:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,819,338
Активни 102
Страници 11,313
За един ден 1,302,066
Далавери

Успя ли бившият кабинет да разпродаде държавата?

Серия сделки в последния момент от управлението на екипа на СДС предвещават поредните скандали около приватизацията
Снимка: Николай Дойчинов
"Спрете сделките за приватизация и ги оставете на следващия правителствен екип!" Това бе посланието, което отправиха към бившите вече управляващи от Национално движение "Симеон Втори" седмица след изборите.

Съвсем неслучайно. Знайно е, че най-големите безобразия при продажбата на държавна собственост стават именно в периоди на междувластие. Налагало се е дори (при ремонта на кабинета "Костов") новоназначени министри да отменят сделки и заповеди за пускане на фирми за приватизация на предшествениците си.

Ако се съди по последните изявления на вицепремиера Николай Василев и намеренията му да провери серия от сделки на стария кабинет и на негови институции, и този път едва ли ще се размине без скандали. Парадоксът е, че това се случва в момент, когато от месеци сериозната работа в раздържавяването е на практика спряна. Но винаги има апетитни парчета от баницата, които могат тихомълком да бъдат прехвърлени на "добри хора".

Министерството на икономиката например спря приватизацията преди 3 месеца. През това време не е продадена нито цяла фирма, нито обособена част. В туризма от началото на годината е сключена една-единствена сделка, но затова пък каква - за продажбата на 60% от "Пампорово". Ръка върху курорта сложи СИБанк, банката на кръга "Олимп", чрез регистрираната в Цюрих, Швейцария фирма "Турист инвест".

В търговията е сключена една сделка за мажоритарен пакет акции на "Булес"-Търговище и 6 сделки за обособени части. Продажбите са станали през март. В промишления сектор не са сключени никакви сделки през тази година, съобщиха от ведомството на Николай Василев.Шампион по спешните сделки в държавата стана Агенцията за приватизацияНеслучайно новият шеф на надзора на АП Петко Николов обяви в понеделник, че ще разпореди преглед на всички сделки, сключени от началото на годината досега.

На пръв поглед няма какво особено да се проверява, защото работата в агенцията бе почти замряла. От началото на годината бяха сключени няколко договора за продажба на остатъчни пакети акции - на "Асарел Медет", "Горубсо Лъки", на Русенската корабостроителница.

Не щеш ли обаче, във времето между изборите и смяната на управленските екипи с бясна скорост се развиха нещата около приватизацията на "Хемус Ер", на Стоков базар "Илиянци" и на "София филм".

Когато стана ясно, че властта се сменя радикално, шефът на Агенцията за приватизация Левон Хампарцумян заяви категорично, че държи на името си и на реномето си на професионалист и няма да положи подписа си под договор, около който има спорове в обществото. Освен това той не веднъж уверяваше обществеността чрез медиите, че с продажбата на авиокомпанията ще се внимава изключително много, за да не се повтори крахът на "Балкан".

Реалността се оказа различна.Около "Илиянци" избухна истинска медийна войнамежду двама от кандидатите. В нея стана ясно, че ръководството на дружеството, което кандидатства за приватизацията като РМД "Ей енд Ай" сериозно е инвестирало в управляващите, за да чака от тях отплата. Сред жестовете към политиците бяха пожарен автомобил, дарен на фондацията на премиерската съпруга "Бъдеще за България", мерцедеси, които ползваха Александър Праматарски и други управници, предоставяне на мобилни телефони, плащане на бензин и т.н.

В крайна сметка обаче шефовете на "Илиянци" се оказаха излъгани. Те не само не успяха да се преборят за дружеството, което бе купено от Търговски център "Тракия"- Пловдив на баща и син Домусчиеви, но и прокуратурата почна проверка за източване на фирмата.

Междувременно бе разиграна сценката за конфликт между изпълнително ръководство и надзорен съвет на Агенцията за приватизация. Хампарцумян искаше да накара всички кандидати да наддават, защото РМД-то "Ей енд Ай", грешно посъветвано, беше дало много по-ниска първоначална цена. Надзорниците обаче казаха, че сделка трябва да се сключи с Търговски център "Тракия". Този кандидат, според слуховете, имал подкрепата на бившия зам. министър на икономиката Христо Михайловски. Така в крайна сметка базарът "Илиянци" бе продаден малко преди да бъде сменен надзорният съвет и договорът бе подписан от изпълнителния директор на агенцията в оставка Левон Хампарцумян.Още по-драстично се развиха нещата около "Хемус Ер"Първо се явиха 6 кандидати. После бе сменена схемата на продажба. Останаха 4 желаещи да купят авиокомпанията. Единият отпадна, защото стана ясно, че не отговаря на изисквания, които не са били изрично посочени в приватизационната документация. Избран беше ексклузивен купувач "Пирин турист"- туристическа компания, управлявала хотел в "Банско". В хода на процедурата се разбра, че тя е свързана с Първа инвестиционна банка и с "Болкан холидейз".

На 20 юли надзорниците отсякоха: "Кандидатът не може да гарантира средства, с които да плати и да изпълни инвестиционната си програма, а основният му акционер - офшорната "Антуел овърсийз" влошава финансовото си състояние през последните години". И отхвърлиха предложението на изпълнителния съвет да се сключи договор.

В последния ден от съществуването си обаче те смениха позицията си на 180 градуса. И одобриха проектодоговора. Истинският договор пък беше подписан светкавично - в деня, в който бе избран нов надзорен съвет на АП. Шефът й в оставка Левон Хампарцумян заяви, че няма нищо нередно в сделката и, ако някой има някакви съмнения, да ги отнесе към съда.

По време на смяната на властите в АП "Бългериан технолоджис" бе избран за купувач на "София филм". За 75% кандидатът предлага 4 712 000 лв. в брой и инвестиции в размер на 6 млн. лв. за 5 г.

Подписан бе и договорът за продажба на 75% от капитала на "Телекомплект" със софийската "Телекомплект РМД".В енергетиката от началото на годината пуснаха за продажба 39 обособени части,но само част от тях бяха купени. Повечето продажби са станали преди поправките в закона "Лучников" и на практика не се е плащало с компенсаторки.

Това обаче не важи за обектите, пуснати в последния момент - по-големите мини като "Христо Ботев", "Чукурово" и "Бели брег" и доста апетитното предприятия "Енергоремонт" - най-голямата проектантска база в отрасъла у нас. Те ще се продават от АП.

Последните заповеди на Иван Шиляшки, засягащи приватизацията, са от 13 юни и 4 юли. Първата е за 80% от капитала на тревненската мина "ЛЕВ", а втората - за 80% от капитала на "Строителство и монтажи" в Раднево. Последното предприятие обслужва ТЕЦ "Марица-изток 3", която правителството на Иван Костов даде на щатската "Ентерджи". Процедурата е конкурс, чиито условия не пречат това дружество да се купи също от "Ентерджи". Сроковете за двете предприятия още не са изтекли.

Според шефа на приватизационния отдел във ведомството Хари Ашикян извършените продажби и пуснатите в последния момент обекти са предимно отделените напоследък от големите дружества ремонтни и обслужващи предприятия. "Съгласете се, че не можем да оставим една вече приватизирана мина да се обслужва от държавно предприятие, както и обратното. Затова, въпреки въздържането от приватизационни сделки, пуснахме няколко такива, които са свързани с вече продадени обекти", каза Ашикян.

Колкото до "Енергоремонт", големината на предприятието изигра лоша шега на Иван Шиляшки, защото с продажбата му се зае АП. Още преди изборите се знаеше, че Шиляшки прави всичко възможно да отиде на работа именно в "Енергоремонт". За целта към активите на предприятието дори бе прехвърлено служебното му "БМВ", което иначе бе купено от "Булгаргаз".С почивна станция на БДЖ, продадена само с един лев над стартовата цена,пък ще се прочуе транспортно-съобщителното министерство. Базата се намира до Росенец, Бургаско и, нарочно или не, на търга преди няколко дни се е явил само един кандидат - купувачите на намиращия се наблизо вагоноремонтен завод в Бургас. Станцията по принцип се е ползвала от неговите работници за почивка. При първоначално определена цена от 500 000 лева кандидатът печели с 500 001 лева.

Иначе в министерството нямат особени обекти за продаване - за цялото второ тримесечие са продадени само две предприятия: "Транспроект" и "Разпространение на печата". Първото е купено от "Транспроект Елит" ООД за 2,200 млн. лева, а второто - от "Интърнити" ЕООД за 3,160 млн. лева.

Това обаче са само някои от случаите, за които бе дадена гласност и за които може да има съмнения около скоростта на продажбите. Какво още е ставало във времето на междувластие, очевидно тепърва ще излиза на бял свят.

Новата власт вероятно ще се сблъска със сключени в последния момент договори за доставка или проведени набързо конкурси и търгове за обществени поръчки. Първите сигнали вече са налице - в енергетиката. Със сигурност ще има и други, които съвсем ще вгорчат първите истински работни дни на новата власт.

ИМАШ КРАВА - ПИЕШ МЛЯКОФонд "Земеделие" празенДълговете към държавния фонд "Земеделие" вече са набъбнали до 40 млн. лв. - при 28 млн. лв. преди година и половина. Заради сушата през лятото на 2000 г. стопаните в Северозападна България не получиха добра реколта и нямаше как да върнат заемите. Затова фондът реши да разсрочи дължимите суми с една година. Това била една от причините за една година борчовете към държавния фонд да набъбнат двойно, оправдаха се от фонда.

Любопитно обаче е друго. Само от началото на тази година фондът е раздал 36 млн. лв. инвестиционни кредити (на практика целия си разполагаем ресурс за тази цел за цялата година), което е прецедент. Преди тези пари не стигаха до стопаните, защото банките не отпускаха парите, въпреки че фондът одобряваше проектите им. От 2 години новият шеф на фонда Стоян Христов приложи нови схеми на финансиране, в които фондът участва като гарант на стопаните при искане на заеми.

Как са одобрявани проектите и дали е имало договорки под масата, не може да се докаже. Неотдавна шефка на кооперация обвини Христов чрез медиите, че искал рушвет, за да одобри проект. Обвинението не се доказа и той продължава да заема поста.

Във фонда са оцелели 10 милиона лева за краткосрочното кредитиране. Но това са остатъчни пари. Фондът е отворена система и непрекъснато се пълни. Парите във фонд "Земеделие" се превеждат на етапи. За второто полугодие финансовото министерство не е превело 14 млн. лв. - втората част от годишната субсидия. В бюджета на фонда за краткосрочни кредити са предвидени 27 млн., от които за пролетната сеитба са използвани 17 млн. Заедно с чаканите 14 млн. се очаква парите за есенната сеитба да да бъдат 24 млн. лв.

Заради изключително слабата реколта в Добруджа обаче вече има искания държавата да се намеси по-сериозно при субсидирането на сеитбата. В противен случай арендаторите и кооперациите там са изправени пред фалит. А наличният ресурс със сигурност няма да стигне доникъде.
1618
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД