:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,431,070
Активни 143
Страници 16,679
За един ден 1,302,066
Право на отговор

БНТ: Няма нарушения при доставката на техника

Снимка: Борислав Николов
Публикуваната на 20 юни 2001 г. в "Сега" статия "Пак скандал с търг за техника в БНТ" се основава главно на твърденията на представителя на "Панасоник" за България, който два пъти участва в конкурса и два пъти го загуби. При това положение е трудно да се очаква, че ще бъде обективен към БНТ.

Действащият Закон за обществените поръчки дава възможност на всеки загубил конкурса да го блокира като го прати в съда за две, три или повече години. Когато се отнася за преоборудване на новинарското ни студио, такъв период от време означава поне две неща: риск, че студиото може да "издъхне" внезапно, и сигурно изоставане от конкуренцията ни, включително и от кабелни оператори, които като частници не са принудени да следват и спазват сложната процедура, произтичаща от Закона за обществените поръчки.Лили Попова, генерален директор на БНТ

Статията в "Сега":

През 2000г. в откритата процедура за участие в търга се явяват представителите на "Сони" у нас UVT, "Техно България", които представляват "Панасоник" и "Електроник дизайн". Последната фирма не представя документи, които доказват пряката й връзка с производителя на техниката, каквото е изискването на закона, но въпреки това е допусната до участие.Отговорът на БНТ:

Фирмата "Електроник дизайн" ООД не е участвала под това име в търгове на БНТ през 2000 г., тъй като със съдебно решение N 4 /31.08.2000 г. Софийски градски съд (СГС) променя името в "Телевижън системс лимитид", а поканата за миналогодишния търг за Студио 6 е публикувана в Държавен вестник бр. 75 от 12.09.2000 г., т.е. след решението на СГС. По този начин в откритата процедура по възлагане на обществена поръчка за изграждане на Студио 6 през 2000 г., участва фирма "Телевижън системс лимитид" ООД - България, която представя по официални документи фирма "TSL" - Англия.

"Сега":

В началото на 2001 г. търгът продължава като ограничена процедура, на която се явяват представителите на "Панасоник" - "Техно България", представителите на "Филипс" - "Трансинко", и отново фирмата "Електроник дизайн", която вече е преименувана на "Телевижън системс лимитид" ("ТСЛ"), така, че абревиатурата на името й да съвпада с името на известна английска фирма - системен интегратор. Между двете юридически лица обаче няма връзка.БНТ:

Твърдението на г-н Каранов, че между двете фирми няма връзка е абсурдно, тъй като БНТ притежава документ от 04.10.2000 г., с който г-н Брайън Къф - директор на "TSL" - Англия, упълномощава "ТСЛ" ООД да го представя във всички процедури и сделки на територията на България. Дължа да уведомя г-н Каранов, че при посещението ми на изложението за телевизионна техника в Лас Вегас, се запознах с представители на фирма TSL - Англия, които потвърдиха, че фирма "ТСЛ" ООД ги представя в България.

"Сега":

Комисията на БНТ посочва като краен победител "ТСЛ", на второ място е класиран проектът на "Трансинко", а на трето - този на "Техно България". От търга отново няма резултат. Този път заради жалба на "Техно България", внесена в СГС на 21 май 2001 г. Според управителя на фирмата Константин Каранов при провеждането на търга БНТ е нарушила Закона за обществените поръчки и Закона за административното производство. Представителят на "Панасоник" у нас е внесъл и жалба в НСРТ.

БНТ:

Цитираната жалба на г-н Каранов от 21.05.2001 г. е подадена в деня на прекратяване на процедурата за възлагане на обществена поръчка, със заповед N 392/21.05.2001 г. на Генералния директор на БНТ. Нарушение на Закона за обществените поръчки от страна на БНТ няма, тъй като всички фирми, допуснати до участие в търга, са с изрядни документи в частта по представяне на чуждите фирми. По основния аргумент: "ТСЛ" не е представила документи за връзка с фирмите, чиято техника предлага на БНТ, каквото е изискването в поканата на БНТ", имам следния коментар: от "TSL" са представени писма, че имат правото да използват продукти на: GVG, IKEGAMI, Snell&Wilcox, Calumet, LEITCH, JVC, Thomson, Trilogy, Soundcraft, AMEK, като са цитирани и сроковете на сключените договори. Представени са и сертификати за качеството на отделните изделия. Тези документи могат да бъдат предоставени на вниманието на всички, които се интересуват, тъй като се намират в БНТ.

"ТСЛ" ООД представя TSL-Англия, която е фирма - системен интегратор и е в състояние да изпълни 100% поръчката по проектиране, доставка на екипировка и пълен инженеринг на обекта Телевизионен студиен комплекс (АСК 6) в БНТ. В същото време "Техно България" ООД може да извърши качествено само 1/3 от поръчката, а именно доставката на оборудването от фирмите, които представя. Що се отнася до писмата за техническите възможности на "Техно България", за изпълнение на поръчката, от страна на "Панасоник" е посочен г-н Джон Рид, който на 20.02.2001 г. официално обявява във факс до всички свои представители, че отива на друга работа и напуска "Панасоник". (Факсът, за щастие се получи и в БНТ, което ни даде възможност да разполагаме с необходимата ни информация, укрита вероятно умишлено от човека на "Панасоник" у нас г-н Каранов, тъй като не е в негов интерес). От тук следва, че зад инженеринговата част на проекта на "Техно - България" не стои никой от "гиганта" "Панасоник". Вероятно поради тази причина, ако специалист види предложените схеми за реализация на проекта, ще се пита не само защо има определено разминаване между описателната и схемна част, а и защо схемите са незавършени? Самият Майкъл Като, подписал CV-то на г-н Рид, също не е вече в "Панасоник". Възниква въпрос: Чии документи са нередовни - на "Техно" или на "ТСЛ"? И как с един технически специалист, обявен за Технически директор на "Техно", г-н Каранов смята да цифровизира БНТ? Междудругото, БНТ все още чака доставянето на необходимия софтуер за настройка на формата DVC-PRO, който закупи в края на годината от фирмата на г-н Каранов. И който се нуждае от настройка.

"Сега":

Друго нарушение на Закона за обществените поръчки е допускането за участие на представителите на "Филипс", въпреки че фирмата е била в ликвидация и по закон не е трябвало да бъдат класирани въобще. Заради участието на "Филипс" финансовият директор на БНТ Тома Иванов, който участва в комисията, подписва заключението с особено мнение.БНТ:

Фирма "Филипс", представена в търга от фирма "Трансинко ЕООД", не е в ликвидация, както твърди г-н Каранов, и не е представила такива документи по време на търга. Това, че Thomson купиха Broadcast-производството на "Филипс", не означава ликвидация на фирмата и производствената гама на същата. Напротив, на изложението за телевизионна техника в Лас Вегас през април 2001 г. "Филипс" представяха своите продукти на отделен щанд, под флага на Thomson. И г-н Каранов го видя.

"Сега":

Не е ясно обаче защо деветчленната комисия на БНТ е въвела като критерий за оценяване на проектите т. нар. предполагаема цена на офертите. Това противоречи на закона, според който офертите се класират според най-ниската предложена цена. Предложението на победителите "ТСЛ" обаче е най-високо и е с 1 700 000 германски марки по-скъпо от това на "Панасоник".

Константин Каранов твърди, че е представил документ, според който неговият проект за студио е трябвало да бъде изготвен от екип, чийто ръководител е Джон Рид, който от 20 години е шеф на системния инженеринг на Би Би Си, изработил десетки студия в света, включително на АRD в Германия и Останкино в Русия.

БНТ:

Тук е мястото да отговоря на въпроса защо деветчленната комисия е правила оценяване на проектите по т. нар. "предполагаема цена". Ами защото е трудно да сравняваш магаре с хубав кон или "Запорожец" с "Мерцедес". Нереално е да се сравняват проекти, включващи оборудване с различен клас на качество и приложение. В продължение на около месец комисията работи върху проектите с единствената цел да направи максимално обективна оценка на предложенията. След като проектите на трите фирми бяха приведени в съответствие с изискванията на EBU за броудкаст-качество, разликата в цените съвсем не е цитираната от г-н Каранов 1 700 000 германски марки, с които БНТ се е наканила да злоупотреби! Нещо повече! Ако към проекта на г-н Каранов се прибавят реалните за инженеринг на такъв проект суми, неговият вероятно би се изравнил по стойност с този на победителите. В офертата на "Техно България" липсват и цени за монтажни материали, което автоматично сваля неговата цена с около $100 000. Решението на комисията щеше да противоречи на Закона за обществените поръчки, ако БНТ купуваше оборудване, а не проект и реализирането му. Така че версията за най-ниската предложена цена е неприложима за случая и не подлежи на коментар.

Моето мнение по въпроса за най-добрия проект, както и това на комисията, съвпада и с мнението на конкуренцията - "Трансинко ЕООД" - представители на "Филипс" за България, които джентълменски благодариха за поканата за участие в търга и признаха правото на конкуренцията да изгради обекта.

Освен цитираните четиринадесет студия в ВВС, TSL-Англия е изградила и редица други обекти, списък на които прилагам към настоящия документ /Приложение 1/. В Приложение 2 предлагаме на Вашето внимание CV-то на г-н Джон Рид, за когото г-н Каранов твърди, че от 20 години е шеф на системния инженеринг на ВВС. Като не поставяме под съмнение професионалните качества на г-н Рид, ние поставяме под съмнение всичко, написано от г-н Каранов, който вживявайки се в ролята на технолог, мениджър, интегратор и кадровик на БНТ, е предложил за публикуване във вашия вестник. Вероятно силата на филолога Каранов е в журналистиката, макар че през последните две години има определен напредък и в продажбата на телевизионна техника. Само не съм сигурна, че при подобно отношение към фирмите, на които предлага продуктите си, той ще се задържи дълго в този бизнес. Защото освен стока, клиентите изискват и определено уважение и коректност. За информация на вестника и на г-н Каранов, посетих изложението за телевизионна техника в Лас Вегас по покана на фирмата "Бродуей Трейдинг Инк"- САЩ, която не е участвала в нито един търг на БНТ, като пътните и дневни разходи бяха за сметка на БНТ. Това също може да се провери във "Финансова дирекция".

Както по-горе беше обяснено, изготвянето на крайно становище за резултатите от търга костваше едномесечен труд на екип от технически специалисти от Дирекция "Техника", а не е резултат на петдневна работа и еднолично решение на инж. Сталева. Нито е еднолично решение на г-жа Попова.

Другият цитиран член на комисията - инж. Петкова, през 1999 г. е посетила TSL - Англия, заедно с инж. Л. Асенов, за да приемат изграденото там цифрово ефирно студио за сателитната програма на БНТ - TВ България. По точка от сключен с БНТ договор, студиото се изгражда, пуска, измерва и приема в Англия в присъствие на наши специалисти. Вероятно липсата на опит в изграждането на телевизионни студия е причина г-н Каранов да не знае каква е световната практика в този вид дейности. Такава беше практиката и до влизане в сила на Закона за обществените поръчки, който вместо да ограничи корупцията, увеличи апетитите на няколкото фирми-представителки на чужди фирми за производство на телевизионна техника. Войната между тях поставя БНТ в абсурдната ситуация да разполага със средства и да не може да се преоборудва.Инж. Зоя Сталева, Директор на дирекция "Техника" на БНТ
2180
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД