тошев посетил Москва. Там били обсъждани български анимационни филми. "Съветските колеги не приели добре филмите на... защото "решенията им били абстрактни, идеята неясна и зрителят не може да разбере за какво става въпрос."

След това приятелят информирал в София за мнението на "съветските колеги". "...реагирал от съобщението за неговия филм... като заявил пред всички, че руснаците правят филми като "Ну погоди", които независимо от успеха сред зрителите били демодирани, елементарни, пошли като форма. Тошев."

В последното открито донесение от март 1974 г. става дума за оператор и монтажистка, които се възмутили, че във ВУЗ влизат деца с по-нисък бал, но протежета на някого. Операторът намекнал, че партията не взема отношение по въпроса.
 
Доньо Донев с орден "Стара планина" - 13 януари, 2000 г.
2220
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД