:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,863,032
Активни 136
Страници 23,728
За един ден 1,302,066
БСП обжалва решение на ЦИК, било незаконно

Съд връща в листите кандидат-депутати?

Комисията "Андреев" давала удостоверения кой е картотекиран, без да има право
Лидерът на БСП Георги Първанов атакува пред Върховния административен съд изваждането от листите на кандидат-депутати заради удостоверения, издадени от комисията "Андреев". Делото е насрочено за днес.

Ако съдът уважи жалбата, изгонените от царските листи Венцеслав Димитров и Марко Тодоров, за които се твърди, че комисията "Андреев" е удостоверила пред РИК, че имат картонче в ДС, трябва да бъдат върнати в листите.

Според закона за досиетата картончето не установява по безпорен начин принадлежност към ДС и затова имената на тези хора не се включват в доклада за сътрудниците.

На 5 юни ЦИК реши как се анулира регистрация на кандидат-депутат заради ДС-минало. Според решението партиите и коалициите могат да искат от РИК отписване на кандидати, за които са установени данни за сътрудничество с бившата ДС. "Сътрудничеството се установява чрез доклада на комисията "Андреев" за щатните и нещатни сътрудници или чрез издадено от нея удостоверение, реши ЦИК на 5 юни.

(Продължава на 2-а стр.)

Първанов оспорва частта за т.нар. удостоверения. Комисията "Андреев" не може да издава удостоверения. Подобни документи не са описани в закона за досиетата, никъде не е изяснено и какво съдържат те, обяснява Първанов. В закона за досиетата ясно е казано какви актове издава комисията и каква информация се съдържа в тях - доклад за сътрудниците с трите им имена, псевдонимите, службата, за която са работили. Затова само по такива данни можело да се анулира участието на кандидат-депутати.

С въвеждането на "удостоверения" ЦИК си е приписала несъществуващи права, позоваването на тях е нищожно и не поражда никакви последици, настоява Първанов.

През 1997 г. Конституционният съд отмени обявяването на картотекираните за доносници, понеже само от регистрите не можело да се разбере дали вписаните там са агенти или техните жертви, напомниха юристи.

Междувременно вчера Венцеслав Димитров свика пресконференция. Той показа копие от факс до РИК-Разград. Това е удостоверение, изпратено от комисията "Андреев".

На първата страница на основание на Закона за досиетата е името на съвсем друг човек - Венцислав Борисов Давидков, който е бил нещатен сътрудник на ДС от 1966 до 1978 г с псевдоним Пламен. На втората страница е написано само името и ЕГН-то на Венцеслав Асенов Димитров без допълнителна информация. Според потърпевшия името му е било "подпъхнато" във факса, за да се заблуди РИК, която да не направи разлика между лицата от двете страници. "Защо Комисията по досиетата изобщо е изпратила на РИК Разград сведения за Давидков, който се кандидатира от съвсем друг район - Благоевград", пита екс-депутатът?

Съобщението във факса за Венци Димитров е по чл. 5а от Закона за досиетата, според който "не се счита за установено по безспорен начин принадлежността към ДС или ГРУ на ГЩ" на лица, вписани в картотеката на тези служби. Въпреки това НДС 2 внася иск за изваждане на кандидата си от листата.

В петък вечерта Симеон Втори казал, че вярва на Венцеслав Димитров и го посъветвал да защити интересите си, както намери за добре. Царят обаче не се намесил в негова полза.

"Следвайки призива на Симеон II за нов политически морал, направихме изключително трудна крачка, като се разделихме и със стойностни хора. Това се казва в декларация на Национално движение "Симеон Втори" от петък късно вечерта. Изявлението е по повод анулирането на регистрациите на всички кандидат-депутати на движението, за които били представени официални документи за сътрудничество с ДС и РУ на ГЩ.

"По този начин Националното движение изпълни докрай поетия пред обществото ангажимент", се казва в декларацията. "Заявяваме нашето категорично намерение след изборите да постигнем в парламента справедливо и окончателно законово решение на този въпрос", казват царските хора.
917
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД