:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 402,185,574
Активни 115
Страници 21,341
За един ден 1,302,066

Костов: Гл.прокурор не е подслушван нито законно, нито незаконно и не се е крил

Емануил Йорданов не може да отговори колко пъти досега са използвани спецразузнавателни средства
- Г-н Костов, ще бъдат ли наказани шефовете на НСС и на СОТИ? Имате ли данни дали наследените от миналото спецразузнавателни средства са използвани от частни лица и фирми?

Емануил Йорданов: Тези въпроси са повече насочени към мен. Към настоящия момент нямаме данни частни структури да използват спецсредства. Началникът на СОТИ може да бъде наказан с моя заповед. Първоначалната комисия в МВР, която проверяваше случая с жилището на г-н Филчев, ми предложи той да бъде един от дисциплинарно уволнените. Аз обаче към настоящия момент не приех веднага да уволня полк. Спасов по няколко причини. Той ще има възможност, от една страна, с работата си да покаже дали е необходим на МВР. И на второ място, резултатът от следственото дело, което се води, би ми дало основание да го накажа по-строго или да не го наказвам. Размерът на наказанието му не е определен към този момент.

Иван Костов: Що се отнася до началника на НСС ген. Атанас Атанасов, той носи своята отговорност за случая. Но внимателният преглед на нормативните актове и на вътрешните правила не дават възможност да се направи извод, че на него му са възлагани функции, за които да понесе най-тежката отговорност. Това не е неговият ресор на действие.

- Значи няма да има никакво наказание за него?

Костов: В МВР има само едно наказание - снемане от длъжност.

- Г-н премиер, кой ще наследи ген. Попов и съгласувани ли са тези рокади с президента?

Костов: Непрекъснато поддържаме връзка с президента. И тази сутрин имахме дълъг разговор с него по телефона, той е информиран, а ще получи пълния доклад, след като той стане акт на МС. Тогава ще стартира и процедурата за съгласуване. В момента това е само информиране на основата на добрите взаимоотношения между институциите. (Съветва се с министър Йорданов - б.а.)

Йорданов: Въпреки че практиката показва, че не винанги предварителното огласяване на имена дава добри резултати, поемам отново риска и ще ви кажа, че още сутринта разпоредих в МВР да бъде изготвено предложение за г-н Славчо Босилков. То ще бъде изпратено за съгласуване на президента и ще бъде внесено в МС.

- Г-н Костов, гл. прокурор Филчев беше ли ви уведомил предварително за намерените в дома му подслушвателни устройства и кога го направи, ако не е тайна?

Костов: Както с президента, така и с главния прокурор поддържам непрекъсната връзка. Между нас се обменя информация по всички важни въпроси. Този въпрос е от изключителна важност и аз бях в течение.

- Г-н премиер, успяхте ли да разберете къде се крие няколко дни г-н Филчев, след като поддържате непрекъсната връзка с него?

Костов: Не мисля, че е коректно един министър-председател да отговаря на така поставен въпрос от журналист по адрес на главния прокурор. Главният прокурор на страната не се крие. Той е имал своята причина да отсъства. Аз поддържам с него връзка както с всеки, който не е в непосредствена близост - по телефона.

- Г-н Йорданов, имате ли данни по кое време е изчезнала документация за спецразузнавателни средства? Кога ще започне и приключи проверката на жилищата на 700-те? Г-н Ноев, в доклада има ли данни за неправомерно използване на спецразунавателни средства от военното контраразузнаване?

Йорданов: Още от самото начало, от както започнахме разследването на този случай се извършва проверка за наличието на СРС в определени помещения. Що се отнася до предполагаемите 700 жилища - предлагаме на МС да се проверят не само те, но и служебните кабинети на определени длъжностни лица. Това може да стане, след като решението на МС, стане факт. (Костов дава указания на Ноев за отговора му, б.а.)

Ноев: Служба "Сигурност" към МО (военното контраразузнаване - б.а.) е заявител при използването на СРС и следва процедурите, които са описани в него. Тя няма на разположение и не използва свои СРС.

- Прощавайте, г-н Ноев, но вие с какво се занимавахте в тази комисия, убягва ни вашият принос?

Ноев: Заедно с моите колеги-министри участвахме в изучаването на фактическото състояние. Освен това специалисти от МО участваха в експертизата по установените спецсредства в базовата квартира под апартамента на главния прокурор.

- Г-н Костов, можете ли да гарантирате, че г-н Филчев не е подслушван по извънзаконов ред?

Костов: Нито по законен, нито по незаконен.

- Господа, вашият закон за спецразузнавателните средства е от 4 г. Можете ли да кажете колко разрешения за използване на такива средства са дадени от тогава, колко присъди са издадени възоснова на използването им, колко престъпления са предотвратени и колко заплахи за националната сигурност са осуетени?

Йорданов: Такива числа никой не може да ви каже на този етап. Ако бъде приета идеята за създаването на специален регистър, в него ще бъде обобщена информацията. Досега това не е правено.

(Използвани са въпроси и на други медии)
494
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД