:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,691,960
Активни 129
Страници 25,907
За един ден 1,302,066

Жан Сетланже: СДС няма право на вето в Европейската народна партия

Никой не трябва да монополизира десния център в България. Там има място и за НДСВ, смята бившият генерален секретар на ЕНП
--------------------------------------

Жан Сетланже е на 77 години. По професия е адвокат, но повече се е занимавал с политика. През 1997 г. се оттегли от изборни длъжности след 41 години кариера - в Националното събрание, в Европейския парламент, 13 години в Съвета на Европа, кмет, генерален съветник в Мозел. От 1998 г. е вицепрезидент на дясната фондация "Робер Шуман". Той бе докладчик за България в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа през 1995-1997 г. Името му нашумя много у нас през юни 1997 г., когато изпрати писмо до тогавашната министърка на външните работи Надежда Михайлова с призив да спре "лова на вещици". До края на мандата си Михайлова отричаше публично чрез своя говорител Радко Влайков да е получила такова писмо.

----------------------------------------------------------

- Г-н Сетланже, управляващото в България Национално движение "Симеон Втори" пожела да влезе в Европейската народна партия, но от нейна страна няма покана. Може ли да се очаква промяна в тази хладна позиция?

- Точно това е моето мнение. Всичко зависи от програмата на движението, от уважаването на ценностите. До доказване на противното може да се смята, че това дясноцентристко движение се съобразява с основните принципи, върху които се опира Европейската народна партия.

- Имало ли е други случаи на оспорване на кандидатури в ЕНП?

- Трябва да добавя, че говоря в качеството си на първи генерален секретар и един от основателите през 1976 г. на ЕНП заедно с Лео Тиндеманс, бившия министър-председател на Белгия. През изтеклото оттогава време съм бил свидетел на всякакви ситуации, защото политиката не е нещо застинало. Не за първи път виждаме как една страна сменя управляващото си мнозинство. В Италия дълго време наблюдавахме доминиращата роля на християндемократическата партия, а след това на власт дойде "Форца Италия". Сега в ЕНП съжителстват "Форца Италия" и други партии, свързани с европейската християндемокрация.

- Но СДС, който членува в ЕНП, се противопоставя на приемането на НДСВ.

- Ние не сме Съвет за сигурност с право на вето. Така например във Франция всеки знае, че вътрешните отношения между ЮДФ (Съюза за френска демокрация) и голистката партия РПР (Сбор за републиката) не винаги са били отлични. Но френските депутати от ЮДФ и РПР членуват в една и съща група в Европейския парламент. Това означава, че не пренасят в международен план вътрешните борби - те си остават в пределите на Франция. Така че по мое мнение новото движение в България има съвсем основателно място в ЕНП. Но това не означава да се елиминира и изгони СДС. Просто СДС трябва да бъде достатъчно отговорен и да признае, че и други политически сили могат да бъдат представени в ЕНП - особено като се знае, че е възможно да има ротация между десните сили. Избирателите не са се сменили. Сменило се е мнението им и това е тяхно право.

- Като бивш докладчик в Съвета на Европа за България откривате ли някакви важни промени след идването на власт на новото движение?

- Може би е още рано да се говори. Откакто бях докладчик за България, не съм идвал в София. Но се надявам, че скоро това ще стане възможно. Във всеки случай политическата решимост и качествата на новите политици ми дават основание да мисля, че ще има дълбоки положителни промени за България и преди всичко за българите.

- Какво бихте посъветвали новите управляващи да променят във вътрешната и външната политика?

- Във външната политика мисля, че нещата са ясни. България желае да влезе в Европейския съюз. Що се отнася до вътрешната политика, абсолютно е необходимо България да стане спокойна демокрация. Това съм го казвал и по-рано. По време на изборната битка е нормално да има засилено съперничество между политическите сили. Но след това всеки трябва да се съобразява с другите. Трябва да има дух на търпимост. Мисля че към това се стреми движението на бившия цар Симеон II.

- В България се води дебат за корупцията. Стигна ли до вас информация за него?

- Разбира се. Необходимо е да се сложи край на корупцията. А за тази цел трябва много ясно да се осъзнае статутът на държавната служба. Не бива да има неоснователни уволнения на високопоставени служители. Ако те нямат гаранция за оставането си на служба, има опасност да бъдат изкушени от корупцията. Става дума за промяна на манталитета, което изисква повече време. Вярвам, че това е един от приоритетите на бившия цар Симеон и една от причините толкова много българи да му дадат доверието си.

- Общественото мнение в България обвинява бившата управляваща партия в широкомащабна корупция. Приемливо ли е в ЕНП тази партия да определя дали може да бъде прието движението, което декларира амбицията си да сложи край на корупцията и да потърси отговорност от виновните?

- Това не е нито приемливо, нито разумно. Когато една партия губи избори, трябва да бъде достатъчно прозорлива, отговорна и осъзнаваща трайните интереси на България, а не само да мисли за своите интереси. Тя трябва да схване, че ЕНП държи сметка за промените. Политиката не може да съществува в замръзнало състояние, тя се развива. И това се отнася не само до България, но до всички страни. Например в Полша. Нейно право бе да смени управлението си, щом не е доволна. Това трябва да се констатира и да се приеме. Препоръчвам и на СДС да отчете реалностите и да осъзнание, че не може да монополизира десния център. В него има място и за движението на Симеон II.

- СДС обвинява НДСВ, че се съюзява с бившите комунисти. Това не ви ли смущава?

- Това е стара песен. Във всички страни от Централна и Източна Европа, не само в България, където комунистите са управлявали 50 години, неизбежно са останали следи от тяхното време. Важното е да се види до каква степен, по какъв начин се проявява това наследство. Един ден все пак трябва да се обърне страницата. Германия успя да обърне страницата на нацизма и да тръгне напред. Изборът зависи от мнозинството, в което влизат средната класа, интелектуалците, либералната класа, но също така и работниците. Поне така си представям нещата в България. Като се изключат онези, които действително са извършили престъпления, за останалите трябва да се обърне страницата и да се подготви бъдещето.
753
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД