:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,799,351
Активни 116
Страници 11,221
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Демокрацията не е локална, а национална

Трябват ни силен граждански натиск и държавен контрол, иначе градовете ни ще потънат в Третия свят, твърди културологът проф. Ивайло Дичев
Снимка : Александър Михайлов
Проф. Ивайло Дичев издаде новата си книга с етюди по градска антропология, озаглавена "Пространства на желанието, желания за пространство". В нея известният наш културолог и публицист разглежда многобройните аспекти на градските идентичности в наш и световен мащаб. Книгата е достъпно четиво за хора с най-различно образование, интересуващи се от все по-актуалната напоследък градска тематика.- Г-н Дичев, не ви ли се струва, че ако българският преход бе по-скоро десен, то българският град през тези 15 години сякаш олевя?

- Десният град е град с план, с регулация, с облик. А левият град е доминиран от функциите, произлизащи сякаш директно от живота на хората. В този смисъл в случая със София например имаме разпад на образа на града, ентропия на градската структура и пространства. Но може би когато говорим за София, разграничението ляво-дясно не е толкова уместно, по-скоро става дума за бавно потъване в Третия свят. В столицата е налице нулева регулация, нулева спирачка пред различни форми на реклама, масово самоуправство. Не мога да си представя срещу Капитолия във Вашингтон или Националното събрание в Париж да стърчи реклама на крупна компания, както е пред нашия парламент. Няма място по света, аналогично на нашия площад "Народно събрание", където състоянието на паветата да наподобява лунен пейзаж, а мястото да е превърнато в паркинг.

Дясното обаче има две опции. Едната е дясното на капитала, другата - дясното на политическата власт, на бонапартистката десница - такава, каквато я знаем от времето на барон Осман от средата на XIX век.

- Може би много от грозните ефекти са неизбежни - бизнесът експанзира, масово се строи - капитализъм в действие.

- Вероятно концентрацията на капитала у нас ще породи преразпределения в пространството. Вашият вестник например писа за появилите се вече у нас частни улички и градчета. В тези луксозни части на града ще има регулация, а другите части постепенно ще се превърнат в бордеи. Всеки призив нещо да се планира, ограничи, очертае веднага се възприема едва ли не като връщане към Белене. Когато ген. Борисов свали плакат на Азис, се вдигна вой до небето, че бил нарушавал права. А всъщност направи нещо, което е минимално като усилие и трябваше да бъде направено.

- Рекламата е навсякъде - дори трамваите са облепени така, че понякога отвътре трудно се вижда през прозореца.

- А на почти всяко дърво в София е залепена малка реклама или листче с обяви. Няма светофар в центъра пък, на който да не те спрат тълпа циганчета да ти мият принудително стъклата.

- Не е ли в това нашият чар за западните леви, които спрямо левите у нас изглеждат направо крайно леви?

- Тъкмо за това пиша в книгата си. На тези наши възмущения мои приятели от Дрезден - един суперрегулиран град с музеифициран център, казваха: шаренията ви е най-хубавото, не я пипайте. Нашите призиви за регулации звучаха като крайно дясно мракобесничество. Наистина Третият свят си има чар - чаровно е това, че е шарено, че е бедно, че е просто различно. Не знам обаче доколко ние искаме да живеем в подобна екзотика. Доскоро живеехме с чувството, че сме модернизираща се страна, което доведе до социалистическите архитектурни и градоустройствени безумия. Сега обаче махалото отиде в другата крайност. Вижте само нерегулирания вехтошарски пазар в Перловската река, сутиените и гащите по кръстовищата... Ефектът от тази ентропия е, че всички места в града стават едни и същи. Площадът пред Народното събрание не е тържественото място на властта, там има реклами и паркинг - като навсякъде. В театрите също е пълно с реклама. Краят на този процес е едно сливане на всичко в едно - всичко става едно, сиво.

- Това обаче не е ли добра среда за възраждане на мултикултурализма, процъфтявал в някои градове като Пловдив от Възраждането до 1944 г.?

- А дали мултикултурализмът излиза напред? У нас вече има много нови имигранти - китайци, араби и пр. Къде се намират те, ние не ги виждаме, не се изобразяват? В София няма чайна таун например. Вярно, след години при този самотек етническите групи може би ще се самоорганизират, ще си оформят свои гета. Когато държавата не може да решава редица въпроси, в това число социални, етническите групи сами поемат отговорността за решаването им. Може да се стигне и до взаимопомощ между етносите. Но засега не виждам особени културни измерения на етнокултурното разнообразие у нас.

- Може би постмодерното идва по-лесно - като внесен по второ направление Дисниленд?

- Днешният човек донякъде е гражданин на своята страна, донякъде член на своя етнос, донякъде циркулира в по-глобално пространство. Това множене на световете има и естетическа форма - това, което наричаме постмодернизация на пространствата. Човек, особено този, който може и има средства да избира, е обкръжен от множество културни контексти, между които може да прескача и които да си избира. Една от фигурите на това множене на световете е Дисниленд - израз на човешкото желание да бягаш непрекъснато от себе си, да множиш идентичностите си, да фрагментираш постоянно себе си. От една страна, сме свързани с процесите на глобализация, от друга - сме застопорени в пространството, нали все пак живеем някъде. Големият въпрос е дали все пак идентичността се върти около един център, или може безкрайно да се множи.

- Българинът и при Прехода държи да е собственик - тегли кредити, купува жилища. И хем си остава закотвен в собствения си дом, хем при тази ускорена вътрешна и външна миграция е принуден ускорено да приема и външни идентичности.

- Огромен брой българи прекарват немалка част от живота си ту тук, ту там. Поне половината от моите студенти ходят през година на бригада в САЩ и донасят съвсем интимни усещания за далечни места. Така наред с консумативната постмодерност - да отидеш на почивка на о-в Пукет, има и друга, гастарбайтерска постмодерност. И този глобален феномен, който има далеч по-малък естетически израз, е все пак показателен - гурбетчията рязко попада от един свят в друг. И мисли за всичките си проблеми като временни - докато свърши Преходът, след което всичко ще се оправи.

- Тази размита градскост няма ли да породи нуждата от един нов инженер Иван Иванов (кмет на столицата от 1934-1944 г.) в София, от един нов Митхад паша в Русе (управител на Дунавския вилает в средата на XIX в.)...?

- Митхад паша има наистина големи заслуги за раждането на градското у нас - той въвежда тротоарите и фенерите в Русчук. Но може би сега първият проблем е не толкова строително-градоустройствен, колкото нормативно-регулационен - трябва да се въведат юридическите параметри на градското съжителство. Сега не е ясно как един човек, който е обеднял, и съседът му, който е забогатял, могат да вземат заедно решение за ронещата се фасада и течащия покрив. Или как се осигурява пространство за пешеходците при задръстените от автомобили тротоари.

От 2004 г. у нас усилено се говори за права, и то все покрай градската проблематика - пътя през Княжево, сметището в Суходол... Хората усещат проблема в най-непосредственото си обкръжение, в сферата на пространствата на живеене. Моите студенти предложиха да направим дружество за съдене на държавата - за всякакви нередности. Строят например някаква сграда, за която европейските изисквания налагат да има еди-колко си места за паркиране, но те не са направени - съдим ги. Човек с увреждания не може да се качи в обществена сграда - пак съд. Трябва най-сетне да се усетим като общност и да започнем да се борим за правата си.

- Кой е най-прекият път за "оправяне на нещата"?

- Има два начина. Единият е чрез силен граждански натиск, чрез повишена гражданска култура. Това звучи малко утопично наистина, но вече има много примери. На местно ниво вече се появяват различни неполитически групи, местни бизнесмени, професионалисти, които чрез гражданското общество налагат ред. Но стандартите на демокрация винаги са по-ниски на местно, отколкото на национално ниво. Не можем да очакваме, че в едно малко градче гражданското общество може да е силно и да се самоуправлява. По-вероятно е там да управлява някой клан - естествено в свой интерес.

Другата опция е да се ограничи местното самоуправление, да се наложат стандарти отгоре. Митхад Паша, Иван Иванов, цар Фердинанд - това са модернизатори отгоре. Идея в този дух изказа и Лидия Шулева неотдавна - курортните градчета да се поставят под директен държавен контрол, за да има някакви инвестиции и ред там, а не да бъдат просто придатъци на случайно оказали се близо до тях места. Като Несебър, който е случайно до Слънчев бряг, който пък е построен не с несебърски, а с национални инвестиции. София също не може да остане на милостта на един странно конструиран общински съвет, който пет пари не дава за града. Така че няма как да минем без по-голям контрол от страна на държавата. Пак казвам, демокрацията не е локална, а национална.
 
Ивайло Дичев - книга.
58
842
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
58
 Видими 
09 Април 2005 00:15
Хубаво, смисленно интервю!
09 Април 2005 00:30
Абе не знам.
Чух го и по радиото.
Има нещо дървено в приказките му, като че ли през цялото време акъла му е на друго място.
09 Април 2005 00:53
появилите се вече у нас частни улички и градчета. В тези луксозни части на града ще има регулация, а другите части постепенно ще се превърнат в бордеи

..само дето требва да се чете “се превърнаха”, сиреч не бъдещо, а сегашно време. Откога около Пловдивския панаир ората от блока опъват канапчета на тесния сокак пред него и го заплюват като паркинг. Около големите пазари в царството на най-невероятно криви терени предприемчиви като управниците тарикати забиват колчета с табелки "паркинг" и протягат кунката за мъни, мъни. Простотия е да се говори за ляво, дясно, димУкрация, пътя към Европа, когато целата дуржава е станала цигански катун където сред мангасарите се меркат на моменти да въртят златни броениици разни Черепи, Кюлчевчета, брокерчета, една дузина царчета. и отряди за спец. поръчки. ПРЕД НАС СА БЛЕСНАЛИ ЖИТАТА!
09 Април 2005 01:03
"София също не може да остане на милостта на един странно конструиран общински съвет, който пет пари не дава за града. "
точно така
09 Април 2005 01:09
Русо е казал - демокрация може да има в не много малка и в не-много голяма държава.
09 Април 2005 01:53
Монтен,
извинявай, но народовластието на Русо е по близо до тоталитарната държава, отколкото за днешното понятие за демокрация.
09 Април 2005 02:20
На горния пасквил мястото му е в "Реклама", а не в "Наблюдател".
09 Април 2005 06:38
Чайна таун може и да немате, ама рома-таун със сигурсност. Очаква се и шалвар-фес-сити в скоро време.......
09 Април 2005 07:17
как ще няма чайна-таун...а кв.СВОБОДА, складовета-ИЛИАНЦИ!?!?!живеиа там и вечер след работниа ден все по-рядко се среща бел човек!!!
чисо чайна-таун си е!
09 Април 2005 07:24
а, забравих ; а, арабите по СИМЕОН И БОТЕВ!? там па са завзели целия район, и там бел човек е единственно клиент!!! Абе човек вземи се расходи малко по тая СОФИЯ па тогава плямпай
09 Април 2005 07:26
Пообъркал се е човека.....!Носталгия го е напънала...!
Иска повече "регулация"!
Та от 50 години БКП "регулация" стигнахме до третият свят!
Площада пред народното събрание е прекрасен!
Многото реклами ми дават сублимното чувство на свобода и КРАСОТА!
Промитите мозъци и чугунените глави нямат интелигентност и култура да разберат КРАСОТАТА на бързо цивилизоваща се България!
09 Април 2005 09:13
Gan(ю)гоТрий, чудесно си го казал !
09 Април 2005 10:17
FL,
аз ако бях толкова тъп,
бих си мълчал.
09 Април 2005 10:41
София е такава не заради друго, а заради манталитета на собствените си жители,
който идвайки от където и да е носят разни различни манталитети и усещания за принадлежност.
Повечето хора нямат чувство за общност в такъв един град, те
преживяват делниците си тук, но със съзнанието, за петък или събота, когато всъщност се случва тяхното най-естествено завръщане където и да е..Това е далеч от някаква елементарна надменност или тъповатото противопоставяне на провинция и незнам какво си.. обаче е факт,
и тая хаотичност не е ли следтвие от някакво усещане за временност на пребиваването в
това пространство, няма съзнание за това да "бъда част от"...и т.н

09 Април 2005 15:54
FL, не сравнявай София с бордеите в Америка, в които може и да няма регулация и където някой може да изпитва възторг от "естетиката на рекламата" (само за информация: регулация означава строг архитектурен план, а не - както навярно си мислиш - регулирана икономика)! В Европа сме, където са световните образци - Париж, Рим, Лондон, Прага! Навремето, Haussmann (съвременният архитект на Париж) е бил запитван за всеки нов балкон, сграда, булевард и тяхната хармония с останалото и затова градът е като риуван с една и съща ръка!
09 Април 2005 17:04
Започвам да се отказвам от това да имам мнение за нашите градове. Дори да имам мнение за България. Остава ми наблюдението и опита за разбиране. Не зарад другите, зарад мене си. Стигнал съм до пълно неразбиране. И все по-рядко съм изненадан. По-рано знаех от кой град съм. Не мога вече да бъда от моя квартал, на моята улица - не ги харесвам, а не мога и да ги намразя! Така останаха ми примерението и спомените. Блазе ми - поне си имам спомени.
Колкото до гурбетчиите и тяхната двойствена среда, една там и втора тук, то са различни неща - гурбетчията остава вързан за тази тук, за разлика от емигранта, който се натиска да се заклещи за тази там.
И както се настояваше дълго време в този вестник - Преходът свърши - вече нищо в близките 10-15 години няма да зависи от нас. Както е било и беше досега.
09 Април 2005 17:13
Бай Марко бил генерален спонсор на Априлското въстание
Янко музиканта сам си правел свирки
Тогава кошутата погледнала с подмокрени очи
Реката извира от дупка и тече по билото на Черно море
09 Април 2005 17:29
Дано не си останем със спомените за подредените и чисти градове .
09 Април 2005 18:57
Общината е длъжна да поддържа всичко извън апартаментите ни, защото цялата земя извън блоковете (а понякога и под блоковете) е нейна собственост.
И за тая поддръжка плащаме непрекъснато увеличаваща се такса смет.
Що не видите междублоковото пространство и градинките на какво мязат?
Ама хвърляли били-убу, хвърлят, да измислят закон и да събират глоби. Толкова е просто.
Ама после общиналите що не чистят? За какво им се плаща и къде отиват парите от нечистенето?
09 Април 2005 18:58
А бе Фамознии!
Мнозина ще ти кажат че не булевардите на Хаусман а jumble'a на Monmartre и Le Marais са привлекателноста на Gay Paris..
А за Прага също!Ти маи бъркаш архитектура и проста чистота с авторитарна "регулация".
09 Април 2005 19:02
E, колкото до чистотата, и Париж и Истанбул са не по-чисти от София...Само че и в такъв вид са притегателна сила за милиони, а София не е...
09 Април 2005 19:03
Веднъж и аз да се съглася с kaily
09 Април 2005 19:11
Този същисал се професор мечтае за комунистическа "урбанистика"!
Когато държавата и градовете имаха "чара" на казарми и затвори!
О къде са, зове тои сърцераздерателно, "Червеният Площад" и широките булеварди за митинг и манифестации...
А по цял свят местни и туристи се трупат в кривите улици на "the old city"!
09 Април 2005 19:11
На тоя И.Д. му трябва Дичо Дичев и ше съ упрай!!!!!!!!1
09 Април 2005 19:21
Тука, някои форумци, уместно отклониха високопарната и дезориентиращата тема за "регулация" към простата истина за чистота и санитарност!
09 Април 2005 19:59
Неприятно ми е да го кажа, но българите сме големи мърлячи и това основната причина родината ни е да засипана с боклуци. Въобще не е проблема в големите градове, защото и в най-малките селца народа има навика да си извърля сметта където му е най-близо и удобно, най-често в дерето на някой порок или рекичка. Тръгнете по планините и ще видитя как всяка китна полянка е зарината с отпадъци. Покрай всяко шосе или железопътна линия има стройни лентички от пластмасови бутилки, чашки и опаковки - извърлени от пътуващите. Не е възможно зад всеки български гражданин да се прикрепи по един полицай да го следи непрестанно да не замърсява околната среда. И по времето на социализма, с целия му репресивен апарат това беше невъзможно и мърсотията си беше почти същата. Единствената удачна мярка, която виждам е да се прекрати производството и употребата на всякакви пластмасови опаковки и други материали, които са евтини и се разграждат бавно.
09 Април 2005 21:56
Пак същото заиграване с темата.Какво си баба знае-това си баба бае.
-----
Масо самоуправство. –като причина за анархията в градовете.Това е едно.
В тези градове , това че хората не ги е еня какво става-защото го има масовото самоуправство -е съвсем друго.
А пък антропология , човешка логика , е нещо трето.Което обяснява защо го има първото –масовото самоуправство , и защо така реагират хората –чрез анархия в поведението.
-----------
Добре поне , че някой мангал пък не е обяснил защо събира боклуците , в условия на масово самоуправство и анархия.
Тогава това дето е рекъл автора щеше да бъде на ниво манганология.
И разбирачите щяха да са разбивачи-в пълния смисъл на думата.
И щеше да я има и разбирачологията и разбивачологията.Колко само нови дялове по пътя между човека и обществото могат да възникнат.И как на свободното слово ще му остава само да се препича на демократичното слънце -дето грее така ослепително.
09 Април 2005 23:13
Ку ку, прав си - винаги съм се чудил - хем сме бедни, хем си хвърляме парите на вятъра...Когато "Кока кола" замени стъклените бутилки от 1 л с пластмасови, започнахме да плащаме вместо 1 по 1.30 лв за литър - а бутилките са за еднократна употреба и отиват на боклука - т.е. нашите пари...Това вероятно е удобно за производителя, но не е изгодно за потребителя и обществото, да не говорим за замърсяването-милиони бутилки дълги години ще плават по реки и езера...
Държавата и Федерацията на потребителите трябва да вземат спешни мерки и срещу всякакъв друг пластмасов амбалаж за еднократна употреба - да се върнем към стъклени и хартиени опаковки...
10 Април 2005 01:25
Г-н Фотон,

точно и написано с чувство. Мога много добре да разбера и контрастите със спомените ти.

Мен също ме измъчват подобни мисли. Да не говорим за почти непресекващо омерзение. Би трябвало да очакваме, че циганията би следвало да се наблюдава само в съответното Гето. Уви, тя е станала водещ и повсеместен фактор в живота на много и много хора - а не само на "мургавите". Днес ходих извън София - някъде из вилни кътове зад Елин Пелин. Прекрасна гори и природа, но на всяка крачка, дори и в по затънтените и идилични кътчета е вседесъщата мръсотия и боклуци! В индустриални размери. Да не говорим за срещаните на всяка крачка прясни пънове - остатъци от хищническото унищожаване на горите.

И си мисля: Бог е дал прекрасна природа, гори и поля, планини и равнини. Здрав, умерен климат - земята България. Но тя явно не е случила на Стопани!

Жалко.
10 Април 2005 01:58
Отвратителното в София е построено почти изключително по времето но комунизма. Това са еднотипните панелни предградия, навлизащи и в центъра - "архитектурен израз на една епоха без цел и мисъл ", както е казал Иво Андрич по друг повод. Те не могат / а трябва /да бъдат съборени, нито облагородени.Ще ги мъкнем със себе си още дълго време, за да ни напомнят за глупостта ни. Цялата останала рекламна шарения е само щрих.
Вместо да обясни това, авторът ни замайва с изрази като "размита градскост". Кво да го правиш, ляв интелектуалец. Митхад паша да му е на помощ.
10 Април 2005 04:20
Абе "Самобитен" ти освен София друга столица виждал ли си. Нашите панелки са приказка в сравнение с много друго строителство по света. Повдига ми се от невежи плювачи като тебе, ама ограмотяването е скъп процес, пък и не се знае дали се подаваш на такова. С малки подобрения и подновяване тези панелки стават модерни жилища, за каквито не могат да мечтаят милиони. Е къде живеят сега нашите гастърбайтери, какво работят за да плащат високите наеми. Имаш ли представа какъв е процента на собствениците на жилища, не в Мексико, а в страни като Франция, Англия, имаш ли елементарна представа какъв е наема за една квартира в Лондон, или на псето му е простено да лае, защото освен за кокала друга мисъл в главата му няма. Аман от невежество, или както е казал Еразъм глупостта няма задръжки и постоянно търси форум за изява.
10 Април 2005 08:12
Може да са соц. ама човек като сравни Люлин с Лозенец където се застрои всяка педя земя...Апартаментите са със стаички между 10-12кв.Че на моя само кухнята е 14.Да не говорим за междублоковите пространства , където в т.нар. елитен квартал хората си гледат един друг в спалните и тоалетните, колите са една върху друга, ако има по накое дърво неодразано то е забравено и е от комунистическо време - въобще ад под небето.Ей, комунистите знаеха как да строят. Имаше си БДС - разстояние между сградите- едиколко си. Бетон в сградата едиколкоси, стомана едиколкоси.Въздух на човек м/3 най-малко едиколко си.А сега е еби му мамата-елитни гета за хилади евро без комуникации, паркинги, градинки, спортни площатки, сбутано, сбутано, сбутано.Предприемача гледа да застрои максимално, да вземе парите на хората, а за жизнената среда не е негова грижа.Абе див капитализам при това просташки.С две думи Софянски и главния архитект на София са за разстрел.
10 Април 2005 10:37
Сега само красиво се строи според някои мнения тук. Като пример мога да ви посоча Витошка от Патриарха до НДК – там ясно си личат новите “красавици”.
Градът е оставен на самотек. Напр. централните градини се охраняват денонощно от фирма, нали? Е, в НДК, и то отпред към Патриарха, вече се оформя катун под клека. А и стари автомобилни гуми ако ви трябват – има складирани под храстите.
Добро е интервюто. Но отново като единствено решение се търси обществената активност. Съвсем конкретно се споменава, че не може да се разчита на СОС (за кмета се подразбира).
Чета и дискусията – общо взето по най-лесната линия: чистотата, несъзнателните граждани, сравнение със света и, разбира се, политическа подправка.
А всъщност от фактическото положение и от интервюто може да се извади само един логичен извод: всички органи, които избираме да управляват града, не са го управлявали 15 години, не го управляват и не се очаква да го управляват! И трябват някакви “граждански образования” и активност!
Ами това си е чиста проба абсурд. Граждански институции има – това е СГС! Или той е представителство на извънземни? Щом като 15 години не си е вършил работата защо сме го избирали? При това един и същ – хора на СДС. Сега какво трябва да правим, СГС в сянка?
Не е проблемът дали някой е хвърлил книжка на земята, проблемът е кого е избрал, преизбрал и препреизбрал!...
Проблемът е, че всичките изборни институции си ги считаме “от Бога дадени”, та пращаме там хора само да се пооблажат – работа от тях не чакаме, за работата – гражданска активност!

Редактирано от - Графът на 10/4/2005 г/ 10:42:40

10 Април 2005 10:42
Графе ако си честен това по-долу трябваше да подчертаеш , а не предното от твоя постинг !

И трябват някакви “граждански образования” и активност![/size=2][/b]

Редактирано от - bot на 10/4/2005 г/ 12:50:07

10 Април 2005 10:44
nesnaecht, Вие само до там ли прочетохте?
10 Април 2005 11:22
Графе , мързеше ме , пък и знам какво пишеш !
10 Април 2005 14:36
Чета веднаж, чета дваж - все едно и също излиза.
"Курортните градчета....да не бъдт просто придатъци на случайно оказали се близо до тях места. Като Несебър, който е случайно до Слънчев бряг..."
Абе професоре как така тоя пусти, нищо и никакъв хилядолетен Несебър се оказа случайно до Слънчев бряг, а не обратното ?!
Навремето имаше в София една известна кафе-сладкарница "Бамбука". Един гост на София попитал къде е Народния театър и му обяснили, че това е червената къща срущу "Бамбука".
Та разказвам този виц заради Ивайло Дичев защото явно не го е чувал.
10 Април 2005 14:40
Змей утепа рибата !
ПП- В бамбука си намерих първото гадже навремето де , със всичките му легла и ред пособия !
10 Април 2005 15:33
, , София също не може да остане на милостта на един странно конструиран общински съвет, който пет пари не дава за града. “
Това е за София.но важи за всички други и особено за китните курорти.
Да пет пари не дава за града.Ама когато взема от града изобщо не става въпрос за пет пари , а става въпрос за много пари.Толкова много , колкото е трудно се си представи човек.
София е разграбена за мижавите 100 и няколко милиона-под формата на приватизация..
И днес Стефчо ги прави обясненията от къде може да се купи сладоледче за лизане и балонче за пукване.
И проблема не е че сме ги избирали.Пак ще пробутат някакъв избор.Проблема е какво е станало след като са избрани.
И затова днес антропологията на града я няма.Няма как да я има в един град който е собственост на мутрите и под контрол на мутрите.
А какво мутрите налагат като поведение е видимо Във всеки случай не е антропология.Каквоградско поведение в град на мутрите може да има.
10 Април 2005 15:35
В книгата, по повод на която е взето интервюто, има доста любопитни неща, но най-ценното в нея, заради което си я взех, са уникалните снимки. Някои от тях казват повече за нашето време, отколкото стотици страници статии и анализи (например надгробната плоча на бизнесмен, 2002 г., на стр. 80).
10 Април 2005 15:42
Бях тази седмица в София - един град, който става все по-отвратителен. Дихотомията в него между центъра (за мутри и мутреси с огромни доходи) и предградията (за простолюдието на заплата) става непоносима. Да не говорим за все по-засилващото се разминаване между София и провинцията. Все едно да сравняваме Финландия с Чад. И по комунистическо време имаше "ножица" между центъра и периферията, която се узаконяваше с жителството, но положението днес вече става ненормално.
10 Април 2005 16:13
Едно перфектно пейзанско изказване-браво. Другия път като дойдеш пак в София, обади се да те запозная с мене - живея в абсолютния център, във къщата на прадядо ми дошъл в София , защото заебал офиса си в Лондон още по турско/щото тогава е имало бизнес - не както пише в учебниците/
10 Април 2005 16:27
Да, Графе!
За това ми беше думата!!!
И не само с града София като такъв, а с цялата държава, народ и прочие като такива.
Политиците почнаха твърде удобно да си измиват ръцете-народа ни бил такъв, морала бил онакъв, възпитанието еди си какво.
Ама това е КОНСТАТИРАНЕ НА ПРОБЛЕМА!
А те са избрани не да констатират, а да РЕШАВАТ!
Щото или си част от решението на проблема, или си част от самия проблем.
Адски адекватна максима за нашите тикви.
+
Това навремето още на онова говедо Даниел вълчев му го казах-като беше гост и надуто обясняваше какъв ни е народа и как пресичал улиците на червена.
Ма викам, тикво кукурузена, и ние из форума констатираме проблемите и никой ни не плаща за това. От теб се иска да ги решаваш.
деба и катилите
10 Април 2005 17:05
Честито на Варналии и околия все пак , нали и те са граждани на БГ !
Важното е че не започват Корейските спагети във ШОПСКО !
Бе да се знае де ?!?Около 20 млн. долара ще инвестират южнокорейски фирми за изграждането на завод за спагети в Авренско

10 април 2005 | 14:31
Агенция "Фокус"Аврен. Около 20 млн. долара ще бъде първоначалната инвестиция, направена от южнокорейските инвеститори, които преди повече от месец обявиха, че ще изградят завод за спагети “рам ян” на територията на община Аврен. Първата линия, която ще бъде изградена ща разкрие 300 работни места, а при втората линия ще бъдат осигурени още 200 работни места. Очаква се заводът да бъде открит до края на годината. Това стана ясно по време на посещението на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев в село Здравец, община Аврен. Самите инвеститори, при посещението си във Варненско в началото на март, харесаха района на село Здравец за място, където да изградят завода.
Интересът на южнокорейските инвеститори към Варненския регион бе предизвикан лично от вицепремиера Николай Василев по време на посещението му в Република Корея през 2000 година.
10 Април 2005 17:19
REGISTER,

Щом прадядо ти е строил къщата, предполагам, че е висока 1, 5 м и се крепи отвън с мертеци, за да не рухне от вибрациите на онуй, дето върви по релси, как се казваше. Или може живееш на държавна издръжка в зоологическата градина? Браво. Заради тебе трябва да се учреди звание "заслужил (идиотския си град) софиянец".
10 Април 2005 18:04
Архиман а не се сърди на Регистъра толкова много . Не е редно ! Ако знаете каква е мръсотия в Париж ще ви се свет извие ! каквото и да се каже все пак е ПАРИЖ не е СОФИЯ , ни кой да е град във БГ ! Па и лошото е на БГ -туристите като дойдат тука и веднага се забият по магазините , а не обикалят за да видят как е града ! Или ги водят там дето е чисто ! Ае стига бе ! Няма чист град във света , не живейте със имагинерни неща( числа или какво ви дойде наглава) !!!
10 Април 2005 18:08
хунвейбин, kaily, проблемът си е единодушно констатиран – и на градско, и на държавно ниво. Управленците наистина удобно си измиват ръцете с народа, че бил такъв и онакъв. Без да се усещат, че те са тогава още по-такива и онакива, защото са неговите представители...
Решението търсим не където трябва. Говорим за гражданско общество и граждански натиск за.....да се накарат съществуващи граждански структури да работят!?! А защо не ги пратим на .... и си излъчим граждански комитети на доброволни начала? Щом разчитаме те да вършат работа!
10 Април 2005 18:23
Графе ,
Аз незнам дали има жена която чака някой да я подмие , или мъж да не се съблече при жена в легло ?!?
На същия принцип е и майката със бебето "Ако не заплаче бебето , майка му не ходи при него " ! Стари истории , но истински и много близки до политиката !
10 Април 2005 19:00
Графът
, , А защо не ги пратим на .... и си излъчим граждански комитети на доброволни начала?”
От 15 години живеем в много странна обстановка.
Още на другият ден от момента в който започна промяната –започна и голямото блъскане с лакти , което прерасна в грабливост.Едни бяха щастливи от откраднати пет лв., други от 5 хиляди, трети от 50 хиляди за да се достигне до такива които грабят с милиони.
По интересно е друго.Дребните апаши , като матросовци защитават едрите.Една много , много странна симбиоза.И едно много особено формиране на бъдещите политически пристрастия.
Пристрастия обособени върху авантата.Шамар да е аванта да е -стана много странен мотив в поведението.И много странно надбягване за парчето от баницата .
В такова общество е абсурд да се предполага възникването на гражданско общество.
Трябва да настъпят и те ще настъпят-обратните процеси-на поглъщането и разоряването на дребните души който жертват голямото щом е чуждо , в името на дребното щом е лично.
Трябва да се изчерпи ресурса на грабенето.За да се види истинското му лице.

Едва тогава може да започне консолидацията в обществото.
От вреждане по единично до оцеляване по единично -гражданско общество не прави , а създава тълпи.

10 Април 2005 19:19
Сори хунвейбине , но това което казваш е 10000ХХХХХ% популизъм !
Не важи приятелю , пример
тук един социалист който познавам е най-богатия между тях ! Защо така и защо не иска да гласува ДА за ЕС конституцията ??? Некакви предположения да имаш ????
Разбира се примери мога да ти вадя толкова че ще ти изпадат и пломбите ?!?
НЕ НАМ , пишеше на руския паметник около ПИРОГОВ , ако не са го бутнали !
Не става , зарежи тоя начин да печелиш гласове за твоите които и да са !
винаги ще съм тука . Разбира се Обективен както винаги !

ПП-
така не се прави ПР- акции , питай стария ако иска да ти каже разбира се ?!?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД