:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Третият опит за избор на омбудсман - успешен

Парламентът попълни ударно 24 вакантни места в държавни органи
След година бавене и два неуспешни опита парламентът най-сетне успя да избере обществен защитник. Това стана, след като мнозинството предложи за омбудсман депутата от левицата Гиньо Ганев. Вотът бе таен, срещу него гласува само дясната опозиция - 46 бяха против, 141 "за", а 7 бяха празните пликове.

Предишните два провала бяха през май и октомври миналата година, когато мнозинството искаше поста да заеме социологът Петър-Емил Митев.

Ударно, за 6 часа, парламентът попълни вчера още 23 овакантени държавни длъжности. Сред новите лица има 9-има депутати, всички без Ганев от мнозинството.

Опозицията обвини управляващите, че местата се разпределят предимно между техни хора без съгласуване, а някои от тях и без да минат през комисия. ДСБ дори нарече вчерашния ден най-позорния за парламента.

Народното събрание гласува и трима нови членове на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Единият, който ще е и зам.-шеф, е отстраненият през 2002 г. от транспортния министър Пламен Петров шеф на регионалния клон на БТК в Бургас Валентин Хараламбов. След това той е бил изпълнителен директор на "Комнет-България холдинг" ООД и управител на "Прогрес инженеринг" ООД, в която е и съдружник. Аргументът Хараламбов да напусне БТК беше, че пречел на "Кейбълтел", както обясни самият той тогава.

Най-безболезнено мина преизбирането на Йордан Христосков за управител на НОИ. За подуправител бе гласувана депутатката от НДСВ Весела Караиванова. Мнозинство и опозиция се скараха и за избирането на двама нови членове на надзорния съвет на Агенцията за следприватизационен контрол. Петър Комаров и Емил Бозуков замениха Евгения Пенкова и Кристиан Таков без санкцията на икономическата комисия.

5:3:2 беше разпределението на квотите в Сметната палата между НДСВ, ДСП и Новото време. Членове на палатата станаха жълтите депутати Снежина Чипева и Коста Костов, човекът на Доган Хюсеин Чауш, и Румяна Георгиева от Новото време. Сред десетимата членове са и зам. социалният министър Валери Апостолов, досегашният председател на Надзорния съвет на Агенцията за следприватизационен контрол Евгения Пенкова и Свилена Симеонова от Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол. Преизбран беше и Кадир Кадир.

Опозицията протестира срещу политизирането на най-важния държавен контролен орган - Сметната палата. Левицата заподозря, че управляващите се опитват да запълнят всички вакантни длъжности с депутати, за които няма места в листите.

Неочаквано без дебати мина избирането на депутата от ДПС Кемал Еюп за шеф на комисията за защита от дискриминация. Зам.-шеф става Лало Каменов, гласувани бяха и още трима членове, сред които и депутатката от НДСВ Анели Чобанова.

Без драми депутатите избраха нововремката Ралица Агайн за зам.-шеф на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Застрахователен надзор".
16
2081
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
14 Април 2005 04:14
Абе няма ли млад , енергичен необвързан донякъде политически за този пост?
Окъде измъкнахте тази дърта червена шантонерка дето е пикала веч у калеврите?
14 Април 2005 07:36
Бе, кога ще се освободим от този червен и дърт гъзолизец?Винаги съм казвал че БГ ще се оправи след едно, две поколения, когато измрат червените геронтии-ама после ще ги наследят синовете им! Уф, спасение няма!
14 Април 2005 09:02
Точно така
След партократите трябва да измрат и дИмУкратите и България ще се оправи едва след като измрат и по-горните.
14 Април 2005 09:06
Егати омбудсмана ох, не мога да спра да се смея долу НДСВ и ДПС !!! Да живее БНС !!! Отец Саръев - в парламента !!! Агентът "Картожник" - вън от министър-председателския стол !!!
14 Април 2005 09:35
Вотът бе таен, срещу него гласува само дясната опозиция
- е как разбрахте, като е таен вотът
А инак този е последният който ще тръгне да пази хората от държавата. Липсва му енергия, липсва му и мотивация.
14 Април 2005 09:42
Дърт, дърт, ама безсмъртен. Как само помагна на Новото време. Ставайки инициатори за избирането на Гиньо Ганев за омбусманн, тези политически рекетьори се качиха на раздрънкания омнибус "Отечествен фронт". Негово олицетворение в ново време е зетят на Кимион Георгиев. Ами ако поровим в архивите на КГБ. Ясна работа. Деветосептемврийският преврат продължава. Сега обаче идват хашладисаните монархокомунисти.
14 Април 2005 09:57
Какъв обществен защитник, той е толкова глух, че няма да чуе оплакванията...
14 Април 2005 11:20
Тази институция трудно ще заработи...
14 Април 2005 11:34
хаха и аз много се смях на тоз-"Човекът -Парламент" /на "Човека-Паяк" избива/
ама е за плач , не за смех , цялата работа!
14 Април 2005 11:56
Еми от всичките злини - по-малката ! Я си представете Камен Влахов - омбудсман
14 Април 2005 11:56
.... имаме си и нещо като "арменски поп' веке - и що ?
14 Април 2005 12:43
Този бояжия дето има 1 гънка на мозъка да пази равновесие като върви ли ще ни защитава.То по вероятно е царят - султан да стане отколкото този куку обществен защитник.
14 Април 2005 12:44
Този лаком циник не се ли наяде последните 70 години откак е във властта.
Омбудсманe, за дългогодишната ти работа заслужаваш само бой с камъне, да знаеш.
14 Април 2005 12:55
Ето ги хората на социалистите. Що афторите са пропуснали да споменат, че е избран благодарение на пълната подкрепа на Коалиция за България. За България?!
Като си ги изберете лятоска, тепърва ще има да викате олеле!...
14 Април 2005 16:42
Петдесет години във властта! Може ли някои да каже кога този човек е допринесъл добро за държавата освен, че помогна за сътворението на една конституция, която ни доведе до държава на разбойниците. И този човек ще ни защитава от същите тези разбойници.
14 Април 2005 19:28
Жълтите избраха омбудсман от БСП-егати пародията егати чудото.
И за какво ни е сега този омбудсман, какви са му правата, май ще бъде да запълва един кабинет, поредния.Ако можеше този омбудсман да направи нещо ясно е чецаредворицете нямаха така лесно да дадат поста.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД