:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,691,631
Активни 143
Страници 25,578
За един ден 1,302,066
Драма

Търновка заведе насила в Лондон 10-годишния си син

Полицайка е наказана за участието си в отвличането на Жорко, който не иска да живее с майка си в Англия, а с баща си във Велико Търново
От три години Хрисина Драганова и д-р Тодор Драганов водят битка за 10-годишния си син Георги. Майката е бивша преподавателка по математика и информатика във ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий", а бащата е хирург в горнооряховската Транспортна болница. Двамата съпрузи се развеждат през юни 1996 г. по взаимно съгласие, като родителските права над детето са присъдени на Хрисина Драганова. Пет месеца по-късно майката заминава за Англия и остава да живее в Лондон. Грижите за малкия Жорко поемат бащата и неговите родители в Павликени. Засега войната за родителските права приключи с победа на Хрисина, която отвлече миналия месец в Англия сина си с помощта на полицейска служителка, която впоследствие бе наказана.

---------------------------------------------

Преди три години д-р Драганов купува жилище във Велико Търново и се установява там с втората си съпруга, която също има син от първия си брак. През това време Хрисина се е чувала със сина си по телефона. Идвала си е по 2-3 пъти в годината и е вземала момчето за по десетина дни.

През 1997 г. бащата завел дело за промяна на родителските права."За детето се грижех аз и реших,че това трябва да се узакони", обяснява д-р Драганов. Районният съд във Велико Търново уважил иска и постановил детето да остане при бащата. Според съдебното решение майката е получила право да взема момчето по време на пребиваванията си в страната, при окончателното си завръщане да го вижда всяка събота и неделя, а също да взема момчето по един месец през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск.

Хрисина Драганова обаче обжалвала становището на магистратите пред Окръжния съд във Велико Търново. Заедно с това настояла детето да й бъде предадено за определен срок от време с мотивите, че бащата не е позволявал да се среща с него. С решение от 30 юни 1999 г. по-висшата инстанция отменя изцяло становището на Районния съд и отхвърля иска на бащата като неоснователен и недоказан. Така бившата преподавателка във Великотърновския университет получава настойнически права над малкия Жорко. Мотивите на съдиите са, че Хрисина е "млада, умна и просперираща жена и еднакво добре се е реализирала и като майка, и като специалист". Освен това окръжният съд дава разрешение детето да напуска страната и да пътува с майката без съгласието на другия родител. В същото време съдът задължава полицията да издаде задграничен паспорт на момчето също без съгласието на бащата и с това искът на майката бил напълно уважен.

Съдия-изпълнител е трябвало да предаде момченцето на Хрисина. По време на процедурата обаче второкласникът заявява, чеако го принудят да отиде при майка си, ще избяга.Пред съдия-изпълнителя Ралица Касабова Жорко обяснява, че обича съпругата на баща си и доведеното си братче, с което ходят заедно на училище. "Майка ми се обажда по телефона рядко. Когато идва, ми носи подаръци. Тя ми обяснява, че иска да живее с мен, но аз не искам да отида при нея. Не искам дори и за час. Ако се наложи да отида, ще избягам", гласят показанията на момченцето, вписани в протокола на съдия-изпълнителя. Тъй като законодателната база не позволява предаване на дете насила, малчуганът останал при баща си.

Междувременно д-р Тодор Драганов обжалва становището на великотърновския окръжен съд пред Върховния касационен съд. С решение нр. 314 от 20 юни 2000 г. софийските магистрати подтвърдили изцяло постановлението на търновските си колеги. Веднага след като излязло съдебното решение, Хрисина Драганова се оплакала в прокуратурата, че не й дават детето. Тогава бащата и адвокатът му попитали къде трябва да стане предаването на 10-годишния Жорко. В отговор на това на адреса на родителите на д-р Драганов в Павликени на 12 юли се получила телеграма от името на Хрисина. С посланието математичката поканила бившия си съпруг да се яви на 24 юли в 10 часа в кантората на търновския нотариус Дияна Раднева, за да предаде детето на адвоката й Александър Косев.

По същото време Жорко прекарвал ваканцията при баба си и дядо си в Павликени. Три дни преди посочената дата в поканата за предаването на детето майката се появила в града. Отишла в местната районна прокуратура и депозирала молба, в която настояла да й бъде оказано съдействие при предаване на момчето, тъй като било укривано на този адрес и му бил оказван системен физически и психически тормоз. Павликенските прокурори отказали да удовлетворят искането й, тъй като това е в правомощията само на съдия-изпълнител. Тогава Хрисина се обърнала за помощ към съдийката Ивелина Карагенова. На основание същата жалба юристката издала заповед"за изземване по административен редчрез органите на МВР малолетното дете Георги Драганов от средния апартамент на ул. "Асен Михалев" 17, ет.3 и да се предаде на майката". "Заповедта може да се обжалва пред председателя на великотърновския окръжен съд, което не спира изпълнението й", гласи още становището на Карагенова. Веднага след като се сдобива с оригинала на заповедта, Хрисина Драганова отива в РПУ Павликени. Полицаите останали учудени от необичайното разпореждане и за по-сигурно позвънили в съда, откъдето получили подтвърждение, че трябва да вземат момчето.

Същия ден майката пристигнала в Павликени с такси и била придружена от две жени - учителката от Математическата гимназия Ганка Паунова и капитан Евдокия Найденова от детска педагогическа стая. Заедно с патрулната кола на местното РПУ Хрисина и нейните спътнички се отправят към апартамента на бабата и дядото на Жорко. Полицаите отишли в жилището и заявили пред бащата на д-р Драганов, че трябва да вземат детето. 66-годишният мъж започнал да протестира и бил категоричен, че не може да предаде Жорко без знанието на баща му." Тогава полицаите заявили, че ще вземат сина ми принудително. Едната от придружителките на Хрисина се е легитимирала пред баща ми като служителка от търновската полиция", разказва медикът.

По същото време малчуганът играел пред съседния блок. Според съседи, когато съзряло майка си, детето хукнало да бяга. Жената, представила се за полицайка, го настигнала, хванала го за ръката и започнала да го влачи. "Дядо му се спуснал към него, но униформените го натиснали върху капака на патрулката. През това време трите жени натъпкали Жорко в таксито", твърди д-р Драганов. Полицаите, които участвали в акцията, поискали да си преснимат заповедта и настояли Хрисина да ги придружи до управлението. На гърба на съдийската заповед униформените са написали, че детето е предадено на майката в 15,30 часа. Като свидетел на процедурата се е подписала Ганка Йорданова Карагеоргиева от Велико Търново. Дядото на момчето последвал полицейската кола и таксито. В 16 часа Хрисина, двете й придружителки и Жорко отпътували от Павликени."Оттогава родителите ми са в шок.Майка ми и баща ми непрекъснато плачат и се обвиняват, че не са успели да задържат детето", доверява хирургът.

Малко по-късно от очевидци на драмата докторът разбрал, че детето му е отведено с автомобил "Деу Матис" на търновската фирма "Елит такси". В късния петъчен следобед отчаяният баща хукнал да дири помощ от институциите. Държавната машина така и не успяла да се задейства и граничните пунктове не били предупредени да спрат излизането на въпросните лица от страната. Два дни по-късно шофьорът на таксито Станимир Николов признал пред доктора, че е закарал трите жени и детето до Русе. Малко преди митницата Хрисина, полицайката и детето се качили на лек автомобил "Форд", с който се отправили към граничния пункт. Предполага се, че оттам майката и детето са продължили към Букурещ, казва д-р Драганов.

По този повод медикът е депозирал молби до РДВР и РПУ във Велико Търново, а също и до министъра на вътрешните работи, в които настоява да бъде извършена проверка, с която да се установи дали в принудителното изземване на детето му от Павликени е участвал служител на РПУ Велико Търново, кой е той и има ли заповед за участието му в акцията.

"Заради неизпълнение на съдебно решение и отказ да предаде детето майката искаше да заведе наказателно дело срещу бившия си съпруг.В продължение на месец той ни направи на маймуни.Криеше детето, укриваше се и той самият. Изпращахме му покани и телеграми за среща, издирвахме го чрез полицията и прокуратурата", обяснява единият от адвокатите на Хрисина Драганова, Александър Косев. Ден след като отвела момчето, майката се обадила на юриста от Лондон, че Жорко е вече при нея. По факс изпратила на адвоката копия от заповедта на павликенската съдийка и протокола на полицаите.

"Вече дни наред непрекъснато звъним до Лондон, за да чуем Жорко, но на домашния телефон на Хрисина в чужбина се включва секретар", разказва бащата.

В Англия Хрисина Драганова живее с преподавателя по математика професор Джейн. Пред районния съд във Велико Търново англичанинът, от когото бившата асистентка от ВТУ има второ дете, е давал показания като свидетел. Той заявил, че има възможност и желание да осигури всички удобства за правилното възпитание и образование на Георги.

Родният баща на момчето обаче е убеден, че в момента то страда и иска да се върне в България.

В резултат на подадените от д-р Драганов молби на капитан Евдокия Найденова е наложено наказание - порицание за 6 месеца, тъй като е превишила служебните си правомощия и е действала без знанието на ръководството на РПУ в старата столица. Служителката от Детска педагогическа стая обаче е убедена, че действията й са правомерни и щяла да обжалва наказанието.Текст снимки:

1. Хрисина и синът й при едно от завръщанията й в България.

2. Жорко предпочитал да живее при баща си, а ваканциите си прекарвал в Павликени при баба си и дядо си (на снимката).
3649
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД