:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 420,266,761
Активни 77
Страници 7,757
За един ден 1,302,066
ОКТОПОД

Как Първа инвестиционна банка си изгради туристическа империя

За кратко време фирми, финансирани от ПИБ, напазаруваха хотели, авиокомпании, туроператори
Тези дни на туристическия небосклон в България изгря нова звезда. Или по-точно казано - тя заблестя с по-ярка светлина, която заслепи останалите, доскоро известни играчи в този бранш - "Мултигруп" и "Олимп". Това е групировката около Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Тази най-нова звездна конфигурация съсредоточи вниманието около себе си при провелите се през седмицата търгове за продажба на хотели в "Слънчев бряг".

Още преди старта на наддаването участниците в него, все хора от бранша, които си знаят и кътните зъби, пушеха нервно и задаваха един и същи въпрос: "Кой е човекът на Първа инвестиционна?". По-късно стана ясно, че е имало защо. Победители станаха всефирми, разчитащи на финансовото рамо на ПИБ- от там бяха банковите гаранции, представени в АП.

В наддаването за хотел "Глобус" това бе "Българска корпорация Семена", която вдигна цената до 8,850 млн. лв. В търга за хотел "Сатурн" кандидатът, представляващ групата, беше "Приват турс 2000". Този хотел, обаче, благородно бе отстъпен. Затова пък хотел "Космос" достигна звездната цена от 2 933 000 лв. при първоначално поискана 713 000 лв. и отново бе купен от никому неизвестната "семенна" корпорация.

"Балкан холидейс сървисиз" пък се оказа единственият кандидат за покупката на хотелски комплекс "Поморие". Обяснението, дадено от шефа на компанията Виктор Папазов, беше, че сигурно цената от 7,6 млн. лв. се е сторила висока на проявилите първоначален интерес още 5 компании.

Всъщностинтересът на ПИБ към туризма не е нов.Още през 1997 г. ПИБ участва в създаването на "Частен туристически холдинг". Акционери там освен нея са Първа частна банка, ТБ "Моллов", фирмата на Венцислав Йосифов "ВЕМ-94", фирмата на Младен Михалев-Маджо - "Интергруп енд Партнерс", фирмата на Валентин Моллов - МФИ, "Наваро", дългогодишният шеф на парк-хотел "Москва" Любомир Веселинов.

Стартът на холдингът е летящ - първата му придобивка е "Балкан Холидейз интернешънъл", държавният туроператор N 2 след "Балкантурист". Тук се очертава и схемата, по която по-нататък ще се придобива собственост.Първоначалният собственик на "Балкан Холидейз"е "Лоджик инвест учес", която я купува от АП за 410 000 долара. Туроператорът има задължения към ПЧБ в размер на $1,6 млн. Хора от туризма твърдят, че ПИБ откупува от ПЧБ този дълг за $300 000. След това изпълнителните директори на ПИБ Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев се срещат в Лондон с "Лоджик Инвест" и искат задължението да бъде веднага погасено. Малко по-късно "Лоджик Инвест" прехвърля акциите си на две офшорни компании. Предполага се, че те са посочени от двамата банкери. Не след дълго регистрацията на "Балкан холидейз" е прехвърлена в Кипър. Неотдавна пък фирмата бе оглавена от Радка Минева, съпруга на Цеко Минев. Фирмата става съдружник в други компании, в които на някакъв етап фигурират имената на Минев и Мутафчиев.

Една от тях е "Пирин турист", койтостана собственик на "Хемус Ер"по най-скандален начин. Продажбата на авиокомпанията стана в последния ден от съществуването на стария надзорен съвет на Агенцията за приватизация. Първоначално същите надзорници отхвърлиха "Пирин турист" като купувач, въпреки че беше одобрен от изпълнителния съвет начело с Левон Хампарцумян. Мотивът им беше, че не е гарантирано изпълнението на инвестиционната програма и че основният акционер "Антуел овърсийс" регистрира непрекъснато влошаване на финансовото си състояние през последните години. Не щеш ли, обаче, в последния ден надзорът смени на 180 градуса мнението си и даде ход на сделката. Договорът бе подписан светкавично. И групировката се сдоби с авиокомпания. Въпреки че изискването беше купувачът да има опит в авиационния бизнес. Попитан как ще се справи новият собственик с този проблем, тогавашният шеф-приватизатор Левон Хампарцумян сравни "Пирин Турист" с фирмата на ексцентричния англичанин Ричард Брансън - Virgin. И Брансън тръгнал с музикалната верига Virgin Megastores, а сега имал една от най-бързо развиващите се авикомпании. "Хемус" имат опит в авиобизнеса, "Пирин" - в туризма, надявам се комбинацията да е добра", заяви Хампарцумян.

"Пирин турист" е регистрирана през 1996 г. от Валентин Якимов, Мариан Дадаков, Тодор Войнов и Димитър Чобанов. В последствие Тодор Войнов, Мариан Дадаков и Валентин Якимов излизат от компанията. Заместват ги споменатите вече Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. През 1998 г. те също напускат фирмата. Тяхното място е заето от "Либеро", а шеф става Боян Марианов. "Либеро" е съдружник с ПИБ в Първа финансова брокерска къща. През 2000 г. за акционер е вписана и фирма "Антуел овърсийз", регистрирана в Кипър.

С това обаче връзката с кръга на ПИБ не се прекъсва, защотоБоян Марианов също е част от него.Именно той представлява "Приват турист 2000", когато фирмата кандидатства за хотел "Сатурн" в Слънчев бряг. Собственик на "Приват турс 2000" е "Балкан Холидейз Кипър" ЛТД. Марианов е управител на дружеството и преди, и след продажбата. През 2001 г. "Приват турс 2000", както първоначално се казва фирмата, се преименува в "Приват турист 2000". "Приват турс 2000" купи 70% от хотел "Банско" за 1,31 млн. лв.

"Приват турс 2000" е съдружник в "Интер-спорт Банско" - фирма за изграждане на спортни и лифтови съоръжения. Марианов управлява още една сродна фирма - "Юлен", чийто предмет на дейност е изграждане и експлоатация на туристически и спортни обекти, хотелиерство. Точно тази компания има амбициите да изгради лифта от Банско до ски-пистите в курорта.

Така за кратко време фирми, финансирани от ПИБ, успяха да напазаруват хотели, туроператори, авиокомпания. И да положат основата на една перспективна империя в туризма. От ПИБ зависи как ще се развие тя по-нататък. Защото повече от ясно е, че никому неизвестните фирми не разполагат с пари, за да платят сами на АП зашеметяващите суми, които обещаха за хотелите в Слънчев бряг, примерно. Което пък означава, че във всеки един момент ПИБ може да стане и юридически собственик на привлекателните обекти. Схемата вече е отработена.
28
26666
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
15 Февруари 2012 20:39
Направих си труда да прочета цялата статия на вашия вестник. Много от нещата ми се струват силно манипулирани и определно изкривяващи истината. Подобни тенденциозни статии са способни да манипулират общественото мнение и това да се отрази на престижа на добрата българска финансова институция каквато за мен е ПИБ.
Иван Митев
15 Февруари 2012 20:55
Вие много хубаво и подробно сте написали в какво всъщност е замесена ПИБ, но колко от тези неща ще се окажат истина? Има си прокуратура, която ще направи проверка и съм сигурен, че повечето от посочените неща ще излязат плод на измислица. Проверете си източниците добре, защото според мен в момента има черна кампания срещу добрите банки в България.
16 Февруари 2012 09:00
добър компромат сте извадили, ама никъде не пише въз основа на какви документи ПИБ притежава въпросните фирми, които пък се оказват собственици на тези хотели, авиокомпании...това повече ми прилича на някакви догадки и предположения, което мога да направя и аз и да кажа примерно, че вашия вестник обслужва интересите на иван костов, нещо което всички много добре знаем, че не е така! има си институции, които могат да кажат със сигурност дали вашите догадки са верни или не! а това което сте написали може само да го използвате за заяждане!
16 Февруари 2012 10:05
Много оклончиви твърдения сте публикували. Всичко което прочетох ми даде да разбера, че тази информация е непроверена и просто написана, за да компрометира ПИБ. Не знам защо, но се забелязва напоследък едно постоянно оплюване на банките у нас, а именно благодарение на тях ние имаме къде да живеем. Колкото от вас са живеят на кредит и имат жилища купени по този начин? Всеки взима пари от банките, така че е нормално хора да вземат кредит, за да започнат даден бизнес.
16 Февруари 2012 10:07
Днес са налазили навсякъде тези банкери бе, тука пишат ПИБ-аджиите.
Айде, пък ако се справите добре, цеко ше ви качи за по една седмица на Юлен.
16 Февруари 2012 10:33
Как пък я измислихте тази статия и аз не знам. Всеки ден чета всякакви глупости и се спуквам от смях, защото се пишат от хора, които си нямат ни най-малка представа за нещата случващи се в България. Жалко, че и вие се поддавате на Огнян Донев, който иска да злепостави ПИБ. Нали не сте си мислели, че ще се хванем просто ей така и ще повярваме на журналистически измислици?
16 Февруари 2012 10:57
дрън, дрън че пляс! анелийка пак е изпълнила поръчка на другаря станишев! браво, анелия! сергей, няма да забрави този жест и ще те повиши в секретарка на партията майка
16 Февруари 2012 11:11
Статията е лишена от всякакви важни и съществени факти, които да доказват тезата на заглавието. Не знам изобщо как сериозни издания като "Сега" позволяват на своите журналисти да пишат подобни статии. И после защ държавата ни била на това дередже! Идеята, която тук виждам, е да се опетни името на въпросната банка!
16 Февруари 2012 11:47
Kак после да имаме доверие на медиите и да твърдим, чеса обективни във всяка една статия. Не мога да се съглася с това което е изписано, защото просто е лишено от конкретни факти и доказателства. Ако се защитите подобаващо тогава бих ви се извинила дори, но в противен случай за мен това е поръчкова статия, целяща да навреди на ПИБ!
16 Февруари 2012 11:47
Баси ботовете майна
16 Февруари 2012 12:20
Не знаех, че журналистическата фантазия може да достигне до чак такива измерения . То вие сте се оляли направо в измислици. И кой ще повярва на това?
16 Февруари 2012 12:24
Не знаех, че ПР-те на банката са толкова некадърни и лишени от фантазия.
16 Февруари 2012 12:26
И е хубаво, когато се наема някой да пише по форумите, да се прави тест за владеене на българския правопис.
16 Февруари 2012 12:52
***
16 Февруари 2012 13:15
Тюх - един пък ли не се хвана поне!?!
16 Февруари 2012 13:18
капитане
16 Февруари 2012 13:28
Леле и тука каква спекула се върти, не е истина! Не съм го очаквала от вестник СЕГА - голямо разследване, голямо нещо? Интересно ми е кой ви дава тази информация и дали въобще имате право да я публикувате? Аз съм клиент на тази банка от дълги години и всички, които работим с нея знаем, че не случайно е много добра банка, предлага изключително добри условия и за това преуспява. Защо се залавяте да манипулирате общественото мнение и срещу нея?? Много грозно, всичко това тук ми изглежда на долна инсинуация.... }
16 Февруари 2012 14:01
В статията на моменти се долавя пристрастно лично мнение или манипулирано такова. Не знам какво е провокирало да се келвети ПИБ, но аз съм нейн клиент от доста години и не ми е приятно да чета как някой развива теории , които по никкаъв начин не са подкрепенис доказателства.
16 Февруари 2012 15:16
Първа инвестиционна банка си изгради много стабилни връзки с клиентите и в момента предлага наистина добри условия за депозити и кредити. Явно някои банки им завиждат, че не могат да предложат същите условия и заради това гледат да смъкнат доброто реноме на банката. Това не става просто ей така, защото интелигентните хора веднага виждат кое е истина и кое журналистическа платена измислица.
16 Февруари 2012 16:06
хайде нека да се провери, тогава да се говори. Направил си империя - това разследване на журналист ли е или празно хвърлени приказки за Шок или Уикенд
16 Февруари 2012 16:43
Не знам защо във всеки сайт, когато се появят хора, които не подкрепят мнението на дадена статия, веднага стават платени коментатори. За да говорите така явно вие сте такива и работите, за да развивате сайта. Всеки здравомислещ човек би си направил простата сметка и би открил пропуските в подобни публикации. Не може да се настройва обществото, защото просто някой е решил така и е платил за подобни новини. Когато публикувате доказателствата за думите си тогава бих казала, че е вярно, но след като нямате значи са само предположения. Затова и не съм съгласна с написаното!
16 Февруари 2012 18:53
Не знам защо във всеки сайт, когато се появят хора, които не подкрепят мнението на дадена статия, веднага стават платени коментатори.


Защото прави впечатление огромния брой постове в един същи PR стил, които плюят статията, като поръчкова и безпринципно разхвалят въпросната институция, едва ли не като първокласна с оценка ААА. Защо не опровергаят ПОНЕ ЕДИН ОТ ИЗНЕСЕНИТЕ ФАКТИ А САМО ГОЛОСЛОВНИ ПЛЮВКИ? Защо не си спомнят, коя по-точно банка беше спасявана от Орешарски тайно и секретно с пари от резерва и когато беше изнесена информацията от Дянков, го обвиниха в издаване на държавна тайна?
При по-внимателно вглеждане се установява че въпросните постове (14 на брой от общо 21 до сега) са на възмутени „форумци” и това са им ПЪРВИТЕ ПОСТОВЕ в този форум и то в един материал, който трябва едва ли не човек да е IT Шерлок Холмс, за да го открие! Регистрирани като имена, понеже PR –ите си мислят, че това им предава достоверност и във времето, както следва:

misho_kitarista 2012-01-09 10:52:36
riba_chuk 2012-01-09 11:23:35
ivan_mitev5577 2012-01-09 19:08:56
miloto_toteva 2012-01-10 16:22:33
bonka_wiwi 012-01-12 11:14:35
haveikata 2012-01-12 11:17:21
deqn1234 2012-01-11 15:17:03
tagged18 2012-01-11 19:52:25
kristina_ap 2012-01-12 09:39:40
petercho_petrov 2012-01-12 14:44:32
donchostefkov 2012-01-12 15:40:39
boris_rumenov 2012-01-12 17:54:48
desipaw 2012-01-16 12:37:53
Nina_Lalovaa 2012-01-17 11:00:16

Дебютът им точно сега и под този материал е ПОВЕЧЕ ОТ ПОДОЗРИТЕЛЕН!
16 Февруари 2012 18:57
явно много хора в този форум обичат конспирациите и това ги прави особено подозрителни. по-малко филми гледайте. в статията има доста неверни неща за ПИБ и повечето разсъждения са на аза теории , които не са подкрепени с никакви факти
16 Февруари 2012 19:03
Ето веднага дежурното подкрепление mila_jovanovna регистрирано на 2012-01-11 14:50:24 направи своя дебют:

в статията има доста неверни неща за ПИБ и повечето разсъждения са на аза теории


Я по-конкретно - дайте кои са неверните неща и кои „повечето разсъждения са на аза теории”, ако обичате моля, защото звучите много кухо и безпочвено!
16 Февруари 2012 19:57
"Така за кратко време фирми, финансирани от ПИБ, успяха да напазаруват хотели, туроператори, авиокомпания. И да положат основата на една перспективна империя в туризма. " Интересно как се правят такива изовди?? Вие за едър бизнес не сте ли чували? Когато една успешна финансова институция се развива добре, бизнеса се разраства и това е факт. Какво значи "империя в туризма"? Нарича се бизнес, или може би трябва да се върнем в 90-те и всички туристически хотели и обекти да принадлежат на дебелите вратове с кухи вериги и също толкова кухи глави??
16 Февруари 2012 20:17
Още от отбора на банкерските "форумци":

gnila_sliva gnila_sliva@abv.bg Потребител 0 0 Bulgaria 2012-01-09 11:50:21
kunka_peneva kunka_peneva@abv.bg Потребител 0 1 Bulgaria 2012-01-09 17:10:01
srebra_mihaleva srebramihaleva@abv.bg Потребител 0 1 Bulgaria 2012-01-09 20:11:10
jaba_kekerica jaba_kekerica@abv.bg Потребител 0 1 Bulgaria 2012-01-10 18:07:14
sgodna_jenica sgodna_jenica@abv.bg Потребител 0 0 Bulgaria 2012-01-10 18:45:53
gradska_moma gradska_moma@abv.bg Потребител 0 0 Bulgaria 2012-01-10 19:10:24
igla_v_seno igla_v_seno@abv.bg Потребител 0 0 Cote D'Ivoire 2012-01-11 09:47:40
gyltam_voda gyltam_voda@abv.bg Потребител 0 0 Cote D'Ivoire 2012-01-11 10:08:17
kifla_namazana kifla_namazana@abv.bg Потребител 0 1 Bulgaria 2012-01-11 10:34:49
kresliva_garga kresliva_garga@abv.bg Потребител 0 0 Bhutan 2012-01-11 10:58:49
gloria_pen29 gloria.peneva@yahoo.com Потребител 0 0 Bulgaria 2012-01-11 17:45:44
nora_eleonora nora_eleonora@abv.bg Потребител 0 1 Bulgaria 2012-01-11 18:00:46
delinda_dilain delinda_dilain@abv.bg Потребител 0 0 Bulgaria 2012-01-11 18:47:51
vera_dimova vera_dimova@abv.bg Потребител 0 2 Bulgaria 2012-01-11 19:22:45
olga_dragova olga_dragova@abv.bg Потребител 0 0 Bulgaria 2012-01-11 19:48:20
jiji_biji_82 jiji_biji_82@mail.bg Потребител 0 1 Bulgaria 2012-01-12 09:40:22
dimitrichka24 dimitrichka24@mail.bg Потребител 0 0 Austria 2012-01-12 09:40:5
soncheto_81 soncheto_81@yahoo.com Потребител 0 0 Bulgaria 2012-01-12 10:28:11
eli_georgieva eli_georgieva4585@abv.bg Потребител 0 0 Bulgaria 2012-01-12 10:16:03
borqnka_gorqnka@mail.bg Потребител 0 0 Brazil 2012-01-12 10:20:43
traktoristkata12 traktoristkata12@mail.bg Потребител 0 1 Bahrain 2012-01-12 10:52:28
kremena_dencheva kremena_dencheva@abv.bg Потребител 0 0 Bulgaria 2012-01-12 10:53:37
majka_na_2_deca majka_na_dve_deca@mail.bg Потребител 0 1 Bulgaria 2012-01-12 10:55:00
diana_donkova diana_donkova3404@abv.bg Потребител 0 1 Bulgaria 2012-01-12 11:18:29
kircho_6996 kircho_6996@abv.bg Потребител 0 0 Bulgaria 2012-01-12 11:46:34
kehlibarka kehlibarka@mail.bg Потребител 0 0 Argentina 2012-01-12 11:49:14
erik_adams2222 erik_adams2222@abv.bg Потребител 0 0 Bulgaria 2012-01-12 12:02:57
assasin assasin_a@abv.bg Потребител 0 0 Bulgaria 2012-01-12 12:21:05
kokoshka12345 kokoshka12345@mail.bg Потребител 0 0 Australia 2012-01-12 12:21:43
ivo_ivelinov ivo_ivelinov@abv.bg Потребител 0 1 Bulgaria 2012-01-12 12:33:47
jobsa jobsa@mail.bg Потребител 0 0 Netherlands Antilles 2012-01-12 12:49:49
nestor_stoya nestor_stoya@abv.bg Потребител 0 0 Bulgaria 2012-01-12 12:56:18
drankulka12 drankulka12@mail.bg Потребител 0 1 Antarctica 2012-01-12 13:24:39
vaflichkata12 vaflichkata12@mail.bg Потребител 0 0 Anguilla 2012-01-12 13:53:50
jorko_jorev jorko_jorev@abv.bg Потребител 0 0 Bulgaria 2012-01-12 14:22:19
evstaki_ivanov evstaki_ivanov@abv.bg Потребител 0 0 Bulgaria 2012-01-12 15:19:23
konstantinx2 konstantinx2@yahoo.com Потребител 0 1 Argentina 2012-01-12 17:13:41
bivola_gosho bivola_gosho@abv.bg Потребител 0 1 Angola 2012-01-12 15:17:40
evstaki_ivanov evstaki_ivanov@abv.bg Потребител 0 0 Bulgaria 2012-01-12 15:19:23
konstantinx2 konstantinx2@yahoo.com Потребител 0 1 Argentina 2012-01-12 17:13:41

На лице е организирано регистриране за отпор срещу критики към банките!
21 Ноември 2014 16:18
Цеко БАНДИТА да връща 1.2 милиарда дадени му от държавата, а не да купува хотели с парите на данъкоплатците. Който има грам разум в главата си и държи пари в ПИБ да си тегли докато е време, после да не реве на умряло. Вече няма фонд за гарантира на влоговете и нищо няма да платят, като фалира ПИБ.
21 Ноември 2014 16:23
Платените "глашатаи" на Цеко БАНДИТА да не пишат глупости, защото са малоумници и не казват нищо.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД