:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,152,407
Активни 136
Страници 90
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Васил Иванов-Лучано: Преди да правим закон, да си изясним какво е младежта

Скандалът около името ми донесе дивиденти на фирма "Лучано", казва новият шеф на Агенцията за младежта и спорта
Снимка: Велислав Николов
Васил Иванов е роден през 1964 г. През 1991 г. създава фирма "Лучано", която има сладкарници и ресторанти. От 1999 г. става президент на българската боксова федерация. От 1997 до 1999 г. е член на управителния съвет на футболен клуб "Левски", а след това и на спортен клуб "Левски".

Решението да бъде назначен за председател на Държавната агенция за младежта и спорта бе гласувано от Министерския съвет на 23 август. Оказа се обаче, че няма диплома за висше образование, и доскоро Лучано бе сърдит на "Сега", защото вестникът пръв съобщи този факт. Пое легално поста през декември, след като парламентът гласува поправка в Закона за държавната администрация. Според нея шефовете и зам.-шефовете на агенции и държавни комисии не са държавни служители и не е задължително да имат висше образование.

- Г-н Иванов, в петък беше първата среща за изготвяне на проектозакон за младежта. Какво налага приемането на отделен закон и какви въпроси ще третира той?

- Нещата може би бяха поставени в началото в грешна посока. Стигнахме до решение, че може би първо трябва да се изгради концепция на това какво представлява в момента младежта. Може би в процеса на работа ще решим дали наистина трябва да има закон за младежта, или е по-добре да бъде направена концепция за развитието на младежта. Мисля, че на момента по-скоро би трябвало да има концепция.

- Тоест вероятно идеята за отделен закон ще отпадне?

--------------------

- Да, това са първите настроения, които бяха добре обосновани в тази среща. Оказа се, че от 37 членки на Съвета на Европа само 4 страни имат специален закон за младежта. Така че може би е по-добре наистина да направим концепция или да попълним реално закона за младежта и спорта.

---------------------

- Сред приоритетите на агенцията, които представихте, са изготвянето на система за жилищно кредитиране на младите хора, създаването на национална младежка база. Как точно ще бъде постигнато това и с какви средства?

- Мненията ще бъдат изказани в процеса на работата на тази комисия, която ще бъде създадена. Едно от предложенията бе да се покани сдружението на общините, които са много важни - да могат и те пълноценно да участват, защото те всеки ден виждат какъв е животът в градовете и селата. Парите се търсят, разбира се. В момента не само за жилищно кредитиране има достатъчно банки, които могат да дадат добри кредити за по-дълго време. Но най-важното за нас като държавна агенция е да можем да обединим младите хора, да направим нови младежки центрове, може би да дадем живот на старите младежки домове, които са по големите градове и села.

Ние максимално добре трябва да участваме в проектите на Европейския съюз и Съвета на Европа, за да можем да ги печелим. Много е важно така да обучим младите хора, че реално те да могат да кандидатстват за проекти в ЕС. Сега пускаме Интернет-страница на агенцията, в която ще бъдат описани и указани всичките варианти за кандидатстване. Самите формуляри ще бъдат публикувани вътре. Най-важното е, че ще се показва кой как е спечелил отделен конкурс, за да има пълна прозрачност и да не се случва това, в което обвиняват предишното ръководство на агенцията - за изтичане на средства от младежките програми.

Имаме уговорка с г-н Прошков, който е шеф на българския тотализатор, една част от тото- и лотоигрите да бъдат пренасочени към младежките дейности. Това мисля, че е много важно за момента.

- В какъв смисъл пренасочени към младежки дейности?

-------------------

- По закона за спорта засега в спорта влизат само пари от тотото. Другите тото- и лотоигри не влизат в този закон. Така че ние имаме възможност парите примерно от зодиака, което е лотария, вместо да ги вкарваме дали в бази, дали в реалния спорт, просто да бъдат пренасочени към дирекция "Младеж" и оттам разпределяни към различни проекти.

-------------------

- Една от точките в програмата ви е привличането на младите хора във всички нива на управление. По какъв механизъм може да стане това?

- Механизмът ще залегне също в тази програма за развитие. Може би с допълнително обучение, с буквално един вид преференции, които младите хора да имат, когато кандидатстват за работа. В никакъв случай не искам да кажа, че ще изхвърляме възрастните специалисти. Но все пак да се има предвид, че когато кандидатстват млади хора и когато наистина тази длъжност има нужда от млад човек, да бъде заета от млад човек, а не да търсим някой, който е имал предишни години, предишни връзки, предишно заема някакъв пост.

- Как ще убедите работодателите да постъпват така?

-------------------------

- Може би по-скоро ще излезе като препоръка. Надали ще можем да задължим някой със закон и с някакъв административен акт да сложи по-млади хора на работа. Но аз лично бих се радвал, ако наистина буквално млада кръв влезе в институциите на държавата и обществените организации. Защото в тази сграда, в която съм, витае един дух от 20 години и това нещо трябва да се промени. Не че хората са лоши, не, ами просто те не са поискали за тези 20 години да излязат извън тази сграда, да видят какво става наоколо, да се обучават допълнително, просто да видят реалния живот.

-----------------------

- Какво стана с проверката на вашите обекти, която назначихте след трагедията в "Индиго"? Готови ли са резултатите?

- Донякъде има готови резултати. Срокът за проверката изтича на 15-и, становището какво да се предприеме трябва да се даде до 30 януари. В момента е констатирано, че 90% от обектите, които агенцията дава под наем, не си плащат наемите. Никой досега не е направил постъпки да бъдат прекратени тези договори. Мисля, че комисията, когато огледа всичко, ще излезе със становище и тези договори ще бъдат прекратени.

- Това означава ли, че за 90% от обектите на агенцията ще бъдат обявени нови конкурси за отдаване под наем?

- Ще преценим какво трябва да правим с тези обекти. Онези, които не ни трябват за спорта, за младежта, ще бъдат отдадени отново под наем. Има доста обекти, които са губещи. Самите агенции към централното управление за 2 години имат загуба 1,3 млн. лева.

- Обвинихте адвоката на родителите на загиналите деца в "Индиго", че се стреми да извлича лични дивиденти от трагедията. Кое ви кара да смятате така?

- От държанието му аз съм убеден, че 60-70% от неговите действия точно това целят. Не искам да говоря против адвоката, но тези неща, които чета по вестниците, са доста несвързани. Един път казва едно, втори път казва друго, някои от нещата си противоречат със закона. Това е насочено към масата от читатели, които не разбират правните реалности. Аз казах още първия ден, че агенцията няма да се скрие, тя ще си поеме своите отговорности. Ние сме готови да предоставим всички документи, както сме ги предоставили на следствието, но нека да видим завеждането на исковете и точно в какво ще бъдем обвинени.

- Как работите в агенцията? Направи ми впечатление, че спортните дирекции не знаят къде се намира младежката.

- Това е проблем, който в момента решаваме. Правим реконструкция на дирекциите. Ще има и някои персонални промени. Аз ви казах, че тук витае един дух от 20 г. и никой не се интересува кой какво е направил освен в интриги.

----------------

Не знам в другите ведомства как е, но мисля, че ако има класация, ние ще водим по интриги и странни човешки взаимоотношения. Много са хората, които не се интересуват от работата си, те вървят по инерция, а гледат жълтите неща.

-----------------

- Да разбирам ли, че в агенцията ще има сериозни кадрови промени?

- Да, те реално вървят в момента. Назначихме нов директор на дирекция "Спорт", може би ще има промени и в другите дирекции. Ще се опитаме да направим перфектен екип, за да може работата да върви.

- Как се чувствате като човек, който даде името на поправка в закон?

- Тази история леко позатихна, може би се забрави. Може би съм си дал името за поправката на закона, но не мисля, че аз съм виновен за тази поправка. Всъщност около 250 души трябваше да бъдат назначени след тази поправка. Защото всички зам. областни управители, всички зам.-председатели на агенции, всички председатели на агенции седяха благодарение на Закона за държавния служител и държавната администрация. Така че това е недопустимо, когато говорим за политика и добра политическа воля нещата наистина да се променят при всеки един, който дойде на власт, и то с добро.

- И все пак този скандал не ви ли притесни? Името ви бе спрягано дълго време по вестниците.

- Не ме притесни. Буквално мога да кажа, че извлякох дивиденти от това нещо - фирмата "Лучано" просто взе да печели повече, защото това беше чиста реклама. Не ме притесни, защото аз никога не съм твърдял, че имам висше образование или каквото и да е. Мисля, че моите следдипломни квалификации показват доста. За нещата, които съм направил в живота, просто не ми е трябвало да бъда висшист или каквото и да е, някакъв друг. Винаги през 20-те години, откакто съм завършил, просто съм работил и не съм имал време за учене.

- Какво стана с вашия бизнес? Твърди се, че жена ви е собственик на бирария "Гюлето", който се помещава в агенцията?

------------------

- Аз бях определен за председател на 23 август, на 25-и сутринта, понеделник, си продадох фирмата на моя тъст. Защото така или иначе трябваше да я продам на някого. Аз съм малко недоверчив човек в живота - когато става въпрос за такава фирма, не мога да я продам на когото и да е и да я преотстъпя. Това е еднолична фирма, аз бях едноличен търговец. После той я продаде на дъщеря си, която ми е съпруга. Така че в момента съпругата ми управлява фирмата със заместниците ми, които 10 години са заедно с мен.

---------------------

Бирарията долу е част от веригата "Лучано", но е собственост на Агенцията за младежта и спорта. Вътре в това заведение аз съм вложил около 200 000 лв.

На самия мен наистина това ми тежи морално в момента и не знам как да постъпя - или трябва да се откажа, или не трябва да се откажа. Но аз 4 години съм си изпълнявал перфектно договора към Агенцията за младежта и спорта, никога не съм мислил, че ще стана неин председател. Все пак договорът е до август, има клауза, според която може да се продължи. Има време дотогава, ще помислим. Но във фирмата "Лучано" става въпрос за 16 заведения в София, една огромна фабрика, не става въпрос само за тази бирария. Тя работи като бирария само вечерно време. На обяд това е перфектен стол на работещите в тази агенция. Всеки може да види, че един човек може да се нахрани за 2-3 лв., като изяде няколко вида манджи и супи.
999
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД