:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,152,638
Активни 128
Страници 321
За един ден 1,302,066
Юбилей

Мистерията около ракетата в Горна баня остава

Управляващите се хванаха на игра "НАТО лъже - Костов маже"
Снимка: Борислав Николов
По молба на в. "Сега", пресслужбата на НАТО направи проверка една година по-късно за обстоятелствата около падналата на 28 април м.г. ракета тип "HARM" на ул. "Роза" 15 в столичния квартал Горна баня. Както читателят ще види по-долу, сензация няма, но мъглата вместо да се разсее, сякаш се сгъсти.

Скоро след назначаването си на този пост, министърът на отбраната Бойко Ноев бе изразил лична амбиция да открие истината около горнобанската ракета, а посланикът ни в НАТО Константин Димтров в интервю за в. "Сега" каза следното: "Предполагам, че в НАТО е имало вътрешно изследване на този случай. Резултати естествено не са ни били казани. Българското правителство прецени, че повече от този анонс, който бе направен тогава, не е нужно да се прави, защото ситуацията не налага по-нататъшна наша активност. Това, което сме поставили като въпрос, е достатъчно."

Неотдавна Ноев заяви в интервю за столичен всекидневник "Тогава имахме уговорка с НАТО да не дразним общественото мнение, докато случаите не се изяснят докрай. За жалост нещата така и не се избистриха."

Официозната информация тогава от срещата на Ноев със заместник-генералния секретар на НАТО Серджо Баландзиночертаеше друга картина,но нейсе. Кореспондентката на БНТ В Брюксел писа тогава специално за БТА: "По време на срещата си с Баландзино посланик Ноев е казал, че инцидентът се разглежда сериозно от българските власти и общественото мнение е възбудено до краен предел. Той е подчертал, че подобни инциденти не бива да се допускат повече. Бойко Ноев поставил и въпроса за компенсации на щетите и потвърдил позицията на българските власти, че инцидентът още веднъж потвърждава необходимостта от споразумение между България и НАТО." Прочее, компенсации НАТО не плаща.

Тези дни Франсоа Льо Блевенек от пресслужбата на НАТО се обади в редакцията на вестника, за да съобщи резултатите от проверката, за която го помолихме. Според него българската странане се е обръщала с искане към НАТО за разследване на случая.Обяснения бяха дадени непосредствено след инцидента, с което въпросът се счита за приключен, каза той.

"Нито една от ракетите, паднали в България, не е била изстреляна от самолет на НАТО, намиращ се в българското въздушно пространство", подчерта Льо Блевенек. Той не каза нищо по въпроса за нарушаване на въздушното пространство от самолети на НАТО по време на инцидента.

Казаното от Льо Блевенек съответства напълно на съобщенията на НАТО от дните след инцидента, които могат да се намерят в интернет-страницата на НАТО. След известна конфузия и у нас, и в чужбина, върху която няма да наблягаме, (у нас първоначално се твърдеше, че ракетата е сръбска), на 29 април следобед говорителят на НАТО Джейми Шей потвърди, че антирадарна ракета, паднала в София, е изстреляна от самолет на НАТО. Той обясни, че по време на операциите през нощта на 28-и самолет на НАТО е бил осветен от сръбски противовъздушен радар. Пилотът на самолета, за да се самозащити, е изстрелял ракетата, но сръбският радар е бил изключен, в резултат на което ракетата е паднала в София.

Само че една от основните мистерии около случая с ракетата в Горна Баня е свързана с това, че според нашето ПВО, самолетът, от който е паднала ракетата в Горна баня, е прелетял почти над София. Той е засечен още над Косово на височина 6-7000 метра. Съпровождан е през цялото време, предида навлезе в българска територия,както и три минути след влизане в българското въздушно пространство, но поради рязкото му снижаване и увеличаване на скроростта, е загубен. Това съобщи на 29 април пред журналисти заместник-министърът на отбраната Велизар Шаламанов.

На следващия ден, вземайки бележка от коментара на Джейми Шей, премиерът Иван Костов каза в парламента, че падналата ракета най-вероятно е била изстреляна в зона над територията на СР Югославия по цел, намираща се на същата територия, а ракетата прелетяла около 100 км. и останала без гориво, паднала в Горна баня.

Картината се усложнява от цитирано от премиера обяснение, получено от Южното командване на НАТО, в което се посочва, че вечерта на 28 април два самолета са навлезли по погрешка в българското въздушно пространство. Костов добави, че самолетите са засечени от българската противовъздушна отбрана западно от град Трън на територията на Югославия.

Излиза, че нашето ПВО засича един самолет-нарушител близо София, а вместо да потвърди това, НАТО ни посочва други два негови самолети нарушители, които ние не сме засекли в нашето въздушно пространство, а над Югославия...

Двата самолета са летели на изток, в района на град Банкя са направили завой на юг и са напуснали територията на България, каза Иван Костов.

Положението става още по-объркано поради изявления на Бойко Ноев, според когото главнокомандващият силите на НАТО в Европа ген. Уесли Кларк показал записи от АУАКС, от които се виждало, ченатовски самолети не са влизали у нас тогава.Така или иначе, тогава в общественото пространство бе пласирана версията, че типът на нарушилите нашето въздушно пространство самолети на НАТО не позволява носене и изстрелване на ракети от типа на падналата в Горна Баня (AGM-88 HARM, противорадиолокационна, управляема от типа "въздух - радиолокационни станции). Поради което остава да вярваме на версията на НАТО, че самолетът, изстрелял ракетата, е стрелял в Югославия по цел в Югославия.

Оттук нататък следват редица официални изявления, в които се използва словосъчетанието "непротиворечива обстановка". В действителност, правеше се доста прозрачен опит да се съчетаят твърденията на Южното командване на НАТО, за които говори Костов, с вече огласените от Шаламанов данни от нашата ПВО.

Вече цяла година никой източник от НАТО не потвърди обясненията, дадени на правителството от Южното командване на алианса. Напротив, и до ден-днешен се повтаря, че не е имало нарушение на българското въздушно пространство.Какво ни остава да си мислим по този случай?Очевидно сработването между нашите военни и НАТО е на толкова ниско ниво, че не позволява дори да се даде задоволително обяснение по един случай, от който обществеността определено се интересува.

Обясненията, получени от щаб-квартирата на НАТО очевидно се разминават с тези на Южното командване на алианса. Може би обясненията на щаб-квартирата са били предназначени за общественото мнение, а тези на Южното командване е трябвало да останат за вътрешно ползване от кабинета? Възможно ли е Уесли Кларк да показва фалшиви записи от АУАКС, на които няма следи от прелетели натовски самолети, след като самолет/и очевидно е имало?

Нима нашето ПВО е съчинило самолета, прелетял почти над София пост фактум, след като като се разбра, че ракета е отнесла покрива на къща в Горна баня? Толкова ли е ненадеждна системата ни за ПВО, че засича несъществуващи самолети и не забелязва действителни, или не ги вижда на мястото, където действително се намират? Или армията ни е принудена да понася негативите и да изглежда некомпетентна, защото така е по-удобно на политиците?

Казусът "Горна баня" всъщност показва колко е лошо де се лъже обществеността, вместо да се каже истината, колкото и да е някому неудобна. Нашите управляващи просто не трябваше да влизат в неприятния сценарий "НАТО лъже - Костов маже". А с това, че къщата на Върбенови бе основно ремонтирана, въпросът за горнобанската ракета не е приключен.

Ето какво казва по повод гафовете на НАТО генерал от алианса, цитиран от в. "Льо монд дипломатик": "За гафовете имахме доста ефикасна тактика. Най-често прекрасно знаехме от първия момент точната причина за съответната грешка. Но за да приспим общественото мнение, казвахме, че водим разледване, че проучваме множество версии. Истината съобщавахме по-късно, когато никой вече не се интересуваше от нея".

Може би трябва да загубим интерес към гафа в Горна баня, за да каже някой истината?

--------

Какъв тип самолет е изстрелял ракетатаНа 29 април м.г. Асошейтед прес цитира неназовани служители на НАТО, според които антирадарната ракета Харм, паднала в Горна баня, е била изстреляна от изтребител F-16 CJ. Тези самолети са един от двата основни типа машини, които НАТО използва за унищожаване на радари на ПВО. Вторият тип са британските Торнадо.

Въпреки практиката в НАТО да не се посочва националността на пилота или самолета, автор на гафове, Германия се разграничи от инцидента. "Германската авиация не е отговорна за падналата в предградието на София ракета Харм на НАТО", заяви държавният секретар в германското министерство на отбраната Петер Вихерт. "Нито един германски самолет Торнадо не е летял в момента на изстрелването на ракетата в сряда", уточни Вихерт, цитиран от АФП.

----------------
 
Работно място в радарен самолет "АУАКС". Според генерал Уесли Кларк, "АУАКС"-ите не показали следи от самолети на алианса в бългаското въздушно пространство вечерта на 28 април 1999 г. "АУАКС" летяха 24 часа в денонощието, следейки всичко в небето на Югославия по време на въздушните удари.
3
5919
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
24 Март 2018 11:37
24 Март 2018 11:48
Готев, що не попита някой пенсионер от радио разузнаването дали е имало заповед за радио тишина, кой я е нарушил и какво е станало?
24 Март 2018 12:08
Сърбите защитаваха радарите си от изстреляни срещу тях ракети, като включваха в околността микровълнови печки с махнато абсорбиращото радиовълните стъкло на вратата/печките работят в диапазона на радарите/. Повредена излъчваща микровълнова печка в Горна баня може да е причината.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД