:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,828,038
Активни 119
Страници 20,013
За един ден 1,302,066
Консулт

Жилището = поне на 35 квадрата

Новата наредба на строителното министерство ни определи и размера на дома за "онзи свят"
Снимка: архив "Сега"
Всеки дом трябва да има най-малко едно жилищно помещение, кухня или кухненски бокс, баня-тоалетна и най-малко едно складово помещение в или извън жилището. Изчислено това прави минимум около 30-35 квадрата, ако се съобразим с буквата на закона. А там пише, че дневната не може да е по-малка от 15 квадрата, кухненският бокс - от 4,5 кв. м. Ако обаче предвиждате в кухнята и място за хранене, минимумът е 7 кв.м. В зависимост от броя на обитателите пък са категоризирани спалните. 7,5 кв. м. стигат за сам човек, а 12,5 кв. м. - за двама. На практика, тези норми датират още от старата наредба на строителното министерство, но впоследствие бяха отменени. Сега са записани в новата Наредба N5 за правилата и нормативите за устройството на територията на Министерството не регионалното развитие и благоустройството. И според специалистите в областта, целта е да се гарантира комфортът на обитателите. Така ще се избегнат и някои от безумните решения на проектантите, които обикновено са за сметка на живущите в сградата.Какво още е полезно да знаете, ако ще ставате новодомци?На първо място - как се определя апартаментът като едностаен, двустаен и пр. В "броенето" не влизат кухненските боксове, самостоятелните кухни, трапезариите (когато няма кухня с място за хранене), вестибюлите без пряко осветление, нишите за спане, както и обслужващите и спомагателни помещения като бани, тоалетни, килери, складове, предверия и др. В стаите и кухните прякото странично осветление е задължително. Площта на отворите трябва да е поне 1/6 от площта на дневните и 1/7 от тази на спалните, детските, кабинетите и кухните. В никакъв случай не си купувайте ново жилище, което е ориентирано изцяло на север, североизток, или северозапад. Дори при разделяне на заварени жилища е допустимо по изключение домът да е с предимно северно изложение, но само при условие че поне едно от помещенията е с изложение на североизток или северозапад.

Спалните в никакъв случай не бива да са разположени непосредствено до асансьорни шахти, сметопроводни и винкеселови уредби и други помещения или пространства с източници на шум и вибрации над пределно допустимите норми. От полза е да сте наясно, че складовете в първия надземен нежилищен етаж се допускат само по изключение. Помещенията за битови отпадъци и вторични суровини се проектират в полуподземния или в първия надземен етаж, като се осигурява пряк достъп откъм прилежащия на сградата терен. В новопроектираните сгради със смесено предназначение е забранено обществените обекти с масов достъп на посетители да се разполагат над жилища.

Другото нововъведение е, че минимално допустимата височина на търговските помещения вече ще е 3,20 м. Според специалистите такаще се преустановят безобразните преустройства на жилищав бакалии и др. Друг е въпросът, че това може да се окаже и немалък удар върху интересите на собствениците на свободни апартаменти в по-атрактивните части на големите градове. Причината е изцяло финансова, тъй като наемодателите прибират прилични суми точно от офисите и магазините. От друга страна от агенциите за недвижими имоти често са прави, че обикновено покрай отварянето на офиси или търговски помещения, се благоустроява сградата и околното пространство. Това всъщност е и идеята на въпросната наредба, защото с нея трябва да се определят правилата за устройство на територията, и нормативите за необходимата земя при застрояване, с оглед ефективното използване на териториите и поддържането на природното равновесие.

С устройствени схеми се планират и определят също курортните територии в населените места и курортните комплекси. 8 кв. м например се предвиждат на човек за плажната ивица до 20 м от водата и 12 кв. м - за ивицата от 20 до 50 м. За водната площ до 1,5 м дълбочина, са предвидени 10 кв. м на човек. В зимните курортипредвиденото за туристите пространство е от 250 до 400 кв. мза скиор на пистата. При определяне големината на комплекса се отчита, че до 80% от туристите в морските курорти се намират едновременно на плажа, а до 70 % - от посетителите на зимните туристически селища - на пистата. Освен това се взима предвид и потокът от близки населени места, тъй като външните посетители ангажират част от рекреационния капацитет на плажа или ски-зоната. Не по-малко от 20% от общата територия на комплекса пък следва да са озеленените площи за общо ползване в съответния курорт. На практика зеленият "пояс" е много точно разпределен и в различните населени места на страната. Големината на обществените озеленени площи за широко и специфично ползване в градовете варира от големината на населеното място.

В обществените паркове и градини могат да се разполагат и малки кафенета, сладкарници, обекти за забавни игри, за художествени и хоби дейности. Облужващите обекти трябва да са покрити и разгърнатата застроена площ до 100 кв. м. Площта им обаче не може да надвишава 1% от територията на парковете с площ над 3 хектара, а за парковете и градините под 3 ха - не повече от 2 %.

На практика най-много "зелени пояси" се полагат на обитателите в градовете с население между 100 000 и 400 000. На жител се падат средно по 20 квадрата. 2 кв. м по-малко имат жувущите в градовете от 70 000 до 100 000. Едва 4 квадрата пък се полагат на обитателите в населените места до 5000 души. Покрай озеленяването е помислено и за дома ни на "онзи свят". В зависимост от големината на населените места, законодателят е определил конкретни нормативи за площта на терена за гробища. Само за много големите градове с над 400 000 обитатели, необходимата площ се определя с общия устройствен план. 2,7 квадрата например се полагат на българите в големите градове от 100 000 до 400 000 жители. Най-малко се полагат на покойниците обитавали градчета с до 10 000 жители и много големите села (над 5000 жители) - 1,30 кв. м. В малките села където живеят между 200 и 1000 души, на човек се падат по 4 кв.м. Допълнително поне по половин квадрат обаче се полага за изолационна зеленина. Така че, ако случайно не се справите да обитавате жилище по нормата на този свят, законодателят е помислил съвестта ви да е чиста поне в отвъдното.КАРЕ: По колко ни отпускат за спорт и училища

Ако живеете в голям град с над 100 000 души, за спорт ви се полагат по 5-7 квадрата. Между 6 и 8 се отпускат на живущите в градове с население между 30 000 и 100 000 души. В селата всеки има на разположение между 15 и 20 квадрата. Площта за отделните видове спортни обекти и терени обаче се определя съгласно Нормите за проектиране на спортни сгради и съоръжения.

Много точно са разчетени и пространствата за различните обществени сгради - от яслите и детските градини, до болниците и старческите домове. Необходимата площ за новостроящите се училища е поне половин хектар. Целта е на ученик да има по 25-30 кв. м. Най-малката площ на терен за училище в усвоени градски територии се определя с норматив по 8 кв. м за училища с капацитет над 16 класни стаи. В школата до 16 класни помещения, децата трябва да имат по 12 кв.
 
Ако всички участници в процеса от законодателя и инвеститора, през проектанта и строителя се съобразят с правилата на играта, може и да заживеем в цивилизовано устроена държава.
3557
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД