:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 396,314,670
Активни 195
Страници 19,875
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Евдокия Манева: Касчиев не си е свършил работата

Шефът на КИАЕМЦ се държал като нервна госпожица. За 3 години и половина не е имало инциденти в АЕЦ, твърди екоминистърката
Снимка: Красимир Юскеселиев
------ВИЗИТКА--------------

Евдокия Манева е родена на 20 март 1945 г. в София. Завършва химия в Москва, през 1983 г. пак там става доктор на икономическите науки. Между 1971 и 1993 г. специализира автоматизирани системи за управление, опазване на околната среда, оценка на инвестиционни проекти. Работи в екоминистерството от 1990 г., от май 1997 г. е министър на околната среда и водите. Омъжена.

------------------------------ Министър Манева, защо поискахте оставката на шефа на КИАЕМЦ Георги Касчиев?

- Няколко пъти вече обяснявах защо. В една според мен доста неподходяща форма в медиите г-н Касчиев представи информация за един ограничен инцидент, който няма никакво въздействие върху околната среда и никаква опасност за хората. Той стана причина за напрежение както в страната, така и в Румъния, Гърция, Турция. Това е информация, която е тясно специална и трябва да се поднесе в необходимия вид, така че населението да разбере, че става дума за един много ограничен инцидент без опасност за него. Това обаче не беше направено.

Ако наистина г-н Касчиев е считал, че това е инцидент, за който трябва да се информира обществеността, той е бил длъжен преди всичко да уведоми органите, които могат да вземат мерки за подобряване на работата на съответните специалисти в АЕЦ "Козлодуй". Той е трябвало да информира навреме Шиляшки, ако е преценил, че става дума за някакви системни нарушения. Трябвало е да предупреди премиера Костов.

--------каре----------

Освен това аз считам, че има сериозни пропуски в неговата работа. Той има екип, за който преди година се взе решение да има специално заплащане, тъй като непрекъснато работи на територията на централата. А пък и неговият комитет съществува затова - за да осъществява ефективен контрол върху работата на АЕЦ "Козлодуй". Значи, ако са възможни такива инциденти, те са възможни благодарение на неговата работа.

--------------

- Касчиев не е упражнил контрол върху работата на централата?

- Да. Категорично - слаб контрол от страна на г-н Касчиев. Той просто не си е свършил работата. И тъй като хората не са запознати в подробности с неговите отговорности, той прехвърля проблемите от болната глава на здравата. И решава да застане в позата на герой, да алармира обществеността за нещо, което е преди всичко негова грижа.

- Какво все пак означава терминът ограничени инциденти? Кои влизат в тази графа и не са ли еднакво опасни?

- Няма да ви давам подробно обяснение, защото не съм специалист. Става дума наистина за един инцидент, който касае съвсем ограничена територия за кратко време. Не става въпрос за проблем извън територията на АЕЦ-а, а става дума за проблем в технологичния процес. Такива проблеми има във всяко предприятие. Това означава, че трябва да се вземат мерки за стриктно спазване на технологичната дисциплина и контролен орган, отговорен за спазването на това изискване е г-н Касчиев.

- Тези системни нарушения на Касчиев, за които споменахте, довели ли са до по-сериозни пропуски и аварии в "Козлодуй", които да застрашават и населението?

- Слава богу, не. Там работят високо отговорни специалисти, с необходимото образование, с висока квалификация, с пълното съзнание, че това е рисков обект. По тази причина мисля, че е създадена добра организация по отношение на безопасността на територията на АЕЦ "Козлодуй". Там работят и много учени от нашия ядрен институт на БАН, хора от университета, които оказват системна помощ на екипа на централата да се справя с проблемите си и да гарантира висока безопасност. Така че не всичко зависи от г-н Касчиев и именно по тази причина нещата са на добро ниво.

- Има ли и други инциденти от графата "ограничени", за които не знаем?

- На този въпрос обществеността ще получи ясен и изчерпателен отговор съвсем скоро. Министерството на околната среда и водите предписа на АЕЦ "Козлодуй" да възложи и да разработи подробен доклад за оценка въздействието върху околната среда (ОВОС). Т. е. да се оценят всички случаи, които са създавали или могат в бъдеще да създават определени рискове за околната среда и за хората. Този доклад ще бъде обсъден в Министерство на околната среда. За пръв път заработи и процедурата за прилагане на конвенцията за ОВОС в трансграничен аспект, което означава, че ще поканим специалисти от Румъния и от всички заинтересовани съседни страни. Съвсем подробно ще разгледаме всички аспекти от дейността на АЕЦ "Козлодуй" и изчерпателно ще отговорим на този въпрос.

--------------каре тук-------------

Мога отговорно да заявя, че за тези 3 години и половина, от които съм министър, нито веднъж не е имало повишение на радиационния фон в системата за ранно оповестяване. Поне не такова, което да е създавало необходимост да се информира обществеността. Имало е повишение при дъжд - това е нормална ситуация. Във всички случаи, когато е имало такива повишения на радиационния фон, винаги сме проверявали за какво става дума. Никога не сме имали авария, която да налага да се информира обществеността. Мисля, че нашата централа е наистина много надеждно съоръжение.

------------------------

- Какви ще са последствията от тази оценка на въздействието върху околната среда на АЕЦ "Козлодуй"?

- Ще видим първо какво пише в доклада и трябва да вземем решение. Това е действащ обект и в случая ние даваме разрешение за функционирането на неговите части.

- Допускате ли някои от тези части да бъдат спрени, ако не отговарят на нормите?

- Ако се окаже, че някой от подобектите не функционира според изискванията и заплашва околната среда и хората, ще се направят предписания за нормализиране и може да се стигне и до временно спиране.

- Значи Касчиев е виновен за системни нарушения. Тогава думите му са част от кампанията срещу АЕЦ "Козлодуй", така ли?

каре тук-------------

- Поведението на г-н Касчиев в деня, в който поисках оставката, му беше толкова странно, бих казала - като поведение на нервна госпожица, че аз допускам всякакви възможности.

Аз също съм против криенето на информация. Смятам, че обществото трябва системно да бъде информирано. То трябва да знае за всичко, което може да представлява някакъв риск за здравето и сигурността на хората.

-----------------

В това отношение в Министерството на екологията сме взели всички необходими мерки. Ако погледнете нашите страници в Интернет - и на министерство на околната среда, и на Изпълнителната агенция по околна среда, ще видите, че ежедневно публикуваме всички пунктове, в които има отклонение на околната среда от нормите. Системно публикуваме данните за състоянието на радиационния фон. Опитайте се да се свържете с оперативния дежурен на КИАЕМЦ, който трябва да стои непрекъснато в пункта, в който ние подаваме данните за гама-фона. На телефона, който те са обявили, там няма човек. Това също говори за работата на г-н Касчиев.

- Какво означава, че Касчиев се е държал странно в деня, в който поискахте оставката му?

- Ами имам предвид серията от медийни изяви, в които той държеше непременно да покаже колко е невинен и колко грешен е АЕЦ "Козлодуй". Това беше абсолютно неадекватно поведение.

- Как ще предпазите АЕЦ от аварии при наближаващото спиране на реактори? Операциите по пускане и спиране са най-опасни.

- Има ясни и точни технологии за тези процеси, които изключват всякакъв риск за околната среда и хората. Нашите специалисти са наистина на световно равнище и не може да има някакви заплахи от това, че определени реактори ще се изведат от употреба.
954
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД