:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 391,750,264
Активни 172
Страници 18,246
За един ден 1,302,066
помощ

Здравната каса ще доплаща за две трети от всички пациенти в болниците

Догодина ще покрием два пъти повече болести, твърди д-р Валерий Митрев, шеф на дирекция "Болнична помощ" в здравната каса.
Снимка: Васил Миланов
- Д-р Митрев, здравната каса ще сключва договори с болници само ако работят по клинични пътеки. Какво представляват тези пътеки и защо се налага тяхното въвеждане в болниците?

- Клиничната пътека е система от изисквания за поведение на различни видове медицински специалисти по отношение на пациенти с определени заболявания. Пътеката е алгоритъм за клинично поведение на лекарите при едно заболяване и указания за управление на клиничен случай. Пътеката завърта специалистите и персонала в болницата около пациента. Клиничната пътека разписва по дни, а в спешните случаи и по часове, какви медицински специалисти ще се докосват до пациента - лекар, сестра, санитар, лаборант, консултант. В нея е посочено и точно кой, какво и с каква апаратура ще прави. Ако в болницата има специалист, който трябва да направи нещо за пациента, но не притежава необходимата апаратура, казваме, че болницата не може да осигури доброто качество. Обратното също е вярно - оборудването може да е налице, но да няма квалифицирани лекари. За да сключи договор с касата, болницата трябва да отговаря и на двете условия.

- А какво става с пациент, който попадне в болница, където липсват специалист или апаратура на ниво?

- С такава болница няма да сключим договор. Ако пациентът вече е приет в болницата и там се установи, че има например мозъчна аневризма, а болницата няма квалифициран неврохирург, скенер и ангиограф, болният се превежда там, където има възможности да се лекува заболяването. Ако подобна диагноза е предварително установена, пациентът бива насочен за хоспитализация в болница, която е сключила договор с нас за тази пътека.

----------------

Общинските болници могат да поемат средно 15 от 30-те пътеки. А окръжните имат възможности за договор за 25-27 от тях. Това, което и те не могат да лекуват, се прави в петте университетски болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, които обслужват цялата страна. Това насочване се извършва от приемния кабинет, където след преглед се установява диагнозата и тежестта на страданието. По този път пациентът не плаща нищо, въпреки че е излязъл от здравния си район. Преди имаше възможност болницата да задържи пациента, без да доведе лечението докрай, просто за да го отчете като преминал. Сключването на договори по клинични пътеки ангажира болницата да завърши окончателно цикъла на лечение. --------------

Така че договорът със здравната каса е гаранция за качеството на лечението, и то без значение дали болницата е общинска, областна или университетска.

- Не става ли голямо прехвърляне на пациента от болница на болница?

- Това се случва само когато е необходимо и всъщност е в полза на пациента. Дали сме възможност пациентът сам да отиде в болницата и екипът там на място да реши дали е необходима хоспитализация.

- Няма ли опасност по този начин всички болни да се струпат в Медицинска академия или където смятат, че лекуват най-добре?

- Не, защото действа наредбата на здравното министерство за

районирането, като непременно се отчита сложността на заболяването. Да не пренебрегваме и възможностите и опита и на по-малките болници, които могат много добре да се справят с някои заболявания. Например отстраняване на възпален апендикс, операция на херния, жлъчка, лечение на тежки форми на диабет, изискващи спешна намеса, бронхопневмония, раждане, операция на сливици и други. Така болниците с по-големи възможности поемат по-тежките страдания, изискващи по-голям ресурс.

- Трябва ли пациентът да плаща задължителната такса от 2% от минималната работна заплата във всяка болница, през която минава?

- Не. Той плаща само на мястото, където го приемат и завършат цикъла на лечение. Клиничната пътека ясно показва дали дадената болница може да лекува пациента. Ако не може - направо го праща в по-голяма, без изобщо да го държи и да му прави изследвания, които могат да бъдат направени от семейните лекари и специалистите от извънболничната помощ. А според заболяването и малката общинска болница може да прати болния директно в университетската, без да го "разхожда" до областната, след като знае, че областната болница няма договор с касата за клиничната пътека за рак на дебелото черво, например.

--------------

Освен това голяма част от болестите, включени в клиничните пътеки, се покриват със списъка на заболяванията, освободени от споменатата такса. Тя не се плаща и от всички пациенти до 18 години и други големи групи осигурени лица.

---------------- Клиничните пътеки за 30. В тях не са включени инфекциозни болести, кожни, ортопедични, УНГ. Какво става с хора, които са болни от нещо подобно?

- Те се лекуват както и досега. Досегашното финансиране от

бюджета на държавата или общината се запазва и е гарантирано. Тези клинични пътеки са избрани, защото покриват приоритетните за страната болести - сърдечно-съдови, ракови, белодробни. Включени са и заболявания на приоритетни за нас групи - бременни, деца, майки. В пътеките са също диагнозите, заради които българите най-често постъпват в болница. Помислено е и за болестите, които най-често водят до инвалидизиране. Всички тези 159 диагнози ние ще финансираме допълнително. Това естествено не означава, че след като няма пътека, хепатитът няма да се лекува. Имаме възможност да обхванем около 200 хиляди случая в болниците за шестте месеца до декември.

- А как ще се гарантира качеството на лечението извън клиничните пътеки?

- За това са отговорни контролните органи на принципала на

болницата - здравно министерство или община. Контролира този, който дава парите.

-----------------

Досега в болничната помощ се финансираха структурите. Сега ние се концентрираме главно върху продукта - интересува ни пациентът да е лекуван максимално добре. Заплащането е за конкретен резултат от лечението. Новият начин на финансиране представлява плащане на изхода, където се вижда истинският резултат. Ние следим спазва ли се алгоритъмът на лечение. Така клиничната пътека е не само начин за договаряне с болниците, но и добра основа за контрол на качеството на лечението в тях.

--------------В изработването на пътеките сме стъпили на световния опит. Те са изработени от видни български специалисти, научните дружества, републиканските консултанти. Испански, австралийски и американски специалисти твърдят, че нашите пътеки са много добри. Сега остава да видим как ще заработят на практика, а не да останат само добри намерения. Това вече е въпрос на сериозен контрол. Той трябва да е и от страна на пациента, който ще има описание на клиничната пътека на разбираем език и ще може да следи хода на лечението. Защото искаме пациентът да е спокоен, информиран и защитен. Важно е това да стане, защото хората имат негативна нагласа към лекарите и качеството в болниците.

И друго - ще подготвим още 40 клинични пътеки за по-редки, но тежки болести - онкологични, инфекциозни, ортопедични, очни, УНГ, хирургични заболявания и др. В следващия рамков договор за догодина предвиждаме да предложим общо около 70 пътеки.

- Как пациентът може да се оплаче, че не всичко с него се е случило както пише в пътеката?---------------

- Всеки недоволен пациент може да подаде писмена жалба до

районната здравна каса и сигналът ще бъде проверен. Касата ще прави и внезапни проверки. Чрез анкети със самите пациенти болничните ръководства ще се ориентират за качеството на изпълнение на пътеките. Здравната каса ще се контролира правят ли се тези анкети и какви са резултатите от тях.

---------------

Анкетите ще са два вида - за удовлетвореност от лечението и за равнището на хигиенно-битовите условия.

- След като пациентът има право да търси и да се лекува по пътеки, няма ли опасност болниците без договор с касата да останат без работа, съответно и пари?

- Не. Нашата прогноза е, че почти всички болници ще могат да сключат договор с касата - някои за повече, други за по-малко пътеки. Никой не върви към административно закриване на болници. Това е опасно - ако се избере подобен подход, може да се закрие добра структура, в която много е инвестирано. Инструментът за свиване или разрастване на една болница е качеството на нейния краен продукт, тъй като финансирането все повече ще зависи от това. Ако една болница дава необходимото качество, има много повече възможности да просперира. Здравната каса има една основна своя стратегия - парите вървят след пациента.
1382
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД