:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Проф. Драгомир Драганов: Костов може да е следващият премиер

Иван е Жан без гузната комунистическа съвест, но хората го харесват, твърди евролевият депутат
ВИЗИТКА

Драгомир Драганов е зам.-председател на парламентарната група на Евролевицата. Роден е на 29 октомври 1948 г. в Плевен. Член на Евролевицата. Депутат във Великото народно събрание и в 38-о НС. Историк, женен.



- Г-н Драганов, не започва май добре новият политически сезон за Евролевицата. Напусна ви още един депутат - Стефан Нешев.

- Че Стефан Нешев ще ни напусне, се знаеше още след конгреса на Евролевицата. Той се обиди, че не беше преизбран в Изпълнителния съвет. Но поне постъпката му е по-почтена - директно отива в БСП, а не като тези, които направиха Политическо движение "Социалдемократи". Знаем, че още един се готви да напусне парламентарната група.

- Кой?

- Няма да кажа, за да не се обиди. Но още един е подложен на натиск.

- От кого?

- От БСП. Идеята е проста - илюзията от 1997 г., че ние ще бъдем хората, които ще приемат депутати от БСП, сега трябва да се обърне - БСП да приема от Евролевицата, т. е. няма друго ляво. БСП са обещали в бъдещите листи две места за евролеви депутати - за Камов и Бойко Радоев, 3 на д-р Дертлиев и 2 на ОБТ.

- Ако целта на БСП е да няма друго ляво, с какво позаслабналата Евролевица може да й попречи? Впрочем мотивът на Стефан Нешев да ви напусне е партийният завой надясно.

- Идеята на БСП не може да се осъществи, защото има умерено леви хора, които приемат Евролевицата като нещо нормално и като нещо, което ще съществува. Тя не завива надясно, тя не направи завой наляво, т. е. не се върна към БСП+. Голямата грешка на Евролевицата от 1997 г. е, че не се възползва от упадъка на БСП.



------каре----

Пред Евролевицата имаше 2 варианта. Първият - реформаторско мнозинство, да разпердушиним БСП, когато беше в упадък. И вторият вариант, който приехме - да крепим БСП отзад. СДС налита, ние обаче викаме: не, те са леви, те са наши другари. Това беше грешката ни. Не съжалявам за тази грешка. Решихме да бъдем по-етични. Едни от основните фактори в това наше решение бяха Андрей Райчев и Андрей Бунджулов. Много мечтаеха за синтеза, а не за ленинското разрушение.

--------



- Е, не бяхте чак толкоз последователни. Заставахте ту зад БСП, ту зад СДС. И така си създадохте имидж на "лъкатушеща партия".

- Медиите го създадоха. И ние имаме вина, но вие преувеличихте. Какво значи "лъкатушеща" роля? Има 3 неща, по които няма спор - външната политика, проевропейската ориентация...

- Я се сетете как при гласуването на въздушния коридор за НАТО бяхте първо "за", после "против" и накрая нищо не се разбра! Сами си създадохте този образ, не са ви виновни медиите.

- Да, не бяха медиите. Ще цитирам Андрей Райчев, който каза: "Можехме да постъпим честно и неизгодно, или нечестно и изгодно, а ние постъпихме хем нечестно, хем неизгодно." Това не е така. Имаш национален партиен съвет, който ти налага едно решение. Цялата ти партия казва "не" на коридора за НАТО. Това е единият въпрос. А другият - за проевропейската ориентация, си стои твърдо.

Второто е реформата. Да, ние бяхме по-близо до СДС. И сега твърдя, че "Програма 2001" е много близка до тази на Евролевицата. Това, че СДС не я изпълнява и я използва, за да краде, е друг въпрос. И третото е идеята за реформаторското мнозинство. Какво е то - една коалиция за реформите.

- Евролевицата сега в реформаторското мнозинство ли е?

- Тя е. СДС вече не е.

- И ако е мнозинство, кой е още в него?

- Вече е малцинство. В него отчасти е ДПС. Отчасти, защото напоследък започнаха да се блазнят, че са много ценни. Защо за тях не казвате лъкатушеща партия? Те също бяха ту така, ту иначе.

- За тях има друга дума.



----каре----

- "Балансьор" е хубава дума. Но ние не искаме това. Въпреки че Сашо Томов казва, че ние държим златната акция, не това е целта на Евролевицата. Целта е точно реформата и едно коалиционно мнозинство, но не като Беровото - с тайни договорки между депутатите. Искаме мнозинство на база на резултатите от изборите.

------



- И как си го представяте?

- Първо, още отсега започват разговори за следващата програма за управление. Значи - излизаш с програма, събираш около нея политически съмишленици и казваш: ако ние влезем в парламента, това ще е програмата ни.

- Кой я пише тая програма, как изглежда тя?

- Това е програмата на трите "Б" - безработица, бедност, бюрокрация. Пише я БСП, Евролевицата, ДПС, пише я СДС. Въпросът е какво ще избереш. През юли бях в Страсбург по линия на съвместния парламентарен комитет България-ЕС. Хората там казаха, че ако БСП дойде на власт, ще има застой на преговорите.

- Плашат ли, що ли?

- Ами свързват автоматически преговорите с изборите у нас през 2001. Казват, че ще има застой в преговорите заради изборите. Директно попитах един от испанците: искаш ли да забраним изборите в България до 2007 г., за да не идва ляво управление? Излиза, че по-изгодно е да звучи тезата: ако БСП дойде на власт, ще има застой. А причината е техническа: мандатът на Европарламента изтича през 2005 г., на Еврокомисията - също. А Костов и Надежда Михайлова казаха, че през 2007-а ще претендираме за влизане в ЕС. Колко по-лесно е за Европарламента е да каже: абе нека следващите да се занимават.

Но ако наистина има застой и СДС се промени, какво лошо има в това Евролевицата да търси варианти за контакти със СДС.

- Как ще се промени в СДС според вас?



------каре----

- Има наченки на промяна. Богомил Бонев напоследък много плаче, че неговите приятели бизнесмени ги преследвали. Ами аз това го казвам от 3 г. Моите приятели бизнесмени, които не просто помагат, а съчувстват даже на Евролевицата, бяха жестоко преследвани от Бонев. Сега това го няма, значи има наченки на промяна в СДС, на толерантност към политическия опонент. Има смяна на политическия противник с политически опонент.

-------



- Значи Бонев е злият гений на СДС и щом го няма, всичко е о'кей.

- Не е така. Бонев също действаше по заповед на Костов. Ако някой смята, че Атанас Атанасов сам е изгонил Чорни и че Костов си стои в Евксиноград и нищо не знае, жестоко се лъже.

- Защо според вас изгониха Чорни?

- Причината е - бой по политическия противник.

- Защо Чорни да е политически противник на Костов?

- Защото е с опозицията в СДС - с Бакърджиев и Бонев.

- Онази промяна в СДС, за която говорите, ще се изрази ли в разместване по върховете?

- Представям си я като втора фарсова серия на това, което стана през 1994 г. Така, както Костов наследи Филип Димитров, Бакърджиев сега се опитва да наследи Костов.

- Ще успее ли?

- Само ако се провали СДС. Но има една голяма разлика. Иван Костов до последния момент съумя да се представя като независим, надпартиен експерт. А Бакърджиев е много партиен. - Сините търсят ли партията ви?

- СДС мен не може да ме потърси, аз съм си ляв човек. Може би търси някой от Евролевицата - те нали са спецове по индивидуалните работи.

- Като сте ляв човек, как си представяте следната ситуация: СДС и Евролевицата заедно в управлението?

- Много просто. Връщаме се към програмата. Правиш коалиционно правителство и казваш: 2 г. премиер ще е еди кой си, даже и Иван Костов.

- Но това си е пак договорка, а казахте, че такива не бива да има.



-------каре-----

- Договорка, но на програмна основа. Прави се мандатно правителство. Казва се - догодина имаме да плащаме външен дълг, да сваляме безработица и т.н. Как става това? Така и така. Можем ли да го направим? Можем. Кой да бъде начело - еди кой си, включително и Иван Костов. На мен не ми пречи Костов да е начело.

--------



- Противоречите си - хем Костов гонел ваши, евролеви бизнесмени, хем нямате нищо против той да е премиер?

- Да, но нали правиш сделка в името на България.

- Но къде е принципът? Как избирателите ще приемат тази сделка?

- Ще я приемат. Те харесват Иван Костов, защото той се опитва да бъде силен човек, начело на една засилваща се държава. Костов е Жан Виденов без гузната комунистическа съвест. Жан също можеше да бъде силното момче, начело на една засилваща се държава, но Жан беше гузен, защото е комунист.

А българинът не е свикнал с демокрация - той харесва силния човек. Обича в 8 ч. вечерта да се появи другарят Иван Костов по Канал 1 и да каже: Днес разпоредих това и това.

- Май му е писнало от това на българина вече? Последните социологически проучвания показаха, че над 52% от народа няма да гласува, ако изборите са сега. А и безработицата расте, и цените се вдигат...

- Това си е чиста спекулация на социологическите агенции, просто сега няма предизборна ситуация. Всички знаят: правителството няма да падне, изборите ще са на 17 юни догодина. А това с цените е част от сценарий. Много интересно съвпаднаха - провалът на сделката с БТК, 350 млн. изчезват, "Бръмбаргейт", който предшества този провал, и изведнъж почват да се вдигат цените. Това не е случайно. Някой център много точно е изчислил кога какво да направи.

- Център ли? Кой е той?

- Не искам да казвам и аз "паралелен център". Но не може, ако имаш 40% официално призната сива икономика, тя да не върти сценарий.

- Сценарий на големи играчи от сивата икономика?

- Определено. И ситуацията ужасно ми напомня на 1996 г. Разбира се тогава сивата икономика направи огромен подарък на Костов, тя му изчисти вътрешния дълг с тая обезценка. Сега не може, но пък сивата икономика си трупа пари. Това означава, че реално има само мит за силната държава.

- Ще има ли вот на недоверие към кабинета през есенно-зимния политически сезон?



-----каре----

- Аз лично съм веднага готов да поискам вот на недоверие заради безработицата и обещанието на Костов за нови 250 000 работни места. Той го обеща през април. Това е чиста лъжа или демагогия. Сега в летния сезон, който е активен, безработицата расте. На последното заседание на Изпълнителния съвет предложих на Сашо Томов да направи питане, да стане дебат в парламента и въз основа на резултатите да се поиска вот на недоверие.

-------



Никакъв проблем за мен не е да се поиска този вот. Знаем какво ще стане - нищо няма да стане. Но българинът ще разбере, че Костов лъже за най-важното - за работните места.

- Май пак си противоречите. Как може едновременно да виждате Костов като следващия премиер и да желаете да го свалите заради най-важното, както казахте, безработицата?

- Пак ще цитирам Андрей Райчев. Той има една прекрасна идея за предварителни избори за премиер. Много харесвам идеята, моите колеги от Евролевицата не я одобряват.

Но представете си, че наистина българинът каже: Ето тоя си го искам. Нямам нищо лично против Костов и ако българите си го харесват, защо не. Ако Костов бъде заставен, а той е склонен да се вслушва в чужди мнения, да изпълнява обща антикризисна програма, какво странно има. Сега е заставен да лъже. Защото как ще направиш работни места, като под тебе твоите съпартийци те бият под кръста.

- Ще остане ли 4% бариерата за парламента?

- Ще пледирам да се свали на 2,5% Освен регионална листа, да има и национално-партийна листа, в която да има 20 души. И гласовете от регионите, които не достигат или са излишни да отиват в тази национална кошница. Така всеки, който гласува за една партия, ще знае, че ако в региона му не бъде избран представител на тази партия, за да не хартисат гласове, ще бъде избран еди кой си от националната листа. И чак тогава да върви националният Д'Ондт.

В една държава с грубо 6 млн. избиратели 200 000 души са много и нямаш право да разхвърляш гласовете им по партиите. Те трябва да имат свое представителство в парламента. А сега 200 000 души стигат за 3,8%. Не е честно.

- Не искате ли по-ниска бариера, защото при 4% Евролевицата може би няма да влезе в парламента?

- Не това е причината. Не е толкова важно дали ще има представителство на социалдемокрацията в парламента. Щом българинът така е решил. Но при 4% бариера Евролевицата влиза. Имаме 3% твърд електорат в неизборна ситуация.
3278
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД