:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,966,186
Активни 134
Страници 18,421
За един ден 1,302,066
Интервю

Венцеслав Димитров: Има план за разбиването на царското движение

В началото някои хора от НДСII бяха зле облечени, а сега какви коли карат. Ако ще се отстранява само по съмнение, защо тях не ги махнат, като всички говорят, че са вземали пари за включване в листите, пита отстраненият кандидат-депутат
Визитка:

Венцеслав Димитров е роден през 1945 г. в София. Завършил е икономика. След 10-ти ноември 1989 г. е един от изявените икономисти на СДС. Депутат е във Великото, 36-то и 37-то и 38-то Народно събрание. В последния парламент бе зам. председател на бюджетната комисия и член на делегацията на съвместния парламентарен комитет България - Европейски съюз. Женен. Има трима сина.

- Какво всъщност се случи с вас, г-н Димитров?

- Става дума за една дълго подготвяна провокация. Чрез Закона за досиетата на СДС и не без участието на някои фигури в "Национално движение Симеон II" (НДС II). Знаете, че решение 288 да се дава информация за т.нар. "картотекирани в ДС" беше взето от ЦИК на 1 юни. Още преди 2 месеца обаче ми съобщиха, че срещу мен се готви тази провокация. Например Любомир Павлов, чиято съпруга Диляна Грозданова, е в НДС II ме предупреди. След това ми се обади Стоян Ганев, който ми предложи да дам интервю в "24 часа", за да се защитя. В замяна поиска ние да му намерим досието на Георги Петканов, за който се знае, че е бил "активиран". Но ние откъде да вземем досието на Петканов? И как така някои в НДС II имат изпреварваща информация за това какво ще направи СДС?

- Какво ви съобщиха от РИК-Разград?

- Искането до разградската РИК за заличаването ми от листата е подписано от Тошо Пейков и Весела Драганова. От РИК се обаждат в ЦИК, тъй като липсвали доказателства. А от ЦИК се обаждат в Комисията по досиетата. Комисията, въпреки че няма право да разгласява картотекирани, изпраща един факс още в петък вечерта. И в събота е взето решение да бъда заличен от листата. После разбрах, че на първата страница на факса е имало друго име - Венцислав Борисов Давидков, нещатен сътрудник с агентурно име Пламен, който е бил кандидат на НДС II в Благоевград. На втората страница е подпъхнато моето име с ЕГН-то, виждат се едни черни ивици и няма никакви други данни за мен. Тук очевидно има данни за фалшификация, опит да бъде подведена РИК. А в РИК трябва да вземат решение въз основа на оригинален документ. И забележете, комисията по досиетата контактува директно с РИК, а не чрез НДС II! Ето защо според мен съществува едно долно сътрудничество между ЦИК и Комисията по досиетата с цел компрометиране на хора.

- Варненската РИК обаче отказа да заличи от листите кандидатите на НДС II, макар основанията за искането да бяха същите като при вас. Защо се получи така?

- Предполагам, че и там не е имало достоверни документи и е имало юристи, които са реагирали адекватно. Всеки орган и организация трябва да се съобразява с конституцията. Ако РИК трябва да се избира между решение на ЦИК и тълкуване на Конституционния съд, безспорно трябва да предпочете КС.

- Вие как научихте, че ви отстраняват от листата?

- Аз бях в едно село, когато ми се обадиха от РИК.--------------------------

В НДС II са знаели всичко от 4 юни. Питам се защо нищо не ми казаха? Не знам какви са основанията за заличаването ми, но във вестниците пише, че аз съм бил доносник и сътрудник на Държавна сигурност. Това абсолютно не е вярно. В МВР няма никакви данни и не може да има, защото аз не съм подписвал декларация за сътрудничество, нито съм взимал пари, нито съм писал доноси и т.н. Направили са го изглежда въз основа на някакви картончета. Но както пише в решението на Конституционният съд - такива картончета може да има всеки включително и царят. И какво ще стане, ако намерят и за Симеон II картонче? Защото това са само съмнения, подозрения, може някой просто да ви е наклепал!

------------------------Но съветниците на НДС II са казали на царя, че е най-добре да бъда изваден! Като се има предвид, че лозунгът на всички плакати на Движението е "Почтеност във всичко", аз вече се съмнявам, че това е почтеност. Не може да е почтеност да лишаваш някого от пасивни избирателни права, без нищо да е доказано.

Аз ще си търся правата докрай. Ще внеса жалба в ЦИК. Ако ЦИК я отхвърли, ще се жалвам във Върховния административен съд. Ще съдя държавата за нанесени ми щети, а ако трябва, няма да се свеня да отида чак до Страсбург. А защо да не съдя и хората от НДС II, които ми причиниха това?

- Кои са те?

- Това са пълномощниците на Симеон II, за които той преди казваше, че само ще му направят юридическа регистрация, а се оказа, че сега са политическите лица, които определят бъдещето на движението. Те се присламчиха към движението в последните дни. На човек като му замирише на власт, интересът е толкова голям, че царят не може да контролира кой идва при него. Естествено, на някои от тях съм се видял по-авторитетен и им се е приискало да ме отстранят. Вътре в движението има хора, които работят срещу мен и работят срещу царя.

- Как реагира царят, когато отидохте при него?

- В петък вечерта аз го попитах каква е тази почтеност и защо ми отрязва главата само по съмнения? Питах го има ли той доказателства? Няма доказателства! Той знае ли, че е противоконституционно? Оказа се, че не знае. Кой го е посъветвал? Не ще да ми каже. Защо тогава така го прави? Ами, такъв принцип приехме. Какъв е този принцип да режете главите на хората само по съмнения? И още нещо не можах да разбера. Той казва: "Аз имам доверие във Вас, но за Вас не мога да направя изключение." Казах му: "Аз не искам за мен да правите изключение. Аз искам към всички хора да бъдете почтен. За когото има доказателства - отстранете го. За когото няма - изчакайте. Ако намерите едно доказателство за мен, веднага си отивам". Вече съм 11 години в Народното събрание. Толкова хора са се ровили в архивите на ДС да намерят нещо за мене, но нищо не са намерили. Дори бившият министър Богомил Бонев, с когото имахме конфликт, защото аз разкрих една голяма далавера с кафе, и той не можа нищо да намери.

- Може би царят няма време да проверява тези неща до изборите?

- Той ми каза: "Вие сте в пълното си право, Димитров, да защитавате Вашите интереси, както Ви диктува съвестта". И не ме посъветва да се оттегля сам. Защото той е разбрал, че аз не съм някакъв поданик, който да лиже краката на този и онзи. Аз съм гражданин, който се бори за другите. Както съм се борил за него - той да заеме място в обществото. Казах му да се обади на конституционния съдия Георги Марков, който би му обяснил, че "картотекирани са били не само действащите сътрудници, но и лица, чиято вербовка не се е състояла, които са изключени заради отказ от сътрудничество. Те не могат да бъдат определени като лица, доставяли информация по смисъла на сътрудничеството. Те могат да бъдат вписвани в картотеката и без тяхно знание и т.н."

- Много хора, които работеха за връщането на царя, бяха също отстранени по подобен начин.

- Съвсем не беше по същия начин. С мене постъпиха по най-гадния начин. Тях поне изобщо не ги вписаха в листите. И аз до последния момент се чудех ще бъда ли в листите или не. Казах на Негово Величество, че той има основание да се съмнява в доста хора от своето обкръжение. Един Тошо Пейков, например, който според мен играе роля на политическа полиция вътре в движението. Когато разбрах, че царят се регистрира чрез него, косите ми се изправиха. Веднага се обадих на Стоян Ганев и му казах: "Стояне, ти забрави ли кой е Тошо? Забрави ли, че Тошо беше първият отстранен от СДС за писане на материали с основна цел разбиване на Обединен демократичен център, на който Стоян Ганев беше председател.------------------------

Аз не мога да се съглася с това - в началото някои от движението ходеха зле облечени, а сега с какви костюми, с какви коли, с какви секретари и т.н.! И му казвам на царя - вие не виждате ли какво става около Вас, какви пари са дадени за влизането в листите, защо не отстраните тези хора, за които има съмнения, че са вземали пари за включване в листите? Но мен ме махате, а те остават, така ли?

-------------------------Така нареченото политическо ръководство на движението влезе в погрешен коловоз, който беше създаден целенасочено от хора на СДС, които искаха да разбият царското движение. И ние чуваме, че движението е създадено с разработка на Първо главно. Имало е една среща през март, в която са участвали хора от НДС II и СДС, заедно с министър-председателя и т.н.

- Кой подреди царските листи?

- На мен ми се обади един ден преди крайния срок Стоян Ганев. Разград - Разград! Аз съм водил кампании на други места, но... Отидохме, работихме и стигнахме до там, че всички хора обещаха да гласуват за нас, започнахме да пълним залите, така, както беше със СДС 1991 г. И виждам, че някой искаше да пресече тази кампания.

- Но на кои хора в движението вярва царят?

- До февруари имах възможност да казвам мнението си на Негово Величество и той ме изслушваше с внимание. Обаче веднага след като се създаде това Движение, като видях хаоса, който беше, и начинът, по който беше написан уставът, и стана ясно, че този устав никога не може да мине през съда, и после като видях хората, които той избра за т. нар. "юридическа регистрация", аз се зачудих защо прави така.----------------------

Защо например той прие за кандидати за народни представители бивши членове на БКП или бивши деца на активни борци? Те са били облагодетелствани от бившата власт, всички врати са били отворени пред тях, обаче из един път отстраняват не тях, а нас!

--------------------- Ако нещата се развият благоприятно за вас и вие бъдете върнати начело на листата в Разград, ще продължите ли да работите за НДС II?

- Да, ще се боря НДС II да спечели колкото може повече проценти на изборите. Защото аз съм поел ангажименти към хората, които ми се обаждат и казват, че искат да гласуват за мен, защото ме познават. Аз съм принуден да защитя името си и семейството си. Но това не означава, че ще подкрепят изцяло действията на Тошо Пейков оттук нататък.

- Накрая, да вярваме ли на думите "вервайте ми"?

- Не знам. Гледайте мене и си правете заключенията.
 
Венцеслав Димитров е твърдо решен да защити името и честта си.
798
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД