:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,261,951
Активни 97
Страници 20,096
За един ден 1,302,066
Родна картинка

Масовият сюнет в Кърджали стана масиран провал

Атрибутчетата на 150 невръстни хлапета трябваше да минат под ножа в събота на тържествена церемония. Главният "резач" обаче не се появи, което предизвика почти бунт. Операцията бе довършена на конвейр в неделя и понеделник
В събота още в 8,30 ч. улицата пред българското читалище "Обединение" в Кърджали беше обсадена от превъзбудени хора, учудени минувачи и журналисти в действие. Доминираше емоционална реч на "майчин" език - най-често, за да усмири пищящи или лудуващи момченца, които едва ли подозираха какво точно ще им се случи. За 9 ч. в киносалона беше насрочен безпрецедентният масов сюнет, предхождан от мевлит.

Сюнетът е ритуално обрязване. Извършва се от спецове, които обикновено нямат лекарска диплома. Образованието си по тази тънка и деликатна дисциплина те получават при домашно-битови условия - обучават ги можещи старци по методата на прякото наблюдение. Сюнетът се възприема като заповед на пророка Мохамед и символизира чистотата на тялото и вярата, уточни мюфтията Фикри Сали. В Библията също става дума за обрязването: Бог заповядал на Авраам мъжете от неговото племе да обрязват крайкожието на плътта си, което да е белег на завета между Него и Авраамовото поколение. Американските мъже пък всичките са рязани, довери ми под секрет някога една деятелка от Корпуса на мира, без да поясни дали мотивите им са религиозни или само хигиенични.

Майки, татковци, баби и друга рода, придружаваща мъжкарчетата-мюсюлманчета, охотно обясняваха, че задължителното клъцване е в името на чистотата. Те обаче не си даваха сметка, че ако сюнетът наистина се извърши на сцената в читалището /както бе предвидено/, идеята за чистотата ще се провали и инфекциите, а не дай си Боже, и осакатяването завинаги, ще са им в кърпа вързани.Турската Дирекция по вероизповеданията бе финансираламасовката с 6 500 лева за 400 хлапета у нас. По тарифите на Главното мюфтийство в България сюнетчията трябва да получи по 15 лева за всяко резнато пишленце. Иначе услугата, извършена в стерилната среда на операционната в поликлиниката, струва 55 лева. Комшийската държава дала парите за социално слабите родители. Таман такива се тълпяха в събота, довели 130 момченца на възраст от 2 до 7 години. До края на деня списъкът на областното мюфтийство набъбна до 150 кандидати за обрязване.

Сред тях имаше и специално костюмирани като малки принцове момченца. Предвидливи баби купили султанските плащове и шапки от лъскава материя плюс неизменната лента с надпис "Машаллах" , както и подобаващ жезъл, от специализираните магазини в Турция. Някои от островърхите капи бяха големи за детските главици и мераклии дядовци си ги бяха нахлупили. Личеше, че придружаващата рода прелива от щастие.

"Някога, особенов годините на "възродителния процес",сюнетът беше забранен. Преследваха ни, колко хора отидоха по затворите - и сюнетчии, и родители, които тайно са обрязали момчетата си", разказваха по-възрастните. Една 70-годишна баба в село Чорбаджийско поела вината за обрязаното си внуче, за да спаси сина си. "Аз заведох детето на сюнет, синът ми хабер няма", рекла жената и - хайде в Сливенския затвор. Това й било първото пътуване извън село, при това с влак. После разправяла на близките си как милицейският конвой се отнасял много добре с нея в купето...В условията на демокрацияобаче сюнетът в Кърджали се провали. Народът дълго чака главния мюфтия Селим Мехмед, който трябваше да доведе специалиста-сюнетчия от Айтос Лютфи Хакъ. С цял час закъснение тръгна религиозната служба "мевлит", за чиято трайност кърджалийският мюфтия Фикри Сали откровено излъга. Той обеща кратки молитви. Но не би. На сцената пред огромния екран като в делови президиум насядаха имами. Един час те се редуваха да възхваляват Аллах. После с погледи, упорито забити долу, там се настаниха сменничките - 7 момичета в нежна прасковена възраст, забрадени с бели шамии и с дълги до земата поли. Те бяха от Женското мюсюлманско училище в село Рогозче, Джебелско. Доведе ги маститият преподавател от Турция Мехмет Угур. И те пяха и отправяха драматични молитви и хвалби към онзи горе.

Така до 13 ч. А главният мюфтия и главният сюнетчия на републиката още ги няма. Междувременно залата вътре пращи от ревящи деца и приповдигнати роднини, въздухът е жежък, а неведението - пълно. Никой не може да каже къде и кога ще се състои тази фундаментална процедура сюнетът.Към 13,30 ч. изнуреното от общението с Всевишниячовешко множество образува шествие, водено от зурни, даули и кларнети. Живата река спира пред входа на високата сграда, където се помещават две важни за мюсюлманите институции - Областното мюфтийство и Областният съвет на ДПС. Таман да бастисат стълбите, възникват полицаите и се въвежда ред. Започва втората серия на голямото чакане. По тротоарите и под сенките, по тревата отсреща изнервени родителки и просълзени баби са се натръшкали, невръстни кандидат-мъже реват в скутовете им, слънцето и журналята са си по местата...

Най-сетне към 14 ч. пристига Мюсюлманин N1 Селим Мехмед, но придворният човек с ножа го няма. От което напеченото от жегата население видимо недоволства. Обаче чалгаджиите подхващат "О-о-о, мастика, мастика" с цел да отклонят вниманието от истинския проблем, както винаги се практикува у нас. След спешно съвещание на мюфтиите енамерен спасителен вариантД-р Асен Крачунов, анестезиоложка и медсестра са мобилизирани по спешност да спасяват града от евентуално религиозно и вътрешно-етническо напрежение. След светкавична совалка на духовниците до модерната поликлиника, където са се водили преговорите, Селим Мехмед започва да успокоява кипналата тълпа. Докторът /сюнетчията/ имал бил семейни проблеми и щял да дойде на следващия ден, но първите 20 момчета щели да бъдат обрязани от лекар веднага. Въпросното съобщение е посрещнато с мощно ръмжене. Настава невиждан хаос, отправят се масови сексуални клетви към майката и вярата на организаторите, които пък се шмугват в асансьора.

Мигновено се прави график за следващите два дни, в които главният резач Лютфи Хаккъ щял да иде на място да си свърши работата. Народът обаче не вярва и врявата се канализира в шумно шествие, този път без музика, към поликлиниката. Там вече са се дислоцирали униформени пазители на реда. Кабинетът на д-р Крачунов е под обсадата на гневни бащи, прегракнали от крещене майки и изтощени момченца. Докторът обявява, че не може да оперира повече от 6 деца, поради липса на консумативи. Което предизвиква бурно недоволство в белите коридори. Стократно медикът обяснява, че е лекар, а не сюнетчия. И затова, преди да тръгнат към операционната, хлапетата биват щателно прегледани. Вратата постоянно се отваря и току връхлитат родители с мъжката си рожба: "Поне да го прегледате, да знаем дошъл ли му е сюнетът", мотивират се и събуват гащите на 2-годишните си деца. Други майки пък жалостиво се молят да минат по изключение през безплатната процедура, защото нямат нужните 55 лева. "Ще дойдете през седмицата и ще го резнем, без да плащате на касата", кълне се д-р Крачунов...

С много усилиябаталиите пред кабинета му стихвати екипът му се отправя в другото крило, където е операционната и стаите за 30-те минути отдих после. "Отстранява се препуциумът при обща упойка, обшива се мястото с 3-4 шева, а конците после падат сами, намазва се с мехлем, а после се идва на контролен преглед", обяснява със завидно търпение младият доктор. И предупреждава изтръпналите майки, че след операцийката, а тя е няколко минутки, децата са крайно неспокойни, мятат се неудържимо и викат, но това преминава бързо. Така 7-годишният Хакан влезе в залата със смях и танци, развесели екипа, но после майка му едва успя да го отнесе до леглото, а бабата беше пред колапс. Имаше и капчици кръв по слиповете на момчето.

В неделя прословутият сюнетчия Хакъ най-сетне се появява и обрязва 80 момченца в сградата на областното мюфтийство. Операцията му била безкръвна, защото имал специален уред, който се нагрява и заедно с резването обгаря раничката.

В понеделник пък "докторът" беше в Момчилград да довърши работата си на място.

Ще приеме ли вашият Аллах това посвещаване, след като организацията ви бе пълен провал, питах главния мюфтия Селим Мехмед. А той смирено ми обясни, че в исляма нямало фатализъм. "Всичко, и доброто, и злото, стават по волята на Аллах".
11315
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД